H4 Verschillen in India

H4 Verschillen in India

Welkom bij de les!

Wat gaan we doen vandaag?

In deze les kijken wij naar India en behandelen wij Hoofdstuk 4: Verschillen in India. Vandaag krijgen jullie de kans om zelfstandig aan de slag te gaan met een WikiWijs-module.

Je kan via de pijltjes door de Wikiwijs bladeren, maar je kan ook via het navigatiekolom door de Wikiwijs bladeren. Op deze pagina staat per paragraaf de belangrijke informatie met een aantal oefenvragen. Ook is er een begrippenlijst te vinden waarmee jij kan oefenen.


Lesfase 1

Leerdoelen

Bij dit hoofdstuk horen een aantal leerdoelen. Deze leerdoelen zijn al bekend en meerdere keren behandeld in de les. Als jij deze leerdoelen aan het einde van deze les kan beantwoorden, ben je al goed op weg voor de toets!


Aan het einde van de les kan ik...

  • beschrijven welke klimaatgebieden er zijn in India, en deze aanwijzen op een kaart.
  • uitleggen waarom steeds meer mensen in INdia naar de stad trekken.
  • beschrijven welke talen in India belangrijk zijn en waarom.
  • beschrijven welke godsdiensten in india belangrijk zijn.
  • uitleggen hoe de strijd om Kashmir is ontstaan.
  • het verschil tussen welvaart en welzijn beschrijven.
  • uitleggen wanneer iemand in armoede leeft.
  • uitleggen hoe het kastenstelsel, de opleiding en het beroep invloed hebben op armoede in India.
  • uitleggen wat een sez is en hoe dit de economische groei in India beïnvloedt.

Voor deze huidige Wikiwijs module zijn de leerdoelen, aan het einde van de les:

  • heb ik de leerstof van hoofdstuk 4 herhaald en geoefend.
  • weet ik wat ik nog moet oefenen voor de toets.

Lesfase 1

Instructies

Wat?            Deze WikiWijs

Wie?            Zelfstandig

Hoe?           Op een opgeladen laptop

Hulp?          Vraag eerst om hulp bij je buurman/buurvrouw en daarna aan de docent

Tijd?            45 minuten

Uitkomst?   Een goede voorbereiding voor de toets

Klaar?         Controleer of je de oefentoets hebt gemaakt. Ben je hiermee klaar? Ga verder met een ander vak


Lesfase 4

Wat weet jij nog?

Klik op '+' hieronder om toe te voegen wat jij nog weet over India.

Let op: de docent en je klasgenoten kunnen zien wat jij hierin zet.

Padlet


Lesfase 1

Landschap en bevolking

Uitleg

Landschap en klimaat

India is een uitgestrekt land met verschillende landschappen en klimaten. In het noorden van India is het Himalayagebergte te vinden. Veel toppen in dit gebergte liggen op meer dan 8.000 meter hoogte. Op deze hoogte is het heel koud. Hierdoor zal je hier vaak sneeuw en ijs vinden. Vanuit dit gebergte stromen de Indus en Ganges naar de zee. De Ganges is zowel de langste als de grootste rivier in India, de rivier is 2510 kilometer lang!

 

Klimaatgebieden in India (Oost, 2022)
Klimaatgebieden in India (Oost, 2022)

Op de kaart hiernaast is te zien dat in het noordwesten van India een droog klimaat heerst. Hier is de Tharwoestijn te vinden. Het midden van India is een hoogvlakte, dit is een vlakker gebied op meer dan 500 meter hoogte. Dit wordt ook wel het Hoogland van Dekan genoemd. Hier heerst een droog klimaat, wat leidt tot de aanwezigheid van steppegebieden, hier regent het erg weinig.

Langs de kust in het westen groeit een tropisch regenwoud. Hier is het klimaat het hele jaar door warm en valt er veel neerslag.

In grote delen van India is er in de winter sprake van weinig regenval en in de zomer intense regenval. Dit wordt veroorzaakt door de moesson, dit is een vochtige zeewind die in de zomer vanaf de Indische Oceaan naar India waait. Dit jaarlijkse weersverschijnsel speelt een cruciale rol in het bepalen van het klimaat en de landbouwcyclus in het land.

Bevolkingsdichtheid

Op de kaart hiernaast is te zien dat er grote verschillen zijn in de bevolkingsdichtheid in India. Het grootste deel van de bevolking woont op het platteland. Hier wonen minder dan 200 mensen per km2. Deze mensen werken vooral in de landbouw.

Ongeveer een derde van de bevolking woont in steden. Hier wonen vaak meer dan 10.000 mensen per km2. In Mumbai wonen de meeste mensen, hier wonen er zelfs 31.700 mensen per km2. Vergeleken met Rotterdam is dit 10 keer zo veel. Wat opvalt is dat veel steden langs de kust of een rivier liggen, zo zijn de steden goed bereikbaar over het water. Dit is gunstig voor transport en handel in de stad.

Veel mensen verhuizen naar de stad verstedelijking (urbanisatie), omdat hier meer werk te vinden is dan op het platteland. Voorbeelden van werk wat in de stad te vinden is zijn de auto- en de kledingindustrie en de ICT. Hierdoor worden de steden steeds groter en voller, waardoor de bevolkingsdichtheid in de stad zal stijgen.


Lesfase 2+3

Cultuur

Uitleg

Cultuur en cultuurkenmerken

Wij erven van onze ouders bepaalde natuurlijke kenmerken zoals de kleur van ons haar of onze ogen. Ook leer je cultuurkenmerken zoals een taal, een manier van eten, een manier van kleden en godsdienst. Wanneer je een Indiaas gezin vergelijkt met een Nederlands gezin zul je verschillen zien. Cultuur gaat dus over wat mensen belangrijk vinden en de gebruiken en tradities die daarbij horen.

Veel talen

In India worden honderden talen gesproken, hiervan zijn maar 22 erkend door de Indiase overheid. Ongeveer 97% van de bevolking heeft een va deze 22 talen als moedertaal. Hindi is de officiele taal in India, 44% van de Indiase bevolking spreekt dit als moedertaal. De tweede officiële taal van India is Engels.

Engels is een belangrijke taal in India, omdat het land vroeger een kolonie van Engeland was. Een kolonie is een gebied dat in het bezit is van een ander land, meestal een Europees land. India was een kolonie van Engeland totdat het in 1947 onafhankelijk werd en niet langer een kolonie was van Engeland.

Godsdienst in India

Zoals eerder benoemd is geloof een cultuurkenmerk. De meeste mensen in India zijn hindoe, maar er wonen ook moslims, christenen, sikhs en boeddhisten. Het hindoeïsme is de belangrijkste godsdienst in India. Hindoes geloven in meer dan een god. Ook geloven zij dat ze na hun dood opnieuw geboren worden als mens of zelfs als dier. Dit wordt ook wel reïncarnatie genoemd. Dit is waarom veel hindoes vegetarisch zijn.

 

Vanaf je geboorte hoor je volgens het hindoeïsme bij een bepaalde groep mensen, een kaste. Je kunt tijdens je leven niet van kaste veranderen. Dit kastenstelsel zorgt voor grote ongelijkheid. De ene kaste heeft namelijk meer rechten en wordt met meer respect behandeld dan een andere kaste. In 1950 is het kastenstelsel officieel afgeschaft, maar veel Indiërs houden zich nog aan dit stelsel en trouwen zelfs nog steeds met iemand uit hun eigen kaste.


Wil je meer informatie over het hindoeïsme en het kastenstelsel? Ga naar het kopje "Extra: hindoeïsme en kastenstelsel".


Kashmir conflict

Naast hindoes leven er ook kleine gemeenschappen moslims, christenen, sikhs en boeddhisten in India. Deze verschillende groepen moeten met elkaar samenleven, maar dit gaat helaas niet altijd probleemloos. Al jarenlang is er sprake van een conflict in Kashmir (gelegen in het noorden van India).

Toen India een zelfstandig land werd, werd het opgesplitst in Pakistan en India. Kashmir mocht zelf kiezen bij welk land het wilde horen. Dit bleek echter niet zo simpel te zijn, de vorst van Kashmir was hindoe, terwijl de meerderheid van de bevolking moslim was. In een poging de moslims te steunen, viel Pakistan Kashmir binnen. Sinds die tijd is Kashmir verdeeld in zowel een Indiaas als een Pakistaans deel.


Wil je meer informatie over het Kashmir conflict? Ga naar het kopje "Extra: Kashmir conflict" en bekijk het filmpje van de NOS.


Lesfase 2+3

Extra: hindoeïsme en kastenstelsel

Bekijk deze kennisclip over het Hindoëisme. Gebruik tijdens het kijken van de kennisclip je oortjes.

In de hindoeïstische cultuur van India wordt gewerkt met een kastenstelsel. Het kastenstelsel kun je vergelijken met een kast. De mensen van de onderste plank hebben geen goede baan en de mensen van de hoogste plank hebben Het systeem is traditioneel verdeeld in vier hoofdkasten:

  1. Brahmanen: priesters, geleerden en leraren
  2. Kshatriya's: krijgers, krijgsheren en edellieden
  3. Vaishya's: handelaren, zakenmensen, en landbouwers
  4. Shudra's: arbeiders en dienstverleners

Buiten deze vier hoofdkasten bevindt zich een groep genaamd 'Dalits', ook wel onaanraakbaren. Zij worden als de laagste kaste gezien en krijgen veel te maken met discriminatie en sociale uitsluiting.

Wanneer je in Nederland iemand zijn naam vraagt, zegt dit weinig tot niks over iemand zijn achtergrond. In India daarentegen zegt dit antwoord veel meer. Bij de verschillende kasten horen namelijk ook verschillende achternamen. Zo weet je aan iemand zijn naam tot welke kaste hij behoort en daarmee ook welk beroep hij (waarschijnlijk) uitoefent.

Hindoes geloven in drie hoofdprincipes met betrekking tot het kastenstelsel:

  • Wedergeboorte (reïncarnatie): men gelooft dat men na de dood opnieuw geboren wordt. De ziel komt als mens of dier terug op aarde. Door heel goed te leven wordt de ziel telkens in een hogere kaste wedergeboren om zo uiteindelijk bevrijd te worden van het aardse leven en een te worden met god.
  • Karma: goede daden zorgen voor positief karma en slechte daden voor negatief karma. Zo kun je geboren worden in een hogere kaste als de som van goede en slechte daden van het vorige leven positief uitvalt. Echter kan je tijdens je leven nooit van kaste veranderen.
  • Dharma: een hindoe moet zijn of haar plaats in een bepaalde kaste accepteren. Als je de gevestigde gewoontes, regels en plichten van de familie, kaste, sekse, beroep en leeftijd nakomt, leef je volgens de Dharma.

    Bekijk hieronder het filmpje over het kastenstelsel in India.

Kastenstelsel in India


Lesfase 2

Extra: Kashmir conflict

Bekijk hieronder het filmpje over het Kashmir conflict.

Kashmir Conflict (NOS)


Lesfase 2

Arm en rijk

Uitleg

Welvaart en welzijn

Om te weten of mensen arm of rijk zijn, kijk je naar de welvaart en naar het welzijn van iemand. Wanneer mensen genoeg geld hebben om in al hun behoeften te voorzien, spreken wij van welvaart. Iemand zijn inkomen is dan hoog genoeg. Niet alleen de welvaart van een persoon is te meten, maar ook dat van een land. Dit noemen wij het bruto nationaal product (bnp), dit is het geld dat alle inwoners van een land samen verdienen. Als je landen met elkaar wilt vergelijken, gebruik je het bnp per inwoner. Dit doe je door het bnp van een land te delen door het aantal inwoners, je krijgt dan de som: bnp / aantal inwoners.

Welzijn gaat over of mensen gelukkig en gezond kunnen leven. Er zijn vier basisbehoeften die nodig zijn om redelijk te kunnen leven:

  1. Voedsel en water
  2. Huisvesting
  3. Gezondheidszorg
  4. Onderwijs

Heb je moeite met het berekenen van de welvaart? Maak dan de vragen van het kopje "Oefenen: bnp per inwoner".

Heb je moeite met grote getallen? Bekijk dan eerst de uitleg 'Extra: grote getallen" en maak daarna de vragen "Oefenen: bnp per inwoner".


Armoede

Wanneer je met jouw inkomen niet voor jouw basisbehoeften kan betalen, dan leef je in armoede. In India is dit het geval voor ongevaar 270 miljoen mensen (een vijfde van de inwoners). 80% van deze armen woont op het platteland en 20% in steden.

Arme boeren met weinig land verbouwen hun eigen voedsel voor hun gezin, wat zij overhouden verkopen zij op de markt. Zo kunnen zij wat bijverdienen, maar dat is helaas niet genoeg om van te kunnen leven. Zij hebben niet altijd genoeg te eten en wonen in slechte huizen. Hun kinderen gaan vaak niet naar school, de kinderen moet bijvoorbeeld helpen op het land. Omdat deze mensen in slechte omstandigheden leven, kunnen zij sneller ziek worden. Zij hebben dan geen geld voor de dokter of medicijnen. Arme stadsbewoners zijn vaak migranten van het platteland, vaak hebben zij geen diploma en worden daarom straathandelaar, schoenpoetser of vuilraper.

In India is er (zoals eerder benoemt) sprake van het kastenstelsel, of je arm of rijk bent hangt af van de kaste waarbij je hoort. Armoede komt vaker voor bij de laagste kasten en bij de dalits (de 'onaanraakbaren').

 

Ongelijkheid

In India hebben niet alle mensen dezelfde kansen. Door de grote verschillen in welvaart en welzijn tussen mensen is er sprake van ongelijkheid. Als je niet naar school toe kan, leer je niet om te lezen of schrijven. Iemand die niet kan lezen of schrijven is een analfabeet. Dit maakt het lastig om goed werk te kunnen vinden. Als je wel naar school kunt, heb je meer kansen. Dan leer je wel lezen en schrijven en is het makkelijker om later werk te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld een goed betaalde baan in de ICT of de techniek vinden.


Lesfase 2

Extra: grote getallen

In India wonen ongeveer 1,4 miljard mensen. Het hele getal ziet er als volgt uit: 1.400.000.000. Getallen zoals miljoen, miljard en biljoen, noem je grote getallen. Om een groot getal leesbaar te houden kun je om de drie getallen (beginnend van rechts) een punt zetten.

Geschreven Aantal nullen In cijfers
Duizend 3 1.000
Miljoen 6 1.000.000
Miljard 9 1.000.000.000

 

Let op: wanneer je een som krijgt met een groot getal, neem je de punt NIET over in je rekenmachine. De punt wordt alleen gebruikt om het getal leesbaar te houden.


Lesfase 2

Oefenen: bnp per inwoner

Heb je een van deze twee vragen fout of nog behoefte aan extra oefening? Ga dan verder met de resterende oefenvragen.

Heb je moeite met grote getallen? Ga naar het kopje "Extra: grote getallen".

 


Lesfase 6

India in de wereld

Speciale economische zones in India (Oost, 2022)
Speciale economische zones in India (Oost, 2022)

India was in 1947 vooral bezig met het maken van producten om die zelf te gebruiken. Er was bijna geen handel met andere landen. De regering van India besloot om speciale economische zones (sez) op te zetten. Een sez is een gebied waar bedrijven weinig tot geen belasting betalen. Voor buitenlandse bedrijven is dit erg voordelig. Hierdoor gingen multinationals zich in India vestigen. Dit zijn bedrijven met vestigingen over de hele wereld. Sez's zijn erg belangrijk voor de economie in India, de bedrijven zorgen namelijk voor veel werk en inkomen voor de mensen en het land zelf.

Dit heeft positieve gevolgen voor de economie van India, want er komt meer werkgelegenheid. Meer werkgelegenheid betekent meer geld en een beter welzijn voor de inwoners van India. Er zullen meer inwoners zijn die aan hun basisbehoeften kunnen voldoen.

Bedrijven en kantoren vestigen zich graag in India, omdat er veel mensen zijn met een hoge opleiding die goed Engels spreken. Een andere factor is dat India een lagelonenland is. Mensen werken hier voor weinig geld (vergeleken met Europa).


Lesfase 2+3

Soorten diagrammen

In dit hoofdstuk worden er ook verschillende soorten diagrammen gebruikt. Deze diagrammen moet je kunnen herkennen en af kunnen lezen.

Wil je uitleg over de soorten diagrammen? Ga naar "Uitleg: diagrammen".

Wil je oefenen met de soorten diagrammen? Ga naar "Oefenen: soorten diagrammen".

Wil je oefenen met het aflezen van de diagrammen? Ga naar "Oefenen: aflezen diagrammen".

Uitleg: diagrammen

Om verschillende soorten gegevens te laten zien, gebruik je bij aardrijkskunde verschillende soorten diagrammen of grafieken.

Een cirkeldiagram (Oost, 2022)
Een cirkeldiagram (Oost, 2022)

 

Cirkeldiagram

Een cirkeldiagram gebruik je om een verdeling binnen een gebied of verschijnsel te laten zien, dit wordt vaak in procenten weergeven.

Staafdiagram (Oost, 2022)
Staafdiagram (Oost, 2022)

Staafdiagram

Een staafdiagram wordt gebruikt om een verdeling tussen gebieden of tussen verschijnselen te laten zien. Er zijn veel verschillende soorten staafdiagrammen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld een bevolkingsdiagram.

Lijndiagram

Een lijndiagram (of lijngrafiek) gebruik je vaak om een ontwikkeling in de tijd te laten zien. Onder de lijngrafiek staat de tijd, dit is vaak in maanden of jaren.

Een lijndiagram (Oost, 2022)
Een lijndiagram (Oost, 2022)

Lesfase 2

Oefenen: soorten diagrammen

(Oost, 2022)
(Oost, 2022)

 

(Oost, 2022)
(Oost, 2022)

 

(PopulationPyramid, 2019)
(PopulationPyramid, 2019)

 

(PopulationPyramid, 2019)
(PopulationPyramid, 2019)

Lesfase 6

Oefenen: aflezen diagrammen

Beantwoord de vragen met behulp van de toegevoegde diagrammen.

Tip: klik op de grafiek om het beter af te lezen.

(PopulationPyramid)
(PopulationPyramid)

 

(Oost, 2022)
(Oost, 2022)

 

(AlleCijfers, 2023)
(AlleCijfers, 2023)

Lesfase 6

Begrippen oefenen

Het is erg belangrijk dat je de begrippen goed beheerst. Om de begrippen te oefenen kan je kiezen uit drie verschillende manieren:

  • Je kan de begrippenlijst doornemen om de begrippen te leren
  • Je kan met de flashcards oefenen om jezelf te overhoren
  • Je kan een kruiswoordpuzzel maken met belangrijke begrippen

Kies de manier die jij zelf het fijnst vindt om te oefenen/leren, natuurlijk mag je ook meerdere kiezen!

Begrippenlijst H4 Verschillen in India

analfabeet Iemand die niet kan lezen en schrijven.
basisbehoefte Iets wat iedereen nodig heeft om redelijk te kunnen leven. Er zijn vier basisbehoeften: voedsel, huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs.
bevolkingsdichtheid Het gemiddelde aantal inwoners per vierkante kilometer (inw/km2).
bnp per inwoner Het geld dat alle inwoners van een land in een jaar samen verdienen, gedeeld door het aantal inwoners van een land.
bruto nationaal product (bnp) Het geld dat alle inwoners van een land in een jaar samen verdienen.
cultuur Gaat over wat mensen belangrijk vinden en de gewoonten en gebruiken die daarbij horen.Mensen met dezelfde cultuur voelen zich met elkaar verbonden.
cultuurkenmerk Alles wat je hebt aangeleerd, zoals godsdienst, taal en gewoonten.
economie Gaat over het maken van producten en over geld verdienen.
globalisering De steeds verdergaande uitwisseling van mensen, geld, goederen en ideeën over de hele wereld.
hindoeïsme Godsdienst in India, waarbij men gelooft in meerdere goden en een leven na de dood. Een kenmerk van het hindoeïsme is het kastenstelsel.
hoogvlakte Een vlak of zachtgolvend gebied dat op meer dan 500 meter (m) hoogte ligt.
kastenstelsel Indeling van de Indiase bevolking in verschillende sociale groepen. Hierdoor is er veel ongelijkheid.
kolonie Een gebied in bezit van een ander (meestal Europees) land.
krottenwijk Een zelfbouwwijk met slechte huizen, weinig voorzieningen, en onzekerheid voor de bewoners of ze er mogen blijven wonen.
lagelonenland Land met lage lonen voor de werknemers.
moesson Een vochtige zeewind die in de zomermaanden vanaf de Indische Oceaan naar India waait.
multinational Een bedrijf met vestigingen over de hele wereld.
speciale economische zone (sez) Een gebied waar buitenlandse bedrijven zich mogen vestigen en waar ze weinig belasting betalen.
urbanisatie Het groeien van steden. Heet ook verstedelijking.
verstedelijking Het groeien van steden. Heet ook urbanisatie.
welvaart Mensen hebben genoeg geld om in al hun behoeften te voorzien. Hun inkomen is hoog.
welzijn Mate waarin iemand toegang heeft tot de basisbehoeften. Gaat over gelukkig en gezond kunnen leven.
zelfbouwwijk Een wijk die de mensen zelf bouwen. Het gaat vaak om eenvoudige, kleine huizen van golfplaat en afvalhout aan de rand van een grote stad.

Lesfase 3

Begrippen oefenen

Flashcards H4


Lesfase 3

Kruiswoordpuzzel

Kruiswoordpuzzel India


Lesfase 3

Oefentoets

Maak deze oefentoets zelfstandig en bekijk daarna welke vragen jij goed of fout hebt. Vul je eigen naam in, zo weet de docent wie er wel en niet de oefentoets heeft gemaakt.


Lesfase 6

Feedback

Je mag je naam toevoegen bij jouw feedback (je wordt hier niet op afgerekend). Wil je niet je naam toevoegen? Zet dan 'anoniem' neer.

Feedback

Afsluiting

Je bent nu klaar met de module. De oefeningen in de Wikiwijs mag je nog een keer gebruiken om te oefenen voor de toets. Heb je behoefte aan nog extra hulp? Vraag dan aan de docent voor extra uitleg.

 

De toets over hoofdstuk 4 is de eerstvolgende les volgende week. Paragraaf 1 t/m 4 worden hierin behandeld. Leer de begrippen goed en oefen met de vragen.

 

Succes met leren!


Lesfase 7

Bronnenlijst

AlleCijfers. (2023). India in cijfers en grafieken. Geraadpleegd op 5 maart 2024 van https://allecijfers.nl/land/india/

 

Brittannica. (2024). Kashmir. Geraadpleegd op 5 maart 2024 van https://www.britannica.com/place/Kashmir-region-Indian-subcontinent

 

Fleuncy CORP. (2023). India’s Relationship with the English Language. Geraadpleegd op 1 maart 2024 van https://fluencycorp.com/indias-relationship-with-the-english-language/#:~:text=In%20the%201850%27s%2C%20English%20became,option%20for%20a%20lingua%20franca

 

Indiaweb. (2017). Het leven in een Kastenstelsel. Geraadpleegd op 2 maart 2024 van https://yasminabrahams.wordpress.com/2017/05/21/het-leven-in-een-kastenstelsel/

 

Indiaweb. (2017). Kastenstelsel. Geraadpleegd op 2 maart 2024 van https://www.indiaweb.nl/religie/kastenstelsel/

 

Kadastrale Kaart. (z.d.). Gemeente Rotterdam. Geraadpleegd op 2 maart 2024 van https://kadastralekaart.com/gemeenten/rotterdam-GM0599

 

Oost, K. (2022). De Geo: Leerboek aardrijkskunde voor de onderbouw. 1 VMBO-KGT (10e druk). Amersfoort: ThiemeMeulenhoff.

 

PopulationPyramid. (2019). India. Geraadpleegd op 29 februari 2024 van https://www.populationpyramid.net/nl/india/2019/

 

Western Union. (2023). Facts about India: 7 things you didn’t know. Geraadpleegd op 4 maart 2024 van https://www.westernunion.com/blog/en/ca/facts-about-india/

 

Wikipedia. (2023). A large blank world map with oceans marked in blue. Geraadpleegd op 2 maart 2024 van https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bestand:A_large_blank_world_map_with_oceans_marked_in_blue.PNG

 

Wikipedia. (2021). List of cities in India by area. Geraadpleegd op 2 maart 2024 van https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cities_in_India_by_area

 

Wikipedia. (2023). Languages of India. Geraadpleegd op 2 maart 2024 van https://en.wikipedia.org/wiki/Languages_of_India