Aftelkalender

Aftelkalender

Digitale aftelkalender voor leraren

De laatste maand van het jaar is weer begonnen. In het onderwijs betekent dat vooral: zorgen dat je de kerstvakantie haalt. Desnoods op je tandvlees. Maar liever niet met al teveel stress, want dat betekent: de eerste week met griep op bed. Om je behulpzaam te zijn bij het vinden en maken van inspirerende lessen in deze periode, hebben we vanuit het groeifondsprogramma Impuls Open Leermateriaal een aftelkalender gemaakt tot de kerstvakantie.

Met tips voor lessen van andere leraren, inspirerende projecten, handige hulpmiddelen en verdiepende achtergrondkennis. We wensen je veel plezier en een fijne maand. En alvast een heerlijke, welverdiende kerstvakantie!

 

Afbeeldingsbron

1 december

Met open leermateriaal kun je aansluiten op de actualiteit én het maakt het gemakkelijker om te differentiëren. Daarnaast kan het ook nog eens op maat worden gemaakt voor je eigen doelgroep of leerdoel. Ook kun je open leermateriaal gebruiken in plaats van een onderdeel in de methode. In deze handreiking lees je er alles over.

 

Meer regie over je eigen lessen

 

Afbeeldingsbron

2 december

In de Sintweek zijn veel jonge kinderen onrustig. Hou ze dan lekker bezig met een inspirerende opdracht. Met dit open leermateriaal van de pilot App Noot Muis, schrijven ze een brief aan de Sint.

De les is geschikt voor groep 4 leerlingen, maar je kunt er vast een draai aan geven zodat het ook voor jouw leerlingen werkt!

 

Les Brief aan de Sint

 

Afbeeldingsbron

3 december

Nieuwsgierig geworden naar maakonderwijs met open leermateriaal? Bij Maakonderwijs gaan leerlingen zelf aan de slag en doorlopen ze alle stappen om te komen tot een resultaat. Vaak is het een combinatie van techniek, technologie, kunst en andere creatieve vormen. De pilot MakerCosmos die zich richt op maakonderwijs, is afgerond en deelt graag hun inzichten. Lekker leesvoer voor in je kerstvakantie!

 

Eindverslag MakerCosmos

Lessen van MakerCosmos

 

Afbeeldingsbron

4 december

Wil je een leuke bijeenkomst organiseren met ouders? Aan het eind van het jaar of juist als start van het nieuwe jaar?

In dit project Ouders ontmoeten Ouders van Unesco stimuleer en organiseer je ontmoeting, kennismaking en verbinding. Vergeet vooral de lekkere hapjes niet ;)

 

Afbeeldingsbron

5 december

De sinterklaasperiode is misschien wel de drukste tijd van het jaar op scholen, maar het is ook een moment waarop veel leerkrachten zelf aan de slag gaan met het maken van open leermateriaal!

Om het je wat makkelijker te maken hebben we het nodige materiaal voor je verzameld. Van werkboekjes en spelletjes tot liedjes en complete lessen over knutselen, taal of digitale vaardigheden; je vindt het allemaal op Wikiwijs.

 

Sinterklaasspecial

 

 

Afbeeldingsbron

6 december

Je hebt nu al aardig wat open leermateriaal ontdekt. Maar hoe past dat nou in je toch al volle dag? Op welke manier kun je flexibeler met leermateriaal omgaan om beter aan te sluiten op je leerdoelen en leerlingen? Daar heeft SLO, in samenwerking met Impuls Open Leermateriaal, een handreiking voor geschreven.

 

Handreiking onderwijs ontwikkelen met leerdoelen als vertrekpunt.

 

Afbeeldingsbron

7 december

Praktijkverhalen laten zien hoe leraren met open leermateriaal werken. Ze kunnen je op ideeën brengen, laten zien hoe het kan en helpen je om ook zelf met open leermateriaal aan de slag te gaan. Het Prisma College (VSO) vertelt hoe zij creatieve activiteiten centraal stellen en leerlingen aan hun talenten laten werken.

 

Praktijkverhaal Prisma College

 

Afbeeldingsbron

8 december

Ook veel musea delen educatief materiaal via Wikiwijs, zoals het Catharijneconvent. Dit museum onderzoekt en belicht de esthetische, culturele en historische waarden van de kunst en het erfgoed van het christendom in Nederland.

Het materiaal hieronder is gericht op vieringen en rituelen. Laat je inspireren.

 

Lesmateriaal Catharijneconvent

 

Afbeeldingsbron

9 december

Met het platform Wikiwijs kun je lesmateriaal vinden, delen en maken. Superhandig en leuk om te doen in de kerstvakantie (als je klaar bent met al dat eten). Er is meer mogelijk dan je denkt en de afgelopen jaren is het platform flink verbeterd. Start je ontdekkingstocht hier en ga lekker een dagje nerden in je weekend of vakantie!

 

Wikiwijs startpunt

Zelf aan de slag met Wikiwijs

 

Afbeeldingsbron

 

10 december

Je kunt AI inzetten bij het maken of bewerken van lesmateriaal. Maar als leraar is jouw scherpe blik en achtergrond kennis noodzakelijk. Hier wat tips om AI voor je te laten werken.

 

10 tips voor AI en open leermateriaal

 

Afbeeldingsbron: ChatGPT / Graphic Designer

11 december

Het materiaal van scholen binnen onderwijsbestuur Nestas Scholengroep, richt zich op de grote uitdagingen van deze tijd en de toekomst. Mooi om de goede voornemens te vertalen naar kennis en acties. Hier een interview met ontwikkelaar Ben Snoeijs.

 

21e eeuwse vaardigheden

 

Afbeeldingsbron: eigen foto Suzanne Unck (2015)

12 december

Evidence-informed werken is belangrijk om te zorgen voor kwaliteit en effectiviteit. Daarom is er een Onderzoeksagenda opgesteld: welke kennis hebben we nodig over succesvol inzetten van open leermateriaal?

 

Onderzoeksagenda Open Leermateriaal

 

Afbeeldingsbron

13 december

In deze weken krijg je misschien niet bij alle leerlingen de handen op elkaar voor een heerlijke wiskunde-les. Zoek je inspiratie om even wat anders te doen dan een saai hoofdstuk uit het boek?

Struin dan eens rond door alle materialen van het Freudenthal Instituut (universiteit Utrecht).

Misschien ontdek je nog een les met sintcadeautjes en kansberekenen…?  

 

Lessen van het Freudenthal instituut

 

Afbeeldingsbron: Syda Productions - stock.adobe.com

14 december

Raak je geïnspireerd en wil je op de hoogte blijven van bruikbare opbrengsten vanuit het groeifondsprogramma Impuls Open Leermateriaal? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en lees in het archief wat er zoal gebeurt.

 

Nieuwsbrief

 

Afbeeldingsbron

15 december

In het voortgezet onderwijs zijn er verschillende smaken als het gaat om profilering. Zo zijn er de cultuurprofielscholen, hoogbegaafdheidsprofielscholen en technasia. Stichting Technasium heeft een mooie pilot opgezet samen met de vakvereniging informatica. Het betreft cross-overprojecten op het vlak van onderzoek & ontwerpen. Hier lees je alles over dit project, inclusief het al ontwikkelde materiaal.

 

Cross-overproject technasia en vakvereniging informatica

 

Afbeeldingsbron

16 december

Misschien ben je enthousiast geworden over de mogelijkheden met open leermateriaal, maar vraag je je af hoe je dit binnen je school een duurzame plek geeft. Het werken met open leermateriaal kan bijdragen aan oplossingen voor vraagstukken waar jullie op school dagelijks mee te maken hebben. Hoe zorg je ervoor dat je collega's er ook de waarde van inzien?

Hier wat suggesties om met elkaar in gesprek te gaan. Gebruik bijvoorbeeld de praatplaat.

 

Start met de dialoog

 

Afbeeldingsbron

17 december

Stichting FutureNl maakt al een aantal jaar prachtig leermateriaal rondom digitale geletterdheid voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Onderwijsbestuur BOOR (Rotterdam) gaat de komende jaren met FutureNl aan de slag om dit materiaal met een open licentie te ontsluiten. Dat doen ze samen met Wismon. Zo bouwen ze de DigiDoeners-leerlijn uit naar een interactief open platform. Fijn voor iedereen!

 

Pilotbeschrijving DigiDoeners

 

Afbeeldingsbron

18 december

De wereld waarin kinderen en jongeren opgroeien, is vol verleiding. Online kun je alles vinden en zijn er veel invloeden die kinderen nog niet goed kunnen duiden. Daarom is serious game 'De Kiesraad' ontwikkeld. Met thema's als cybercrime, influencers, sexting en social media worden leerlingen wijzer gemaakt. Het materiaal is gericht op leerlingen in groep 7 en 8, maar (met wat aanpassingen) prima bruikbaar voor oudere leerlingen.

 

De Kiesraad - serious game

 

Afbeeldingsbron

19 december

Er zijn veel redenen om (meer) te gaan werken met open leermateriaal. Leraren ervaren bijvoorbeeld niet altijd de gewenste flexibiliteit in lesmethoden. En ook de betaalbaarheid is een belangrijk punt. Ook is het goed om je te verdiepen in hoe de leermiddelenmarkt eigenlijk werkt; stuur dit gerust door naar de schoolleider, beleidsmedewerker van je onderwijsbestuur of de bestuurder zelf.

 

Leermiddelenmarkt in handen van investeerders

 

Afbeeldingsbron

20 december

Op Wikiwijs kun je met je zoektermen een goede collectie vinden waar je je eigen materiaal uit kunt kiezen. Selecteer op niveau, lesdoel of vakgebied. Hier zie je bijvoorbeeld de collectie met de zoekterm Kerstmis. Maak er een leuke dag van vandaag.

 

Je hebt het gehaald ;). Fijne kerstvakantie!

Open leermateriaal rondom Kerstmis

 

Afbeeldingsbron

 

  • Het arrangement Aftelkalender is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2024-12-03 11:55:57
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Onderwerp:          Onderwijs ontwikkelen met leerdoelen als vertrekpunt

    Opdrachtgever:    Impuls Open Leermateriaal

    Revisiehistorie:     14-06-2024 V1

    Bronvermelding

    1. Biggs, J.B. (1999). Teaching for quality learning at university. Buckingham: Open University Press

    2. Van Driel, J., & Tammes, A. (2023). De Berlijnse Muur: berichtgeving in Nederlandse kranten. Amersfoort, SLO

    3. Linde - Meijerink, G. van der, & Silfhout, G. van (2022). Leerdoelen en succescriteria in het primair onderwijs; De eerste fase uit de cyclus formatief evalueren nader toegelicht. Amersfoort: SLO.

    4. Akker, J. van den (2003). Curriculum perspectives: An introduction. In J. van den Akker, W. Kuiper, & U. Hameyer (Eds.), Curriculum landscapes and trends (pp. 1-10). Dordrecht: Kluwer Academic Publishers.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Elke dag iets leuks en interessants rondom open leermateriaal vanaf 1 december tot aan de Kerstvakantie! Voor leraren in basisonderwijs en voortgezet onderwijs.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    december, didactiek, kerstmis, open leermateriaal, sinterklaas

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    00. IOL. (z.d.).

    Wat is open leermateriaal?

    https://maken.wikiwijs.nl/209734/Wat_is_open_leermateriaal_

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.