Digi-doeners: Computational thinking PO Middenbouw

Digi-doeners: Computational thinking PO Middenbouw

Computational thinking

Onderstaand lesmateriaal staat ter beschikking met de volgende licentie: CC-BY-NC-ND 4.0

1. Ik kan omschrijven welke problemen opgelost kunnen worden met een computer.

Tijdens deze les ontdekken leerlingen hoe digitale middelen, zoals slimme apps en apparaten, problemen in de stad kunnen oplossen. Ze leren nadenken over manieren waarop technologie het leven in de stad eenvoudiger en veiliger kan maken. Daarnaast wordt de bewustwording vergroot over de risico's en privacyaspecten bij het gebruik van digitale toepassingen. Door de quiz en het ontwerpen van slimme apps voor de buurt worden de leerlingen gestimuleerd om na te denken over mogelijke oplossingen met behulp van digitale technologie.

Mijn slimme buurt (LessonUp)  Mijn slimme buurt (Gynzy)

 

2. Ik kan patronen en volgorden in tekst, cijfers, beeld en geluid herkennen en benoemen.

Leerlingen spelen een spel waarin zij patronen en volgorden moeten herkennen om elkaars pincode te kraken. Ze leren dat er verschillende strategieën zijn om de code te ontcijferen, en dit vereist het begrijpen van de volgorde en patronen in de cijfercombinaties. Zo worden ze gestimuleerd om kritisch na te denken en creatieve oplossingen te bedenken om het doel van het spel te bereiken.

Pincode kraken (LessonUp)  Pincode kraken (Gynzy)

 

3. Ik kan omschrijven hoe digitale technologie een rol kan spelen bij het uitvoeren van taken die steeds herhaald worden.

Tijdens deze les gaan de leerlingen ervaren dat er ook zachte robots bestaan, en waar die voor ontwikkeld worden. Ook leren ze dat zachte robots op verschillende manieren kunnen worden gemaakt. Ze leren wat de kenmerken zijn van een zachte robot en maken er zelf met eenvoudige middelen een!

Maak een zachte robot (LessonUp)  Maak een zachte robot (Gynzy)

 

4. Ik heb kennis gemaakt met de betekenis van het begrip 'algoritme' en begrijp dat deze werkt volgens het 'als-dan-principe'

In deze les leren de leerlingen wat een algoritme is door het 'als-dan-principe'. Ze vergelijken algoritmes met recepten en stappenplannen, zoals bij het smeren van een broodje hagelslag. Door voorbeelden zoals Akinator.

Gedachten lezen (LessonUp)  Gedachten lezen (Gynzy)

 

5. Ik begrijp hoe je problemen kunt oplossen door de situatie eerst na te spelen, om zo te voorspellen wat er gaat gebeuren

In deze les leren de kinderen hoe ze problemen kunnen oplossen door de situatie na te spelen. Ze ontdekken de kracht van papier door zelf constructies te bouwen. Door te experimenteren met verschillende vormen van papier leren ze voorspellingen te doen en creatieve oplossingen te bedenken. De les is interactief, met zowel praat- als doe-opdrachten, en duurt 1 uur. Het doel is dat leerlingen begrijpen dat ze experimenten kunnen uitvoeren op basis van voorspellingen, terwijl ze werken aan onderzoeks- en ontwerpvaardigheden en een innovatieve en creatieve houding ontwikkelen.

Stoer papier (LessonUp)  Stoer papier (Gynzy)

 

  • Het arrangement Digi-doeners: Computational thinking PO Middenbouw is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2024-02-20 22:11:14
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Onderdeel van de Leerlijn digitale geletterdheid PO Middenbouw
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    digi-doener, digidoener

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Stichting FutureNL. (z.d.).

    Digi-doeners: Digitale informatievaardigheden PO Middenbouw

    https://maken.wikiwijs.nl/203798/Digi_doeners__Digitale_informatievaardigheden_PO_Middenbouw

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.