Home
het menselijk oog
In dit arrangement vindt je allerlei informatie over het oog.
Het oog is een zintuig, niet alleen bij mensen heb je ogen, maar natuurlijk ook bij dieren. Nagenoeg ieder oog werkt hetzelfde. Je leert de onderdelen van het oog kennen. Je gaat veel proefjes doen met je eigen ogen en natuurlijk sluit je dit onderwerp af met een leuk en leerzaam ogenspel.
Succes!
Het oog van binnen en van buiten
ogen van een kat
Om te weten hoe een oog precies werkt moet je natuurlijk eerst weten welke onderdelen een oog heeft. Veel weet je misschien al uit je Biologie boek, maar hoe ziet het er nu precies uit en wat zit waar. In dit hoofdstukje vindt je veel informatie en theorie over het oog. Met handige filmpjes en mooie afbeeldingen worden de onderdelen van het oog duidelijk bekeken en uitgelegd.
Het oog
Het netvlies
Accomodatie van het oog
De pupilreflex
Zie jij eigenlijk wel de goede kleuren? Test het met deze website en leer alles over kleuren zien en kleurenblindheid.
Kleurenblindheid
Je ogen kunnen je ook bedriegen of in ieder geval flink in de war maken. Als je het practicum met het oog niet wilt doen maak je zelf een practicum waarin je met minimaal 5 'spelletjes' de andere leerlingen leert hoe en waarom je ogen je ook kunnen bedriegen. Je maakt een net practicum op papier wat je aan je klasgenoten zou kunnen uitdelen. Als je het practicum helemaal gemaakt hebt ga je hem zelf (met de anderen die deze opdracht moeten doen) uitvoeren. Schrijf hier ook een practicumverslag van (je moet het tenslotte ook kunnen nakijken straks). Lever je zelfgemaakte practicum en je verslag in bij de docent. Als hulpmiddel mag je de 3 websites gebruiken (2 over gezichtsbedrog en de engelse site).
Wat zie je? Over gezichtsbedrog
Bedriegen je ogen je nu of zie je het echt?
Het volgende linkje is van een engelse website. Misschien lastig lezen (help elkaar of vraag het!), maar erg leuke proefjes om te doen. Kijk vooral eens naar het balkje met het kruis en de bewegende rode stip.. Je moet hier met je linker oog (rechts dicht houden) strak naar het kruisje kijken. Je ziet het rode balletje bewegen, dan ineens niet meer en zomaar komt het weer tevoorschijn. Daar waar je hem niet ziet is precies waar je blinde vlek zit in je oog. Heel bijzonder om te doen!!!!
Leuke oogtestjes
Practicumopdrachten
het oog van een paard
Niets is leuker om de theorie te leren in de praktijk. Hoe werkt zo'n oog nu? Is jou oog even goed als het oog van je klasgenoot? Allemaal zaken die je kunt onderzoeken met deze practicumopdrachten. Je kiest 2 opdrachten uit (tenminste 1 van de opdrachten mag niet ook in je boek staan). Deze doe je samen met een klasgenoot (dus met 2 personen (niet meer!!)). Maak van ieder practicum een net verslag. Weet je de verslagregels niet meer helemaal.... ze staan in het word documentje onderaan de opdrachten. De verslagen lever je in bij je docent.
Practicum doen over een oog is leuk, maar MET een oog misschien nog wel mooier. Hoe ziet het oog er uit van achteren? Hoe zien de onderdelen er nu in het echt uit? Als je wilt (let op deze opdracht is vrijwillig) mag je een echt oog gaan onderzoeken. Hierbij heb je de opdracht uit je boek nodig. Zie je het in het eggie niet zitten? Maak dan een practicum over je ogen bedriegen je, alle informatie die je hiervoor nodig hebt staat in de tekst onder het kopje "Het oog van binnen en van buiten". Wat je ook kiest vergeet niet je practicumverslag te maken en in te leveren.
Succes
practicum 1: Staafjes en kegeltjes
practicum 2: Werking van de lens
practicum 3: De pupilreflex
practicum 4: De blinde vlek
Inhoud van een practicumverslag
Filmpjes over het oog
kunstogen
Zien doe je met je ogen, dan mogen filmpjes niet ontbreken. Ze maken een hoop duidelijk. Veel kijkplezier.
Het oogspel
trouwe hondenogen
Als afsluiting van het onderdeel oog een spel over ogen. Maak de opdrachten zo goed mogelijk en je weet hoeveel stapjes je vooruit mag zetten. Wie is het eerste bij de finish?
het ogenspel, test je kennis over het oog