Informatica

Informatica

Inleiding

We merken regelmatig dat leerlingen hun gemaakte opdrachten niet weer terug kunnen vinden in hun computer. Ook jij bent verantwoordelijk voor het bewaren van je gemaakte bestanden. Mocht een docent iets kwijt raken, dan kun je altijd laten zien dat je het wel gemaakt hebt!

Op het moment dat je een opdracht moet maken op jouw computer, is het belangrijk om deze netjes op te slaan op een plek waar je deze terug kunt vinden. Dit betekent dat je het bestand een duidelijk herkenbare naam geeft, en dat het bestand is opgeslagen op een goede plek waar je het makkelijk terug kunt vinden. Een mappenstructuur gebruiken kan daarbij helpen. In dit arrangement ga je leren hoe je dit op een handige manier kunt doen.  

 

Lesdoelen

In deze les leer je:

1. Hoe je een bestand op een goede plek kunt opslaan.

2. Hoe je je bestand een duidelijk herkenbare naam kunt geven.

3. Hoe je een mappenstructuur kunt maken in je onedrive.

Theorie

Office pakket

Als je een opdracht moet maken voor school dan gebruik je vaak een programma uit het office pakket. Je kunt dit pakket vinden via Terraconnect.nl, en je kunt hem vanuit daar ook downloaden op je eigen computer. Je hebt dan meer mogelijkheden in het programma. Als het goed is heb je dit al gedaan, zo niet vraag dan je docent of de ICT-er.

In het office pakket zitten meerdere programma's die je gebruikt voor het maken van verschillende opdrachten. De programma's die jij waarschijnlijk het meeste zult gebruiken zijn:

Word: Voor het typen van verslagen en werkstukken.

Powerpoint: Voor het maken van een powerpoint presentatie.

Outlook: Voor het versturen en krijgen van mail.

Excel: Excel is een rekenprogramma.

 

 

De bestanden die jij maakt in de office bestanden kun je opslaan in de onedrive.

 

Onedrive

In de onedrive kun je bestanden online opslaan (in de cloud). Dat betekent dat als jij eens op een andere computer inlogt op je onedrive, jij ook daar je bestanden kunt openen. Zo kun je dus altijd overal aan je opdrachten werken. Hardstikke handig dus!

Vanuit de onedrive kun je bestanden delen met anderen, bijvoorbeeld je klasgenoten en docenten. Het is dus belangrijk om onedrive te synchroniseren met je computer. Ook dit doe je vanuit Terraconnect.nl. Als het goed is heb je dit al gedaan. Zo niet, vraag dan je docent of de ICT-er.

 

1. Word bestand opslaan

Opdracht 1

Zorg voordat je begint met het maken van de opdrachten, dat je computer gesynchroniseerd is met Onedrive.

Begin met het aanmaken van een Word bestand. Zoek Word op op je laptop. Dit kun je bijvoorbeeld doen door Word te typen in de zoekbalk links onderin. Open een leeg bestand.

Type in dit lege Wordbestand in een paar regels hoe jij nu de opdrachten die je op de computer maakt opslaat. Waar doe je dit? Lukt het je om deze opdrachten terug te vinden?

Word openen

Opdracht 2

Sla het word bestand op. Dit doe je als volgt.

1. Klik op 'Bestand' links bovenin.

2. Klik op 'Opslaan als'.

3. Klik links onderin op 'Bladeren'. De verkenner van jouw computer wordt nu geopend. Hierin kun je kiezen waar je je bestand gaat opslaan. 

4. Zoek in de linker zoekbalk naar Onedrive. Klik op Onedrive. Je ziet dat deze map opent.

5. Zorg er voor dat je jouw bestand een naam geeft die je kunt herkennen, bijvoorbeeld informatica1. Je kunt natuurlijk ook voor een andere naam kiezen. Zolang jij maar weet hoe hij heet.

6. Als je nu op opslaan klikt is jouw bestand opgeslagen in de Onedrive.

Wordbestand opslaan

Opdracht 3

Omdat je nu weet waar je je bestand hebt opgeslagen en hoe je hem hebt genoemd, kun je hem via de verkenner op jouw computer makkelijk terug vinden. Je gaat je bestand weer opzoeken. Dit kun je op verschillende manieren doen. We gaan nu zoeken via de verkenner. 

1. Open verkenner op jouw computer. Dit kun je doen via de zoekbalk of via het startmenu, links onderin je beeldscherm.

2. Zoek in het linker overzicht naar Onedrive. Klik hierop. 

3. Als het goed is kun je nu jouw bestand terug zien in de verkenner. 

Bestand zoeken in verkenner

2. Mappenstructuur maken

Omdat je tijdens jouw periode op Terra waarschijnlijk veel verschillende opdrachten moet maken op de computer, is het handig om een mappenstructuur te maken. Dit betekent dat je mappen aanmaakt in de onedrive waarin je je opdrachten opslaat. Zo kun je de opdrachten makkelijk terug vinden. We gaan dit nu oefenen.

1. Zoek de Onedrive weer op in de Verkenner op je computer. Dit heb je ook gedaan bij opdracht 3.

2. Druk met je rechter muisknop (of in de hoek rechtonder op jouw mousepad) op een stuk in de verkenner waar geen tekst staat. Als het goed is opent er nu een menu.

3.  Zoek in het menu naar 'nieuw'. Ga hier met je muis op staan. Er ontvouwt een nieuw menu.

4. Klik op 'Map'. Je kunt nu je map een naam geven. Het is handig om je opdrachten per schoolvak te sorteren. Maak een map aan met de naam 'Informatica'.

5. Om jouw gemaakte bestand in de goede map te zetten kun je deze slepen naar de map 'Informatica'. Je bestand is nu op een plek opgeslagen waar je hem makkelijk terug kunt vinden.

6.  Als je een opdracht maakt voor het vak informatica, kun je, wanneer je bij het opslaan deze map aanklikt, deze nu ook direct in de goede map opslaan. Handig!

Map maken in verkenner.

Afronding

We hebben deze les geoefend met het opslaan van een Word bestand met een herkenbare naam, op een plek waar je dit bestand makkelijk terug kunt vinden. Je kunt dit natuurlijk ook doen met jouw andere gemaakte opdrachten, ook wanneer je een ander programma hebt gebruikt. Bedenk als je iets opslaat op jouw computer altijd waar je dit bestand gemakkelijk terug kunt vinden!

 

Ook hebben we een map aangemaakt in de Onedrive. Nu je weet hoe dit moet kun je voor alle vakken die je op school krijgt een map aanmaken. Zo kun je je opdrachten overzichtelijk opslaan.

 

Je zou bijvoorbeeld aan het einde van het 1e schooljaar al deze mappen in een map 'Leerjaar 1' kunnen zetten. Zo houd je je Onedrive overzichtelijk met een mappenstructuur. Probeer maar eens uit wat voor jou het beste werkt en zorg dat jij je bestanden altijd terug kunt vinden.

 

  • Het arrangement Informatica is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Jildau Coehoorn Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2024-05-05 09:42:29
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze les leer je hoe je je gemaakte bestanden overzichtelijk kunt opslaan zodat je deze op een later moment weer terug kunt vinden.
    Leerniveau
    VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; VMBO gemengde leerweg, 1;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    makkelijk
    Studiebelasting
    0 uur en 45 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Word openen
    https://www.youtube.com/watch?v=ZtwqPk0vqQk
    Video
    Wordbestand opslaan
    https://www.youtube.com/watch?v=0slvHAc7uzI
    Video
    Bestand zoeken in verkenner
    https://www.youtube.com/watch?v=H58o2GQzZz4
    Video
    Map maken in verkenner.
    https://www.youtube.com/watch?v=H5mBFRRccOA
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.