Techniek Prudus Arnhem

Techniek Prudus Arnhem

Wat gaan we leren bij het vak techniek in de onderbouw

Veel afwisseling

Frank is servicetechnicus bij een bedrijf dat het beheer en onderhoud van technische installaties in kantoor- en bedrijfspanden verzorgt. “Het is heel afwisselend. We doen bijvoorbeeld grote renovaties van kantoorpanden en gaan ook af op storingen. Het gaat van het complete plaatje overzien tot heel specifiek onderzoeken waarom een bepaald onderdeel van een installatie niet werkt,” vertelt Frank. En daar is niet iedereen geschikt voor. De 6 vaardigheden hieronder zijn onmisbaar als je wilt werken in de techniek.

 

1. Je bent nauwkeurig

Nauwkeurigheid is een vereiste. “Als je bijvoorbeeld een leiding installeert, dan moet het wel recht en netjes. Hetzelfde geldt als je met elektra bezig bent. Dat luistert heel nauw. Daarnaast moet het er van buiten ook goed uitzien. Niemand wil tegen een scheve leiding aankijken,” legt Frank uit.


2. Je bent zelfstandig

Verder is het handig als je zelfstandig bent. Frank: “Natuurlijk werk je ook samen met een team, maar in de techniek doe je veel taken zelfstandig. Een stopcontact installeren bijvoorbeeld of een storing verhelpen. En als monteur rijd je vaak de hele dag met je eigen bus van klant naar klant. Dan regel je alles zelf.”


3. Je bent nieuwsgierig

Als je van nature nieuwsgierig bent, dan voel je je als een vis in het water in de techniek. “Je moet willen weten hoe dingen in elkaar zitten. Alleen als je verder kijkt, kom je achter de oorzaak van bijvoorbeeld een lekkage of kapot onderdeel. Nieuwsgierigheid naar hoe een installatie of machine in elkaar steekt, helpt daar enorm bij,” vertelt Frank.


4. Je communiceert duidelijk

Duidelijke communicatie is onmisbaar in de techniek. Frank: “Dat heeft 2 kanten. Aan de ene kant is het belangrijk dat je aanvoelt hoe je met klanten omgaat. De ene klant is zelf best technisch en hoort dus graag de details van wat je precies gedaan hebt. De andere klant is al blij als je het probleem verholpen hebt. Tegen die laatste moet je dus geen lang, technisch verhaal houden. Zo maak je alle klanten tevreden. Aan de andere kant moet je duidelijk communiceren met je collega’s. Vooral met overdrachten is dat van groot belang. Op die manier doet niemand dubbel werk en is iedereen op de hoogte van de status van jouw werk.”


5. Je bent geordend

Als technicus werk je met allerlei gereedschap en onderdelen. Het helpt dan ook als je geordend bent. “De werkplaats of je bus netjes houden is echt een vereiste. Als je niet opgeruimd bent, raak je al snel dingen kwijt. Dan verlies je telkens veel onnodige tijd met zoeken. Bovendien maak je met een geordende bus of werkplek een professionele indruk bij klanten,” legt Frank uit.


6. Je hebt technisch inzicht

Ook technisch inzicht is een grote plus. Frank: “Je moet snel zien hoe een installatie of machine in elkaar zit. Dan kun je goed inschatten wat je moet doen om bijvoorbeeld een bepaald onderdeel te repareren. Dat technische inzicht maakt je werk een stuk makkelijker. Daarnaast moet je gevaar herkennen. Simpel voorbeeld: een stopcontact installeren kan alleen als de spanning eraf is. Anders breng je jezelf en anderen in gevaar. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld bewegende tandwielen in een machine.”

gereedschappenspel

Diverse gereedschappen in de techniek
Spelletjes om gereedschap te benoemen. De leerling hoort of leest de naam en moet deze verbinden met het juiste plaatje.

  • Het arrangement Techniek Prudus Arnhem is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    hans mulder Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2025-01-24 12:13:53
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Onderbouw technische vaardigheden klas 1 en 2
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Diverse gereedschappen in de techniek
    http://www.zml-spel.nl/gereedschap.htm
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.