Paragraaf 5.3. Globalisering: Eén Wereld?

Paragraaf 5.3. Globalisering: Eén Wereld?

Inleiding

Welkom!

Welkom!

In deze interactieve les gaan wij alles leren over globalisering. Deze digitale les gaat samen met paragraaf 5.3 uit jullie boek.


Lesfase 1.

Leerdoelen.

Aan het einde van deze les...

  • Kun je uitleggen waardoor het lijkt of de wereld kleiner is geworden;
  • Begrijp je dat door ICT gebieden op aarde beter met elkaar zijn verbonden dan vroeger;
  • Kun je uitleggen wat met globalisering wordt bedoeld en weet je wat de gevolgen zijn;
  • Kun je uitleggen wat de voor- en nadelen van sociale media zijn.

Lesfase 1.

Voorkennis.


Lesfase 1.

De Wereld Krimpt

Kennisclip: De Wereld Krimpt.

Kennisclip: De Wereld Krimpt


Lesfase 2.

Vragen: De Wereld Krimpt.


Lesfase 3.

De Wereld is een Dorp

Intro Vraag: De Wereld is een Dorp.


Lesfase 1.

Leerstof: De Wereld is een Dorp

Luister hier naar de leerstof.:

Mensen zeggen wel eens dat de wereld een dorp is. Dat is natuurlijk niet echt zo, maar zo voelt het soms wel! Het voelt soms alsof de wereld een dorp is, omdat je heel makkelijk met mensen over de hele wereld kan praten. Vroeger kon dat alleen met de mensen in je dorp.

Tegenwoordig heeft bijna de hele wereld internet. Zo kan jij zelf, hier in Nederland, bijvoorbeeld appen, videobellen of e-mailen met je vrienden of familie in andere landen. Satalieten, kabels en zendmasten zorgen er voor dat jij met je electronische apparaat, zoals een telefoon of laptop, informatie digitaal kan versturen. Het verspreiden van informatie gaat steeds vaker digitaal. We sturen geen brieven meer, maar we sturen een appje. We lezen het nieuws niet meer in de krant, maar op onze telefoon. Op school doe je niet alles met een boek en een schrift, maar gebruik je ook steeds meer je laptop. Dat dingen steeds vaker digitaal gaan heet digitalisering.


Om er voor te zorgen dat al deze digitale activiteit goed blijft gaan, zijn er mensen die daar goed op letten. Zij hebben een baan in de informatie- en communicatietechnologie (ICT). Mensen die dit werk doen zorgen er dus voor dat jij altijd kan appen, tiktokken en snapchatten met je vrienden!


Gebieden en mensen raken door deze ICT steeds beter met elkaar verbonden, maar niet de hele wereld doet even veel mee. In Europa is het internet heel erg goed en heeft bijna iedereen wel een smartphone, maar in delen van Afrika gebruikt bijna niemand internet. Kijk maar naar de kaart hier naast. Op deze kaart kan je zien hoeveel procent van de mensen die in dat land wonen internet gebruiken.

 


Lesfase 2.

Vragen: De Wereld is een Dorp.


Lesfase 3.

Globalisering

Leerstof: Globalisering.

Luister hier naar de leerstof::

We hebben net geleerd dat het lijkt alsof de wereld een dorp is geworden. Dit noem je globalisering. De verschillende delen van de wereld zijn steeds beter met elkaar verbonden. Dit gebeurt op verschillende manieren:

  • Economie
  • Sociaal
  • Cultureel
  • Politiek

Economie.

In de economie merken we de effecten van globalisering doordat we bijvoorbeeld dingen van over de hele wereld kunnen bestellen. Kleding van Shein komt meestal uit China, maar dat kan je makkelijk hier naar toe laten bezorgen. Ook gaat dit een stuk sneller dan vroeger. We hebben nu snelle vliegtuigen die een pakketje binnen een dag uit China naar Nederland kan brengen. Vroeger moest dit allemaal met een stoomtrein. Dit duurde natuurlijk veel langer.


Sociaal.

Ook op sociaal gebied merken we de effecten van globalisering. Door het internet kan je nu praten met mensen van over de hele wereld. Je kijkt bijvoorbeeld filmpjes van mensen in Amerika op TikTok, en kan WhatsApp berichtjes sturen naar je familie in andere landen.


Cultureel.

In Nederland hebben we nu dingen overgenomen uit andere landen en culturen die we zonder globalisering helemaal niet zouden hebben. Je kan bijvoorbeeld eten in een Chinees restaurant, of een Turkse pizza eten. Chinees en Turks eten hebben we in Nederland niet zelf bedacht, maar komt natuurlijk uit China en Turkije! Dit soort eten kennen we nu hier ook doordat we door globalisering beter verbonden zijn met elkaar.

 


Politiek.

Door globalisering werken veel landen nu met elkaar samen. Zo hebben we bijvoorbeeld de organisatie Interpol, de Internationale Politie. Dit is een organisatie waar de politie van wel 196 landen met elkaar samen werkt om criminelen op te sporen. Als iemand dan in Nederland een bank berooft en vlucht naar Duitsland kan de Duitse politie makkelijk, door Interpol, de crimineel naar Nederland brengen zodat die daar dan gestraft kan worden.


Er is meer globalisering in rijke landen dan in arme landen. Dit komt vooral doordat rijke landen meer geld en meer kennis hebben en daarom beter mee kunnen doen. In rijke landen is er veel technologie waardoor je makkelijk met andere landen kan praten.


Corona.

Tijdens de corona pandemie hebben we veel gemerkt van globalisering. Zo kon het virus bijvoorbeeld veel sneller de hele wereld over. Mensen gingen op reis met het vliegtuig, de auto of de trein en brachten het virus toen heel makkelijk naar andere landen. Vroeger, toen mensen bijna alleen maar in hun eigen dorp of stad bleven, zou dit niet zo zijn gegaan. Maar, globalisering had ook voordelen tijdens de corona pandemie! Zo konden wetenschappers en doctoren veel makkelijker met elkaar praten door het internet en konden ze sneller een vaccin maken. Iedereen kon met elkaar samenwerken, maar ook mensen zoals jij en ik konden veel makkelijker met elkaar praten door sociale media, waardoor we allemaal wat minder alleen waren.


Lesfase 2.

Vragen: Globalisering.


Lesfase 3.

Sociale Media

Leerstof: Sociale Media.

Luister hier naar de leerstof::

Iedereen gebruikt tegenwoordig sociale media. Dit zijn speciale apps of online platformen waar je foto's, video's en berichten met elkaar kunt delen, zoals Instagram, Snapchat of TikTok. Op deze platformen kunnen mensen van over de hele wereld contact maken met elkaar!


Sociale media heeft heel veel voordelen. Je kan heel makkelijk contact maken met elkaar. In de ochtend kan je je vrienden appen hoe laat ze bij de bushalte staan zodat je gezellig samen naar school kan reizen, je kan grappige filmpjes op TikTok zetten, en lachen om de filmpjes van anderen en als je iets op school niet snapt kan je Google gebruiken om het beter te begrijpen. Je kan gesprekken voeren met allerlei verschillende mensen, en hun vragen stellen of om hulp vragen.


Sociale media heeft helaas ook wat minder leuke kanten. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je gecyberpest wordt. Iemand kan zomaar een account aanmaken zonder naam of foto's en gemene dingen tegen jou zeggen, terwijl je geen idee hebt wie dat is. Ook kan het gebeuren dat je gehackt wordt, en dat iemand jou gegevens, zoals je telefoonnummer of wachtwoorden, deelt met mensen die jij niet kent. Op sociale media wordt ook veel nep nieuws of fake news verspreid. Doordat je zo makkelijk met iedereen kan praten kan je mensen dingen vertellen die helemaal niet waar zijn, zoals dat de aarde plat is of dat er gif in vaccins zit. Hierdoor gaan mensen dingen geloven die helemaal niet waar zijn, en dit kan erg gevaarlijk zijn.


Lesfase 2.

Opdracht: Sociale Media.

Let op! De docent en je klasgenoten kunnen de antwoorden die je hier in vult ook zien!


Lesfase 5.

Vragen: Sociale Media


Lesfase 3.

Samenvatting

Samenvatting 5.3: Globalisering: Een Wereld?

Dit heb je geleerd:

  • Door de sterke verbetering van communicatiemiddelen en transportmiddelen kunnen mensen, goederen en informatie steeds sneller en over grotere afstanden vervoerd worden.
  • Door de digitalisering en de informatie- en communicatietechnologie (ICT) zijn gebieden op aarde steeds beter met elkaar verbonden.
  • Het proces van globalisering gebeurt op vier terreinen: economisch, sociaal, cultureel en politiek. De korte reis- en levertijden zijn een voordeel van globalisering, maar er zitten ook nadelen aan, zoals het makkelijk verspreiden van virussen.
  • Sociale media zijn internettoepassingen (platformen) waar gebruikers informatie met elkaar delen. Het gebruik van sociale media heeft voordelen (snel nieuws delen) maar ook nadelen (hacken).

 


Herhaling.

Begrippen

Begrippenlijst 5.3: Globalisering: Eén Wereld?

Communicatiemiddelen: Middelen waarmee je informatie, kennis en nieuws kunt uitwisselen.

Digitalisering: De overgang van informatie naar een digitale vorm die gebruikt kan worden door ekectronische aparaten zoals computers.

Informatie- en Communicatietechnologie - ICT: Het vakgebied dat zich bezighoudt met informatiesystemen, (tele)communicatie en de technologie om dit tot stand te brengen.

Globalisering: Proces waarbij gebieden op aarde op verschillende tereinen (economisch, cultureel, sociaal & politiek) steeds meer met elkaar verbonden raken.

Sociale Media: Internettoepassingen (platformen) waar gebruikers informatie met elkaar delen.


Herhaling.

Begrippen Oefenen.


Lesfase 5.

Test Jezelf


Lesfase 4/5.

Herhaling


Lesfase 5.

Verdieping


Lesfase 5.

Economische Globalisering

Vragen: Economische Globalisering

Puzzel: Economische Globalisering

Eindtoets


Lesfase 6.

Feedback

Bronnen

Wikipedia Commons. (1933). De Panne Vissersboot. Wikipedia. Opgehaald op 19 Februari 2024, van https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d7/De_Panne_vissersboot.jpg/640px-De_Panne_vissersboot.jpg

Wikipedia Commons. (2007, Januari 19). JET BLUE A320. Wikipedia. Opgehaald op 19 Februari 2024, van https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ad/JET_BLUE_A320_%282322592659%29.jpg/640px-JET_BLUE_A320_%282322592659%29.jpg

Wikipedia Commons. (2009, Juni 22). Buffet Photo. Wikipedia. Opgehaald op 19 Februari 2024, van https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e7/Buffet_Photo.JPG/330px-Buffet_Photo.JPG

Wikipedia Commons. (2009, Juni 26). World Airline Routemap 2009. Wikipedia. Opgehaald op 19 Februari 2024, van https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ac/World-airline-routemap-2009.png

Wikipedia Commons. (2012, April 24). Internet Penetration World Map. Wikipedia. Opgehaald op 19 Februari 2024, van  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/99/InternetPenetrationWorldMap.svg/600px-InternetPenetrationWorldMap.svg.png

Wikipedia Commons. (2013, Februari 26). Old plane aircraft water plane on coastline. Wikipedia. Opgehaald op 19 Februari 2024, van https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bc/Old_plane_aircraft_water_plane_on_coastline.jpg/640px-Old_plane_aircraft_water_plane_on_coastline.jpg

Wikipedia Commons. (2016, November 6). Schiefe Ebene Nov 5 2016. Wikipedia. Opgehaald op 19 Februari 2024, van https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e7/41018_Schiefe_Ebene_Nov_5_2016.png/640px-41018_Schiefe_Ebene_Nov_5_2016.png

Wikipedia Commons. (2016, December 1). Fotos produzidas pelo Senado. Wikipedia. Opgehaald op 19 Februari 2024, van https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0e/Fotos_produzidas_pelo_Senado_%2830554309793%29.jpg/640px-Fotos_produzidas_pelo_Senado_%2830554309793%29.jpg

Wikipedia Commons. (2019, December 5). Tiktok Logo. Wikipedia. Opgehaald op 19 Februari 2024, van https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/a/a9/TikTok_logo.svg/330px-TikTok_logo.svg.png

Wikipedia Commons. (2020, Juni 6). Students take end-of-year exams in Tabriz, Iran, during the pandemic. Wikipedia. Opgehaald op 19 Februari 2024, van https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/01/%D8%A7%D9%85%D8%AA%D8%AD%D8%A7%D9%86%D8%A7%D8%AA_%D9%86%D9%87%D8%A7%DB%8C%DB%8C_%D8%AF%D8%B1_%D8%B4%D8%B1%D8%A7%DB%8C%D8%B7_%DA%A9%D8%B1%D9%88%D9%86%D8%A7_3470479.jpg/330px-%D8%A7%D9%85%D8%AA%D8%AD%

Wikipedia Commons. (2021, Juni 17). Shein Logo. Wikipedia. Opgehaald op 19 Februari 2024, van https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/25/Shein-logo.png/330px-Shein-logo.png

WIkipedia Commons. (2021, Maart 2). Flag of INTERPOL. Wikipedia. Opgehaald op 19 Februari 2024, van https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/d/d7/Flag_of_INTERPOL.svg/210px-Flag_of_INTERPOL.svg.png

Wikipedia Commons. (2023, April 9). Village in Kenya. Wikipedia. Opgehaald op 19 Februari 2024, van https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1f/Village_in_Kenya.tif/lossy-page1-640px-Village_in_Kenya.tif.jpg

Wikipedia Commons. (2023, Juli 22). Steamship Canopic. Wikipedia. Opgehaald op 19 Februari 2024, van https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c4/Steamship_Canopic_-_DPLA_-_7ac3c5174506cc9c7812b4e55e659586.jpg/640px-Steamship_Canopic_-_DPLA_-_7ac3c5174506cc9c7812b4e55e659586.jpg