Ontdek Dus Digitaler
Digitale inclusie bij De Onderwijsspecialisten
Bij De Onderwijsspecialisten geloven we in gelijke kansen voor iedereen. Onze werkgroep 'Dus Digitaler' zet zich actief in voor digitale inclusie, zodat iedereen de kans krijgt om mee te doen in de digitale wereld van vandaag.
Ons team streeft naar een inclusieve leercultuur en werkt aan initiatieven die de digitale kloof verkleinen. Wij adviseren digitale tools en kansen die toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht achtergrond of situatie. Samen bouwen we aan een toekomst waarin iedereen digitaal kan deelnemen, groeien en bijdragen.
Kom verder ontdekken hoe wij digitale inclusie in de praktijk brengen en wat wij doen om deze belangrijke missie te realiseren.
Digitale inclusie betekent dat we er samen voor gaan zorgen dat iedereen
de toegang
de vaardigheden
de ondersteuning
en
het vertrouwen
heeft om deel te nemen aan en te profiteren van onze moderne digitale samenleving, ongeacht de omstandigheden.

Samen excellent
Digitale inclusie speelt een sleutelrol binnen Digitale Geletterdheid. Het gaat om het toegankelijk maken van technologie voor iedereen, ongeacht achtergrond of vaardigheden.
Enkele gebieden binnen digitale geletterdheid waar je digitale inclusie kunt opnemen:
Digitale Vaardigheden
Het ontwikkelen van digitale vaardigheden spelen voor onze leerlingen een rol in het zorgen dat iedereen gelijke toegang heeft tot technologie om deze effectief te leren gebruiken.
Veiligheid en Privacy
Digitale inclusie omvat ook het zorgen dat alle leerlingen, ongeacht technische kennis, begrijpen hoe ze veilig online kunnen zijn. Dit betekent ook het beschikbaar stellen van gebruiksvriendelijke tools voor de verschillende leerroutes en uitstroombestemmingen.
Digitale Burgerschap
Binnen dit domein kunnen we digitale inclusie koppelen aan het recht om online actief te zijn, geïnformeerd te zijn en deel te nemen aan de digitale samenleving.
Informatie- en mediamanipulatie
Digitale inclusie kan hier gaan over het zorgen dat elke leerling gestimuleerd wordt om betrouwbare informatie te vinden en daar ondersteuning bij krijgt, ongeacht de toegang tot geavanceerde technologieën of uitstroombestemming.
Creatief gebruik van technologie
Dit kan betrekking hebben op het aanmoedigen van leerlingen om technologie te gebruiken voor expressie, bijvoorbeeld door inzet van creatieve, digitale tools. Digitale inclusie betekent in dit geval dat iedereen de kans krijgt om zijn of haar eigen digitale projecten te creëren, ongeacht ervaring of middelen.
Toegankelijkheid en gebruikersvriendelijkheid
Dit is misschien wel de meest directe plek waar digitale inclusie een rol speelt binnen digitale geletterdheid. Het gaat erom dat technologie en digitale tools toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn voor alle leerlingen.
Leren en Onderwijs
Digitale inclusie gaat over de ondersteuning van onze leerlingen om gelijke toegang te hebben tot digitale leermiddelen en technologie. Dit kan ook betrekking hebben op online leerplatforms die toegankelijk moeten zijn voor iedereen, ongeacht leerstijl of achtergrond.
Door digitale inclusie te integreren in verschillende onderdelen van digitale geletterdheid, kunnen we er samen voor zorgen dat digitale vaardigheden en technologie toegankelijk zijn voor iedereen. Het draait hierbij niet alleen om technische vaardigheden, maar ook om het bieden van gelijke kansen voor iedereen zodat alle leerlingen de digitale wereld effectief kunnen betreden.
Onze favorieten
Lees Simpel
Lees Simpel helpt met hulp dan AI om ingewikkelde brieven te lezen. Je maakt een foto van je brief en de app geeft een samenvatting in begrijpelijke taal. Lees Simpel kan de samenvatting ook voorlezen.
Gaming for specials
Comgames is een Belgische website en richt zich op game-ontwikkeling voor leerlingen met een leer- en/of ontwikkelingsachterstand.
Digihandig
DigiHandig staat voor digitale inclusiviteit en draagt bij aan een samenleving waarin iedereen online kan meedoen.
App Visitaal DOE
De app Visitaal Doe helpt om overzichtelijk te plannen en zelfstandig afspraken en activiteiten te beheren, rechtstreeks op je telefoon of tablet.
Steffie
Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Bijvoorbeeld vrienden maken, DigiD, geldzaken en huisarts- of ziekenhuisbezoek. Zo wordt de wereld weer iets eenvoudiger!
Wai-not
Wai-not is bedoeld voor leerlingen met een (verstandelijke) beperking die problemen ondervinden met communiceren en met deelnemen aan het internet.
Door deze doelgroep zoveel mogelijk vaardig te maken met computer/tablet/smartphone en internet wil WAI-NOT een steentje bijdragen aan digitale en sociale inclusie.
Nijntje - Miffy (Nederlands - Engels - Duits)
De website van Nijntje (Miffy) is inclusief omdat het gericht is op het toegankelijk maken van content voor jonge kinderen, ouders en opvoeders. De inhoud is gemaakt om plezier en leren te combineren op een manier die voor iedereen makkelijk te begrijpen en te gebruiken is.
Leveranciers
Als communiceren niet vanzelfsprekend is - RDG Kompagne
Problemen met spreken, het bedienen van apparaten of beide? Laat van je horen door minimale bewegingen van een vinger, uw hoofd, mond, of zelfs alleen uw ogen. De hulpmiddelen voor communicatie en bediening geven je de mogelijkheid zich te uiten, zelfstandig(er) te leven en te groeien. Bij RDG Kompagne helpen ze graag.
Webwinkel Eelke Verschuur
We zijn een unieke winkel met veel expertise op het gebied van ondersteunende communicatievraagstukken, gebruik van symbolen en communicatiehulpmiddelen. Sinds 2017 is Eelke Verschuur onderdeel van rdgKompagne
Sensorisch speelgoed
B-Bot.nl is met name ook specialist op het gebied van sensorich speelgoed. Stel je een wereld voor waar leren synoniem is aan plezier en ontdekking. Dat is precies wat we bij B-Bot.nl doen sinds het avontuur begon in 2010. Wij willen elk kind de mogelijkheid bieden om spelenderwijs te leren, te ontdekken en technologie te omarmen.
Schakelspeelgoed
Schakelspeelgoed is een webshop met aangepast speelgoed en aangepaste materialen voor personen met een beperking. Al het speelgoed wat in de webshop wordt aangeboden is zo aangepast dat er een losse schakelaar op aangesloten kan worden. Iedere schakelaar met een 3,5mm minijack plug kan gebruikt worden met het speelgoed. Ook is het speelgoed te bedienen met de oogbediening van een spraakcomputer. Hiervoor is vaak wel een tussenkastje nodig.
Inspiratie
Elke Mogelijkheid Benutten Inspiratiebox
Met behulp van de ‘Ik ga EMB! Inspiratiebox’ kun je leuke ideeën en inspiratie opdoen om zelf ook actie te ondernemen. Actie waarbij jij, met je motorische en/of meervoudige beperkingen, ‘in control’ bent. Waarbij jij zelf de actie maakt en zelf bepaalt hoe en wat. Kortom, jij gaat EMB - Elke Mogelijkheid Benutten om leuke dingen te doen!
Lees- en spraakondersteuning
Digitale inclusie: Lees- en spraakondersteuning
De huidige technologische ontwikkelingen maken het steeds eenvoudiger voor leerlingen om inclusief gebruik te maken van digitale ondersteuning met betrekking tot het (leren) lezen en produceren van geschreven taal.
In dit arrangement vind je informatie en een overzicht van de mogelijkheden.
Tools om tekst voor te lezen
Insluitende lezen word online
Tools om tekst in te spreken
Luisterboeken
Yoleo
Hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is ook makkelijk. Doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Een soort karaoke dus. Duizenden kinderen maken al met veel plezier gebruik van Yoleo.
Het sprekend boek
Omdat het leuk is om in je eigen tempo een boek voor te laten lezen, hebben we de boeken zo aangepast dat deze met één druk op de knop zelfstandig te lezen zijn (ook met oogbesturing)
De Bibliotheek Online: luisterboeken
De Bibliotheek heeft een grote collectie aan luisterboeken voor alle leeftijden.
Superboek
Lezen is leuk. Maar voor kinderen met een leesbeperking is lezen vooral moeilijk. Superboek helpt je daarbij! Bij Superboek vind je de meest actuele titels in gesproken vorm, in braille of Jumboletter voor alle leeftijden.
Heb je een leesbeperking en ben je onder de 18 jaar? Word dan nu gratis lid van Passend Lezen (check nog wel even bij je ouders of zij dit ook goed vinden)! Je krijgt dan onbeperkt toegang tot Superboek.
Hulpmiddelen
Voorlees pennen
Er zijn veel verschillende voorleespennen op de markt, van complex met uitgebreide opties tot eenvoudig met enkele opties. Bekijk eerst waar de voorleespen voor jouw leerling aan moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Gericht op het oefenen van de woordenschat (NT2)
- Eenvoudig in gebruik, motorisch goed te bedienen
- Alleen Nederlandstalig of meertalig
- Met of zonder opname functie
- Snelheid van het lezen is aanpasbaar
Smartreading pen
Deze smartreading pen De Voorlezer wordt geleverd inclusief 800 stickers.
Met de Voorlezer kunnen leerlingen zich vanaf het eerste moment al luisterend een basiswoordenschat eigen maken. De Voorlezer is een ‘sprekende’ pen, die elk aangestipt woord (en/of het bijbehorende plaatje) van de gekoppelde en voorleesbare boeken hardop voorleest. Producten van Schoolsupport die werken met de Voorlezer, zijn o.a. de leer-luisterboeken van NT2, praat mee! De leerlingen kunnen op een aantal posters en grote plaatjes met de pen op ontdekkingsreis gaan en luisteren naar wat de pen vertelt. Hierdoor bieden de materialen vooral ook uitkomst voor kinderen die nog niet kunnen lezen: de woordenschat wordt auditief aangeboden.
Kwaliteit op leermiddelen: keuze en beleid
Neem in het pakket van eisen op dat tekst eenvoudig voorgelezen en/of ingesproken kan worden. Daarmee draag je er zorg voor dat leerlingen met leesproblemen of problemen met het produceren van geschreven taal deel kunnen nemen aan het onderwijsproces.
Ook Open leermateriaal kan een toegevoegde waarde hebben.
Bronnen
Digitale Overheid
Digitale inclusie betekent dat iedereen in de digitale samenleving moet kunnen deelnemen. De overheid werkt samen met verschillende partners om digitale vaardigheden te verbeteren en digitale uitsluiting te voorkomen. Het behandelt het belang van digitale toegang en de voortgang van beleid om iedereen in staat te stellen mee te doen in het digitale tijdperk.
Kinderen online: digitale inclusie als fundamenteel kinderrecht
Essay Universiteit Twente, onderdeel van de UNICEF-essayreeks over kinderrechten in de digitale wereld.
Contact