Nederlands HVX 5-vwo Podcast periode 5 SE4

Nederlands HVX 5-vwo Podcast periode 5 SE4

Infographic

START HIER

Wat ga je doen?

In deze periode ga je je verdiepen in de literatuur uit de 20e en 21e eeuw. Je gaat zelfstandig én samen onderzoek doen naar een onderwerp uit deze periode. Samen met klasgenoten verwerk je het onderzoek tot een podcast. Voor deze podcast interviewen jullie ook een expert.

Verderop lees je uit welke onderwerpen jullie kunnen kiezen. Bij elk onderwerp hoort een Proef en een Leesclub. Deze loop je deels zelfstandig en deels in samen door. De kennis die je opdoet verwerk je dus tot een beschouwende podcast waarin je ook het boek bespreekt.

 

SE podcast
De podcast die je maakt in periode 5 wordt beoordeeld met een cijfer. Dit telt mee als SE (10%). Je hebt vorig jaar al geoefend met het maken van een podcast. Dit jaar maak je de podcast in duo's. Het wordt een beschouwende podcast. Dit houdt in dat je niet wil overtuigen, maar dat je een thema van verschillende kanten bekijkt en meerdere aspecten bespreekt met jullie gast en met elkaar. Je wil je luisteraar zelf een mening laten vormen over het onderwerp dat jullie bespreken.

 

Het is handig om zelf (weer) podcasts te beluisteren, zodat je inspiratie opdoet.

 

Klik door het menu hiernaast voor meer informatie over de thema's en hoe je dit project aanpakt.

 

Planning


Maak samen een planning voor periode 5. Je kan dit als volgt aanpakken:

  • Lees eerst (nog eens) de infographic en deze hele quest door!
  • Maak een groepje en kies samen een onderwerp.
  • Lees de Proef en de Leesclub die bij dit onderwerp hoort helemaal door en bepaal samen wat er dus moet gebeuren (zelfstandig en samen).
  • Maak afspraken over deadlines met elkaar. Wat moet wanneer af zijn en wanneer is je boek uit?
  • Pak je agenda en verdeel jouw eigen taken over de weken. Aan de hand hiervan maak je een eigen planning voor deze periode.
  • Bespreek deze planning met je vakcoach tijdens de blox.
  • Ergens vragen over? Hulp nodig? Laat het zeker weten!

 

LET OP! Voor de podcast moet je een expert interviewen. Om ervoor te zorgen dat dit ook gaat lukken, moeten jullie al in de eerste weken op zoek gaan naar een kandidaat en deze gaan benaderen. Plan dit ook met elkaar in.

 

De deadline voor het inleveren van de podcast is op de Deadline Day. Dat is deze periode op dinsdag 25 juni (voorafgaande aan de toetsweek). 

Literatuur in de 20e en 21e eeuw

Met de literatuur van de 20e en 21 eeuw komen we in de 'moderne' tijd terecht. De 20e eeuw wordt ook wel de eeuw van wereldoorlogen genoemd en daar is dan ook veel over geschreven. Na de tweede wereldoorlog kwam er een tijd van wederopbouw en dekolonalisatie. Dat zie je veel in de litaratuur terug.

Daarna volgt de 21e eeuw en daar zit ook jij, letterlijk, middenin. Door de komst van het internet en de sociale media gaan informatiestromen razend snel, wat ons voor nieuwe uitdagingen laat staan. In de literatuur zien we op dit moment veel maatschappelijke betrokkenheid en er wordt vaker geschreven vanuit een autobiografie. Hoe dit zich verder gaat ontwikkelen is iets dat alleen de tijd ons kan leren.

In het kader van de thema's van de proeven, wil ik jullie in ieder geval op onderstaande artikelen wijzen. Scan ze en lees wat voor jouw groep van toepassing is. Ook deze informatie kan je goed gebruiken voor je podcast, omdat dit je nog wat meer achtergrondinformatie geeft.

 

Milieu en klimaat in de literatuur

Terug naar de wereld: proza 1990-2020

Vat vol gegevens: digitalisering en de roman

Giphart en Van Royen: literatuur en massacultuur

Documentaire literatuur toen en nu

De rol van literatuur in de LHBTI+-emancipatie

De waardering van vrouwelijke auteurs in de 20e eeuw

Literatuur en media

 

Proeven en Leesclubs

De keuzeopties

Voor deze opdracht kun je uit een aantal thema's kiezen die actueel zijn in de 20e en 21e eeuw. De keuzes staan hieronder. Bij elke keuze werk je door een Proef en je leest samen een boek voor de Leesclub.

Uiteindelijk verwerk je de kennis die je hebt opgedaan dus in een podcast. 

 

Optie 1

Proef 22: Klimaatromans

Leesclub 14 Lieke Marsman - Het tegenovergestelde van de mens

 

Optie 2

Proef 21: Literatuur en transgender zijn

Leesclub 53 Andreas Burnier - Het jongensuur

 

Optie 3

Proef 8: Wat is literatuur?

Een Leesclub naar keuze van niveau 3 of hoger (kies een boek dat uitkwam tussen 1900 en nu).

 

Optie 4

Proef 15: De leeslijst

Een Leesclub naar keuze van niveau 3 of hoger (kies een boek dat uitkwam tussen 1900 en nu).

Hoe werk je door de proef en leesclub heen?

Voordat je de podcast kunt gaan maken, moet je eerst door de Proef heenwerken en het boek voor de Leesclub lezen.

 

De Proef

Elke Proef bestaat uit een aantal stappen waarin je kennismaakt met het onderwerp, informatie vergaart en je nieuwe kennis toepast. In de video op de startpagina kan je er nog wat meer over horen.

Een aantal opdrachten doe je zelfstandig en een aantal opdrachten doe je samen met je groepje. Neem dit goed op in je planning.

Tijdens de blox laat je jouw voortgang in de Proef zien en daar kun je het ook met mij bespreken. Ben je klaar het de hele proef, lever jouw uitwerking dan via Teams bij mij in.

 

De Leesclub

Voor de leesclub lezen jullie allemaal hetzelfde boek. Deze boeken kunnen je lenen bij de bibliotheek of zelf aanschaffen. Is het boek uitgeleend, dan kun je het reserveren of van een klasgenoot lenen die het wel zijn zijn/haar bezit heeft. Plan dit ook samen goed in.

Op de pagina van de leesclub zie je van alles staan over rondes. Dit gaan wij NIET doen.

Wat doen we wel? Jullie kiezen na het lezen van het boek 2 kaartjes van de stapel 'Feest der herkenning?' en 2 kaartjes van de stapel 'Stof tot nadenken?' Deze vragen bespreken/bediscussieren jullie in de podcast. De rest van het materiaal van de Leesclub kun je samen doornemen ter verdieping, zodat je goed in de stof zit als je de podcast opneemt.

 

Als jullie de Proef hebben gedaan en het boek van de Leesclub uit hebben, kunnen jullie de podcast gaan voorbereiden.

SE 4 Podcast maken

De podcast

Podcast

Nu je een Proef hebt gedaan en het boek voor de Leesclub gelezen hebt, is het tijd om de podcast op te gaan nemen.

Waar moet je podcast in ieder geval aan voldoen?

  • De podcast is tussen 15 en 20 minuten.
  • Het heeft een titel en een inleiding.
  • In de podcast worden de belangrijkste inzichten uit de Proef besproken en het boek van de Leesclub wordt hieraan gekoppeld.
  • In de podcast wordt gepraat over 2 'Feest der herkenning?'-kaartjes en 2 'Stof tot nadenken?'-kaartjes.
  • Er is een expert of schrijver te gast (van tevoren goed laten keuren!). Deze wordt niet overvallend door de vragen (deel van te voren alvast met de gast waar jullie het over gaan hebben/welke vragen jullie hebben)
  • De podcast heeft een intro en een outro. 
  • De opbouw van het verhaal is helder (verhaallijn).
  • Het geluid is van voldoende goede kwaliteit (test het van te voren). 
  • Het onderwerp is duidelijk.
  • Je laat merken dat je je hebt ingelezen: je verwijst naar betrouwbare bronnen.
  • De podcast is beschouwend: er komen meerdere aspecten van het onderwerp aan bod en het doel is niet om de luisteraar te overtuigen van een standpunt.
  • De gesprekspartners en geïnterviewden zijn goed verstaanbaar.

Daarnaast lever je in:

  • bronnenlijst (boeken, artikelen, etc.)
  • uitgewerkt draaiboek
  • mogelijke interviewvragen

Wat is een podcast?

 

Misschien luister jij al veel podcasts: een audiofragment, een soort radio, maar dan op het moment dat je het zelf wilt horen. Net als bij radio, tv, boeken en verhalen, bestaan er verschillende genres: van verzonnen verhalen tot documentaires, nabeschouwingen of een experiment. In veel podcasts is een gast die bevraagd wordt over een bepaald onderwerp, of er zijn vaste duo's die een actueel onderwerp bespreken.

Een podcast bestaat soms uit opeenvolgende afleveringen, maar vaak ook uit 1 aflevering die prima op zichzelf kan staan. De eindopdracht die jullie doen,
is een podcast over een literair/maatschappelijk onderwerp, met een journalistiek verhalende invalshoek. Je mag mengvormen gebruiken, bijvoorbeeld interview, docu, een fictief onderdeel of iets creatiefs waarvan je denkt dat het jouw podcast aansprekender en/of duidelijker maakt. Maak hiervoor wel een duidelijk plan.

In jaar 4 heb je geoefend met het maken van een podcast. Bedenk het volgende:

  • Terugkijkend: wat zijn aandachtspunten bij het maken van de podcast? Wat ging al heel goed? Wat heeft aandacht nodig?
  • Wat heb je nodig om jouw podcast te verbeteren?


Klik op de volgende linkjes als je meer wilt lezen/horen over podcasts. Er staan ook veel luistertips op, dus doe er je voordeel mee!

 

Wat is een podcast?

 

Luistertips voor podcasts (tips van De Volkskrant)

 

 

Wat is beschouwen?

Beschouwing

Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken van een beschouwing nog eens op een rijtje. 

Verschillende kanten
In een beschouwend verhaal komen ook meningen voor, maar draait het niet alleen om het standpunt van de schrijver of spreker. Sterker nog, er komen juist meer kanten van de zaak aan bod, zodat de lezer of luisteraar zelf een eigen mening kan vormen.

Gedachten ordenen
Het kan zelfs zo zijn dat de spreker vooral bezig is met gedachten ordenen rond een lastige kwestie, zonder dat er een conclusie komt over de juiste oplossing. De spreker neemt je mee in zijn gedachtengang en wil niet per se dat je zijn standpunt overneemt. Het is daarom een wat minder 'agressieve' tekst dan een betoog.

Niet zwart/wit
Let op: als je een beschouwend gesprek hebt, geef je meestal ook feiten. De verschillende vormen lopen soms wat door elkaar heen. Als een spreker je wil overtuigen, geeft hij soms eerst veel feiten. Kijk daarom altijd naar het belangrijkste doel: wil de spreker jou meenemen in een gedachtegang met verschillende meningen, maar jou dan tóch overtuigen in de conclusie? Dan is het een betoog.

Zo komt het ook voor dat een verhaal heel stellig begint en eindigt met een 'open einde' waarin de luisteraar als het ware aan het denken wordt gezet. Dan is een tekst vooral beschouwend. En dat is wat je wilt bereiken met jullie podcast. 

Hele handige video's en websites

 

Een script schrijven: https://www.thepodcasthost.com/planning/podcast-scripting/ (ik heb helaas nog niet een fijne Nederlandstalige uitleg gevonden)

Gratis achtergrondmuziek: https://www.bensound.com/free-music-for-videos

Rubrics


Wat moet je kunnen?
In de rubric in de bijlage vind je de eisen waar je podcast aan moet voldoen. Deze eisen heb je samen met de groep samengesteld. Daarnaast zijn de eisen van spreektaken referentieniveau 3F en 4F erin verwerkt. Er zijn een paar verschillen met vorig jaar. Eind vwo streef je naar het niveau 4F. Het grootste verschil is dat je ook goed moeten kunnen beschouwen en complexe onderwerpen aan moet kunnen. Daarnaast wordt er meer van je verwacht op het gebied van woordenschat en taalgebruik. Heb je er vragen over? Bespreek die dan zeker tijdens de blox!

 

 

Bronnen

Theorie en naslagwerk:

Literatuur:
www.dbnl.nl
Literatuur - DBNL
www.literatuurgeschiedenis.nl

 

bron: Susan Yin - Unsplash


www.uittrekselbank.nl (aanmelden via Magister)
Literatuurgeschiedenis | Cambiumned - Literatuur

Diverse naslagwerken: via je vakcoach, in overleg

  • Blink handboek (jaar 4)
     

Meer over podcasts:

Podcast luisteren Via deze site kun je makkelijk zoeken, inspiratie opdoen en podcasts beluisteren.

Meer over interviewen:

Experts interviewen Via deze link vind je tips over het interviewen voor een onderzoek, maar ook handig bij een podcast waarin je een expert spreekt.

 

Tips voor interviewen: Schrijfvis Deze tips komen van een ervaren journalist, doe er je voordeel mee!

  • Het arrangement Nederlands HVX 5-vwo Podcast periode 5 SE4 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2024-04-24 12:13:24
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    periode 5 Podcast
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Herbert Vissers eXplore. (2023).

    Nederlands HVX 5-vwo Podcast periode 5 SE4

    https://maken.wikiwijs.nl/195518/Nederlands_HVX_5_vwo_Podcast_periode_5_SE4

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.