Samenwerking tussen zorgverleners, mantelzorgers en cliënten

Samenwerking tussen zorgverleners, mantelzorgers en cliënten

Samen werken aan een betere samenwerking tussen formele en informele zorg

Er komt steeds meer aandacht voor de rol van mantelzorgers in de zorg voor ouderen. Dat betekent dat samenwerking tussen professionele zorgverleners, mantelzorgers en ouderen steeds belangrijker wordt. Maar die samenwerking blijkt nog niet zo makkelijk in de praktijk.

In dit arrangement worden inzichten en instrumenten gedeeld, die voortkomen uit het onderzoeksproject ‘Samen werken aan betere Samenwerking’, waarin onderzocht werd hoe de samenwerking tussen zorgverleners, mantelzorgers en cliënten verbeterd kan worden. Het project is uitgevoerd in de periode december 2020 tot en met december 2023 door Erasmus School of Health Policy and Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam in samenwerking met adviesbureau Zinziz, de Haagse Hogeschool, Genero, MantelzorgNL en de zorgorganisaties Tante Louise, Saffier, Mijzo en Interzorg en werd gefinancerd door ZonMw.

Allereerst worden de inzichten voortkomend uit dit project gedeeld in de vorm van een Nederlandstalig artikel en een infographic. Vervolgens worden drie instrumenten inclusief gebruikshandleiding gedeeld: drie videos over de ervaringen met samenwerking tussen mantelzorger, professional en cliënt; een poster met digitale omgeving met handvatten over samenwerking; en een workshop om de communicatie te versterken. 

De inzichten en instrumenten zijn vrij te gebruiken als lesmateriaal.

https://www.eur.nl/eshpm/samen-werken-aan-een-betere-samenwerking-tussen-formele-en-informele-zorg

Resultaten

Inzichten vanuit het project zijn samengevat in een Nederlandstalig artikel en een infographic, welke beiden hieronder te vinden zijn.

Petit-Steeghs, V., Graler, L., de Cuba, S., Wachter, M., van Muijden, T., van Exel, J. en van de Bovenkamp, H. (2023). Spanningen in de samenwerking tussen client, mantelzorger en zorgverlener. Gerōn Tijdschrift over ouder worden & samenleving, 25(1), 1-5.

Instrumenten/Tools

In dit arrangement volgen drie instrumenten die cliënten, mantelzorgers en zorgverleners helpen om onuitgesproken opvattingen, behoeften en verwachtingen in de samenwerking en zorg bespreekbaar te maken. Dit project speelt zich af binnen de ouderenzorg, met zowel intramurale als extramurale zorgtaken.

De drie instrumenten die volgen zijn:

1) Samen Werken: drie video’s over de ervaringen met de samenwerking tussen mantelzorger, professional en cliënt.

2) Samen Bouwen: Een poster, flyer en met digitale omgeving waarin veel nodige, handige informatie en handvatten te vinden is over samenwerken

3) Samen Verder: Een workshop om de communicatie in de samenwerking te versterken door vanuit de eigen rol binnen de organisatie anderen in de samenwerking te ondersteunen. Elk van deze instrumenten draagt op een eigen manier bij aan het verbeteren van de samenwerking.

De instrumenten zijn ontwikkeld op basis van drie bronnen: wetenschappelijke kennis, professionele expertise en de ervaringen, wensen en behoeften van cliënten en mantelzorgers. We hebben de instrumenten waar mogelijk ontwikkeld in co-creatie met mantelzorgconsulenten, mantelzorgers en cliënten, de mensen die ze uiteindelijk gaan gebruiken.

Hieronder volgt een handleiding behorende bij de ontwikkelde instrumenten.

Samen werken: Filmpjes

Dit instrument bestaat uit korte video’s en een bijhorend gespreksprotocol (welke in de handleiding eerder gedeeld te vinden is). Samen faciliteren ze op een laagdrempelige wijze het gesprek over de samenwerking en spanningen of uitdagingen die daarin een rol kunnen spelen. Door dit te bespreken leg je een deel van de onderstroom bloot, wat vaak leidt tot meer wederzijds begr

Samen werken: Interzorg Saffier

Samen werken: Mantelzorg

Samen werken: Tante Louise

Samen bouwen

Samen verder: Workshop

  • Het arrangement Samenwerking tussen zorgverleners, mantelzorgers en cliënten is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    zsuzsu tavy Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2024-02-29 14:44:15
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    In dit arrangement worden inzichten en instrumenten gedeeld, die voortkomen het onderzoeksproject ‘Samen werken aan betere Samenwerking’, waarin onderzocht werd hoe de samenwerking tussen zorgverleners, mantelzorgers en cliënten verbeterd kan worden. Het project is uitgevoerd in de periode december 2020 tot en met december 2023 door Erasmus School of Health Policy and Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam in samenwerking met adviesbureau Zinziz, de Haagse Hogeschool, Genero, MantelzorgNL en de zorgorganisaties Tante Louise, Saffier, Mijzo en Interzorg en werd gefinancerd door ZonMw.

    Projectleider: dr. Violet Petit-Steeghs Projectleden: prof. dr. Hester van de Bovenkamp, prof. dr. Job van Exel, Leonoor Gräler, Msc., Teyler van Muijden, MSc.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Er komt steeds meer aandacht voor de rol van mantelzorgers in de zorg voor ouderen. Dat betekent dat samenwerking tussen professionele zorgverleners, mantelzorgers en ouderen steeds belangrijker wordt. Maar die samenwerking blijkt nog niet zo makkelijk in de praktijk. In dit arrangement zijn producten (filmpjes, een workshop, een Nederlandstalig artikel, infographics en poster) te vinden die gebruikt kunnen worden in onderwijs rondom samenwerking in de zorg. De producten komen voort uit het onderzoeksproject ‘Samen werken aan betere Samenwerking’, waarin onderzocht werd hoe de samenwerking tussen zorgverleners, mantelzorgers en cliënten verbeterd kan worden. Het project is uitgevoerd in de periode december 2020 tot en met december 2023 door Erasmus School of Health Policy and Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam in samenwerking met adviesbureau Zinziz, de Haagse Hogeschool, Genero, MantelzorgNL en de zorgorganisaties Tante Louise, Saffier, Mijzo en Interzorg en werd gefinancerd door ZonMw.
    Leerniveau
    WO - Bachelor; Volwasseneneducatie, Niveau 4; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; Praktijkonderwijs; VSO; HBO - Master; HBO - Bachelor;
    Leerinhoud en doelen
    Verpleegkunde;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    samenwerking in zorg en welzijn, social work, verpleegkunde

    Bronnen

    Bron Type
    https://www.eur.nl/eshpm/samen-werken-aan-een-betere-samenwerking-tussen-formele-en-informele-zorg
    https://www.eur.nl/eshpm/samen-werken-aan-een-betere-samenwerking-tussen-formele-en-informele-zorg
    Link
    Petit-Steeghs, V., Graler, L., de Cuba, S., Wachter, M., van Muijden, T., van Exel, J. en van de Bovenkamp, H. (2023). Spanningen in de samenwerking tussen client, mantelzorger en zorgverlener. Gerōn Tijdschrift over ouder worden & samenleving, 25(1), 1-5.
    https://gerontijdschrift.nl/artikelen/spanningen-in-de-samenwerking-tussen-client-mantelzorger-en-zorgverlener/
    Link
    Samen werken: Interzorg Saffier
    https://www.youtube.com/watch?v=LaQUy5nVCeQ
    Video
    Samen werken: Mantelzorg
    https://www.youtube.com/watch?v=-8Dw1I-Mq2o
    Video
    Samen werken: Tante Louise
    https://www.youtube.com/watch?v=IiYo4WTBdQU
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.