Onlinefraude

Onlinefraude

Wat is online fraude?

Mensen proberen vaak online geld te verdienen door misleidende woorden te gebruiken. Ze maken iets mooier dan het eigenlijk is. Ze gebruiken bijvoorbeeld slimme taal om anderen te verleiden om geld te investeren of een plan te volgen dat niet klopt. Dit soort praktijken noemen we 'fraude' of 'oplichting'. Het klinkt misschien alsof het goed is, maar mensen kunnen hun geld kwijt raken en iemand die dit doet, verdient illegaal geld.

Mensen vertrouwen vaak op mooie woorden zonder te weten wat er aan de hand is. Dit maakt het moeilijker om de waarheid te vertellen en maakt mensen kwetsbaar voor deze illegale praktijken. Dit soort dingen kunnen leiden tot boetes of gevangenisstraf.

 

Understanding Online Fraud and How to Mitigate the Risks – Part 1 | DPO ...

Online fraude

Hoe vermijd je online fraude?

Wees voorzichtig met wat je deelt. Denk aan je adres, telefoonnummer, bankgegevens of identiteitsdocumenten. Criminelen kunnen deze informatie gebruiken om je op te lichten of toegang te krijgen tot je geld. Als je iemand belt, mailt of aan de deur krijgt, moet je altijd voorzichtig zijn. Als je een bankpas, pincode of andere vertrouwelijke informatie aan iemand geeft, doe dat dan niet met iemand die je niet kent.

Als je twijfelt, doe dan eerst navraag bij een betrouwbare bron, zoals je familie, vrienden of je bank. Bel dan zelf naar het bekende nummer van de bank, niet naar een nummer dat je via e-mail of telefoon hebt gekregen. Oplichters kunnen soms doen alsof ze van je bank zijn, maar dat is vaak een truc om je vertrouwen te winnen. Je bank zal je nooit bellen of mailen om je pincode of pas op te sturen.

Je moet ook goed uitkijken wie je belt en wat je geeft. Als iemand je vraagt om je bankpas of pincode, doe dat dan niet zomaar. Vertrouw op je gevoel en bel eerst iemand die je vertrouwt. Criminelen kunnen slim en overtuigend zijn, maar als je goed oplet en nooit gevoelige informatie met hen deelt, kun je veel problemen voorkomen.

 

Conoce los tipos de fraude | Tuya

Wat zijn soorten online fraude?

Datingfraude

Bij datingfraude denk je dat je met een mooie man/vrouw praat terwijl het eigenlijk een hele vieze man/vrouw is. Je herkent ze vaak doordat ze te snel hun gevoelens uiten naar de persoon, ook zeggen ze vaak dat ze in een heel groot en duur huis wonen of ze beweren dat ze amerikaans of britts zijn.

Tikkiefraude

Dit komt vaak doordat mensen een sms sturen naar je om zogenaamd je bankgegevens te controleren terwijl je eigenlijk een klein bedragje naar ze over maakt.

Valse of neppe links

Valse of neppe links zijn links die je naar een nepwebsite leiden, zoals een bank, winkel of overheidsinstantie. Deze links zijn bedoeld om je persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden, bankgegevens of creditcardnummers, te stelen.

Nep telefoontjes

Nep telefoontjes zijn telefoontjes die lijken op telefoontjes die je bank, de politie of een overheidsinstantie je stuurt. Ze willen je geld afpakken door je te bedriegen tijdens het gesprek.

Beleggings of bitcoin fraude

Beleggings- of bitcoinfraude is oplichting waarbij mensen geld investeren in nepbeleggingen of valse cryptomunten die er in werkelijkheid niet zijn. Ze doen alsof je snel veel geld kunt verdienen, maar in werkelijkheid proberen ze je geld afhandig te maken. Iets mooier laten lijken dan dat het dus daadwerkelijk is.

 

Hoe herken je online fraude?

Een betrouwbare bank zal nooit zomaar je persoonlijke gegevens vragen, vooral niet als ze je met een onbekend nummer bellen. Mensen die onaangekondigd aanbellen en je persoonlijke gegevens vragen, zijn vaak niet te vertrouwen. Criminelen gebruiken deze manieren om je geld of informatie te krijgen zonder dat je het weet.

Ze sturen vaak een link via e-mail of sms. Ze doen alsof je iets gewonnen hebt, een pakket krijgt of betaalt, maar eigenlijk willen ze je misleiden om op de link te klikken. Als je dat doet, kom je op een website die lijkt op een echte bank of winkel. Ze vragen je om je naam, bankrekeningnummer of wachtwoord te geven. Ze proberen je geld of informatie te stelen.

Als iets mooi lijkt, moet je altijd voorzichtig zijn. Een echte bank zal je nooit vragen om je gegevens te bevestigen of een wachtwoord in te voeren. Krijg je zo'n vraag? Let op: klik niet zomaar op het linkje en vul niets in. Als je het niet vertrouwt, bel dan je bank of organisatie. Zo voorkom je dat oplichters jouw gegevens gebruiken.

Hulp voor online fraude

Bij online fraude is het belangrijk om snel te handelen om schade te voorkomen. Hier zijn de stappen die je kunt nemen als je slachtoffer bent van online fraude of denkt dat iemand je probeert op te lichten:

 

1. Meld de fraude tegen de politie.

Als je denkt dat je bent opgelicht, moet je dit zo snel mogelijk aan de politie melden. De politie kan dit online regelen of je kan naar het politiebureau gaan. Het melden van de fraude helpt de politie om de daders te vinden en geld terug te vragen. Zorg dat je alle informatie bewaart, zoals e-mails en foto's van nepwebsites, zodat de politie weet wat er is gebeurd.

 

2. Houd je bank of andere instanties op de hoogte.

Als je denkt dat je bankgegevens zijn gestolen, neem dan snel contact op met je bank. Ze kunnen je bankrekening tijdelijk blokkeren om te voorkomen dat ze geld van je rekening halen. Als je geld hebt afgeschreven, kan de bank soms proberen het terug te krijgen. Banken hebben vaak speciale afdelingen voor fraude, die je kunnen helpen. Als je denkt dat iemand anders je bankpas heeft, stop dan met het gebruiken ervan.

 

3. Informatie over fraude

Door voorlichtingen te volgen, kun je leren hoe je jezelf kunt beschermen tegen fraude. De politie, banken en andere organisaties die zich bezighouden met online oplichting, geven voorlichting over de gevaren van online oplichting. Ze vertellen je wat de meest voorkomende vormen van fraude zijn, zoals phishing, valse betaalverzoeken en nepwebsites, en hoe je ze kunt herkennen. Als je weet hoe fraudeurs werken, kun je sneller zien als er iets niet klopt. Je kunt online lezen wat je moet doen als je slachtoffer bent van fraude.

Als je op tijd actie onderneemt, kun je problemen voorkomen en de politie helpen om fraudeurs te vinden.

Onze standpunten

Isis:

Door het toenemen van online bankrekeningen etc. is het voor veel fraudeurs erg makkelijk te werk gaan. Hierdoor komen veel mensen in de problemen, ook is het vaak lastig om dit daarna op te lossen omdat het erg veel schade opricht. Het is heel erg dat dit gebeurd.

 

Evy:

Online fraude is een groot probleem voor jongeren. Het kan hen geld kosten, maar het kan ook hun gevoelens en mentale gezondheid beïnvloeden. Veel jongeren weten niet goed wat er kan gebeuren en hoe ze zich kunnen beschermen. Dit maakt hen soms bang of beschaamd, vooral als ze in de problemen komen.

 

Quintessa:

Ouderen maken ook vaak online fraude mee. Dat komt omdat ouderen vaak heel kwetsbaar zijn en snel dingen geloven. Ze krijgen bijvoorbeeld veel te maken met nepwebshops waar ze dan dingen kunnen kopen en uiteindelijk helemaal geen product binnen krijgen. Ook gebeurd het bij ouderen vaak dat ze via sociale media opgelicht worden en dan voelen ze zich juist kwetsbaat, omdat ze niks snappen van sociale media. De gevolgen van ouderen zijn vaak dat ze heel veel geld verliezen en uiteindelijk ook helemaal niks meer vertrouwen.

 

Bronnen

We hebben de kennis die we al hadden gebruikt, verder hebben we geen gebruik gemaakt van het internet 

  • Het arrangement Onlinefraude is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Isis van Heugten Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2024-11-05 14:00:02
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze wikiwijs gaat over onlinefraude.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Online fraude
    https://youtu.be/9kquffZBgLo?si=QPQR6xc0Lq_KueK_
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.