Relativiteit in de klas

Relativiteit in de klas

Relativiteit in de klas



Dit lesmateriaal is ontwikkeld voor het onderwerp Relativiteit waarbij leerlingen ook een correct beeld kunnen krijgen van natuurkunde als wetenschap. Een van de aspecten daarbij is dat leerlingen ervaren dat de relativiteitstheorie fenomenen uitlegt die daarvoor niet uitgelegd konden worden. Daarmee kunnen leerlingen de noodzaak voor deze nieuwe natuurkundige theorie in zien. De achterliggende didactische gedachte is dat leerlingen zich nieuwe begrippen en theorieën gemakkelijker eigen maken als ze zelf hebben ervaren dat ze er niet meer uitkomen met wat ze al weten. Dit lesmateriaal is ontwikkeld en onderzocht in samenwerking met natuurkundedocenten als onderdeel van het promotieonderzoek van Floor Kamphorst, Universiteit Utrecht. Al het lesmateriaal wordt gedeeld onder een CC-BY-NC-SA licentie.

Algemeen

Achtergrond (pdf).

Les 1 - Hoe kan je beweging beschrijven?

Over dit lesmateriaal verscheen het artikel Relativiteit in de klas (1) - Relativistisch redeneren in gedachte-experimenten, in NVOX (oktober 2021).

Les 2 - Hoe beweegt licht?

Les 3 - Wat kunnen we leren van de tekenregelvoorspellingen?

Les 4 - Kan een van de tekenregels worden bevestigd?

Over dit lesmateriaal verscheen het artikel Relativiteit in de klas (2) - Hoe introduceer je een noodzaak voor het lichtpostulaat?, in NVOX (november 2021).

Les 5 - Kunnen we een algemeen voortplantingsmodel voor licht maken?

Les 6 - Wat zijn de gevolgen van het lichtpostulaat voor plaats en tijd?

Les 7 - Wat is er aan de hand met tijdsduur?

Over dit lesmateriaal verscheen het artikel Relativiteit in de klas (3) - Relatieve beweging onthult vreemde gevolgen van het lichtpostulaat, in NVOX (december 2021).

Les 8 - Met welke formule kunnen we de tijdsduur ten opzichte van onderzoeker 1 uitdrukken in de tijdsduur ten opzichte van onderzoeker 2?

Les 9 - Kan je nog bepalen of je beweegt?

Over dit lesmateriaal verscheen het artikel Relativiteit in de klas (4) - Ervaringen met de lessenserie, in NVOX (januari 2022).

Les 1-9

 
  Universiteit Utrecht

 

 

Colofon

Het arrangement Relativiteit in de klas is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2024-11-14 11:26:26
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit lesmateriaal is ontwikkeld voor het onderwerp Relativiteit waarbij leerlingen ook een correct beeld kunnen krijgen van natuurkunde als wetenschap. Een van de aspecten daarbij is dat leerlingen ervaren dat de relativiteitstheorie fenomenen uitlegt die daarvoor niet uitgelegd konden worden. Daarmee kunnen leerlingen de noodzaak voor deze nieuwe natuurkundige theorie in zien. De achterliggende didactische gedachte is dat leerlingen zich nieuwe begrippen en theorieën gemakkelijker eigen maken als ze zelf hebben ervaren dat ze er niet meer uitkomen met wat ze al weten. Dit lesmateriaal is ontwikkeld en onderzocht in samenwerking met natuurkunde-docenten als onderdeel van het promotieonderzoek van Floor Kamphorst, Universiteit Utrecht.
Leerniveau
VO;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten
Trefwoorden
fisme

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Freudenthal Instituut. (z.d.).

Sjabloon [NIET WEGGOOIEN OF AANPASSEN!]

https://maken.wikiwijs.nl/207790/Sjabloon__NIET_WEGGOOIEN_OF_AANPASSEN__

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open