Aarde, maan en zon

Aarde, maan en zon

Aarde, maan en zon

Grote afstanden en hun verhouding tot elkaar
Hoe zit het met de afmetingen van aarde, zon en maan en de afstanden van de maan en de zon tot de aarde? We kunnen wel allerlei foto’s , afbeeldingen en modellen van aarde, maan en zon vinden maar die zijn bijna nooit op schaal. Dat is ook haast niet mogelijk omdat de zon zo groot is en de afstanden enorm.



Basiskennis
Basisschoolleerlingen en leerlingen van het voortgezet onderwijs zouden enig besef moeten hebben van die onderlinge afstanden en relaties. Wat weten we van de maan die we vaak met z’n schijngestalten aan onze hemel zien en die de veroorzaker is van eb en vloed.
En vergeet de zon niet! We gaan graag op vakantie naar een land waar de zon schijnt en het lekker warm is. De zon die de aarde nu meer opwarmt dan ons lief is, zonder dat we dat de zon kwalijk kunnen nemen: die schuld ligt wel bij onszelf.

Schaal
In deze les is wèl alles op schaal. Het uitgangspunt is een globe. Afmetingen van maan en zon en ook afstanden van maan en zon worden opgehangen aan de afmetingen van de globe. Ook de lokale situatie speelt een rol om de maan, maar vooral de zon een plaats te geven.

Mogelijke koppeling
In het verslag van deze les gaat het vooral om afstanden en verhoudingen. Er liggen natuurlijk allerlei mogelijkheden voor de hand om deze les te koppelen aan de ontstaansgeschiedenis van zon, aarde en maan. We kunnen ook verder kijken naar ons zonnestelsel en andere sterren. Ook een blik naar binnen over de opwarming van de aarde ligt voor de hand.

Verwijzingen
 
  Universiteit Utrecht

 

 

  • Het arrangement Aarde, maan en zon is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2024-11-14 11:22:15
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Hoe zit het met de afmetingen van aarde, zon en maan en de afstanden van de maan en de zon tot de aarde? We kunnen wel allerlei foto’s , afbeeldingen en modellen van aarde, maan en zon vinden maar die zijn bijna nooit op schaal. Dat is ook haast niet mogelijk omdat de zon zo groot is en de afstanden enorm. Basisschoolleerlingen en leerlingen van het voortgezet onderwijs zouden enig besef moeten hebben van die onderlinge afstanden en relaties. Wat weten we van de maan die we vaak met z’n schijngestalten aan onze hemel zien en die de veroorzaker is van eb en vloed. En vergeet de zon niet! We gaan graag op vakantie naar een land waar de zon schijnt en het lekker warm is. De zon die de aarde nu meer opwarmt dan ons lief is, zonder dat we dat de zon kwalijk kunnen nemen: die schuld ligt wel bij onszelf.
    Leerniveau
    VO; Primair onderwijs; PO groep 8; PO groep 7;
    Leerinhoud en doelen
    Rekenen/wiskunde; Rekenen;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    lesvandemaand

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Freudenthal Instituut. (z.d.).

    Sjabloon [NIET WEGGOOIEN OF AANPASSEN!]

    https://maken.wikiwijs.nl/207790/Sjabloon__NIET_WEGGOOIEN_OF_AANPASSEN__

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.