Wie droomt er nou niet van? Een eigen bedrijf! Vrijheid, veel geld verdienen!?
Steeds meer jongeren beginnen een eigen bedrijf (NOS Jeugdjournaal)
Onderdeel van het vak economie is dat je meer gaat leren over ondernemen. Over verschillende bedrijfsvormen, over het verkopen van producten, over het prijzen van producten (waarom kost een panini in de schoolkantine eigenlijk € 2,80?), over winst maken en nog veel meer!
Je doorloopt de quest en kunt vragen stellen aan de docent die aanwezig is. Vandaag nog niet zoveel over geld, want een goede voorbereiding is het halve werk! ;)
Veel succes!
Tips!
Het aantal ondernemingen/bedrijven in Nederland stijgt ieder jaar. Steeds meer mensen gaan ondernemen. Er is ook steeds meer informatie online te vinden over ondernemen. Ondernemen, zoals je in deze Quest een beetje leert, lijkt meer op het vak bedrijfseconomie, maar er is ook veel overlap met economie, al komt dat niet heel erg aan bod. Bij economie kijken we vaker naar alle bedrijven in een land, of hoe vraag en aanbod met elkaar te maken hebben.
In ieder geval, wat je misschien niet weet is dat Mnr. Uphoff, die deze Quest heeft gemaakt, naast zijn baan als economiedocent in de bovenbouw op het HVX een groot bedrijf heeft opgebouwd. Hij is, samen met een goede vriend, vlak na zijn eindexamen gestart met zijn eigen bedrijf. Ondernemen is vallen en opstaan, proberen, proberen, proberen!
Het is niet de bedoeling dat je alles na-aapt, maar dat je zelf iets verzint. Iedereen is creatief, jij ook. Je vindt inspiratie in de kleinste dingetjes, als je even niets weet, loop dan even een rondje door HVX, wie weet zie je iets interessants!
Introductie
Bedrijfsvormen
Er zijn verschillende bedrijfsvormen. Dan denk je misschien, wat zijn bedrijfsvormen? De Kamer van Koophandel heeft een uitgebreid overzicht geplaatst op hun website, neem een kijkje en lees deze even goed door. Belangrijk! Ondernemen is uit je comfort zone, je leest verschillende begrippen die je misschien nog nooit eerder hebt gezien. Wat betekenen deze? Doe je onderzoeksbril op en duik op het internet, als ondernemer zul je zelf veel dingen moeten gaan uitvinden!
Wees zo uitgebreid mogelijk bij de volgende vraag, ook als je sommige dingetjes nog niet helemaal begrijpt. Dat komt vanzelf!
Eenmanszaak
Pfieuw, veel informatie! Dat je soms nog niet zo goed begrijpt wat er staat, dat is niet erg! Gelukkig heeft de Kamer van Koophandel ook handige en leuke video's waarin ze je meer uitleggen over de verschillende rechtsvormen, en welke interessant zouden zijn voor jouw eigen bedrijf, klein of héél groot!
Welke rechtsvorm kies ik? (KvK)
Kortom... Eenmanszaken zijn voor alleenstaande startende ondernemers, V.O.F.'s zijn voor ondernemers die samen een eigen bedrijf starten. Een B.V. en een N.V. zijn voor grote, stoere ondernemers. Misschien voor later? Kijk onderstaande video waarin de CEO (Chief Executive Officer, de eindbaas, de grote baas, de directeur) van CM.com vertelt over hoe hij zijn bedrijf heeft groot gemaakt. Vanaf 26:36 geeft hij tips aan jonge ondernemers, zoals jij!
Jeroen van Glabbeek (CEO CM.com)
Vandaag ga je een fictieve (zelf verzonnen) eenmanszaak starten. Een eenmanszaak is makkelijk en snel op te richten, dus ideaal voor vandaag! Maar waar moet je allemaal aan voldoen? Zoals eerder al aangegeven moet je als ondernemer veel uitzoeken, op internet, video's of webpagina's. Een ding is in ieder geval héél erg belangrijk: een goed plan!
Je eigen bedrijf!
Business Canvas Model
Wat ga je verkopen? Aan wie ga je het verkopen? Waar ga je het verkopen? Wat heb je nodig? Wat heb je niet nodig? Zo. Veel. Vragen! Het is de bedoeling dat we dat vandaag overzichtelijk in kaart gaan brengen met een Business Canvas Model.
Wat is een Business Canvas Model
OPDRACHT
Je gaat, hoe kan het ook anders, goed nadenken over een product dat je wilt verkopen. Denk niet té ingewikkeld, maar wel out-of-the-box. Producten die je zelf kunt maken, zoals onderzetters, kaarshouders, of producten die je in kunt kopen, zoals zelf ontworpen stickers, doosjes of iets anders.
Ga brainstormen, zoek op internet, wees creatief en verzin een product dat je wilt verkopen. Teken vervolgens op een leeg A3 of A4 vel een Business Model Canvas zoals het voorbeeld hieronder, scan deze in of maak er een foto van en lever deze in via Teams bij Mnr. Uphoff (Max)! Er staat ook een voorbeeld bij van Spotify, ter inspiratie! Wees zo specifiek mogelijk, hoe concreter, hoe beter.
Nogmaals: vraag hulp aan de docent als je er niet uitkomt, maar probeer ook vooral te overleggen met je klasgenoten en het internet te gebruiken. Ondernemen is spannend, en het leukste is als je een product kunt verzinnen wat écht bij jou past!
Business Model Canvas (Spotify)
Bedrijfsnaam en logo
Een goede bedrijfsnaam verzinnen is makkelijker gezegd dan gedaan. Sommige bedrijven huren adviesbureau's in en betalen honderdduizenden (ja, €100.000+) euro's om een goede bedrijfsnaam voor ze te bedenken. Het moet passen bij je product, bij je imago en uitstraling, bij je visie, en je (potentiële) klanten moeten je bedrijfsnaam goed kunnen onthouden.
Verzin je bedrijfsnaam als een pro! (KVK)
Een bijpassend logo is nog veel ingewikkelder! Je logo komt terug op je flyers, posters, bedrijfskleding, website en nog veel meer plekken. Je (potentiële) klanten moeten in een opslag zien welk bedrijf het is, en het liefst nog wat het bedrijf doet. De logo's van McDonalds, Coca-Cola, Apple, die zie je waarschijnlijk zo voor je. Maar wat is eigenlijk de betekenis van die logo's?
Verborgen betekenissen in logo's!
OPDRACHT
Je gaat, op basis van je Business Model Canvas, een bedrijfsnaam en logo bedenken. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld Canva gebruiken, of een andere online tool. In Word zet je een afbeelding van je logo, je bedrijfsnaam en een toelichting van minimaal 100 woorden waarom je voor deze bedrijfsnaam en dit logo hebt gekozen, en of er nog belangrijke elementen in zitten. Je deelt dit document met Mnr. Uphoff (Max) via Teams!
De prijs van je product!
Het bepalen van de prijs van je product is erg lastig en afhankelijk van veel verschillende factoren, bijvoorbeeld hoe duur het is om een product te maken, en of er veel vraag is naar je product. Daar moet je marktonderzoek voor doen! Lees op deze website met welke factoren je allemaal rekening moet houden:
Je hebt vandaag te weinig tijd om uitgebreid onderzoek te doen, daarom moeten we improviseren (en daar zijn ondernemers goed in!). In onderstaande video een rekenvoorbeeld van hoe de prijs van een product is opgebouwd.
Wat is een goede prijs?
OPDRACHT
Zoek op internet naar soortgelijke producten en maak een soort overzicht/mindmap, waarin je voor jezelf overzichtelijk maakt welke soortgelijke producten van betere kwaliteit zijn (en daarom misschien wel duurder zijn), waarom sommige producten minder mooi, en gedetailleerd zijn (en daarom misschien wel goedkoper zijn) en beschrijf dan in minimaal 100 woorden welke prijs jouw product ongeveer zou moeten hebben. Lever een word document (met plaatjes en voorbeelden) in bij Mnr. Uphoff (Max) via Teams.
Een flyer!
De laatste opdracht van deze Quest alweer...
Het ontwerpen van een flyer! Vandaag is een uitgebreide flyer met alle belangrijke informatie (je bedrijfsnaam, je logo, informatie uit je Business Model Canvas, het product zelf, en de prijs van je product) je eindproduct.
Hoe ontwerp je een 'perfecte' flyer?
OPDRACHT
Ontwerp je eigen flyer in Canva, op word, of een ander programma. Wees creatief, gebruik kleuren die goed bij je logo passen en zorg ervoor dat alle bovengenoemde informatie overzichtelijk op je flyer staat. Lever deze in via Teams bij Mnr. Uphoff (Max).
Het arrangement Expoweek HVX 2023 (bedrijf-in-een-dag) is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Een leuke, informatieve en uitdagende quest die leerlingen in de onderbouw in een dag moeten kunnen afronden, speciaal gemaakt voor de Expoweek op het HVX in december 2023.
Een leuke, informatieve en uitdagende quest die leerlingen in de onderbouw in een dag moeten kunnen afronden, speciaal gemaakt voor de Expoweek op het HVX in december 2023.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.