Infographic
Periode 1 - uitleg
Welkom in het examenjaar!
Aanspreekpunt
Er zijn bij Nederlands verschillende vakcoaches. Jouw aanspreekpunt houdt jouw voortgang in de gaten en kijkt jouw toetsen na. Maak er een gewoonte van je in te schrijven bij de blox van jouw aanspreekpunt. Hieronder kun je lezen wat we in de eerste periode gaan doen. Gemiddeld heb je tussen de 4 en 6 uur per week nodig voor je werk van Nederlands.
Deze periode
Voor Nederlands werk je deze periode aan drie verschillende onderdelen:
- Je schrijft een artikel voor een SE-cijfer (SE-1) in de toetsweek.
- Je geeft een presentatie voor een SE-cijfer (SE-2). Je mag voor deze presentatie hetzelfde onderwerp als je PWS gebruiken. Voor je presentatie lever je een mediadossier in met daarin 3 artikelen.
- Als laatste lees je een leesboek voor je leeslijst. Als het goed is, is dit je zesde leesboek. In periode 2 krijg je een mondeling (SE-3) over 6 gelezen boeken (uit jaar 3 en jaar 4).
Planning
In de planning kun je zien wat je elke week moet doen voor Nederlands. Kom regelmatig naar de blox; dan ben je goed voorbereid op je SE-week.
Planning
Week
|
Data
|
Te doen
|
Startweek
|
4 sep – 6 sep
|
Startopdracht
|
Week 1
|
9 – 13 sep
.
|
Fictie: leesboek lenen, bladzijdes inplannen en lezen in je leesboek.
Vaste blox:
- uitleg periode + fictiemondeling + SE1 artikel
- Maak van SE1 opdracht 1 & 2
- Bespreek je uitwerking met je coach Nederlands
|
Week 2
|
16 - 20 sep
|
Fictie: lezen in je leesboek.
Vaste blox:
- Maak van SE1 opdracht 3
- Bespreek je uitwerking met je coach Nederlands
|
Week 3
|
23 - 27 sep
|
Fictie: lezen in je leesboek.
Vaste blox:
- Maak van SE1 opdracht 4
- Bespreek je uitwerking met je coach Nederlands
|
Week 4
|
30 sep – 4 okt
|
Fictie: lezen in je leesboek.
Vaste blox:
- Spellinguitleg en -oefening: meest gemaakte fouten (aan elkaar of los + formuleringsfouten + verwijsfouten + werkwoordspelling)
- Maak van SE1 opdracht 5
- Bespreek je oefenartikel met je coach Nederlands
|
Week 5
|
7 – 11 okt
|
Fictie: lezen in je leesboek.
Vaste blox:
- Uitleg SE2 mediadossier en presentatie
- Inloggen krantenbank en 3 artikelen zoeken in krantenbank voor presentatie
- Werk aan PWS/presentatie SE2
|
Week 6
|
14 – 18 okt
|
Fictie: lezen in je leesboek.
Vaste blox:
- Herhaling uitleg mediadossier + Rubric presentatie
- Verwerk informatie uit artikelen in presentatie
- Werk aan PWS/presentatie SE2: inleiding af + 3 artikelen laten goedkeuren door RNU.
|
Week 7
|
21 – 25 okt
|
Fictie: lezen in je leesboek.
Vaste blox:
- Middenstuk PWS/presentatie SE2 af + 3 artikelen heb je laten goedkeuren door RNU.
|
|
28 okt – 1 nov
|
HERFSTVAKANTIE
Leesboek uitlezen!
|
Week 8
|
4 – 8 nov
|
Fictie: mindmap bij leesboek 6 maken.
Vaste blox:
- Opfrissen fictiebegrippen
- Neem Rubric en checklist presentatie door: doe ik het goed zo?
- Slot PWS/presentatie SE2 af.
|
Week
9 en 10
|
11 – 15 nov
18 – 22 nov
|
TOETSWEEK PERIODE 1 - Start op woe 13-11
In de laatste lessen voorafgaand aan de toetsweek:
- Mindmap afmaken.
- Leren voor SE1 artikel + leerstrategie kiezen om leerstof te verwerken.
- Presentatie SE2 afronden - oefen voor de spiegel en time! (zie rubric voor tijd)
Deadline Day: mindmap bij leesboek inleveren.
Toetsweek:
- SE1 artikel schrijven
- SE2 presentatie geven
|
SE 1 Artikel schrijven
Als je aan het einde van dit schooljaar centraal examen gaat doen, is de laatste opdracht een schrijfopdracht. De schrijfopdracht in het centraal examen is meestal een zakelijke mail of een artikel. Vorig jaar heb je de zakelijke brief geoefend; die lijkt op de zakelijke mail. We oefenen deze eerste periode daarom met het schrijven van het artikel. Zie het oefenen met het artikel schrijven als je eerste examentraining voor Nederlands! Je rondt het schrijven van dit artikel af met een SE in de toetsweek voor een cijfer. Het artikel is SE-1.
De schrijfopdracht tijdens je centraal examen begint altijd met een korte inleiding waarin een herkenbare situatie wordt beschreven. Dat kunnen situaties op school zijn, maar ook situaties rondom een maatschappelijk probleem. Het SE-1 (het artikel) in de SE-week is ook op deze manier opgebouwd. Het ziet er precies zo uit als op het centraal examen aan het eind van dit schooljaar.
Opdracht 1 Wat is een artikel?
Voordat je gaat oefenen met het schrijven van een artikel is het belangrijk dat je zelf een goed beeld hebt van wat een artikel inhoudt. Daar gaat deze opdracht over.
Opdracht 1
1. Zoek (met hulp van een bron naar keuze) op wat een artikel is. Leg vervolgens in eigen woorden uit wat een artikel is.
2. Zoek op drie verschillende websites 3 voorbeelden van artikelelen die jij interessant, bijzonder, indrukwekkend of heel nieuwswaardig vindt.
- Leg uit waarom je deze artikelen hebt gekozen.
- Beargumenteer wat je van ieder artikel vindt. Doe dat zo: Ik vind dit artikel .... omdat .... (Nee, niet 'leuk' antwoorden, want we zitten in leerjaar 4 en we zijn in staat om andere beoordelingswoorden te gebruiken dan 'leuk').
3. Leg de artikelen op volgorde van beter naar slecht. Leg uit waarom de artikelen op deze volgorde liggen.
4. Pak het beste artikel erbij van vraag 3. Wat valt je op als je kijkt naar de opmaak van een artikel? Benoem hierbij ook de onderdelen waar een artikel uit bestaat.
5. Kijk nu eens kritisch naar het slechtste artikel van vraag 3. Wat had de schrijver kunnen toevoegen om meer structuur aan te brengen of er een beter artikel van te maken?
Opdracht 2 De indeling van een artikel
Als schrijver van een artikel bedenk je van tevoren goed voor welk publiek en met welk doel je jouw artikel schrijft. In je taalgebruik sluit je hierop aan. Ook zorg je ervoor dat de indeling van je artikel duidelijk is. Informatie die bij elkaar hoort (de verschillende deelonderwerpen), plaats je samen in een alinea.
Opdracht 2.1
1. Bekijk de video eerst helemaal.
2. Welke verschillende doelen zijn er waaruit een schrijver kiest voordat hij een artikel gaat schrijven? Leg het verschil uit tussen deze doelen.
3. Hoe bouw je een artikel op? Dus uit welke onderdelen bestaat een artikel? Maak een lijstje van alle onderdelen die in het filmpje worden genoemd.
Het schrijven van een artikel
Opdracht 2.2
Een goede inleiding is aantrekkelijk geschreven. Ook maakt een goede inleiding duidelijk waar het artikel over gaat. Hieronder zie je drie voorbeelden van inleidingen van een artikel over de voordelen van kauwgom kauwen. Neem deze inleidingen door.
1. Zet ze op volgorde van kwaliteit. Welke is de beste en welke is de slechtste?
2.Leg uit wat de beste inleiding de beste maakt. Leg ook uit wat de slechtste inleiding het slechtste maakt.
Inleiding 1
Veel mensen kauwen regelmatig kauwgom, maar niet iedereen weet dat het ook voordelen kan hebben. Kauwgom kauwen kan namelijk niet alleen leuk zijn, maar ook nuttig op verschillende manieren. In dit artikel zullen we de voordelen van kauwgom kauwen bespreken, van verbeterde mondgezondheid tot stressvermindering. Ontdek waarom het nuttig kan zijn om kauwgom bij de hand te hebben.
Inleiding 2
Kauwgom kauwen is best wel leuk en veel mensen doen het. Het is een gewoonte die je vaak ziet bij veel mensen. In dit artikel gaan we kijken naar waarom mensen kauwgom kauwen en wat het doet. Misschien is het wel goed voor je gezondheid. Lees verder om meer te weten te komen over kauwgom.
Inleiding 3
Of het nu gaat om het verfrissen van je adem na een maaltijd of het verminderen van stress tijdens een drukke dag, kauwgom kauwen is een eenvoudige handeling met verrassend veel voordelen. Recente onderzoeken tonen aan dat kauwgom kauwen niet alleen helpt bij het verbeteren van de mondgezondheid, maar ook bij het verhogen van de concentratie en het verlichten van stress. In dit artikel duiken we dieper in de wetenschappelijke onderbouwing van deze voordelen en ontdekken we waarom kauwgom kauwen een slimme toevoeging aan je dagelijkse routine kan zijn.
Opdracht 2.3
Een sterke titel kan het verschil maken tussen een artikel dat gelezen wordt en een artikel dat overgeslagen wordt. Een goede titel trekt de aandacht, wekt interesse en geeft een duidelijk idee van wat de lezer kan verwachten. In deze opdracht concentreren we ons op pakkende en informatieve titels die uitnodigen om een artikel te lezen.
1. Hieronder zie je drie voorbeelden van titels boven het artikel over de voordelen van kauwgom kauwen. Welke titel vind je het meest aantrekkelijk? Waarom?
Titel 1
"Alles over kauwgom"
Titel 2
"Beter kauwen, beter Leven: ontdek de verassende voordelen van kauwgom"
Titel 3
"Kauwgom: goed of slecht?"
2. Hieronder vind je een inleiding van een artikel. Lees deze zorgvuldig door en bedenk een pakkende titel die de inhoud goed weerspiegelt en lezers zou aantrekken.
(Inleiding)
De laatste tijd kiezen steeds meer mensen voor elektrische auto's in plaats van auto's die op benzine rijden. Mensen maken deze keuze omdat ze zich zorgen maken over het milieu en willen helpen de aarde gezond te houden. Elektrische auto's zijn goedkoper in gebruik en ze verminderen de uitstoot van broeikasgassen. In dit artikel gaan we kijken naar de nieuwste verbeteringen aan elektrische auto's, hoe ze het milieu helpen en waarom ze goed zijn voor je portemonnee. We bespreken ook wat we in de toekomst van elektrische auto's kunnen verwachten.
Opdracht 3 Een neus voor kwaliteit
Schrijven is een kunst, en zoals bij elke kunstvorm is er een wereld van verschil tussen een goed en een uitstekend geschreven stuk. In deze opdracht analyseren en ontdekken jullie zelf het verschil in kwaliteit. Dit helpt je om jouw eigen schrijfvaardigheid te verbeteren.
De opdracht bestaat uit drie artikelen, geschreven door examenleerlingen van afgelopen schooljaar. Het werk van de leerlingen is allemaal geanonimiseerd. Het is jouw taak deze artikelen te lezen, te beoordelen en te vergelijken alsof jij de docent bent die het centraal examen nakijkt. Hiervoor gebruiken jullie het officiële beoordelingsformulier van het examen. Het beoordelingsformulier helpt je om naar de verschillende onderdelen van het artikel te kijken, namelijk inhoud, taal en conventies (structuur en andere zaken waar een artikel aan moet voldoen). Op deze drie onderdelen wordt jouw artikel SE1 ook beoordeeld.
Opdracht 3
1. Lees eerst
de situatieschets en de opdracht uit het centraal examen (2024-1). Op die manier weet je wat er van de leerlingen verwacht werd die jij zo gaat beoordelen.
2. Pak na het lezen van de situatieschets en de opdracht het
beoordelingsformulier (3 stuks) erbij. Je coach (RNU) legt in de vaste Nederlands uit hoe het beoordelingsformulier werkt.
Analyseer ieder artikel (leerling 1, 2 en 3) door steeds een nieuw beoordelingsmodel in te vullen. Je hebt de hele week de tijd voor deze opdracht, dus doe dit grondig! Je beoordeelt bij ieder artikel op de
inhoud,
taal en
conventies. Je kunt de formulieren digitaal invullen, maar je kunt ze ook laten printen als je dit fijn vindt.
Let op: de opdracht is het schrijven van een
artikel. Let er bij '
conventies' (zaken waar de tekst aan moet voldoen) in het beoordelingsformulier dus op dat er bijvoorbeeld geen conventies van een zakelijke brief worden gebruikt. Conventies van een
zakelijke brief zijn bijvoorbeeld een aanhef met Geachte.... Een artikel heeft bijvoorbeeld alleen een titel.
3. Je bepaalt welk werk het beste is en welk werk het minste. Maak een top 3 van de drie artikelen. Schrijf per artikelnummer een aantal verbeterpunten op.
4. Bespreek het resultaat met je coach. Heb je nog zaken over het hoofd gezien? RNU is dol op lijstjes en wil je werk aftekenen, dus ga langs haar.
Opdracht 4 Oefen SE artikel schrijven
Schrijven is oefenen. Je gaat daarom nu zelf een artikel schrijven als voorbereiding op je SE. De opdracht is precies op dezelfde manier opgebouwd als het SE en de schrijfopdracht in je centraal examen. Lees eerst de situatieschets door. Lees daarna de opdracht door en begin met schrijven. Zorg ervoor dat je alle punten uit de inhoud verwerkt.
Opdracht 4
Lees de situatieschets, het artikel en de opdracht.
1. Schrijf het artikel volgens de opdracht.
3. Neem de checklist over en controleer jouw artikel met hulp van de checklist. Vink af wat in orde is. Verbeter wat niet in orde is.
- Heeft je artikel een passende titel?
- Heeft je artikel een goede inleiding?
- Heeft je artikel een duidelijke structuur met verschillende alinea's
- Heb je alle punten van de inhoud verwerkt?
- Staat je voor- en achternaam eronder? (heel vaak lezen leerlingen bij het examen over deze instructie heen!)
- Heeft het artikel minimaal 100 woorden?
- Waar zitten spelfouten? (Denk aan werkwoordspellingfouten, woorden die los geschreven zijn die aan elkaar geschreven moeten worden enzovoorts)
- Waar lopen zinnen niet goed of zijn ze te lang?
4. Laat een leerling feedback geven op het artikel aan de hand van de checklist in vraag 3. Verwerk deze feedback.
5. Maak een lijstje voor jezelf van minimaal 3 aandachtspunten voor jezelf. Dit zijn punten die je lastig vindt bij het schrijven van een artikel of die niet zo goed gingen. Hier moet je dus op letten als je je gaat voorbereiden op je SE1 artikel schrijven in de SE-week.
6. Vraag feedback aan je artikel aan RNU en laat je werk aftekenen. Bespreek ook de 3 aandachtspunten van vraag 5 met RNU.
Situatieschets
In de les maatschappijleer behandelen jullie de tekst van het NOS-artikel ‘Jongeren minder tevreden over eigen gezondheid, roken en vapen meer’. De tekst is zeer actueel, want ook bij jou op school is te zien dat steeds meer leerlingen vapen. Je ziet regelmatig leerlingen die in de pauze stiekem op het schoolplein of zelfs op de wc's in school een vape tevoorschijn halen. Jullie mentor opende in de klas het gesprek over vapen in de school. In dit klassengesprek ging het ook over mogelijke risico's. Veel leerlingen bleken zich niet bewust te zijn van de risico's van vapen.
Jij zit in de leerlingenraad en jullie willen hier schoolbreed verandering in brengen. Je wil leerlingen bewust maken van de effecten en risico's van vapen. Daarom besluiten jullie besluiten een Vape Awareness Dag te organiseren op school op 23 oktober 2024. Tijdens deze dag organiseert de leerlingenraad in samenwerking met de schoolleiding verschillende activiteiten en workshops over vapen. Ook gaan leerlingen samen met docenten beleid over vapen rond de school maken.
Om de Awarenss Week aan te kondigen, schrijf je een artikel voor de schoolkrant. Je interviewt voor het artikel meerdere leerlingen om te vragen wat zij weten over de risico's van vapen. Je deelt enkele opvallende uitkomsten van het interview in je artikel.
Opdracht
Schrijf een artikel voor de schoolkrant. Gebruik daarbij de gegevens uit de situatieschets, het NOS-artikel. Gegevens die niet in de opdracht vermeld staan, moet je zelf bedenken.
Besteed in jouw artikel aandacht aan de volgende punten:
- de aanleiding om het artikel te schrijven;
- je geeft aan dat je meerdere leerlingen hebt geïnterviewd over wat zij weten over de risico's van vapen;
- je deelt twee opvallende uitkomsten;
- leg je uit dat jullie een Vape Awareness Dag organiseren;
- leg uit waarom jullie de Vape Awareness Dag organiseren;
- leg uit wat de Vape Awareness Dag inhoudt;
- vertel wanneer de Vape Awareness Dag plaatsvindt.
Maak er een samenhangend geheel van en zet er een passende titel boven. Zet je voor- en achternaam onder het artikel.
Let op: Zorg ervoor dat je tekst minimaal uit 100 woorden bestaat. Bij minder dan 100 woorden krijg je geen punten voor taalgebruik
Opdracht 5 Spelling oefenen
Voor je SE artikel schrijven, krijg je naast punten voor inhoud ook punten voor taal. We zien vaak dat er veel dezelfde soorten fouten worden gemaakt. Zo worden bijvoorbeeld veel woorden los van elkaar geschreven die aan elkaar horen. Ook schrijven veel leerlingen te lange zinnen die daardoor niet meer goed lopen. Schrijf liever korte zinnen die goed lopen.
Opdracht 5
Goed spellen is belangrijk voor duidelijke en professionele teksten. Bij het oefenen met de spellingapp van Blink/Plot26 leren jullie onder andere om woorden correct los of aan elkaar te schrijven. Dit helpt om veelgemaakte fouten te vermijden en je boodschap helder over te brengen. Veel succes met oefenen!
1. Oefen in ieder geval 1 lesuur in de spellingapp in Blink/Plot26. Je vindt deze op je homescherm als je inlogt. De spellingapp staat in het menu. Oefen eerst met onderdeel 3 "Van meer woorden een woord maken." Oefen daarna met onderdelen die jij lastig vindt.
> Zet screenshots van je voortgang in de uitwerking van je opdrachten.
2. Oefen 2 lesuren in de app werkwoordspelling in Blink/Plot26. Start eerst met 'Check je niveau'. De app meet aan de hand van vragen waar jij nog meer mee moet oefenen. Zet screenshots van je voortgang in de uitwerking van je opdrachten.
> Zet screenshots van je voortgang in de uitwerking van je opdrachten.
3. Oefen
1 lesuur op de website
www.cambiumned.nl aan onderdelen van spelling die jij lastig vindt. Je kiest zelf of je oefent met de algemene spellingregels of werkwoordspelling.
> Zet screenshots van je voortgang in de uitwerking van je opdrachten.
Klaar? Laat je werk (met hulp van de screenshots) aftekenen door RNU.
Leren voor SE1 artikel schrijven
Voor SE1 artikel schrijven moet je oefenen, maar ook leren. Dit doe je met behulp van de Toolbox in Plot26. Open de Toolbox. Zoek in het menu naar de onderdelen hieronder. Leer deze goed. Leer ook de pdf die hieronder staat met 'Uitleg artikel'.
Zelf opzoeken via de zoekbalk in de toolbox van Plot26:
- Examen - Tekstsoorten schrijfopdrachten (neem alles van punt 1 artikel door).
- Examen - Beoordelingsmodel schrijfopdracht (dit is waar je op wordt beoordeeld).
- Goede tekst schrijven
- Alinea schrijven
Klik ook altijd om 'Meer weten', want dan heb je de volledige theorie.
Leer ook de PDF met 'Uitleg artikel' hieronder.
|
SE 2 Presenteren
Mediadossier
Je geeft een presentatie over het beroep dat jij later wilt gaan uitoefenen. Daar gaat ook jouw PWS over. Je wilt natuurlijk genoeg kunnen vertellen tijdens je presentatie. Je legt daarom een mediadossier aan.
Je mediadossier bestaat uit twee delen:
1. Je profielwerkstuk
Je profielwerkstuk maak je onder begeleiding van een andere coach. Volg hierbij de stappen uit de handleiding 'Profielwerkstuk'. De informatie die je verzamelt gebruik je voor je presentatie.
2. 3 artikelen die gaan over het beroep waarover jij je PWS schrijft.
- Je zoekt drie betrouwbare (nieuws)artikelen die gaan over het beroep dat je in je PWS beschrijft. De informatie uit deze artikelen gebruik je in je presentatie. Je mag ook twee artikelen en één filmpje gebruiken. Tijdens de lessen wordt er ook tijd vrijgemaakt om te zoeken in kranten en tijdschriften. Schrijf je dus zeker voor die blox in.
- Deze 3 artikelen zoek je in de Lexis Nexis krantenbank op. Je hebt hiervoor inloggegevens ontvangen in je schoolmail. Als het aanmaken van een account niet lukt, dan kom je bij RNU.
Inleveren:
Lever het mediadossier met de 3 artikelen (of 2 artikelen en 1 filmpje) uiterlijk een week voor je presentatie in, zodat ik het kan goedkeuren en jij zeker weet dat je de juiste bronnen hebt. Verwerk de informatie die je hebt gevonden in je presentatie.
De presentatie (inhoud en eisen)
Hieronder staat de PowerPoint die ik in de blox bespreek/besproken heb. Daarin lees je terug hoe je presentatie eruit moet zien en waar hij allemaal aan moet voldoen.
Ook vind je hieronder de rubric waarin staat waarop je wordt beoordeeld en een korte checklist die je kan gebruiken als je je presentatie maakt.
De uitleg van het PWS zelf, vind je in Wikiwijs onder 'Profielwerkstuk'.
Boekopdracht MINDMAP
Boekopdracht Mindmap
Je leest deze periode weer een boek. Als je op schema loopt is dit boek 6 op jouw leeslijst.
Om te onthouden wat je hebt gelezen, maak je een mindmap bij je gelezen boek. Hiervoor hoeft je boek nog niet helemaal uit te zijn. De mindmap mag je digitaal maken of op papier.
Wat werk je uit op je mindmap?
- In het midden van je mindmap komt de titel van het boek te staan.
- De begrippen die je vervolgens met takken uitwerkt in je mindmap, staan in het document hieronder. Wees precies in je mindmap. Dus geef voorbeelden uit het boek en werk begrippen uit met subtakken.
- Je vindt in het document ook voorbeeldvragen die kunnen terugkomen in het mondeling over je boeken in periode 2. Doe er je voordeel mee!
- Kijk voor uitleg van ieder begrip in de Toolbox in Plot26 bij 'Fictie'.
- Ik oefen de begrippen ook met jullie in de blox. Dit staat ook in de routeplanner.
Hoe kies ik een boek?
In je examenjaar heb je in periode 2 een mondeling over 6 leesboeken. Dit jaar lees je 4 of 5 boeken. In ieder geval lees je iedere periode 1 boek.
Een boek kiezen kan best lastig zijn, want de keuze is reuze. Iedereen heeft een andere smaak, wij weten zeker dat er ook iets voor jou bij zit.
Welke boeken kan ik kiezen?
- Het is in de bovenbouw belangrijk dat je steeds iets moeilijkere boeken gaat lezen. Hierdoor train jij jouw leesvaardigheid en daar ga je bij het vak Nederlands en in je latere leven veel aan hebben.
- Ook is het de bedoeling dat je na het lezen van een boek uit een reeks een ander boek kiest. Voor je mondeling kun je dus niet meerdere boeken uit één reeks lezen.
- Lees boeken die zijn geschreven voor de doelgroep van 15 tot 18 jaar. We noemen dit young adult.
Twijfel je of jij je boek mag lezen voor Nederlands? Vraag het dan aan je vakcoach!
Tips voor het kiezen van een boek:
Ga naar Lezen voor de lijst | 15-18 jaar | Jeugdbibliotheek. Hier kun je allerlei boeken vinden die jij sowieso voor Nederlands mag lezen. We dagen je uit om te beginnen bij een boek van niveau 1 en in de bovenbouw op te bouwen naar niveau 3.
Op deze website kun je de boeken sorteren op niveau, maar ook op genre of onderwerp. Vind jij voetbal interessant of lees je graag over liefde? Klik dit dan aan op de website. Je vindt dan alle boeken die hierover gaan.
2. Op leesadviezen.nl kun je via een stappenplan boeken vinden die bij jou passen. Klik door de stappen heen en je ziet de boeken die wel wat voor jou zijn!
3. Hebban.nl is een website waarop je allerlei reviews van boeken kunt lezen en ook hier kun je sorteren op genre. Je kunt ook gratis een account aanmaken en leeslijsten maken voor jezelf.
Naar de bibliotheek gaan lastig?
- Er staat een aantal boeken online in de blinkotheek via Blink/Plot26. Je komt in de blinkotheek door in te loggen op Blink, selecteer Plot26, selecteer vervolgens in het menu de blinkotheek.
- Op leesapp.online kun je gratis een account aanmaken en verschillende boeken lezen. Selecteer wel eerst op fictie en het juiste niveau. Gebruik als browser op je iPad microsoft edge voor de leesapp.online.
Twijfel je of jij je boek mag lezen voor Nederlands? Vraag het dan aan je vakcoach!
De bieb/mediatheek bezoeken
Nu je weet welk boek je zou willen lezen, moet je dit boek gaan bemachtigen. Je kunt dit op verschillende manieren aanpakken: het boek kopen, het boek van iemand lenen (bijvoorbeeld uit een kast op HVX) of het boek lenen bij de bibliotheek of de mediatheek in school. Bij de mediatheek in school kun je een boek lenen met je schoolpas of leerlingnummer.
Bij de bibliotheek kan iedereen tot 18 jaar gratis boeken lenen. Het enige dat je nodig heb is een bibliotheekpas. Waarschijnlijk heb je die al, want in de onderbouw bieden we leerlingen ook de mogelijkheid om deze pas via HVX te bestellen.
Heb je nog geen pas, dan kan je dit heel makkelijk zelf aanvragen. Ga naar onderstaande website om lid te worden van de bibliotheek Haarlemmermeer. Deze zit o.a. in Nieuw-Vennep. Het is GRATIS (!).
https://www.cpunt.nl/bibliotheek/lid-worden
Wil je hier hulp bij? Kom dan langs bij een vakcoach.
Het lezen plannen
Net als al het andere huiswerk moet je lezen ook plannen. We leven nu eenmaal in een wereld waarin er heel veel afleiding is en waarin het steeds lastiger wordt om rustig met een boek te gaan zitten.
Maak met jezelf een afspraak over hoeveel bladzijdes je per week of per dag wilt lezen en zit dit in je eigen planning.
Rekenvoorbeeld:
We gaan uit van 5 weken (35 dagen).
200 bladzijden
|
40 per week
|
6 per dag
|
300 bladzijden
|
60 per week
|
9 per dag
|
400 bladzijden
|
80 per week
|
12 per dag
|
Over een bladzijde lezen doet een gemiddelde leerling 2 minuten. Een boek van 300 bladzijdes lezen komt dus uit op ongeveer 20 minuten per dag.
Wanneer jij het liefst leest, is heel persoonlijk. Wat wij terugkrijgen van leerlingen zijn de volgende momenten:
- Tijdens het ontbijt.
- Aan het begin of einde van een blox.
- Direct als je thuiskomt.
- In bed, voordat je gaat slapen.
Hoe maak ik een mindmap?
In je examenjaar heb jij een mondeling over de 6 boeken die jij in de bovenbouw gelezen hebt. Een heel boek onthouden is best lastig. Je maakt daarom een mindmap bij elk gelezen boek. Zo heb jij een fijne spiekbrief voor tijdens je mondeling.
Daarbij moet je de mindmaps ook als handelingsdeel inleveren voor je mondeling. Een handelingsdeel betekent dat je het voldoende moet afronden om deel te mogen nemen aan de afronding.
Wat werk je uit op je mindmap?
- In het midden van je mindmap komt de titel van het boek te staan.
- De begrippen die je vervolgens met takken uitwerkt in je mindmap, staan in het document hieronder. Wees precies in je mindmap. Dus geef voorbeelden uit het boek en werk begrippen uit met subtakken.
- Ik leg de begrippen uit in de blox. Dit staat ook in de routeplanner.