De wet van vraag en aanbod

De wet van vraag en aanbod

Welkomstwoord

Welkom op mijn wikiwijs pagina. Op mijn websitepagina ga je oefenen met de theorie over de wet van vraag en aanbod. Aan de linkerkant zie je een menu met allerlei kopjes. Je begint bovenaan en werkt deze naar beneden af. Je bekijkt de video's en maakt de opdrachten om in te oefenen. Na het oefenen rond je deze les af met een formatieve toets om je kennis te testen.

 

Veel leerplezier toegewenst.

 

Met vriendelijke groet,

 

Joris Bommer

Docent economie in opleiding

Introductie

De prijzen van concerttickets hebben de afgelopen jaren een stijgende trend. Zo was de gemiddelde prijs van festivals in 2023 met 10% gestegen t.o.v. het vorige jaar. Het "inhaaleffect" die het einde van de covid-lockdown met zich meebracht, heeft de vraag naar tickets een boost gegeven. Uit het artikel blijkt dat de prijzen zo hard kunnen stijgen, dat mensen in Groot-Britannië minder of geen tickets meer kopen. Een aanzienlijk deel van de Britten dat eerst nog met regelmaat concerten bezocht, haakt nu af. En misschien heb jij hier later zelf ook last van als concertganger. Hoe kunnen we de stijgende ticketprijzen nou verklaren? 

 

Om deze vraag economisch te verklaren gaan we in deze les in op eerder behandelde onderwerpen. We blikken daarbij terug naar de vraaglijn, aanbodlijn en het marktevenwicht. 

 

Aan het einde van de les kun je:

* Uitleggen wat een vraaglijn is met de woorden "betalingsbereidheid" en "consumenten".

* Uitleggen wat een aanbodlijn is met de woorden "leveringsbereidheid" en "producenten".

* Met een collectieve vraagfunctie en collectieve aanbodfunctie het marktevenwicht berekenen.

* De factoren benoemen, waardoor een vraag- of aanbodlijn verschuift.

* Uitleggen of een verandering in de factoren een verschuiving naar links of rechts veroorzaakt.

* Uitleggen wat het gevolg is van een verschuiving van de vraag- of aanbodlijn voor het marktevenwicht.

 

Marktevenwicht: proces van vraag en aanbod

Bekijk de uitlegvideo en beantwoord de tussentijdse vragen die je ziet verschijnen in je scherm tijdens de video. Na het beantwoorden van de vraag kun je weer verder kijken. 

Heb je na het filmpje nog moeite met het oplossen van Qa=Qv? Kijk dan de volgende instructievideo en probeer opnieuw Qa= 25P-125 en Qv= -20P+500 zelf op te lossen. Beheers je dit onderdeel (nu wel) goed? Maak dan nu de onderstaande opgave.

Oefenopgaven theorie vraag en aanbod

Om je kennis te testen gaan we een oefenopgave maken. Aan het einde van de opgaven klik je op antwoorden verzenden en vul je alleen je naam in. Daarna kun je zien welke onderdelen je goed hebt. Succes!

Ben je klaar met de oefenopgave? Dan kun je door naar het volgende onderdeel.

Verschuiving van de vraag- en aanbodlijn

Om te testen of je de uitleg begrepen hebt, ga je een oefenopgave en een quiz maken. De oefenopgave is weer de ontbrekende delen van de tekst invullen. De quiz bestaat uit 5 multiple choice vragen. Aan het einde klik je op antwoorden verzenden en vul je alleen je naam in. Daarna kun je zien welke vragen je goed hebt. Succes!

Oefenopgaven theorie verschuiving vraag- en aanbodlijn

Klik hier om te oefenen met een quiz.

Heb je minstens 4 antwoorden goed in de quiz? Ga dan door naar het volgende onderdeel.

 

Zo niet, lees dan de stukjes 'Wat bepaalt de vraag naar een product?" en "Wat bepaalt het aanbod van een product?" op de onderstaande link van examenoverzicht. Maak de quiz opnieuw en ga daarna door naar het volgende onderdeel.

Extra uitleg over factoren vraag en aanbod

Formatieve toets

We gaan nu testen wat je in deze les hebt geleerd.

Wat moet ik doen?

  • Maak de toets

Hoe ga ik dat doen?

  • Alleen

Wie kan ik om hulp vragen?

  • Niemand. Het is een formatieve toets om te meten wat er van de stof is blijven hangen. Probeer bij twijfel altijd een antwoord in te vullen. Niet stiekem het antwoord opzoeken :p

Hoeveel tijd heb ik hiervoor?

  • De toets duurt ongeveer 10 minuten. Er is geen timer, dus je mag er langer over doen.

Wat is de uitkomst?

  • Je weet wat een vraag- en aanbodlijn is en kan het marktevenwicht berekenen. Tevens ken je de factoren die een vraag- of aanbodlijn doen verschuiven en kan uitleggen of de verandering binnen de factor een verschuiving naar links of rechts veroorzaakt.

Wat doe ik als klaar ben?

Ga door naar het volgende onderdeel.

Formatieve toets

Afsluiting les

Bedankt voor je tijd en energie die je hebt gestoken in deze online les. Hopelijk heb je er veel leerplezier aan beleefd. Laten we even terugblikken op de leerdoelen:

 

Aan het einde van de les kun je:

* Uitleggen wat een vraaglijn is met de woorden "betalingsbereidheid" en "consumenten".

* Uitleggen wat een aanbodlijn is met de woorden "leveringsbereidheid" en "producenten".

* Met een collectieve vraagfunctie en collectieve aanbodfunctie het marktevenwicht berekenen.

* De factoren benoemen, waardoor een vraag- of aanbodlijn verschuift.

* Uitleggen of een verandering in de factoren een verschuiving naar links of rechts veroorzaakt.

* Uitleggen wat het gevolg is van een verschuiving van de vraag- of aanbodlijn voor het marktevenwicht.

 

Na het bekijken van de uitleg en maken van de oefeningen, heb je een formatieve toets afgelegd. Is deze goed gegaan? Dan heb je je netjes ontwikkeld op deze leerdoelen. Zijn er misschien nog stukjes die je lastig vindt? Scroll dan terug naar dat onderdeel en oefen nog een keer. Oefening baart kunst!  

De les is bijna voorbij. Je hoeft alleen nog de les evaluatie in te vullen (max 5 min) en dan je klaar.

Evaluatie van de les

De evaluatie is bedoeld om mij als docent feedback te geven over de les.

Wat moet ik doen?

  • Vul onderstaande formulier in.

Hoe moet ik dat doen?

  • Individueel.

Kan ik hulp vragen?

  • Denk terug aan de les van vandaag.

Hoeveel tijd kost dit?

  • De evaluatie duurt ongeveer 5 minuten.

Resultaat   

  • Je hebt mij waardevolle feedback gegeven, zodat ik nog beter word als docent. Dankjewel alvast.

Evaluatie

Huiswerk

Geen huiswerk. Dit was een herhalingsles om je geheugen op te frissen.

 

Mocht je 80% of hoger hebben gescoord op de toets en wil je nog wat extra uitdaging? Maak dan de verdiepende opgave op de volgende pagina. Je mag zelf kiezen of je deze wilt maken. 

 

Verdiepende opdracht

Is een vrije marktwerking altijd optimaal? Op bijvoorbeeld de medicijnenmarkt zou de medicatie peperduur worden als we de prijsvorming volledig overlaten aan het proces van vraag en aanbod. Welke prijs zou jij betalen om je leven te redden?

Op markten waarbij vrije marktwerking leidt tot maatschappelijke problemen, intervenieert de overheid.

 

Waarom intervenieert de overheid in de medicijnmarkt?

Stel je voor dat de medicijnmarkt een spel is waarin iedereen wil winnen, maar soms spelen sommige mensen vals. In dit spel zijn medicijnen de prijzen en mensen betalen die prijzen om beter te worden als ze ziek zijn.

Nu, als we de medicijnmarkt helemaal aan zichzelf overlaten, kunnen er een paar problemen ontstaan:

  1. Hoge kosten: Sommige medicijnen kunnen erg duur worden als er geen regels zijn. Dit betekent dat mensen misschien niet genoeg geld hebben om de medicijnen te kopen die ze nodig hebben om beter te worden.

  2. Oneerlijkheid: Sommige bedrijven kunnen proberen de prijzen van medicijnen erg hoog te maken, zelfs als het niet echt nodig is. Dit is als vals spelen in het spel, omdat ze proberen meer geld te verdienen ten koste van zieke mensen.

  3. Onveiligheid: Als er geen regels zijn, kunnen er medicijnen op de markt komen die eigenlijk niet veilig zijn. Deze medicijnen kunnen mensen ziek maken in plaats van beter.

Dit is waar de overheid binnenkomt. Ze maken regels om ervoor te zorgen dat het spel eerlijk blijft en dat mensen veilige en betaalbare medicijnen kunnen krijgen wanneer ze ziek zijn. Door regels op te stellen, zoals het controleren van prijzen en de veiligheid van medicijnen te garanderen, helpt de overheid ervoor te zorgen dat iedereen een eerlijke kans heeft om beter te worden zonder in de problemen te komen.

Dus, de reden waarom de overheid tussenkomt in de medicijnmarkt is om ervoor te zorgen dat het spel eerlijk gespeeld wordt en dat iedereen toegang heeft tot medicijnen die ze nodig hebben om gezond te blijven.

 

Expertvraag:

Noem een voorbeeld van een ander soort markt waarop de overheid intervenieert en legt uit waarom de overheid dit doet. Wat zijn de voordelen en nadelen van dit overheidsingrijpen?