Les over de holocaust

Les over de holocaust

Theorie (uitleg over de holocaust)

Deze les wordt gegeven aan de hand van een presentatie: 

https://docs.google.com/presentation/d/1GeeoecSAIditRWBKTVXkaGxMIM3Ql-QXSr9JTha67Yc/edit?usp=sharing

 

Voor deze les gebruiken we het directe instructie model van Ebbens en Ettekoven. Dat wil zeggen: voorkennis activeren, leerdoelen introduceren, uitleg, opdracht introduceren, opdracht maken, opdracht bespreken, leerdoelen controleren. De opdracht die de leerlingen maken komt uit de lesmethode Memo maar je kunt ook een andere methode gebruiken.

Introductie/ voorkennis activeren

Om de voorkennis te activeren heb ik een dia gemaakt met allerlei antisemitische propaganda. Dit is om een gesprek met de klas op gang te brengen. Om de individuele aanspreekbaarheid te bevorderen raad ik aan om ze eerst 3 minuten de tijd te geven om er over na te denken. De vragen zijn: 

Antisemitisme: waarom hebben mensen al eeuwen lang haat tegen de joden?

Waarom was er antisemitisme voor en tijdens WOII en waarom is er nu antisemitisme? Is dit terecht?

 

Na 3 minuten stel je de vraag aan leerlingen in de klas. Kies willekeurig en niet alleen de leerlingen die hun hand opsteken. Op de dia staat niet alleen WOII propaganda maar ook antisemitische plaatjes van nu, bijvoorbeeld eentje waarbij ze de joden de schuld geven van Corona. Bespreek dit ook en leg uit waarom de joden hier de schuld van krijgen. Houd het kort want dit komt later nog terug. 

Leerdoelen introduceren

Laat een van de leerlingen de leerdoelen voorlezen. Let erop dat alle woorden door de leerlingen begrepen moeten worden. Ga er nooit vanuit dat ze alles weten. Moeilijke woorden zoals de Holocaust en nationaalsocialisten moeten gecontroleerd worden. Ken je dit woord? Zo ja: leg uit. Zo nee: vraag een andere leerling het uit te leggen. Als echt niemand het weer leg het dan zelf uit. 

Voorgeschiedenis: waar komen joden vandaan?

Verspreiding van de joden over Europa, Antisemitisme in de middeleeuwen (o.a. pogroms) en het ontstaan van zionisme

Hier leg je de wortel van het antisemitisme uit. Dit is niet per se nodig om de holocaust te begrijpen maar geeft wel meer diepte aan je les. Ik raad zeer aan om dit ook te gebruiken. Neem er de tijd voor, stel controle vragen tussen door, vraag ook naar hun mening. Je kunt de les ook in twee delen splitsen als de concentratie van de leerlingen minder wordt. 

Antisemitisme bij de Nazi's

Hier leg je uit hoe het antisemitisme tot uiting kwam bij de Nazi's. Benadruk dat antisemitisme dus niet nieuw was maar dat Hitler en de Nazi partij het wel erger maakten en ze het gebruikten om hun eigen doeleinden te bereiken. Leg uit welke dingen er door de Nazi's aan het antisemitisme werden toegevoegd en hoe zij dit gebruikten om de macht te pakken in Duitsland. 

De Holocaust zelf uitgelegd

Introductie: wat is een genocide, leg de vier fasen van de holocaust uit

Leg nog eens uit wat het woord holocaust betekent. Onthoud: de kracht van het leren zit altijd in de herhaling. Leg ook uit wat het woord genocide betekent. Vraag de leerlingen of ze nog een voorbeeld weten. De leerlingen zouden dan met de oorlog in Gaza kunnen komen. Zeg gerust wat je mening is maar kijk uit voor dit onderwerp, ligt erg gevoelig bij veel leerlingen. Je kunt hier even over discussiëren als sommigen vinden dat dit een genocide is en anderen niet maar houd het netjes en houd ook de tijd in de gaten. Je moet wel je leerdoelen behalen en dat lukt niet als je te lang met deze discussie bezig bent. Noem ook andere voorbeelden van genocides, zie de dia.

 

Introduceer de 4 fasen van de holocaust: 

 

Vier fasen:

  1. Discriminatie, 1940-1941
  2. Isolatie, vanaf september 1941
  3. Deportatie, vanaf 1942
  4. Eliminatie, vanaf 1942

Fase 1: Discriminatie

Leg uit wat de Neurenberger wetten waren: nu is het antisemitisme officieel, niet meer alleen iets wat mensen doen! Leg uit wat Kristallnacht was en waarom het zo genoemd is. Noem voorbeelden van anti-joodse maatregelen, zoals de jodenster.

Fase 2: Isolatie

Leg uit waarom de Nazi's een J in een paspoort van de joden zetten en waarom ze in getto's werden gestopt. Namelijk om ze later makkelijker te herkennen en uit te roeien. Een jood kun je namelijk niet aan de buitenkant herkennen als jood. Die moet je opsporen. Leg ook uit hoe de Joodse raad een rol speelde bij het kenbaar maken van de joden voor de nazi's. Belangrijk! Geef aan dat dit geen verraders waren maar dat zij juist probeerden andere joden te beschermen. Kijk bijvoorbeeld een stukje uit de serie de Joodse Raad van NPO. In andere bezette gebieden hebben de nazi's ook joodse raden opgezet met hetzelfde doel: joodse identiteiten achterhalen. 

Fase 3: Deportatie

In dit stuk leg je ook uit hoe de nazi's bij het idee van de gaskamers kwamen. Eerst had je de Einsatzgruppen in o.a. Polen maar zelfs de meest geharde nazi's hielden dat niet vol. Vervolgens kwam de Wanseeconferenz waar ze met de Endlösung der Judenfrage kwamen. Leg uit hoe de joden met veewagons per trein richting de vernietigingskampen werden gebracht. Leg het verschil uit tussen een concentratiekamp en een vernietigingskamp. 

Fase 4: Eliminatie

Vertel wat er in de vernietigingskampen gebeurde. De afbeeldingen zijn schokken en zorgen ervoor dat het extra goed blijft hangen. 

Opdrachten doen

Laat ze opdrachten uit de methode doen. 

Opdracht bespreken

Bespreek de opdrachten, kies alleen de belangrijke uit. 

Leerdoelen controleren

Doormiddel van een steekproef kun je de leerdoelen controleren. 

Eventueel huiswerk opgeven

Presentatie voor de les

Ter verdieping: Blue Eyes-experiment en de Holocaust
Aangeboden door Yonec Bremmers, via de UU site

  • Het arrangement Les over de holocaust is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Guido Zomer Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2024-12-10 14:05:34
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze les voor klas drie leren de leerlingen over de holocaust.
    Leerniveau
    HAVO 3; VWO 3;
    Leerinhoud en doelen
    Nationaal-socialisme; Racistisch en totalitair karakter van het nationaalsocialisme; De tijd van de wereldoorlogen (1900 - 1950); Geschiedenis;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    2 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    #geschiktvoorunesco #holocaust #antisemitisme

    Bronnen

    Bron Type
    Presentatie voor de les
    https://docs.google.com/presentation/d/1GeeoecSAIditRWBKTVXkaGxMIM3Ql-QXSr9JTha67Yc/edit?usp=sharing
    Link
    Ter verdieping: Blue Eyes-experiment en de Holocaust
    https://geschiedenisendidactiek.wp.hum.uu.nl/lessen/blue-eyes-experiment-en-de-holocaust/
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.