Speciaal onderwijs Suriname

Speciaal Onderwijs Suriname

Netwerk Speciaal Onderwijs Suriname 2024

Netwerkbijeenkomst

Netwerkbijeenkomst Speciaal Onderwijs 25-10-2024

Plaats: Mytylschool



08.00 - 08.30 uur     Inloop
08.30 - 08.45 uur     Welkom door Elle en Thierry
08.45 - 10.00 uur     Uitwisseling kennis en ervaringen vanuit scholen
10.00 - 10.15 uur     Pauze
10.15 - 10.30 uur     Samen werken, samen leren en samen delen
10.30 - 10.45 uur     Inzet open leermateriaal
10.45 - 11.15 uur     Kunstkwartet
11.15 - 11.30 uur     Pauze
11.30 - 12.00 uur     Interactieve workshop inzet Bee-Bot
12.00 - 12.15 uur     Uitleg vervolgopdrachten
12.15 - 12.30 uur     Afsluiting

 

Een nieuw gebaar voor Bee-Bot

Foto's

Opdrachten

Vervolgopdrachten

Opdracht 1
Maak gedurende de komende 2 weken een foto of een filmpje op je school hoe de Bee-Bot ingezet wordt.
Deel deze foto of het filmpje in de WhatsAppgroep "ICT Learning Circle"

Opdracht 2
Maak gedurende de komende 4 weken een foto of een filmpje van een mooi voorbeeld van de inzet van een laptop, digibord en/of tablet.

          

Jules Fernandes school

Project: Digitale middelen “MediaLab” Jule Fernandes school.

 

Van Mediatheek naar MediaLab
​​​​

Het onderwijs op de Jule Fernandes school is gericht op een kindvriendelijke en individuele aanpak, waarbij er rekening wordt gehouden met de beperkingen en de mogelijkheden van de leerlingen. Het onderwijs wordt op maat aangeboden door een handelingsplan van elke leerling te maken. We willen gaan bouwen aan toekomstgericht onderwijs met ICT.

Mevr. Henna Chin See Chong- Djohari (Schoolhoofd Jule Fernandes school)

 

Medialab

Het afgelopen jaar is de mediatheek omgebouwd naar een Medialab. Het schoolhoofd, mevrouw Henna, heeft haar netwerk ingezet om het resulaat te bereiken dat we er vanmorgen zien. Naast de materialen die het fonds Kind & Handicap schonk zijn er meerdere pc's en laptops beschikbaar. Er is een vrijwilliger betrokken die een aantal schenkingen checkt op bruikbaarheid en op technisch gebied advies geeft.

De visie van de school is om toekomstgericht onderwijs te bieden, met nadruk op ICT. Het medialab biedt leerlingen de kans om basisvaardigheden ICT eigen te gaan maken.

Het medialab gaat op termijn een aanvulling worden op het onderwijsaanbod van de Jules Fernandes School en bereidt leerlingen voor op een toekomst waarin technologie een centrale rol speelt.

Lesmateriaal
Digitaal lesmateriaal

Mytylschool

Kenniscentrum

De Mytylschool in Paramaribo heeft zich met ondersteuning van Fonds Kind en Handicap ontwikkeld tot een kenniscentrum voor ICT in het speciaal onderwijs. De school integreert digitale middelen en aanpassingen in het lesprogramma om leerlingen met beperkingen beter te kunnen ondersteunen. Daarnaast organiseert de Mytylschool trainingen en workshops voor meerdere scholen in het speciaal onderwijs in Suriname. Hierdoor is de school een essentiële bron van kennis en ervaring op het gebied van de inzet van ICT in het speciaal onderwijs.

Lesmateriaal Minivakschool

De Mytylschool in Suriname biedt onderwijs op maat waardoor leerlingen meer toekomstmogelijkheden hebben. Er is een minivakschool met een kapsalon, houtbewerking, mode & creatie en kunst & creativiteit. Hiermee kan voor ieder kind een leertraject worden uitgezet waarmee ze worden voorbereid op hun leven na de mytylschool. Deze kan varieren van een zinvolle dagbesteding tot en met toelating vervolgonderwijs en/of de arbeidsmarkt.

Digitaal lesmateriaal voor de Minivakschool verzamelen we hier.

Kunst & Creativiteit
Kunst & Creativiteit
Kapsalon
Kapsalon

Kunstkwartet Suriname

In de media

Kwartetspel gelanceerd

Het 10 minuten jeugdjournaal

In De Ware Tijd: Kwartetspel gelanceerd

 

Kunstkwartet Suriname
Bekijk via deze link het kwartetspel.

Kennedyschool

Project "Digitale middelen voor een Ontdeklab bij de Kennedyschool".

 

Mevrouw Renate Wartes (22 juni 2019)

Bij de Kennedyschool willen we het onderwijs beter aan laten sluiten bij de competenties die leerlingen nodig hebben in de samenleving van de toekomst.

Aanleiding:
De wereld globaliseert en de wereld digitaliseert. Wereldwijd maken leerlingen meer en meer gebruik van die digitale wereld. Ze leven zelfs deels in die wereld. De digitale wereld is een (kennis)rijke, mooie wereld, maar soms ook een lelijke, onprettige wereld, net als de gewone wereld. Kinderen verdienen begeleiding en ondersteuning in die wereld. Uit: De Leraren Agenda Suriname door Louis Hilgers.

 

Ontdekkend leren is een werkwijze die vooronderstelt dat de leerling ergens in psychologisch opzicht aan toe is en daarom in staat stelt hem uit te dagen om de wereld actief te onderzoeken. Hierbij is de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen het uitgangspunt.

 

Samen leren met Bee-Bot
Samen leren met Bee-Bot

Ontdeklab

In ons ontdeklab leren kinderen op een speelse en interactieve manier over wetenschap en technologie. Ze ontdekken verschillende onderwerpen zoals:

  • Experimenteren: Kinderen voeren eenvoudige wetenschappelijke experimenten uit om principes van natuurkunde, chemie en biologie te begrijpen.

  • Creativiteit: Ze werken aan projecten waarbij ze hun eigen ideeën kunnen uitwerken, zoals het bouwen van een robot of het ontwerpen van een kunstwerk met techniek.

  • Probleemoplossend denken: Door uitdagingen aan te gaan leren ze om problemen op te lossen en kritisch na te denken.

  • Samenwerking: Vaak werken ze in groepjes, wat teamwork en communicatie bevordert.

  • Verkenning en nieuwsgierigheid: Het ontdeklab stimuleert nieuwsgierigheid en een onderzoekende houding, wat essentieel is voor leren.

  • Technologische vaardigheden: Kinderen maken vaak gebruik van digitale tools en technologieën, waardoor ze vaardigheden ontwikkelen die in de toekomst belangrijk zijn.

Het doel is om kinderen te inspireren en hen een basis te geven voor verdere interesse in wetenschap en techniek.

 

Lesmateriaal van ons ontdeklab is hier te vinden.

In de media:
De Kennedyschool heeft een waardevol initiatief gelanceerd met de opening van een Fablab-lokaal, speciaal ontworpen voor kinderen met een speciale hulpvraag. Dit project, ondersteund door het Fonds Kinder en Handicap, biedt deze leerlingen de kans om zich te ontwikkelen in de wereld van ICT.

Een nieuw gebaar voor Bee-Bot
Een nieuw gebaar voor Bee-Bot

 

STEAM educatie
STEAM educatie
Photon
Photon
All in one
All in one
BeeBot les
BeeBot les

Influencer #fablab #kennedy

Welkom in het fablab van de Kennedyschool

Renate legt uit wat een Bee-Bot is.

Youth Heritage Suriname

De educatieve website voor jongeren over Cultuur Erfgoed in Suriname, geïnitieerd door Miriam Weekers, heeft als doel kennisoverdracht van het erfgoed aan jongeren. De nadruk ligt op het belang van erfgoed voor vrijetijdsbesteding en werkgelegenheid.

De website kan bijdragen aan zinvolle vrijetijdsbesteding die de ontwikkeling van jongeren positief beïnvloedt. Deze initiatieven zijn vooral waardevol gezien de groei van risicojongeren. Erfgoed wordt gezien als een economische sector die werkgelegenheid kan bieden, met economische potentie in het erfgoedtoerisme, vooral nu de historische binnenstad van Paramaribo en en de Joden Savanne op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan.

Youth Heritage Suriname

Tips vanuit het netwerk

Online leer- en oefenomgeving voor alle vakken
Wordt bij meerdere scholen binnen het netwerk Speciaal Onderwijs Suriname ingezet.

Gratis educatieve spelletjes
Kinderen op een leuke en eenvoudige manier kennis laten maken met wiskunde, taal en wereldoriëntatie. (tip vanuit het kenniscentrum bij de Mytylschool)

Link naar de Surinaamse kinderspelen
Sportdagen Ilonka Elmont Foundation

Kinderboekentip van Carla

Wie goed wil leren lezen, moet veel oefenen. Zelf lezen en voorgelezen worden, liefst elke dag. Volgens rooster,  in een vrij kwartiertje, of terwijl je op de bus wacht... Dan is het fijn als op school (en thuis) leuke, spannende, aantrekkelijke, herkenbare boeken voorhanden zijn. Boeken over kinderen die lijken op jou, die wonen in jouw land, die bekende spelletjes doen, die pom, bojo en kousenband eten en gewekt worden door een grietjebie.

Best jammer dat veel boeken die vanuit Nederland gedoneerd worden over veel minder herkenbare situaties gaan!

Er zijn behoorlijk veel kinderboeken van Surinaamse schrijvers.
Bij CCS op de Henk Arronstraat hebben ze een hele plank met boeken die je kunt lenen (en nog zo'n plank met boeken die je alleen ter plekke mag (voor)lezen). Alle leraren en leerlingen zijn er welkom. Hoeveel Surinaamse boeken te vinden zijn in de andere filialen van CCS? Stap er eens binnen, de medewerkers helpen je graag.

De boekhandels in Paramaribo hebben allerlei boeken in voorraad en ook bij bijvoorbeeld Clevia en ReadyTex kun je terecht.

Goeie boekentips Surinaamse kinderboeken

Anansi in de klas

Bee-Bot lessen

Bij de Mytylschool

Bee-Bot les van juf Esmiralda in de Mytylschool

Bij de Grietje Bie school

Inzet van de Bee-Bot in de Grietje Bie school deel 1

Inzet van de Bee-Bot in de Grietje Bie school deel 3

Bij de Kennedyschool

Welkom in het fablab van de Kennedyschool

Renate legt uit wat een Bee-Bot is.

Contact opnemen


Contact opnemen

Ook na de netwerkbijeenkomst van 25-10-2024 helpen wij online namens het Fonds Kind & Handicap graag bij vragen en uitdagingen met betrekking tot ICT in het speciaal onderwijs in Suriname.

U kunt contact met ons opnemen met Elle Peters en Thierry Koningstein. Door op de links te klikken verschijnt het e-mailadres.

We zijn voor de contactpersonen van de scholen ook beschikbaar via WhatsApp. Bij hen zijn onze gegevens bekend.