Rat in de stad

Rat in de stad

In elke stad zijn ratten aanwezig. Vaak zowel bruine als zwarte ratten. Ze kunnen ziektes overbrengen en zorgen voor schade aan gebouwen en straten. We weten inmiddels dat ratten worden aangetrokken door hoe mensen leven en hoe een stad is opgebouwd. Maar we weten nog weinig over hoe hun aantal precies verandert en wat hun invloed is op andere dieren en de ecosystemen in de stad. Help de onderzoekers van de universiteit van Amsterdam met het verzamelen van extra data voor hun onderzoek. Door mee te werken aan het plaatsen en verzamelen van zogenaamde track plates.

De opdracht is deels ontwikkeld door de UvA, afdeling Geografie, en onderdeel van het Europese project
ANIMAPOLIS.

Docenthandleiding

 

Leerlinghandleiding

  • Het arrangement Rat in de stad is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2025-07-23 12:42:55
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In elke stad zijn ratten aanwezig. Vaak zowel bruine als zwarte ratten. Ze kunnen ziektes overbrengen en zorgen voor schade aan gebouwen en straten. We weten inmiddels dat ratten worden aangetrokken door hoe mensen leven en hoe een stad is opgebouwd. Maar we weten nog weinig over hoe hun aantal precies verandert en wat hun invloed is op andere dieren en de ecosystemen in de stad. Help de onderzoekers van de universiteit van Amsterdam met het verzamelen van extra data voor hun onderzoek. Door mee te werken aan het plaatsen en verzamelen van zogenaamde track plates. De opdracht is deels ontwikkeld door de UvA, afdeling Geografie, en onderdeel van het Europese project ANIMAPOLIS.
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 3; HAVO 4; VWO 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Interactie; Biodiversiteit; Systeem; Dynamisch evenwicht; Wisselwerking met abiotische en biotische omgeving; Biologie; Hoe vorm en functioneren van organismen passen bij de omgeving waarin zij leven; Voedselrelaties; Duurzaamheid; Ecosysteem; Aanpassing;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    biologie, bioloog, buitenles, impuls open leermateriaal, iol, onderzoek, outdoor learning, parasitisme, stad, veldwerk

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Veldwerk in de Stad. (2025).

    Antibiotica gezocht!

    https://maken.wikiwijs.nl/217614/Antibiotica_gezocht_

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.