Verduurzamingsstrategieën voor open leermaterialen - kopie 1

Verduurzamingsstrategieën voor open leermaterialen - kopie 1

Inleiding

Steeds meer docenten creëren, delen en hergebruiken open leermaterialen. Vaak start dit met een project, mogelijk extern gefinancierd, om open leermaterialen te ontwikkelen en ervaring op te doen. Een terugkerend vraagstuk is echter verduurzaming van de projectresultaten: hoe zorg je ervoor dat die resultaten hun waarde blijven behouden nadat het project is afgelopen?

Met verduurzaming bedoelen we een situatie waarin projectresultaten een blijvende waarde vertegenwoordigen. De verzameling aan activiteiten voor een langere termijn noemen we verduurzamingsstrategieën.

In 2022 is er een inventarisatie van verduurzamingsstrategieën uitgevoerd binnen 16 projecten rond open leermaterialen in het mbo, hbo en wo. Enkele van deze projecten ontvingen subsidie vanuit de Stimuleringsregeling Open en Online onderwijs, specifiek gericht op open leermaterialen. De resultaten van deze inventarisatie zijn weergegeven in een infographic Verduurzamingsstrategieën voor open leermaterialen.

De afgelopen jaren zijn veel projecten gestart en afgerond vanuit de Stimuleringsregeling Open en Online onderwijs. In een vervolg studie (2025) is middels interviews onderzocht welke activiteiten vóór, tijdens en na het project zijn ondernomen om de projecten te continueren nadat de financiering vanuit de Stimuleringsregeling is beëindigd. In het rapport Verduurzamingsstrategieën voor open leermaterialen vind je een opsomming van deze activiteiten en uitgebreide reflectie hierop.

Deze tool is bedoeld om projectleiders en beleidsadviseurs inspiratie te geven voor welke activiteiten zij in kunnen zetten voor de verduurzaming van projecten. De voorgestelde activiteiten zijn zowel afkomstig uit de inventarisatie Versnellingsplan (2022) en verkenning Stimuleringsregeling (2025).

Colofon

Het arrangement Verduurzamingsstrategieën voor open leermaterialen - kopie 1 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Linda le Grand
Laatst gewijzigd
2025-04-09 23:15:18
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Auteurs:

Leontien van Rossum, SURF

Robert Schuwer, OER Consultancy

Sylvia Moes, Npuls

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze tool geeft een opsomming van activiteiten die je vóór, tijdens en na het project kan inzetten. Je stelt verduurzamingsstrategie op door meerdere activiteiten te vertalen naar je eigen context. Het is bedoeld om projectleiders en beleidsadviseurs inspiratie te geven voor welke activiteiten zij in kunnen zetten.
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
makkelijk
Studiebelasting
0 uur 15 minuten
Trefwoorden
borging, oer, open leermaterialen, projectmanagement, stimuleringsregeling open en online onderwijs, surf, verduurzaming, verduurzamingsstrategie, verduurzamingsstrategieën

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Verduurzaming. (2025).

Verduurzamingsstrategieën voor open leermaterialen

https://maken.wikiwijs.nl/214695/Verduurzamingsstrategie_n_voor_open_leermaterialen

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Voor developers

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open