Culturen in Nederland

Culturen in Nederland

Intro: Culturen in Nederland

Multiculturele Samenleving

Ongeveer 19% van de inwoners van Nederland is van allochtone herkomst. Iets meer dan de helft hiervan bestaat uit niet-Westerse allochtonen, voornamelijk uit Turkije, Marokko, Suriname en de Nederlandse Antillen (Cijfers CBS 2006).

Tot vlak na de Tweede Wereldoorlog kende Nederland praktisch geen inwoners van buiten het land. De nieuwe bevolkingsgroepen vestigden zich in Nederland in de tweede helft van de twintigste eeuw en met name vanaf 1970. Gedeeltelijk ging het om gastarbeiders uit Turkije en Marokko en gedeeltelijk om Surinamers die na de Surinaamse onafhankelijkheid hun land verlieten. De Nederlandse Antillen behoren formeel nog steeds tot het koninkrijk der Nederlanden. Inwoners van deze eilanden zijn vrij om zich in Nederland te vestigen en hebben recht op de Nederlandse sociale voorzieningen.

Naast bovengenoemde bevolkingsgroepen zijn er in Nederland nog iets meer dan een half miljoen inwoners uit andere niet-Westerse landen. Voor een deel gaat het hier om vluchtelingen en asielzoekers.

De meeste allochtonen wonen in de grote steden. In Zeeland ligt het percentage met 4% een stuk onder het landelijk gemiddelde. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen wonen veel Belgen en verder is en een grote groep Duitsers en Britten. Turken, Marokkanen en Chinezen zijn het best vertegenwoordigd onder de niet-Westerse allochtonen in Zeeland.

De komst van grote groepen nieuwe Nederlanders betekent een verrijking van de Nederlandse samenleving maar veroorzaakt ook problemen. Vooral in de grote steden is een tweedeling ontstaan tussen de oude buurten in de stadscentra, met grote aantallen allochtone bewoners, en nieuwe 'witte' wijken. Veel allochtonen voelen zich niet welkom en geaccepteerd in de Nederlandse samenleving, terwijl bij autochtonen veel onvrede bestaat over de verpaupering van hun buurt en overlast door groepen allochtone jongeren, en angst voor criminaliteit en de fundamentalistiche islam.

Ga verder naar opdrachten

Colofon

Het arrangement Culturen in Nederland is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
onbekend onbekend Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2010-12-14 16:43:29
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Ontdek de culturen in Nederland.
Leerniveau
VO; VMBO; VMBO theoretische leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
0 uur en 50 minuten

Bronnen

Bron Type
Culturen in Nederland
http://player.omroep.nl?aflID=11390828
Video

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open