Media Ukkie Dagen

Media Ukkie Dagen 2024: Ontspannen met media

Media hebben effect op jonge kinderen. Ze kunnen jonge kinderen helpen ontspannen, maar ook een bron van onrust zijn. Wanneer hebben welke media het juiste effect? En wanneer kun je beter even zonder?

Om kinderen en opvoeders met die vraag te helpen, gaan de Media Ukkie Dagen van 5 t/m 12 april 2024 over de invloed van media op ontspanning. Concrete tips voor het vinden van een balans voor je kind(eren) en jou zijn te vinden op www.mediaukkiedagen.nl.

Ook vanuit het iXperium besteden wij hier aandacht aan. Welke rol en invloed heb je vanuit je school of het kinderdagverblijf waar je werkt.

Zet jij ook een filmpje aan in jouw klas tijdens het fruit eten? Wat doet het met je zintuigen? Deze slimme Media Ukkie ontworpen met AI verteld hoe zij kijkt naar het gebruik van media tijdens het fruit eten in de klas.

Ontspannen fruit eten met media aan in de klas?

Media Ukkie Dagen 2022

10 tips ontspannen met media

Fruit eten en media

Zet jij een filmpje op tijdens het fruit eten in de groep?

De eerste indruk is dat kinderen stil en ontspannen fruit aan het eten zijn. De werkelijkheid is anders. Het kijken van een filmpje geeft veel visuele en auditieve input aan het brein. Kinderen zijn dan vaak stil omdat het brein dan hard aan het werk is om deze visuele en auditieve informatie te verwerken.

Het brein heeft daardoor minder ruimte om informatie vanuit andere zintuigen goed te verwerken. Denk aan het proeven en ruiken van het fruit, het voelen hoe je op je fruit kauwt en op je stoel zit. Ook het interne gevoel van verzadiging kan daardoor geremd worden.

 

 

Schermtijd per dag

Dit adviseren Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de GroeiGids:

Baby en dreumes
De richtlijn van een groep Nederlandse artsen is: tot 2 jaar liever helemaal geen schermtijd. Ze hebben het voor hun ontwikkeling namelijk niet nodig. Als je wel media wilt gebruiken met je baby, doe dit dan bewust. Doe het samen en praat erbij. Mediaopvoeding.nl adviseert: maximaal 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen internetten.

Peuter
Het advies van Mediaopvoeding.nl voor kinderen van 2 tot 4 jaar is: 5 à 10 minuten schermtijd per keer en maximaal 30 minuten per dag. Zorg dat je kind maximaal 15 minuten achter elkaar met een scherm bezig is. Als het kind zich gaat vervelen, kun je een andere activiteit aanbieden. Zo voorkom je dat je kind eraan went dat het zich ontspant met een tablet. Ook voor de groei van de ogen is het goed om de schermtijd per keer kort te houden. Verder is het goed om momenten met media te verdelen over de dag.

Kleuter
Vanaf 4 jaar zijn de meeste kinderen dagelijks bezig met beeldschermen. Het advies van Mediaopvoeding.nl voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar is: 10 à 15 minuten schermtijd per keer en maximaal 1 uur per dag. Gebruik de 20-20-2-regel: na 15 minuten (of 20 minuten voor oudere kinderen) naar een scherm kijken, de ogen minstens 20 seconden rust geven of in de verte kijken. En liefst 2 uur per dag buitenspelen.

Bron: www.mediawijsheid.nl [26-3-2024]

 

Luisteren naar media

Koppel het verwerken van aditieve informatie los van het verwerken van visuele informatie.

Laat kinderen luisteren naar een verhaal of een Podcast gemaakt voor jonge kinderen. Op deze manier leren kinderen actief te luisteren. Wat meer meer rust in het brein geeft.

Kinderpodcasts

Onderzoek

Verdiepend onderzoek Iene Media: Ontspannen met Media

Spelend en ontdekkend leren met ict in de kinderopvang: Start notitie iXperium