Big History

Big History

Introductie Big History

Big History: Het Verhaal van Alles

Stel je voor dat je een boek leest waarin het hele verhaal van het universum wordt verteld, van het allereerste begin tot nu. Dat is wat we bedoelen met big history of de grote geschiedenis. Het is een vakgebied dat niet alleen kijkt naar de geschiedenis van mensen, zoals je gewend bent bij geschiedenislessen, maar naar het hele plaatje: van het ontstaan van het heelal, sterren en planeten, tot de eerste levende organismen, de evolutie van de mens, en zelfs onze toekomst.

Het verhaal begint 13,8 miljard jaar geleden, bij de oerknal. Dit was het moment waarop tijd, ruimte, energie en materie ontstonden. Vanuit dit beginpunt ontwikkelde het heelal zich stap voor stap. Sterren en sterrenstelsels vormden zich uit gigantische wolken van gas en stof. Later ontstonden ook planeten, waaronder onze eigen aarde, ongeveer 4,5 miljard jaar geleden.

Op aarde begon het verhaal van het leven, met simpele organismen die zich in de loop van miljarden jaren ontwikkelden tot de enorme diversiteit aan planten en dieren die we nu kennen. De mens verscheen relatief laat in dit verhaal, ongeveer 200.000 jaar geleden. Toch heeft onze soort, door taal, samenwerking en technologie, een grote invloed gehad op de aarde en het leven daarop.

Big history laat niet alleen zien wat er is gebeurd, maar helpt ons ook om verbanden te leggen tussen de verschillende hoofdstukken van dit grote verhaal. Hoe hebben processen zoals het ontstaan van sterren geleid tot de elementen waaruit wij bestaan? Hoe heeft de ontwikkeling van leven op aarde ons gemaakt tot wie we nu zijn? En hoe passen de acties van de mens in het bredere verhaal van het universum?

Dit vak leert ons om het grote geheel te zien en onze eigen rol daarin te begrijpen. Het is een verhaal over wetenschap, geschiedenis en toekomst. Als je wilt ontdekken hoe alles met elkaar verbonden is, dan is big history een boeiende manier om de wereld te begrijpen.

Big History - Wetenschapsoriëntatie | NVON

Colofon

Het arrangement Big History is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Robin Verhaar Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2025-01-13 15:34:39
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit is de introductie van een lessenreeks voor Big History. De lessenreeks bestaat uit zeven lessen, waarbij in wordt gegaan op de negen drempels van Big History.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open