De aarde is een bijzondere plek. Het is de enige planeet die we hebben, en het is ons thuis. Hier leven mensen, dieren en planten samen. Maar wist je dat wij, mensen, veel invloed hebben op de wereld om ons heen? Alles wat we doen – van eten wat op ons bord ligt tot de elektriciteit die we gebruiken – kost de aarde iets. Bijvoorbeeld grondstoffen, water of ruimte. Soms gebruiken we zoveel, dat de aarde het moeilijk heeft om het allemaal bij te houden.
Een manier om te zien hoeveel we van de aarde vragen, is door te kijken naar onze ecologische voetafdruk. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel simpel. Het betekent: hoeveel ruimte, water en grondstoffen heb jij nodig om te leven? Hoe meer we gebruiken, hoe groter onze voetafdruk. En als iedereen een heel grote voetafdruk heeft, blijft er minder over voor dieren, planten en toekomstige mensen.
In deze module gaan we samen ontdekken hoe groot jouw voetafdruk is en hoe je die kleiner kunt maken. Je zult zien dat kleine dingen, zoals minder afval maken of energie besparen, al veel verschil maken! Want als we goed voor de aarde zorgen, blijft zij gezond en fijn om op te wonen – niet alleen voor ons, maar ook voor alle dieren en mensen die na ons komen.
Ben je er klaar voor om te leren hoe jij de aarde kunt helpen? Samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen hier fijn kan blijven leven!
Opdracht Voetafdruk
Opdracht
Een Speelse Start: Hoe Groot is Jouw Voetafdruk?
De ecologische voetafdruk gaat natuurlijk over een voetafdruk. Maar hoe groot is die van jou? Om dat te ontdekken, gaan we een leuke oefening doen! Iedereen heeft zijn eigen voetmaat, en daarmee beginnen we.
Trek allemaal je schoenen uit! Voel je al die spanning in de lucht? Iedereen kijkt nieuwsgierig naar elkaars voeten, maar we hebben een uitdaging: zonder met elkaar te overleggen, moeten jullie straks van klein naar groot in een rij gaan staan. Dat betekent goed kijken, inschatten, en misschien zelfs een beetje gokken. Spannend, toch?
Dit is een eerste stap – letterlijk en figuurlijk – om na te denken over hoe we allemaal verschillend zijn, maar samen één geheel vormen. De oefening lijkt misschien een spel, maar hij laat iets belangrijks zien: net zoals je voetafdruk in deze rij, is ook je ecologische voetafdruk uniek. En toch moeten we allemaal samenwerken om de aarde gezond te houden.
Dus, schoenen uit, en laten we zien hoe goed jullie kunnen samenwerken zonder te praten. Succes!
Opdracht Woordweb
Samen een Woordweb Maken over het Milieu
We gaan iets creatiefs doen: samen maken we een groot woordweb over het milieu! Maar voordat we beginnen, wat is dat eigenlijk, het milieu? Het milieu is de wereld om ons heen. Het is de natuur, de lucht die we inademen, het water dat we drinken en alles wat groeit en leeft. Het milieu is belangrijk, want zonder een gezond milieu kunnen wij en dieren niet goed leven.
Nu gaan we nadenken over alles wat bij het woord milieu hoort. Welke woorden komen er in je op als je aan het milieu denkt? Dingen zoals natuur, planten, dieren, misschien wel vervuiling of iets anders dat belangrijk is.
Hoe werkt het spel?
Neem eerst 1 minuutje om voor jezelf na te denken: Welke woorden weet ik die bij het milieu horen?
Daarna krijgt vier leerlingen een stift. Zij mogen één woord opschrijven op het bord.
Als je je woord hebt opgeschreven, geef je de stift door aan iemand anders in de klas.
We blijven doorgaan totdat niemand meer een nieuw woord weet.
Het doel? Samen proberen we zoveel mogelijk woorden te bedenken die te maken hebben met het milieu. Schrijf alles op wat in je opkomt, want alle ideeën zijn welkom. Wie weet leren we nieuwe woorden van elkaar!
Zijn jullie er klaar voor? Succes!
Opdracht Wat is de ecologische voetafdruk?
Beantwoord de 5 volgende vragen.
Wanneer stoot je het broeikasgas CO2 uit? Noem 3 voorbeelden?
Waar hebben wij allemaal een stukje land voor nodig?
Leg in je eigen woorden uit wat de ecologische voetafdruk is?
Waarom heeft een rijker land een grotere ecologische voetafdruk?
Hoeveel voetbalvelden is de gemiddelde Nederlandse voetafdruk?
Week 2
Inleiding week 2
Wat Hebben We Vorige Week Besproken?
Vorige week hebben we veel geleerd over de ecologische voetafdruk en wat dit precies betekent. We hebben besproken dat de ecologische voetafdruk aangeeft hoeveel ruimte we op aarde nodig hebben voor alles wat we gebruiken: van voedsel tot energie en van spullen tot het afval dat we maken. Hoe groter je voetafdruk, hoe meer hulpbronnen de aarde nodig heeft om in je behoeften te voorzien.
We hebben ook gekeken naar wat er gebeurt als iedereen dezelfde levensstijl zou hebben. Hoeveel wereldbollen zouden we dan nodig hebben om alles te kunnen produceren en consumeren? Het was een eyeopener om te ontdekken hoe we ons gedrag kunnen aanpassen om de aarde te helpen.
Heb jij nog iets onthouden van de vorige les, zoals wat je zou kunnen doen om je voetafdruk kleiner te maken? Misschien zijn er kleine veranderingen die we kunnen doorvoeren, zoals minder energie gebruiken, meer recyclen, of minder voedsel verspillen. Wat weet jij nog van de dingen die we besproken hebben?
Opdracht Hoe groot is jouw ecologische voetafdruk?
Hoe Groot is Jouw Ecologische Voetafdruk?
Vandaag gaan we iets bijzonders doen: we kijken naar onze eigen ecologische voetafdruk. Wat betekent dat precies? Het laat zien hoeveel ruimte van de aarde nodig is om alles wat jij gebruikt, eet en doet mogelijk te maken. Maar... hoe groot is die voetafdruk? En als iedereen zo zou leven als jij, hoeveel werelddelen zouden er dan nodig zijn om dat allemaal te kunnen maken?
We gaan dit ontdekken met een test! Klik op de link hieronder en vul de vragen eerlijk in:
Als je de test hebt gedaan, kijk je goed naar je resultaten en beantwoord je de volgende vragen:
Hoeveel wereldbollen heb jij nodig?
Als iedereen zoals jij leeft, hoeveel planeten zouden we dan nodig hebben om alles wat je gebruikt te maken?
Waar kun jij het beter doen?
Denk na over wat je kunt veranderen. Misschien kun je minder energie gebruiken, minder afval maken, of meer duurzame keuzes maken.
Wat doe je al goed?
Waar kun je trots op zijn? Misschien eet je minder vlees, recycle je al goed of neem je vaak de fiets.
Schrijf je antwoorden op of bespreek ze met je groepje. Samen leren we hoe we onze voetafdruk kleiner kunnen maken – en de aarde gezonder kunnen houden!
Opdracht Reizen
Reizen en de Ecologische Voetafdruk
Wist je dat reizen een van de grootste oorzaken is van een grote ecologische voetafdruk? Denk aan al die keren dat je met de auto, het vliegtuig, of misschien zelfs een scooter reist. Reizen kost veel energie en zorgt voor veel CO₂-uitstoot, wat niet goed is voor het milieu. Maar hier kunnen we samen een verschil maken!
We gaan zo een filmpje kijken waarin wordt uitgelegd hoe reizen bijdraagt aan de ecologische voetafdruk. Ook delen ze handige tips om slimmer en duurzamer te reizen, zodat we de impact op de aarde kleiner kunnen maken
Beantwoord de volgende vragen;
Waar reis jij allemaal heen?
Hoe groot is het deel van reizen in de Ecologische voetafdruk?
Wat doet CO2 met de aarde en wat gebeurd er dan met de temperatuur?
Noem 2 voordelen van elektrisch vliegen.
Geef 2 voorbeelden van wat we nu kunnen doen om dit stuk van de ecologische voetafdruk kleiner kunnen maken.
Eindopdracht; Verkleinen van de Ecologische Voetafdruk
Eindopdracht: Presentatie over het Verkleinen van de Ecologische Voetafdruk
Je hebt veel geleerd over de ecologische voetafdruk en hoe je die kleiner kunt maken. Nu is het tijd om die kennis te gebruiken! Je eindopdracht is een presentatie, waarbij je jouw ideeën en oplossingen laat zien aan de klas. Je werkt in een groepje en gebruikt een groot vel (A1) waarop je tekeningen maakt en steekwoorden schrijft om je verhaal te ondersteunen.
Wat moet erin zitten?
Wat is de ecologische voetafdruk?
Leg uit wat de ecologische voetafdruk is en waarom het belangrijk is om deze kleiner te maken.
Geef een paar voorbeelden van wat invloed heeft op de ecologische voetafdruk
Eten:
Hoe kan wat we eten invloed hebben op de ecologische voetafdruk?
Wat kun je doen om duurzamer te eten? (Bijvoorbeeld: minder vlees eten, seizoensproducten kopen.)
Laat zien wat je al goed doet en waar je nog kunt verbeteren.
Kopen:
Wat is de invloed van het kopen van spullen, zoals kleding, elektronica of speelgoed, de ecologische voetafdruk?
Wat kun je doen om duurzamer te kopen? (Bijvoorbeeld: tweedehands kopen, minder spullen kopen, producten van goede kwaliteit kiezen.)
Geef tips om spullen langer mee te laten gaan en minder afval te maken.
Reizen:
Hoe reis je nu en hoe kun je dat duurzamer doen?
Wat zijn alternatieven voor vervuilende manieren van reizen, zoals vliegen of autorijden?
Geef 3 tips over hoe je klasgenoten duurzaam kunnen reizen.
Hoe maak je de presentatie?
Gebruik een groot A1-papier als hulpmiddel.
Verdeel het papier in vier delen: Wat is de ecologische voetafdruk?, eten, kopen, en reizen.
Maak tekeningen die jouw ideeën duidelijk maken (bijvoorbeeld: een wereldbol voor de voetafdruk, een tweedehandswinkel, een fiets, een lokaal groentemarktje).
Schrijf korte steekwoorden op om je uitleg te ondersteunen.
De presentatie zelf:
Zorg dat elk groepslid een deel presenteert: wat is de voetafdruk, eten, spullen kopen, of reizen.
Houd de presentatie duidelijk en interessant. Je kunt ook een voorbeeld geven, zoals hoe jouw groep al werkt aan een kleinere voetafdruk.
Laat zien hoe jouw oplossingen haalbaar zijn voor iedereen.
Veel succes! Samen laten we zien hoe we de ecologische voetafdruk kunnen verkleinen en de aarde kunnen helpen!
Week 3
Inleiding week 3
Terugblik en Vooruitblik: De Ecologische Voetafdruk
De afgelopen weken hebben we veel geleerd over de ecologische voetafdruk. We weten nu wat het betekent: hoeveel van de aarde je nodig hebt voor wat je eet, gebruikt, en hoe je leeft. We hebben ook gekeken naar onze eigen voetafdruk. Misschien had jij een grote wereldbol nodig, of juist een kleine. Weet je nog hoeveel wereldbollen jouw levensstijl nodig heeft?
Daarnaast hebben we besproken hoe reizen een grote rol speelt in de ecologische voetafdruk. Maar liefst 17% van de voetafdruk komt door reizen! We hebben ontdekt dat er manieren zijn om dit deel kleiner te maken, zoals meer fietsen, minder vliegen, en gebruik maken van openbaar vervoer.
Vandaag: Spullen Kopen en de Ecologische Voetafdruk
Nu gaan we kijken naar een ander belangrijk deel van de voetafdruk: het kopen van spullen. Iedereen in deze klas heeft spullen zoals kleding, een telefoon, schoenen, of speelgoed. Maar wist je dat het maken van deze spullen veel grondstoffen en energie kost? En dat het vaak ook veel CO₂-uitstoot oplevert?
Vandaag leren we:
Wat het kopen van spullen doet met de ecologische voetafdruk.
Waarom sommige spullen meer impact hebben dan andere.
Wat je kunt doen om dit deel van jouw voetafdruk kleiner te maken.
Kijk eens naar je eigen spullen. Wat denk jij? Welke dingen zijn misschien minder goed voor de aarde? En wat zou je anders kunnen doen? Laten we het samen ontdekken!
Opdracht Moeilijke woorden
Opdracht Kopen
Het Kopen van Spullen en de Ecologische Voetafdruk
We hebben al gezien dat reizen een groot deel uitmaakt van onze ecologische voetafdruk. Maar wist je dat ook het kopen van spullen een enorme invloed heeft? Iedereen koopt weleens nieuwe dingen: een telefoon, kleren, of misschien een voetbal. Maar wist je dat al deze aankopen impact hebben op de aarde?
Bij het maken en vervoeren van spullen zijn veel grondstoffen nodig, zoals metalen, katoen of plastic. Ook kost het veel energie en worden er vaak schadelijke stoffen, zoals CO₂, uitgestoten. Dit alles maakt het kopen van spullen een belangrijke factor in onze ecologische voetafdruk.
Wat Gaan We Doen?
We kijken zo een filmpje dat uitlegt:
Hoe het kopen van spullen invloed heeft op de ecologische voetafdruk.
Waarom sommige producten meer schade aanrichten dan andere.
Wat jij kunt doen om deze impact kleiner te maken
Beantwoord de volgende vragen;
Waarom kopen wij zoveel spullen?
Keuze om te kijken; Fast Fashion
Eindopdracht; Verkleinen van de Ecologische Voetafdruk
Eindopdracht: Presentatie over het Verkleinen van de Ecologische Voetafdruk
Je hebt veel geleerd over de ecologische voetafdruk en hoe je die kleiner kunt maken. Nu is het tijd om die kennis te gebruiken! Je eindopdracht is een presentatie, waarbij je jouw ideeën en oplossingen laat zien aan de klas. Je werkt in een groepje en gebruikt een groot vel (A1) waarop je tekeningen maakt en steekwoorden schrijft om je verhaal te ondersteunen.
Wat moet erin zitten?
Wat is de ecologische voetafdruk?
Leg uit wat de ecologische voetafdruk is en waarom het belangrijk is om deze kleiner te maken.
Geef een paar voorbeelden van wat invloed heeft op de ecologische voetafdruk
Eten:
Hoe kan wat we eten invloed hebben op de ecologische voetafdruk?
Wat kun je doen om duurzamer te eten? (Bijvoorbeeld: minder vlees eten, seizoensproducten kopen.)
Laat zien wat je al goed doet en waar je nog kunt verbeteren.
Kopen:
Wat is de invloed van het kopen van spullen, zoals kleding, elektronica of speelgoed, de ecologische voetafdruk?
Wat kun je doen om duurzamer te kopen? (Bijvoorbeeld: tweedehands kopen, minder spullen kopen, producten van goede kwaliteit kiezen.)
Geef tips om spullen langer mee te laten gaan en minder afval te maken.
Reizen:
Hoe reis je nu en hoe kun je dat duurzamer doen?
Wat zijn alternatieven voor vervuilende manieren van reizen, zoals vliegen of autorijden?
Geef 3 tips over hoe je klasgenoten duurzaam kunnen reizen.
Hoe maak je de presentatie?
Gebruik een groot A1-papier als hulpmiddel.
Verdeel het papier in vier delen: Wat is de ecologische voetafdruk?, eten, kopen, en reizen.
Maak tekeningen die jouw ideeën duidelijk maken (bijvoorbeeld: een wereldbol voor de voetafdruk, een tweedehandswinkel, een fiets, een lokaal groentemarktje).
Schrijf korte steekwoorden op om je uitleg te ondersteunen.
De presentatie zelf:
Zorg dat elk groepslid een deel presenteert: wat is de voetafdruk, eten, spullen kopen, of reizen.
Houd de presentatie duidelijk en interessant. Je kunt ook een voorbeeld geven, zoals hoe jouw groep al werkt aan een kleinere voetafdruk.
Laat zien hoe jouw oplossingen haalbaar zijn voor iedereen.
Veel succes! Samen laten we zien hoe we de ecologische voetafdruk kunnen verkleinen en de aarde kunnen helpen!
Week 4
Inleiding week 4
Terugblik en Vooruitblik: De Ecologische Voetafdruk
We zijn al flink op weg in onze methode over de ecologische voetafdruk en hebben veel geleerd! Tot nu toe hebben we ontdekt:
Wat de ecologische voetafdruk is: Hoeveel ruimte en hulpbronnen van de aarde we gebruiken voor onze levensstijl.
Onze eigen voetafdruk: Hoe groot jouw voetafdruk is en hoeveel wereldbollen nodig zouden zijn als iedereen zo leeft.
Reizen: Dat dit een groot deel van onze voetafdruk vormt, maar dat we door slimmere keuzes, zoals minder vliegen en vaker fietsen, deze impact kunnen verkleinen.
Spullen kopen: Hoe het maken, kopen en weggooien van spullen bijdraagt aan de voetafdruk en hoe we duurzamer kunnen omgaan met wat we kopen.
Vandaag: De Invloed van Eten
Nu gaan we verder met het laatste grote thema van de voetafdruk: eten. Wist je dat eten een van de grootste delen van de ecologische voetafdruk is? Het produceren, vervoeren en verspillen van voedsel heeft allemaal invloed op de aarde.
We gaan samen ontdekken:
Welke soorten eten een grote voetafdruk hebben en waarom.
Wat jij kunt doen om de impact van je eetgewoonten kleiner te maken.
Hoe je slimme keuzes kunt maken zonder in te leveren op lekker eten!
Denk alvast na:
Wat eet jij meestal op een dag?
Heb je enig idee welk eten het meeste invloed heeft op de aarde?
Laten we samen leren hoe we met onze voeding een verschil kunnen maken voor een gezondere planeet.
Herhalingsopdracht; Galgje
Galgje: Woorden Over de Ecologische Voetafdruk
De afgelopen weken hebben we veel nieuwe woorden geleerd die te maken hebben met de ecologische voetafdruk. Vandaag gaan we die woorden op een leuke manier herhalen met een potje Galgje!
Hoe werkt het?
Meneer Liefers schrijft een aantal streepjes op het bord. Elk streepje staat voor een letter van een woord dat te maken heeft met de ecologische voetafdruk.
De klas gaat als een slang door de rijen: iedereen mag om de beurt een letter raden.
Als je denkt dat je het woord al weet, blijf je stil en ga je staan. Zo weet meneer Liefers dat jij het woord weet, zonder het voor de rest te verklappen.
Tips voor het raden:
Denk na over de woorden die we hebben geleerd. Misschien gaat het over reizen, spullen, eten, of een ander belangrijk thema.
Let goed op de letters die al genoemd zijn, zodat je geen dubbele fouten maakt.
Laten we beginnen!
Wie helpt de klas aan de overwinning door de woorden te raden en ons mensje te redden van de galg? Veel succes!
Opdracht Eten
Het Laatste Thema: Eten en de Ecologische Voetafdruk
Na de filmpjes over reizen en spullen kopen, is het tijd voor het laatste belangrijke thema binnen de ecologische voetafdruk: eten. We hebben geleerd dat reizen en spullen kopen een grote invloed hebben, maar wist je dat wat je eet misschien nog wel belangrijker is?
Bij het eten dat we elke dag op ons bord hebben, komen veel processen kijken:
Het verbouwen van gewassen of het houden van dieren.
Het vervoeren van het voedsel naar de winkels.
Het bereiden van het eten en hoe we omgaan met voedselverspilling.
Wat gaan we doen?
We kijken zo een filmpje waarin wordt uitgelegd:
Hoe jouw eten bijdraagt aan je ecologische voetafdruk.
Welke soorten eten meer of minder invloed hebben op het milieu.
Wat je zelf kunt doen om dit deel van je voetafdruk kleiner te maken.
Denk alvast na:
Wat eet jij vaak? Denk aan ontbijt, lunch, avondeten en snacks.
Heb je een idee welk soort eten slecht of juist goed is voor de aarde?
Laten we samen leren hoe we slimme keuzes kunnen maken voor onszelf én de planeet!
Beantwoord de volgende vragen;
Eindopdracht; Verkleinen van de Ecologische Voetafdruk
Eindopdracht: Presentatie over het Verkleinen van de Ecologische Voetafdruk
Je hebt veel geleerd over de ecologische voetafdruk en hoe je die kleiner kunt maken. Nu is het tijd om die kennis te gebruiken! Je eindopdracht is een presentatie, waarbij je jouw ideeën en oplossingen laat zien aan de klas. Je werkt in een groepje en gebruikt een groot vel (A1) waarop je tekeningen maakt en steekwoorden schrijft om je verhaal te ondersteunen.
Wat moet erin zitten?
Wat is de ecologische voetafdruk?
Leg uit wat de ecologische voetafdruk is en waarom het belangrijk is om deze kleiner te maken.
Geef een paar voorbeelden van wat invloed heeft op de ecologische voetafdruk
Eten:
Hoe kan wat we eten invloed hebben op de ecologische voetafdruk?
Wat kun je doen om duurzamer te eten? (Bijvoorbeeld: minder vlees eten, seizoensproducten kopen.)
Laat zien wat je al goed doet en waar je nog kunt verbeteren.
Kopen:
Wat is de invloed van het kopen van spullen, zoals kleding, elektronica of speelgoed, de ecologische voetafdruk?
Wat kun je doen om duurzamer te kopen? (Bijvoorbeeld: tweedehands kopen, minder spullen kopen, producten van goede kwaliteit kiezen.)
Geef tips om spullen langer mee te laten gaan en minder afval te maken.
Reizen:
Hoe reis je nu en hoe kun je dat duurzamer doen?
Wat zijn alternatieven voor vervuilende manieren van reizen, zoals vliegen of autorijden?
Geef 3 tips over hoe je klasgenoten duurzaam kunnen reizen.
Hoe maak je de presentatie?
Gebruik een groot A1-papier als hulpmiddel.
Verdeel het papier in vier delen: Wat is de ecologische voetafdruk?, eten, kopen, en reizen.
Maak tekeningen die jouw ideeën duidelijk maken (bijvoorbeeld: een wereldbol voor de voetafdruk, een tweedehandswinkel, een fiets, een lokaal groentemarktje).
Schrijf korte steekwoorden op om je uitleg te ondersteunen.
De presentatie zelf:
Zorg dat elk groepslid een deel presenteert: wat is de voetafdruk, eten, spullen kopen, of reizen.
Houd de presentatie duidelijk en interessant. Je kunt ook een voorbeeld geven, zoals hoe jouw groep al werkt aan een kleinere voetafdruk.
Laat zien hoe jouw oplossingen haalbaar zijn voor iedereen.
Veel succes! Samen laten we zien hoe we de ecologische voetafdruk kunnen verkleinen en de aarde kunnen helpen!
Week 5
Inleiding week 5
Samen Zorgen voor een Schonere Wereld
De afgelopen weken hebben we veel geleerd over hoe we onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. We weten nu:
Wat de ecologische voetafdruk is en waarom die belangrijk is.
Dat eten, spullen en reizen een grote invloed hebben op hoe we de aarde gebruiken.
Hoe we goed voor onze aarde kunnen zorgen, want er is er maar één en die moeten we koesteren.
Nu is het tijd om onze kennis om te zetten in actie! Om onze wereld schoon en mooi te houden, gaan we vandaag zelf aan de slag.
Wat gaan we doen?
We gaan naar buiten en maken de omgeving rondom de school schoner.
Tijdens een wandeling verzamelen we al het vuil en afval dat we tegenkomen.
Aan het eind gooien we alles netjes weg in de container bij school.
Waarom doen we dit?
Elk stukje afval dat we opruimen, helpt onze aarde een beetje schoner te maken.
Door samen te werken, laten we zien dat kleine acties een groot verschil kunnen maken.
Laten we met z’n allen zorgen voor een schonere omgeving en de wereld een beetje mooier maken! Trek je jas aan, pak een afvalzak, en dan gaan we op pad. Succes en veel plezier!
Rondje lopen + Schoonmaken
Op Schoonmaakmissie in Heerde
Vandaag gaan we écht een verschil maken voor onze omgeving! We gaan in groepjes van drie naar buiten om zoveel mogelijk afval op te ruimen. Zo maken we Heerde weer een stukje schoner en helpen we de wereld een klein beetje mooier te maken.
Wat gaan we doen?
Vorm een drietal: Zoek twee klasgenoten en werk samen.
Pak je materiaal:
Eén prikker om afval op te pakken.
Eén plastic zak om het afval in te verzamelen.
Loop een rondje door Heerde:
Let goed op het afval dat je ziet liggen.
Neem alles mee wat niet in de natuur hoort, zoals plastic, papier, blikjes, of ander zwerfafval.
Waarom doen we dit?
Minder afval op straat zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk.
We helpen dieren en planten door hun leefomgeving schoon te maken.
Het voelt goed om samen iets positiefs te doen voor onze planeet!
Tips:
Werk goed samen in je groepje.
Zorg dat het afval veilig in de zak komt. Pak geen scherpe of gevaarlijke dingen op!
Heb je iets groots of gevaarlijks gevonden? Roep de meester erbij.
Heel veel succes en plezier met deze actie. Samen maken we Heerde mooier én groener!
Terugkomst van schoonmaakwandeling
Terugblik op Onze Schoonmaakactie
Wat een geweldige inzet! Ik ben benieuwd hoeveel afval we hebben verzameld tijdens onze wandeling. Hopelijk hebben we Heerde weer een stukje schoner kunnen maken. Minder afval op straat helpt niet alleen onze omgeving mooier te maken, maar zorgt ook voor een kleinere ecologische voetafdruk.
Vragen:
Hebben we veel afval verzameld tijdens de wandeling?
Hoeveel zakken hebben we gevuld? Wat viel je op tijdens het opruimen?
Wat hebben we vooral van straat weten te plukken?
Waren het vooral plastic flesjes, blikjes, sigarettenpeuken, of misschien iets anders?
Als je kijkt naar het afval, welke leeftijdsgroep gooit het meeste afval weg?
Denk aan de soorten afval die we vonden. Waren het dingen die kinderen, jongeren of volwassenen waarschijnlijk gebruiken?
Zou je dit zelf ook wel in je vrije tijd met een groepje willen doen?
Waarom wel of niet? Wat zou je nodig hebben om zoiets te organiseren?
Laten we samen bespreken wat we geleerd hebben van deze actie. Jullie hebben vandaag laten zien dat je zelf een verschil kunt maken voor een schonere wereld. Dat is iets om trots op te zijn!
Eindopdracht; Verkleinen van de Ecologische Voetafdruk
Eindopdracht: Presentatie over het Verkleinen van de Ecologische Voetafdruk
Je hebt veel geleerd over de ecologische voetafdruk en hoe je die kleiner kunt maken. Nu is het tijd om die kennis te gebruiken! Je eindopdracht is een presentatie, waarbij je jouw ideeën en oplossingen laat zien aan de klas. Je werkt in een groepje en gebruikt een groot vel (A1) waarop je tekeningen maakt en steekwoorden schrijft om je verhaal te ondersteunen.
Wat moet erin zitten?
Wat is de ecologische voetafdruk?
Leg uit wat de ecologische voetafdruk is en waarom het belangrijk is om deze kleiner te maken.
Geef een paar voorbeelden van wat invloed heeft op de ecologische voetafdruk
Eten:
Hoe kan wat we eten invloed hebben op de ecologische voetafdruk?
Wat kun je doen om duurzamer te eten? (Bijvoorbeeld: minder vlees eten, seizoensproducten kopen.)
Laat zien wat je al goed doet en waar je nog kunt verbeteren.
Kopen:
Wat is de invloed van het kopen van spullen, zoals kleding, elektronica of speelgoed, de ecologische voetafdruk?
Wat kun je doen om duurzamer te kopen? (Bijvoorbeeld: tweedehands kopen, minder spullen kopen, producten van goede kwaliteit kiezen.)
Geef tips om spullen langer mee te laten gaan en minder afval te maken.
Reizen:
Hoe reis je nu en hoe kun je dat duurzamer doen?
Wat zijn alternatieven voor vervuilende manieren van reizen, zoals vliegen of autorijden?
Geef 3 tips over hoe je klasgenoten duurzaam kunnen reizen.
Hoe maak je de presentatie?
Gebruik een groot A1-papier als hulpmiddel.
Verdeel het papier in vier delen: Wat is de ecologische voetafdruk?, eten, kopen, en reizen.
Maak tekeningen die jouw ideeën duidelijk maken (bijvoorbeeld: een wereldbol voor de voetafdruk, een tweedehandswinkel, een fiets, een lokaal groentemarktje).
Schrijf korte steekwoorden op om je uitleg te ondersteunen.
De presentatie zelf:
Zorg dat elk groepslid een deel presenteert: wat is de voetafdruk, eten, spullen kopen, of reizen.
Houd de presentatie duidelijk en interessant. Je kunt ook een voorbeeld geven, zoals hoe jouw groep al werkt aan een kleinere voetafdruk.
Laat zien hoe jouw oplossingen haalbaar zijn voor iedereen.
Veel succes! Samen laten we zien hoe we de ecologische voetafdruk kunnen verkleinen en de aarde kunnen helpen!
Week 6
Presentatie 'Wat kan ik doen om mijn voetafdruk kleiner te maken?'
Eindopdracht: Presentatie over het Verkleinen van de Ecologische Voetafdruk
Je hebt veel geleerd over de ecologische voetafdruk en hoe je die kleiner kunt maken. Nu is het tijd om die kennis te gebruiken! Je eindopdracht is een presentatie, waarbij je jouw ideeën en oplossingen laat zien aan de klas. Je werkt in een groepje en gebruikt een groot vel (A1) waarop je tekeningen maakt en steekwoorden schrijft om je verhaal te ondersteunen.
Wat moet erin zitten?
Wat is de ecologische voetafdruk?
Leg uit wat de ecologische voetafdruk is en waarom het belangrijk is om deze kleiner te maken.
Geef een paar voorbeelden van wat invloed heeft op de ecologische voetafdruk
Eten:
Hoe kan wat we eten invloed hebben op de ecologische voetafdruk?
Wat kun je doen om duurzamer te eten? (Bijvoorbeeld: minder vlees eten, seizoensproducten kopen.)
Laat zien wat je al goed doet en waar je nog kunt verbeteren.
Kopen:
Wat is de invloed van het kopen van spullen, zoals kleding, elektronica of speelgoed, de ecologische voetafdruk?
Wat kun je doen om duurzamer te kopen? (Bijvoorbeeld: tweedehands kopen, minder spullen kopen, producten van goede kwaliteit kiezen.)
Geef tips om spullen langer mee te laten gaan en minder afval te maken.
Reizen:
Hoe reis je nu en hoe kun je dat duurzamer doen?
Wat zijn alternatieven voor vervuilende manieren van reizen, zoals vliegen of autorijden?
Geef 3 tips over hoe je klasgenoten duurzaam kunnen reizen.
Hoe maak je de presentatie?
Gebruik een groot A1-papier als hulpmiddel.
Verdeel het papier in vier delen: Wat is de ecologische voetafdruk?, eten, kopen, en reizen.
Maak tekeningen die jouw ideeën duidelijk maken (bijvoorbeeld: een wereldbol voor de voetafdruk, een tweedehandswinkel, een fiets, een lokaal groentemarktje).
Schrijf korte steekwoorden op om je uitleg te ondersteunen.
De presentatie zelf:
Zorg dat elk groepslid een deel presenteert: wat is de voetafdruk, eten, spullen kopen, of reizen.
Houd de presentatie duidelijk en interessant. Je kunt ook een voorbeeld geven, zoals hoe jouw groep al werkt aan een kleinere voetafdruk.
Laat zien hoe jouw oplossingen haalbaar zijn voor iedereen.
Veel succes! Samen laten we zien hoe we de ecologische voetafdruk kunnen verkleinen en de aarde kunnen helpen!
Het arrangement Junior College Ecologische voetafdruk is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.