Mensenhandel

Mensenhandel

Inleiding

Er zijn verschillende vormen van mensenhandel:

  • Arbeidsuitbuiting: Werknemers die onder slechte omstandigheden werken, vaak voor een veel te laag loon, lange werktijden of zonder de nodige arbeidsrechten en bescherming.
  • Seksuele uitbuiting: Als iemand gedwongen wordt om seks te hebben tegen betaling van geld, eten of kleding en dat moet afdragen aan de uitbuiter.
  • Gedwongen orgaanverwijdering: Iemand wordt gedwongen om zijn of haar organen af te staan.
  • Criminele uitbuiting: Wanneer iemand gedwongen wordt om te bedelen, stelen of andere criminele handelingen te verrichten en de opbrengst daarvan moet afstaan aan de uitbuiter.

Wij gaan tijdens deze Wikiwijs wat verder in op criminele uitbuiting.

Wat is mensenhandel?

Mensenhandel is het werven, vervoeren, overbrengen of huisvesten van een persoon, met het gebruik van dwang met als doel het slachtoffer uit te buiten. De dwang kan bestaan uit bedreiging, geweld, chantage, misleiding of machtsmisbruik. Mensen die slachtoffer zijn van mensenhandel hebben geen controle over hun eigen leven en zitten vast in uitzichtloze situaties.

‘Mensenhandel zal nooit worden uitgeroeid, maar we kunnen wel blokkades neerleggen.’

– Edith-Bernadette, expert en ervaringsdeskundige mensenhandel

Jouw twijfel, iemands kans - criminele uitbuiting

Welke vormen van criminele uitbuitingen zijn er?

Niet iedereen die slachtoffer is van criminele uitbuiting moet het dezelfde taken uitvoeren. Wat wel allemaal over een komt is dat elk slachtoffer iets gedwongen moet uitvoeren. Hier onder hebben we een aantal voren van criminele uitbuiting opgesomd:

  • Drugscriminaliteit, zoals het wegbrengen of verhandelen van drugs
  • Financiële delicten, zoals de bankrekening van een jongere gebruiken om geld wit te wassen of over te maken
  • Diefstal
  • Producten moeten aanschaffen op afbetaling
  • Het gedwongen ronselen van anderen voor gedwongen prostitutie

Hoe wordt mensenhandel voorkomen?

De overheid heeft een actieplan opgesteld om mensenhandel te voorkomen. Als je naar dit actieplan kijkt dan zie je dat ze de volgende dingen willen doen.

  • Creëren van bewustwording – Mensen weten vaak niet wat mensenhandel is.
  • Vergroten van de meldingsbereidheid – Slachtoffers moeten zich veilig voelen om een melding te maken.
  • Vaststellen van slachtofferschap – Er is geen duidelijke richtlijn over wanneer je wel of niet een slachtoffer bent.
  • Verbeteren van de samenwerking – Voor een succesvolle aanpak van mensenhandel is effectieve samenwerking nodig, zowel lokaal, regionaal, nationaal en internationaal.
  • Verbetering van de informatiedeling en gegevensverwerking – Organisaties die met mensenhandel te maken hebben moeten informatie en gegevens makkelijker kunnen verwerken.

Slachtoffers van criminele uitbuiting

Ben je slachtoffer van criminele uitbuiting hoef je je geen zorgen te maken dat je wordt vervolgd, want daarvoor geldt het 'non-punishmentbeginsel'. Dit betekent dat landen ervoor moeten zorgen dat slachtoffers van mensenhandel niet worden vervolgd of gestraft voor strafbare feiten die zij onder dwang hebben gepleegd. Dit geldt dus ook voor criminele uitbuiting.

Als je zelf hulp nodig hebt of je zorgen maakt om iemand anders, kun je op verschillende plekken terecht. Voor jongeren die te maken hebben met criminele uitbuiting is er het Platform Keerpunt . Is er spraken is van acuut gevaar neem dan contact op met 112.

'Criminelen zetten vaker kinderen in bij misdaden'

Onze standpunten

Wij vinden dat criminele uitbuiting een groot probleem is, maar we zien ook in dat dit een probleem is wat niet te voorkomen is. We zien wel dat de overheid zijn best doet om dit te bestrijden.

We vinden het goed wat de overheid doet, bijvoorbeeld dat slachtoffers niet worden gestraft. Het is belangrijk dat slachtoffers van criminele uitbuiting, niet gestraft worden. Dit helpt slachtoffers om hulp te zoeken zonder angst voor vervolging. 

Bronnen

rijksoverheid. (2025). Bestrijden van mensenhandel. www.rijksoverheid.nl. Geraadpleegd op 18 februari 2025, van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/mensenhandel-mensensmokkel/bestrijden-mensenhandel

Rijksoverheid. (2023). Actieplan programma Samen tegen mensenhandel. In Open.Overheid. Geraadpleegd op 18 februari 2025, van https://open.overheid.nl/documenten/218dcc97-41f0-4224-bd3b-fdc3f9fb737d/file

Wikipedia. (2025, 24 januari). Mensenhandel. Geraadpleegd op 18 februari 2025, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Mensenhandel

CoMensha Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel [YouTube]. (2024, 20 februari). Jouw twijfel, iemands kans - criminele uitbuiting [Video]. YouTube. Geraadpleegd op 25 februari 2025, van https://www.youtube.com/watch?v=ueBoXXQqLOs

NOS Jeugdjournaal [YouTube]. (2022, 1 juli). “Criminelen zetten vaker kinderen in bij misdaden” [Video]. YouTube. Geraadpleegd op 25 februari 2025, van http://youtube.com/watch?v=HsEByoxEACw

Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. (2025). Vormen van mensenhandel. Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld Tegen Kinderen. Geraadpleegd op 25 februari 2025, van https://www.nationaalrapporteur.nl/mensenhandel/vormen-van-mensenhandel#:~:text=Slachtoffers%20van%20criminele%20uitbuiting%20worden,een%20vorm%20van%20criminele%20uitbuiting.

Nederlands Jeugdinstituut. (2024). Criminele uitbuiting. Geraadpleegd op 25 februari 2025, van https://www.nji.nl/jeugdcriminaliteit/criminele-uitbuiting#zelf-hulp-nodig-of-zorgen-om-iemand-anders?

Keerpunt. (2025). Wat is Keerpunt. Geraadpleegd op 25 februari 2025, van https://keerpunt.chat/

  • Het arrangement Mensenhandel is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Stijn Roersma Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2025-02-25 11:34:26
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze les over mensenhandel is gemaakt door Stijn, Eefje en Rick
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Jouw twijfel, iemands kans - criminele uitbuiting
    https://www.youtube.com/watch?v=ueBoXXQqLOs
    Video
    'Criminelen zetten vaker kinderen in bij misdaden'
    https://www.youtube.com/watch?v=HsEByoxEACw
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.