Stoomcursus Geschiedenis

Stoomcursus Geschiedenis

Over de pilot

Stoomcursus Geschiedenis zijn drie videoseries voor het vmbo, de havo en het vwo. Daarbij wordt het hele curriculum verfilmd. Voor het vmbo zijn inmiddels drie video’s gemaakt. Ook voor het vwo zijn inmiddels drie video’s gemaakt. Deze video’s passen allemaal bij de examenstof.

De vmbo-serie is nog niet af. De eerste drie video’s gaan over het ontstaan van democratie in Nederland tot 1919, maar het curriculum loopt door tot het heden.

Vooral voor het vmbo is er te weinig kwalitatief goed materiaal beschikbaar. Video’s met een hoge informatiewaarde en het juiste taalgebruik kunnen voor de vmbo-leerling een waardevolle ondersteuning zijn voor het verwerken van de leerstof.

Daarnaast willen we op termijn een platform opbouwen waar naast de video’s ook activerend lesmateriaal zoals quizjes te zien zijn en manieren om te oefenen met het materiaal.

Het gaat daarbij om de volgende onderdelen:

  1. De Eerste Wereldoorlog
  2. Interbellum
  3. De Tweede Wereldoorlog
  4. De periode 1945 – 1989
  5. De nieuwe wereldorde (vanaf 1989)

De video’s over de staatsinrichting van Nederland zijn reeds gemaakt met een vorige subsidie, dus het complete vmbo-examenprogramma geschiedenis is gedekt. We zullen de video’s bij elkaar voegen en samen aanbieden zodat het hele vmbo-programma compleet is.

Het gaat hier om een vast programma dat de komende jaren gebruikt kan blijven worden. Voorheen werden examenonderwerpen elke twee jaar veranderd. Dit is niet meer het geval. Dus video’s over deze onderwerpen blijven actueel. Overigens zijn deze onderwerpen natuurlijk niet alleen voor examenleerlingen van het vmbo actueel. Ook in de onderbouw van de havo en het vwo worden deze onderwerpen op veruit de meeste scholen behandeld.

Mochten er kleine veranderingen plaatsvinden in de leerstof dan is VGN bereid video’s te blijven actualiseren. Dat kan bijvoorbeeld door overlays in de video’s te plakken.

 

Impuls open leermateriaal steunt dit project

Hoe komt open leermateriaal in de praktijk het beste tot zijn recht? Om dit te ontdekken, ondersteunt Impuls Open Leermateriaal projecten met begeleiding en subsidie. We monitoren deze projecten en de kennis die we opdoen, borgen we en maken we beschikbaar voor anderen. Zo geven we open leermateriaal een rotsvast fundament.

De pilot "Stoomcursus Geschiedenis" heeft in de eerste lichting een positief advies van de jury gekregen. De jury vond dat de aanvrager  een mooi duidelijk en concreet doel heeft om video's te ontwikkelen en is al goed op weg is met een aantal reeds ontwikkelde video’s.

Bekijk hier alle pilots Website Impuls Open Leermateriaal

Colofon

Het arrangement Stoomcursus Geschiedenis is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2023-12-19 11:19:15
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aan deze pilot werken de VGN: Vereniging van docenten in geschiedenis en staatsinrichting in NederlandVereniging van docenten in geschiedenis en staatsinrichting in Nederland, de vakvereniging van geschiedenisleraren. In samenwerking met Erik Ex, leraar van het jaar 2022/2023. Via de VGN zijn ook andere geschiedenisleraren betrokken bij het project.

Erik is werkzaam op het Cygnus Gymnasium in Amsterdam (onderdeel van ZAAM). ZAAM en het Cygnus steunen het project door locaties beschikbaar te stellen en helpen bij de verspreiding.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Pilot in het kader van 'Impuls Open Leermateriaal'
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Pagina's pilots IOL. (z.d.).

Template Etalage Pagina

https://maken.wikiwijs.nl/202243/Template_Etalage_Pagina

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open