Techniekmaker

Introductie

Welkom op het arrangement van Techniekmaker. Hier vind je lesmateriaal en activiteiten om techniek te integreren in het curriculum. Er wordt al veel gevraagd van het onderwijs, dus we moeten de week niet voller maken, maar wel leerzamer. Door meer praktische vaardigheden met theorie te combineren krijgen we meer jongeren aangehaakt. Het lesmateriaal is ingedeeld op thema en de zeven werelden van techniek, zodat er voor ieder interessegebied iets te vinden is.

Al het lesmateriaal van Techniekmaker is gratis te verkrijgen met handige lesbrieven en werkbladen
Een lesbrief bevat altijd praktische info, docenthandleiding en een leerling instructie. Een lesbrief geeft uitgebreide info met uitbreidingen om een les te kunnen geven.

Werkbladen bevatten uitleg en opdrachten waarmee leerlingen zelfstandig of in groepen aan de slag kunnen met techniek. Een werkblad is een korte activiteit en past op één pagina (dubbelzijdig geprint).

Over Techniekmaker
Techniekmaker is het initiatief van Ben Snoeijs om meer jongeren te inspireren voor techniek. In Nederland staan we voor grote uitdagingen, waar de behoefte aan technici groot is. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie, robotisering, de zorg of onze voedselvoorziening. Niet alles is op te lossen met techniek, maar technici zijn wel goed in het vinden van oplossingen.

Techniekmaker richt zich op alle jongeren van vier tot en met achtien jaar. Dus vanaf de eerste stappen in het basisonderwijs tot aan het verlaten van het voortgezet onderwijs. Hierbij hanteert Ben de volgende lijfspreuk:  #iedereendoetmee. Het is zijn overtuiging dat meer diversiteit in technici ook zorgt voor betere oplossingen. Daarom is hij actief op het promoten van meiden, Nederlanders met een migratieachtergrond en de niet reguliere instroom in de techniek. Deze doelgroep heeft immers een hoog potentieel. Aanspreken gebeurt door betekenisvolle en contextrijke lessen aan te bieden voor alle niveaus. Met elk interessegebied is immers een toffe link naar de techniek te maken.

Ben Snoeijs

Lesbrieven

[PO 1-3] Water - De waterfabriek

Waar komt ons drinkwater vandaan? Ontdek hoe je water kunt zuiveren! Leerlingen gaan praktisch aan de slag. Inclusief optioneel buitenprogramma.

 

Lesbrief

[PO 1-6] Fantasie - String Art

Kinderen worden creatief uitgedaagd om een eigen kunstwerk te maken met behulp van hout, wol en spijkers. Wat versta je onder kunst en wat onder techniek? Wat zou je hiermee kunnen maken?

 

Lesbrief

[PO 1-8] Natuur - Techniekbeesten

Kinderen maken hun eigen strandbeest door middel van touw en PCV buizen. Hoe maak je een stevige constructie? Hoe zag de evolutie van je favoriete beest eruit?

 

Lesbrief

[PO 2-5] Fantasie - Schaduwbeesten

Kunst wordt met techniek gecombineerd om de creativiteit van de kinderen te stimuleren. Kinderen knutselen hun eigen schaduwbeesten en voeren een heuse show op terwijl ze leren over licht, lengte van een schaduw en de positie van de aarde t.o.v de zon.

 

Lesbrief

[PO 2-6] Fantasie - Breng je tekening tot leven

Korte activiteit die zeker zorgt voor de nodige hilariteit! Breng de tekeningen van kinderen tot leven op een beeldscherm!

 

Lesbrief

[PO 3-5] Wind - Windvanger

Knutsel een toffe windvanger van verschillende materialen en maak gebruik van diverse bewerkingstechnieken.

 

Lesbrief

[PO 3-5] Lezen - Mijn huis

Deze les is specifiek gemaakt voor het thema “bij mij thuis” van de kinderboekenweek. De kinderen maken aan de hand van het gekozen boek hun eigen knutsels, en maken hiermee hun eigen verhaal.

 

Lesbrief

[PO 3-5] Kerst - Met de Slee naar benee

Ga aan de slag met een kerstverhaal en knutsel met de kinderen een slee welke langs een kerstlandschap omlaag zoeft!

 

Lesbrief

[PO 3-5] Kerst - Elfenhuis

Ga aan de slag met een kerstverhaal en knutsel met de kinderen een elfenhuis waardoor de elfen weer kunnen wonen!

 

Lesbrief

[PO 3-5] Kerst - Cadeaubaan

Ga aan de slag met een kerstverhaal en knutsel met de kinderen een cadeaubaan waardoor de cadeaus omlaag zoeven!

 

Lesbrief

[PO 3-6] Wind - Duinen

Ga aan de slag met windtunnels, duinvorming en een leuke buitenzoektocht naar materiaal!

 

Lesbrief

[PO 3-6] Robotica - Upgrade die kleuterbot

Kinderen gaan aan de slag met de kleuterbot. Dit maken we wat moeilijker door een eigen plattegrond te maken en de robot hierop te programmeren.

 

Lesbrief

[PO 4-6] Herfst - Dromenvanger

Ga op ontdekkingstocht in de kleuren van de herfst! De kinderen verzamelen herfstattributen en leren hun eigen dromenvanger maken met staaldraad en wol. Hoe ontwerp je een dromenvanger? En waarom veranderen bladeren van kleur? Onderzoekend en creatief werken met techniek en natuur.

 

Lesbrief

[PO 4-6] Automatisering - De snoepjesmachines

We gaan een snoepjesmachine maken voor op een evenement. Kinderen gaan praktisch aan de slag met industriële automatisering en een stukje entertainment!


Lesbrief

[PO 5-8] Metaaltechniek - Soldeer je sleutelhanger

Kinderen ontwerpen én solderen hun eigen sleutelhanger uit metaaldraad. Ze volgen een ontwerpcyclus en gaan praktisch en creatief aan de slag om hun eigen ontwerp tot leven te brengen.

 

Lesbrief

[PO 6-8] Logistiek - Autonoom rijden

Ontdek op een simpele manier hoe lastig het is om autonoom rijden mogelijk te maken. Wat komt er allemaal bij kijken als je een vrachtwagen autonoom door een wijk heen stuurt? 

 

Lesbrief

[PO 7-8] AI - Sensortechnologie

Deze les is een korte activiteit waarin kinderen aan de slag gaan met een AI sensor. Ze leren om gezichten in te leren met behulp van de sensor.


Lesbrief

[PO 7-8] Elektriciteit - Het hoogspanningsdilemma

Kinderen gaan aan de slag met een stukje onderzoek en ontwerp rond de energiteransitie. Wat vraagt dit van ons hoogspanningsnetwerk? Hoe kan er in de toekomst duurzame staalindustrie ontstaan in Nederland?

 

Lesbrief

[PO 7-8] Gezondheid - Mijn robotvriend(in)

Kinderen doorlopen een onderzoek en ontwerp cyclus, van tekening naar kartonnen robot met microbit. Welke biologische functies kent het menselijk lichaam en hoe boots je die na in programmatuur?

 

Lesbrief

Werkbladen

[PO 5-6] Licht - Breken

Kinderen leren over kleuren, prisma's, breking en spiegels.

 

Werkblad

[PO 5-6] Licht - Foto

Kinderen leren over de kunst van fotografie en hoe licht en fotografie samenvallen.

 

Werkblad

[PO 5-6] Licht - Morse

Licht kan ook gebruikt worden om boodschappen door te geven. Morsecode is een soort geheime taal waar je woorden kan omzetten in korte en lange lichtsignalen. Kinderen leren elkaar boodschappen te schrijven en gaan in de praktijk seinen met lichtsignalen.

 

Werkblad

[PO 7-8] Metaal - Draadsoldeerkunst

Van koperdraad kun je heuse kunstwerken maken! Kinderen gaan van een getekend ontwerp naar een echt draadsoldeerkunstwerk met LED-lampjes.


Werkblad

[PO 3-5] Ruimte - Waterraket

Kinderen ontwerpen, versieren en testen hun zelfgemaakte raket en leren over voortstuwing en verschillende krachten die op de raket werken.

 

Werkblad

[PO 3-4] Vastenavend - Ziede zok Vliegu

Leerlingen leren over vastenavond door te tekenen, te dansen (dweilen), en creatief te knutselen. Ze maken een papieren vliegtuig voor een wedstrijd en ontdekken het jaarlijkse motto "Ziede zók vliege?!"

 

Werkblad

[PO 1-2] Verkeer - Tim op de Tegels

Kinderen leren over verkeer, navigatie, plattegronden en ontwerpen ook hun eigen tegel.

 

Werkblad

  • Het arrangement Techniekmaker is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Ben Snoeijs Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2024-12-11 15:31:27
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Over Techniekmaker

    Techniekmaker is het initiatief van Ben Snoeijs om meer jongeren te inspireren voor techniek. In Nederland staan we voor grote uitdagingen, waar de behoefte aan technici groot is. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie, robotisering, de zorg of onze voedselvoorziening. Niet alles is op te lossen met techniek, maar technici zijn wel goed in het vinden van oplossingen.

    Techniekmaker richt zich op alle jongeren van vier tot en met achtien jaar. Dus vanaf de eerste stappen in het basisonderwijs tot aan het verlaten van het voortgezet onderwijs. Hierbij hanteert Ben de volgende lijfspreuk:  #iedereendoetmee. Want het is zijn overtuiging dat meer diversiteit in technici ook zorgt voor betere oplossingen. Daarom is hij actief op het promoten van meiden, Nederlanders met een migratieachtergrond en de niet reguliere instroom in de techniek. Deze doelgroep heeft immers een hoog potentieel. Aanspreken gebeurt door betekenisvolle en contextrijke lessen aan te bieden voor alle niveaus. Met elk interessegebied is immers een toffe link naar de techniek te maken.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Onderzoekend en ontwerpend leren gecombineerd met creativiteit en techniek. Lesbrieven en werkbladen aan de hand van de 7 werelden van techniek. Al het lesmateriaal van Techniekmaker vind je hier.
    Leerniveau
    PO groep 3; PO groep 4; PO groep 1; PO groep 8; PO groep 7; PO groep 6; PO groep 5; PO groep 2;
    Leerinhoud en doelen
    Algemene natuurwetenschappen; Natuur- en milieueducatie; Techniek;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    creatief, creativiteit, lesbrief, maken, onderzoeken en ontwerpen, tech, techniek, werkblad, zeven werelden
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.