Cybercrime

Cybercrime

Cybercrime

Tom en ik hebben een les gemaakt over online identiteitsfraude ook wel phising genoemd. Zo hebben we iemand die hier slachtoffer van is geweest vragen gesteld over haar ervaring. Verder geven we zelf onze kijk op dit onderwerp en zeggen we wat wij in zo een situatie zouden doen.

Slachtoffer online identiteitsfraude

interview met slachtoffer online identiteitsfraude 

 

Maanden lang zijn mijn foto’s gebruikt door iemand zonder dat ik er van af wist, dit nep Instagram account had bijna duizend volgers en kreeg honderden likes en reacties. Ik ben zelf erg actief op social media dus het is niet moeilijk om foto’s van mij te vinden. Ik nam het in het begin niet echt serieus, maar deze persoon bleef door gaan. Het was ook wel eng, want je weet niet wat iemand precies doet met je identiteit en zo zouden zij toch veel schade kunnen aanrichten aan mijn toekomst/veiligheid. Ik kwam er uiteindelijk achter dat het een minderjarig meisje was, daarom heb ik geen aangifte gedaan maar haar wel duidelijk gemaakt dat dit identiteitsfraude is en dat dit soort acties consequenties kunnen hebben. Het account is ondertussen verwijderd en de persoon heeft excuses aangeboden.

ervaringsdeskundige aan het woord

Wat wordt er gedaan tegen online identiteitsfraude/phising?

 

 

De overheid erkent dit probleem en heeft het volgende op de website staan van rijksoverheid:

 

 

Identiteitsfraude kunt u melden bij het CMI. U kunt hiervoor het meldingsformulier identiteitsfraude invullen. Het CMI ondersteunt slachtoffers bij het oplossen van de gevolgen van identiteitsfraude. Daarnaast geeft het meldpunt preventief advies. Komt u er zelf niet uit met betrokken organisaties? Dan kan het CMI u hierbij helpen.

 

Het CMI heeft ook een stappenplan. Hierin staat wat u kunt doen om verschillende vormen van identiteitsfraude te voorkomen. https://www.rvig.nl/folder-identiteitsfraude-geef-oplichters-geen-kans

 

Als je een melding wil maken over identiteitsfraude kun je dat doen volgens deze link:

https://www.rvig.nl/cmi

 

wat zouden wij doen in deze situatie ?

 

Matthijs Rooijakkers,

Als ik in deze situatie zou zitten had ik aangifte gedaan, posten dat het niet klopt op social media en zorgen dat niemand slachtoffer wordt doormiddel van mijn foto’s. De overheid geeft ook aan dat je ellende kan voorkomen door een privé account aan te maken i.p.v. een openbaar account die iedereen kan bekijken. Ik heb op al mijn sociale media dus een privé account om dit te voorkomen.

 

Tom Verhaag,

Ik vind zelf dat het goed is dat er wel wat tegen wordt gedaan. Het is natuurlijk erg verschrikkelijk om slachtoffer te zijn van phising. Ik vind wel dat je er zelf verantwoordelijk voor bent en zelf je eigen gegevens in de gaten moet houden. Het is ook belangrijk om niet zomaar je gegevens open te stellen aan de buiten wereld en om je social media accounts goed te beveiligen.

 

 

Standpunt Tom: Identiteitsfraude veroorzaakt grote financiële schade.

Ze kunnen hiermee geld opnemen, aankopen doen of leningen afsluiten op naam van het slachtoffer. Dit kan leiden tot grote schulden, waar het slachtoffer vaak jaren voor moet vechten om ze te corrigeren.

 

Mening Tom:

Ik vind dat identiteitsfraude heel ingrijpend is omdat het niet alleen je geld kost, maar ook veel stress en tijd. Het is oneerlijk dat iemand zonder je toestemming jouw gegevens gebruikt en dat jij vervolgens met de gevolgen zit.

 

Standpunt Matthijs:

Social media verhoogt het risico op identiteitsfraude. Veel mensen delen persoonlijke informatie, zoals geboortedata, adresgegevens en foto's, op sociale platforms, waardoor criminelen makkelijker toegang kunnen krijgen tot belangrijke gegevens om fraude te plegen.

 

Mening Matthijs:
Ik denk dat mensen zich beter bewust moeten zijn van de gevaren van het delen van persoonlijke informatie op sociale media. Het lijkt misschien onschuldig om je geboortedatum of vakantiefoto's te delen, maar deze gegevens kunnen door criminelen worden misbruikt om je identiteit te stelen. Ik vind dat zowel gebruikers als sociale mediabedrijven meer verantwoordelijkheid moeten nemen.

 

Bronnen

Ministerie van Algemene Zaken. (2024, 1 oktober). Cybercrime en cybersecurity. Rijksoverheid.nl. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/cybercrime-en-cybersecurity#:~:text=Lees%20hoe%20de%20Rijksoverheid%20Nederland%20weerbaarder%20wil%20maken

 

Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI). (z.d.). RvIG. https://www.rvig.nl/cmi

 

Folder identiteitsfraude Geef oplichters geen kans. (z.d.). RvIG. https://www.rvig.nl/folder-identiteitsfraude-geef-oplichters-geen-kans

 

  • Het arrangement Cybercrime is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Matthijs Rooijakkers Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2024-10-03 11:23:26
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Tom en ik hebben een les gemaakt over cybercrime. Hiervoor hebben we ook iemand geïnterviewd die slachtoffer is van online identiteitsfraude.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    ervaringsdeskundige aan het woord
    https://www.youtube.com/watch?v=4a5-HCkOBpg
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.