Lessenserie Verpakkingsafval: storten, verbranden

Lessenserie Verpakkingsafval: storten, verbranden

Lessenserie Verpakkingsafval: storten, verbranden

Verpakkingsafval: storten, verbranden en hergebruiken In het programma voor het vak natuur- en scheikunde in de basisvorming uit 1993 stond als kerndoel dat “leerlingen in keuzesituaties een beargumenteerde mening kunnen weergeven”. Een vaardigheid die leerlingen dan zouden kunnen aanleren en toepassen in keuzesituaties rond afvalverwerking, water- en energievoorziening, enzovoort.
Het lesmateriaal “Verpakkingsafval: storten, verbranden en hergebruiken” geeft een uitwerking van dit kerndoel: wat is zo’n “beargumenteerde mening”, welke kennis is daarvoor nodig, hoe kun je leerlingen – met verpakkingsafval als voorbeeld – deze kennis en vaardigheid laten aanleren, hoe ziet het lesmateriaal er uit, wat gebeurt er als je daarmee de klas in gaat, en wat levert dat dan op? Dus: kunnen leerlingen nu zo’n beargumenteerde mening weergeven?
Het lesmateriaal bestaat uit een werkboek en een bronnenboek voor de leerlingen, en een scenario voor de docent. Het lesmateriaal is ontwikkeld en in de klas gebruikt in het kader van een vakdidactisch onderzoek waarvan de resultaten gepubliceerd zijn in het volgende proefschrift:
Kortland, J. (2001). A Problem-Posing Approach to Teaching Decision Making about the Waste Issue. Utrecht: CD-ß Press, FIsme Scientific Library # 37.

Het in het kader van dit vakdidactisch onderzoek ontworpen onderwijs is “probleemstellend”: de leerlingen formuleren zelf – geleid door de opdrachten in het lesmateriaal en door de docent – een probleemstelling, en raken daarmee gemotiveerd voor het uitbreiden van hun kennis en vaardigheid – in dit geval hun kennis over verpakkingsafval en hun vaardigheid in het weergeven van een beargumenteerde mening in keuzesituaties rond afvalverwerking. Het onderzoek levert daarmee ook ideeën op voor het ontwerpen van vergelijkbaar onderwijs over andere onderwerpen
 
  Universiteit Utrecht

 

 

  • Het arrangement Lessenserie Verpakkingsafval: storten, verbranden is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2024-11-14 11:14:10
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Een belangrijk deel van huishoudelijk afval bestaat uit verpakkingen. Oplossingen voor de problemen met dit afval zijn: storten, verbranden, preventie en hergebruik (kringlopen). Bij storten is sprake van nuttig gebruik: landontwikkeling. De natuurlijke afbraak van voedingsresten en hout levert geen problemen. Maar wèl problematisch zijn het ruimtebeslag van een stortplaats en het voorkomen van gevaarlijke stoffen in het afval. Ook bij verbranden kan sprake zijn van nuttig gebruik: energie-opwekking. Maar problematisch is het ontstaan van giftige rookgassen, en verbranden op zee is een vorm van probleemverplaatsing. Een andere oplossing is preventie. En een laatste oplossing is tenslotte de recycling van papier/karton, glas, metaal en plastic - hoewel dat laatste minder eenvoudig te realiseren is.
    Leerniveau
    VO; VMBO theoretische leerweg, 2; HAVO; VMBO; VMBO theoretische leerweg, 3; HAVO 2;
    Leerinhoud en doelen
    Natuurkunde;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    fi, fisme, showcase_nl

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Freudenthal Instituut. (z.d.).

    Sjabloon [NIET WEGGOOIEN OF AANPASSEN!]

    https://maken.wikiwijs.nl/207790/Sjabloon__NIET_WEGGOOIEN_OF_AANPASSEN__

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.