De Nachtwacht

Lesmateriaal De Nachtwacht - Startpagina

Stel je eens voor: je maakt een tijdreis, terug naar de zeventiende eeuw, waar de levendige Amsterdamse straten het decor vormen voor meesterwerken en historische figuren. Acteurs kleden zich in de kledij van personages die vereeuwigd zijn op de Nachtwacht en brengen hen tot leven met hun verhalen en ervaringen.

In deze lessenserie gaan we dieper in op de wisselwerking tussen het verleden en het heden, waarbij we de gedachten en gevoelens van de personages op de Nachtwacht vergelijken met die van de moderne mens. De lessen sluiten aan bij de film 'Praten met de Nachtwacht' waarin deze personages worden geïnterviewd door journalist Coen Verbraak. De informatie en opdrachten in de lessenserie verkennen niet alleen de kunstgeschiedenis, maar ook een breed scala aan onderwerpen zoals burgerschap, filosofie, maatschappijleer, economie en culturele verbreding.


Lessenserie De Nachtwacht

Lessenserie

Docent Materiaal

 

Over het project

In deze lessenserie voor vwo bovenbouw over de Nachtwacht wordt telkens een ander aspect onder de loep genomen en kom je steeds meer te weten over dit bijzondere schilderij. In de serie wordt gebruikgemaakt van korte videoclips uit de film 'Praten met de Nachtwacht', waarin journalist en presentator Coen Verbraak in gesprek gaat met de belangrijkste personages uit de Nachtwacht.

De vijftien lessen kunnen in willekeurige volgorde gevolgd worden. Elke les neemt 30 minuten in beslag en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Inleiding digitale lessenserie
  • Leerdoelen
  • Drie kennisvragen, wat weet je al over dit onderwerp?
  • Videofragment
  • Inleidende tekst en verdieping
  • Twee opdrachten

 

Colofon

Het arrangement Lesmateriaal De Nachtwacht - Startpagina is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2025-04-23 12:43:54
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit is de Startpagina bij de lessenserie over De Nachtwacht - voor vwo bovenbouw. Via deze startpagina kun je naar de vijftien lessen over de Nachtwacht en naar de docentenhandleiding. De lessenserie sluit aan bij de film 'Praten met de Nachtwacht'. In deze lessenserie voor vwo bovenbouw over De Nachtwacht wordt telkens een ander aspect onder de loep genomen en kom je steeds meer te weten over dit schilderij van Rembrandt. De vijftien lessen kunnen in willekeurige volgorde gevolgd worden. Elke les neemt 30 minuten in beslag.
Leerniveau
HAVO 4; VWO 6; HAVO 5; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Kijken en luisteren naar; Culturele en kunstzinnige vorming; Kunst en cultuur; Beeldende vormgeving; Maatschappijleer; Burgerschap; De tijd van regenten en vorsten (1600 - 1700); Geschiedenis;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
amsterdam, burgerschap, iol, nachtwacht, praten met de nachtwacht, rembrandt, rijksmuseum, schilderkunst

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

EVOT Impuls Open Leermateriaal. (2025).

Verrijkt curriculum voor talentvolle sporters

https://maken.wikiwijs.nl/211819/Verrijkt_curriculum_voor_talentvolle_sporters

le Grand (Kennisnet), Harm. (z.d.).

test template

https://maken.wikiwijs.nl/215373/test_template

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Voor developers

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open