0. Info startweek
1. Jij begint
Motivatiemotor
➜ Geef antwoord op alle vragen onder 'voorbereiding' in jouw tegel in Egodact. Waarom wil jij deze quest maken en meedoen met de paaswandeling van HVX?
Voor het maken van deze quest heb je een werkboekje nodig. Dat werkboekje kun je hier downloaden. Open het boekje in de app Keynote. Lukt het downloaden van het werkboekje niet goed? Probeer het ook eens via Safari! Je mag mevrouw Rebel ook altijd een berichtje sturen als je er toch niet uitkomt.
Verderkijker
In deze quest ga je kennismaken met het paasverhaal uit de Bijbel.
➜ Maak - uit je hoofd!- een mindmap met minimaal 15 elementen over het paasverhaal en zet deze (screenshot/foto) in je werkboekje.
2. Verdiepen in het paasverhaal
2a. Het paasverhaal
Het paasverhaal gaat over Jezus, de belangrijkste figuur in het christendom. Het verhaal vertelt dat Jezus werd gekruisigd door de Romeinen, maar drie dagen later gebeurde er iets heel bijzonders: hij stond op uit de dood. Dit wordt de opstanding genoemd.
In de evangeliën staat dit verhaal beschreven. De evangeliën zijn vier 'hoofdstukken' uit de Bijbel. Het woord 'evangelie' betekent goed nieuws. Vier mensen hebben erover geschreven: Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes. Ze vertellen allemaal hetzelfde verhaal, maar soms met kleine verschillen.
Op Goede Vrijdag werd Jezus gekruisigd. Zijn vrienden legden hem in een graf en een grote steen werd voor de ingang geplaatst. Maar op zondag, de derde dag, ontdekten enkele vrouwen dat het graf leeg was. Jezus was weg!
Hij verscheen vervolgens aan zijn vrienden om te laten zien dat hij leefde. Dit gaf hen veel hoop en blijdschap.
Het paasverhaal is belangrijk voor christenen over de hele wereld. Het herinnert hen eraan dat zelfs na moeilijke tijden er hoop en vreugde kan zijn. Christenen geloven ook dat zij door Jezus' dood in de hemel komen. Daarom vieren christenen elk jaar Pasen om de opstanding van Jezus te herdenken.
→ Download het volgende bestand in Pages en maak de opdracht op dia 4 van je werkboekje.
2b. Het paasverhaal in kunst
→ Maak de opdrachten op dia 5-8 uit het werkboekje.
Johann Sebastian Bach componeerde de Matteus Passion in 1728. De Matteus Passion is een muziekstuk dat het verhaal van het lijden en sterven van Jezus vertelt. Dit muziekstuk wordt nog steeds uitgevoerd in de weken voor Pasen. Je gaat hieronder een klein stukje van dit muziekstuk luisteren. In totaal duurt het stuk bijna 3 uur. Wij houden het vandaag bij een paar minuten ;-).
Het stuk dat je gaat luisteren heet ‘O Haupt voll Blut und Wunden’. Hieronder vind je de video van het gedeelte dat hoort bij deze opdracht.
3. Verdiepen in geweldloosheid
Het thema van onze paasviering dit jaar is geweldloosheid. In deze stap ga je leren wat we bedoelen met geweldloosheid en hoe je zelf een beetje meer geweldloos kunt worden.
Misschien vraag je je af: 'wat heeft geweldloosheid met Jezus of Pasen te maken?' Maar misschien heb je hier al wat ideeën bij, nadat je de vorige stap hebt afgerond.
Een bekende uitspraak van Jezus is deze:
“Verzet je niet tegen iemand die jou kwaad doet. Stel dat iemand je een klap in je gezicht geeft, draai dan je hoofd naar de andere kant. Dan kan hij je nog een keer slaan.
Stel dat iemand je voor de rechter wil brengen omdat hij je hemd wil hebben. Geef hem dan ook je jas.”
Toen Jezus zelf vermoord werd, gaf hij het goede voorbeeld. Hij werd geslagen, uitgescholden en bespuugd. Hij vocht niet terug. Petrus een vriend van Jezus, wilde Jezus verdedigen. Hij pakte zijn zwaard en sloeg het oor van een van de soldaten af. Jezus zei: Petrus, doe je zwaard weg en genas het oor van de gewonde soldaat.
Daarom is Jezus een voorbeeld geworden van hoe je geweldloos kunt zijn. In de geschiedenis zijn er ook andere voorbeelden van mensen die kozen voor geweldloosheid.
Rosa Parks en Martin Luther King
Dit is Rosa Parks (4 februari 19-13 – 24 oktober 2005)
Op 1 december 1955 stapte ze in de bus. Ze ging zitten op een stoel die bedoeld was voor blanke passagiers. Toen er een blanke man instapte, weigerde Rosa op te staan en achter in de bus plaats te nemen waar de zwarte mensen moesten zitten.
De politie werd erbij geroepen. Rosa kreeg een bekeuring. Die weigerde zij te betalen. Ze werd toen gearresteerd. Door haar actie werd ze met de dood bedreigd en werd ze ontslagen. Ze is daardoor verhuisd van Alabama naar Michigan.
Martin Luther King jr. hoorde van de zaak. Hij begon de geweldloze actie the Montgomery Busboycot. Het plan: de zwarte bevolking maakte geen gebruik meer van de bus, ze reden met iemand mee die een auto had. Het busbedrijf kwam door deze actie in grote geldnood!
Het hooggerechtshof bepaalde uiteindelijk dat de rassenscheiding in Montgomery moest worden opgeheven. De zwarte bevolking mocht op elke plek in de bus zitten.
→ Beantwoord de vragen op dia 10 van je werkboekje.
Geweldloosheid in het Hindoeïsme
Dit is een standbeeld van Yogameester Patanjali.
Hij schreef regels voor het leven: 5 dingen die je beter niet kunt doen (Yamas) en 5 dingen die je wel moet doen (Niyamas).
In het Hindoeïsme zijn deze richtlijnen erg belangrijk.
De eerste Yama is Ahimsa. Dat betekent geweldloosheid, niet kwetsen.
Ahimsa is veel meer dan geen geweld gebruiken, het is ook geweld vermijden in je gedachtes, in je reactie op anderen en de dingen die je doet.
Het resultaat van Ahimsa is dat je een liefdevoller in het leven staat en anderen geen pijn doet. Veel mensen die Ahimsa beoefenen zijn vegetariërs of veganisten.
Mahatma Gandhi is misschien wel de bekendste beoefenaar van Ahimsa. Gandhi is een van de grondleggers van de staat India. Gandhi verzette zich tegen de Britse overheersing van India aan het begin van de vorige eeuw. Hij protesteerde op vreedzame manieren zoals boycots, marsen en hongerstakingen. Hij wilde dat Indiërs gelijke rechten kregen en zelfbestuur. Door zijn leiderschap en toewijding aan geweldloos verzet, inspireerde hij miljoenen mensen om op te komen voor vrijheid en gerechtigheid. Zijn bekendste protest was de Zoutmars, waarbij hij met duizenden mensen een lange tocht maakte naar de zee om zelf zout te maken, als protest tegen de Britten die veel geld verdienden aan de zoutproductie.
→ Beantwoord de vragen op dia 11 van je werkboekje.
4. Het paasverhaal verbeelden
5. Afronding
Je bent aan het eind gekomen van jouw reis langs het paasverhaal.
Beantwoord de laatste vragen van deze quest in het werkboekje.
Controleer of je alle opdrachten volledig en duidelijk hebt gemaakt. Post jouw werkboekje vervolgens als PDF in Seesaw en koppel de link aan jouw tegel in Egodact of zet je werkboekje in Leerpodium.
Stuur mevrouw Rebel een berichtje om te laten weten dat je de quest hebt afgerond via Teams.