Klaar voor de start?

Klaar voor de start?

Klaar voor de start?

Onderdeel Summerschool Junior 2014: Wetenschapslab

We hebben allemaal een hartslag. Voel maar eens in het midden van je borstkas. Soms heb je een hele snelle hartslag, terwijl hij soms heel rustig lijkt te zijn. Hoe komt het dat je soms een snelle en soms een rustige hartslag hebt? Dit gaan jullie uitzoeken.

We moeten allemaal ademhalen om te kunnen leven. Zonder te ademen zouden we geen zuurstof binnen krijgen en dan zou ons lichaam niets meer kunnen doen. Je kunt met je buik ademen en met je borst; probeer maar eens. Je hersenen bepalen normaal gesproken hoe snel je ademhaalt en op welke manier. Maar bij wat voor activiteiten ademen wij dan met onze borst? En wanneer met de buik? Dit gaan jullie onderzoeken.

Achtergrond

Tijdens inspanning versnelt de hartslag, omdat het hart sneller moet pompen om het bloed sneller te laten stromen. Het bloed vervoert zuurstof naar de spieren toe en zuurstof is nodig om te kunnen bewegen. Als je meer/sneller beweegt, heb je ook meer zuurstof nodig.

Andere ademhaling
Er zijn twee manieren van ademhalen: buikademhaling en borstademhaling. Beide varianten hebben een eigen functie. De buikademhaling kan gestuurd worden en kan zorgen voor diepere ademhaling (meer lucht per keer). Deze ademhaling duurt relatief gezien iets langer. Borstademhaling is voor korte, snelle ademhaling om snel zuurstof vanuit de lucht het lichaam in te krijgen. Tijdens kort, maar snel, touwtje springen zul je snel zuurstof nodig hebben en dus de borstademhaling gebruiken. Tijdens lang, maar langzaam touwtje springen zul je de buikademhaling gebruiken om langere tijd meer zuurstof binnen te krijgen.

Let op: Help de leerlingen als ze hun hartslag niet kunnen vinden; De opdracht bestaat uit twee onderdelen. De helft van de groep begint bij hartslag en de andere helft bij ademhaling. Mochten ze bijtijds klaar zijn, kunnen ze de andere opdracht ook nog doen. Zorg als begeleider dat de kinderen voorzichtig zijn tijdens het rennen/touwtje springen.

 
  Universiteit Utrecht

 

 

  • Het arrangement Klaar voor de start? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2024-11-14 11:28:02
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Zomeractiviteit van de Universiteit Utrecht voor jongere kinderen (bovenbouw basisonderwijs). Deze activiteit gaat over een onderzoekje naar de hartslag en de ademhaling
    Leerniveau
    Primair onderwijs; PO groep 8; PO groep 7;
    Leerinhoud en doelen
    Biologie; Natuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 30 minuten
    Trefwoorden
    fi, fisme, showcase_nl

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Freudenthal Instituut. (z.d.).

    Sjabloon [NIET WEGGOOIEN OF AANPASSEN!]

    https://maken.wikiwijs.nl/207790/Sjabloon__NIET_WEGGOOIEN_OF_AANPASSEN__

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.