Snel en slim studentbetrokkenheid verbeteren en meten met H5P + Generatieve AI

Snel en slim studentbetrokkenheid verbeteren en meten met H5P + Generatieve AI

H5P + ChatGPT

Studentbetrokkenheid

Studentbetrokkenheid (student engagement) is de emotionele, cognitieve en gedragsmatige mate van actieve betrokkenheid en participatie van een student in het leerproces, wat zich uit in toewijding aan studies, interactie met medestudenten en docenten, en een diepe betrokkenheid bij het onderwijsmateriaal.

Waarom is student engagement belangrijk?

  1. Verbeterde leerresultaten: Actief betrokken studenten begrijpen en onthouden de stof beter. Dit leidt tot hogere prestaties en betere leerresultaten.

  2. Ontwikkeling van kritisch denken: Betrokken studenten zijn vaak meer geneigd tot dieper nadenken en kritische analyse, wat essentiële vaardigheden zijn in zowel academische als professionele omgevingen.

  3. Verhoogde motivatie: Wanneer studenten betrokken zijn, voelen ze zich meer gemotiveerd en enthousiast over het leren. Dit kan leiden tot een hogere inzet en persistentie in hun studies.

  4. Positieve houding ten opzichte van leren: Betrokkenheid kan de algemene houding van studenten ten opzichte van onderwijs positief beïnvloeden, waardoor een levenslange liefde voor leren wordt aangemoedigd.

  5. Sociale en emotionele ontwikkeling: Studentenbetrokkenheid bevordert ook sociale interactie en emotionele ontwikkeling, waarbij studenten leren samenwerken, communiceren en empathie ontwikkelen.

  6. Vermindering van uitval: Hogere betrokkenheid kan het risico op schooluitval verminderen, aangezien studenten zich meer verbonden voelen met hun onderwijsinstelling en opleiding.

  7. Voorbereiding op de toekomst: Actieve betrokkenheid bij het leren helpt studenten om vaardigheden te ontwikkelen die essentieel zijn voor hun toekomstige carrière, zoals probleemoplossing, zelfstandig denken en levenslang leren.

In het ontwerpen van cursussen, vooral in een online of blended learning omgeving, is het daarom cruciaal om strategieën te implementeren die student engagement bevorderen. Dit kan bijvoorbeeld door interactieve content, collaboratieve projecten, real-life case studies, en door studenten keuzes en controle over hun leerproces te bieden

 

Bronnen:

Jacob T, Centofanti S. Effectiveness of H5P in improving student learning outcomes in an online tertiary education setting. J Comput High Educ. 2023 Mar 16:1-17. doi: 10.1007/s12528-023-09361-6. Epub ahead of print. PMID: 37359040; PMCID: PMC10019397.

Mutawa AM, Al Muttawa JAK, Sruthi S. The Effectiveness of Using H5P for Undergraduate Students in the Asynchronous Distance Learning Environment. Applied Sciences. 2023; 13(8):4983. https://doi.org/10.3390/app13084983

Li, Na & Reis, Charlie. (2023). Using H5P to Enrich Online Learning Engagement in a Postgraduate Certificate Program Teaching. 10.4324/9781003342335-14.

Evidence of Improving Knowledge Retention with Interactive Video, Matthew Jorgensen, Submitted by jelena.m on Thu, 02/28/2019 - 10:08

H5P + Studentbetrokkenheid

Hier zijn enkele manieren waarop H5P kan helpen:

  1. Interactieve inhoud: H5P stelt docenten in staat om interactieve elementen zoals quizzen, interactieve video's, drag-and-drop activiteiten, en flashcards te creëren. Deze interacties kunnen de leerervaring leuker en boeiender maken, waardoor studenten actiever betrokken raken bij het leerproces.

  2. Variatie in lesmateriaal: Door een verscheidenheid aan H5P-contenttypes te gebruiken, kunnen docenten verschillende leerstijlen aanspreken. Dit helpt om alle studenten te betrekken, ongeacht hun voorkeur voor bepaalde soorten leerinhoud.

  3. Directe feedback: H5P-activiteiten kunnen onmiddellijke feedback bieden, wat essentieel is voor zelfgestuurd leren. Studenten kunnen hun begrip direct toetsen en eventuele misvattingen snel corrigeren.

  4. Actieve participatie: In plaats van passief te luisteren naar een lezing, kunnen studenten actief deelnemen aan hun leerproces door middel van interactieve H5P-activiteiten. Dit bevordert dieper leren en betere retentie van informatie.

  5. Toegankelijkheid en flexibiliteit: H5P-content is toegankelijk op verschillende apparaten, wat belangrijk is voor online en blended learning. Studenten kunnen op hun eigen tempo en op een tijd die hen uitkomt met de inhoud werken.

  6. Samenwerking en delen: Sommige H5P-activiteiten, zoals interactieve presentaties, bieden mogelijkheden voor samenwerking en delen. Dit bevordert sociale interactie en samenwerkend leren, wat vooral waardevol is in een virtuele leeromgeving.

  7. Realistische scenario's: Met H5P kunnen docenten realistische scenario's of case studies creëren die studenten helpen om de connectie te zien tussen wat ze leren en de echte wereld. Dit kan hun motivatie en betrokkenheid aanzienlijk verhogen.

  8. Aanpasbaarheid: Docenten kunnen H5P-content aanpassen aan de specifieke behoeften van hun cursus en studenten, wat een meer gepersonaliseerde leerervaring biedt.

  9. Data en analytics: H5P biedt analytics over hoe studenten met de inhoud omgaan. Dit kan docenten helpen om te begrijpen wat werkt en wat aangepast moet worden om de betrokkenheid te verhogen.

Door deze mogelijkheden effectief in te zetten, kunnen docenten een dynamische en interactieve leeromgeving creëren die studenten motiveert en betrekt bij hun leerproces.

H5P interactieve inhoud

  1. Interactive Video
  2. Course Presentation
  3. Branching Scenario
  4. Drag and Drop
  5. Dialog Cards
  6. Virtual Tour (360)
  7. Accordion
  8. Image Hotspots
  9. Flashcards
  10. Drag the Words
  11. Timeline
  12. Question Set
  13. Multiple Choice question
  14. Memory Game
  15. Agamotto
  16. Documentation Tool
  17. Fill in the Blanks
  18. True/False
  19. Image Sequencing
  20. Column
  21. Arithmetic Quiz
  22. Mark the Words
  23. Chart
  24. Dictation
  25. Essay
  26. Image Slider
  27. Summary
  28. Collage
  29. Impressive Presentation
  30. Guess the Answer
  31. Image Pairing
  32. Single Choice Set
  33. Advanced Fill in the Blanks Tutorial

Wat is een goede prompt?

Om een effectieve prompt te creëren voor het gebruik van een H5P-activiteit, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende elementen. H5P biedt een reeks interactieve tools die je kunt gebruiken om leerinhoud te ontwerpen, dus het is essentieel om te beginnen met een duidelijk idee van je leerdoelen en hoe de activiteit past binnen het bredere curriculum.

  1. Doel van de activiteit: Bepaal eerst wat de leerdoelen zijn. Dit helpt bij het kiezen van het juiste type activiteit. Wil je bijvoorbeeld kennis testen, vaardigheden ontwikkelen, of discussie stimuleren?

  2. Type H5P activiteit: Er zijn verschillende soorten H5P-activiteiten, zoals interactieve video's, cursuspresentaties, flashcards, quizzen, en meer. Kies de activiteit die het beste past bij je doelen. Voor hoger onderwijs kun je bijvoorbeeld geavanceerde quizzen of interactieve video's gebruiken voor diepgaande onderwerpen.

  3. Syntax/Format: Voor veel H5P-activiteiten, zoals de Question Set, moet je de juiste syntax volgen. Als je ChatGPT hiervoor de juiste instructies geeft kun je de output van ChatGPT rechtstreeks in je H5P tekst input veld kopieren.

  4. Variabelen en onderwerpen: Kies onderwerpen die relevant en uitdagend zijn voor je studenten. Denk aan actuele kwesties, casestudy's, of praktische problemen die aansluiten bij hun studiegebied.

  5. Interactieve elementen: Overweeg het gebruik van multimedia (zoals afbeeldingen, audio, video) en interactieve elementen zoals drag-and-drop of hotspots om de activiteit boeiender te maken.

  6. Feedback en reflectie: Voeg feedback en tips toe om studenten te begeleiden. Dit kan automatische feedback zijn op antwoorden of aanwijzingen voor verdere studie.

  7. Testen en evalueren: Test de activiteit vooraf om technische fouten of inhoudelijke onduidelijkheden te voorkomen. Sta open voor feedback van studenten om de activiteit te verbeteren.

Een voorbeeld van een geavanceerde prompt voor een H5P-quiz zou kunnen zijn: (voorbeeld + resultaat toevoegen)

1: H5P Question Set

H5P Question set

Creëer diverse quizzen met verschillende vraagtypen:

  • Meerkeuzevragen.
  • Invullen van lege velden.
  • Slepen van woorden naar de juiste plek.
  • Markeringsvragen (woorden markeren in een tekst).
  • 'Drag-and-drop'-vragen.

Toepassingsmogelijkheden:

  1. Kennischeck begin van de les: Gebruik de Question Set voor een korte kennischeck aan het begin van de les, gebaseerd op vooraf toegestuurde materialen.
  2. Interactieve case studies: Integreer scenario-gebaseerde vragen waarbij studenten de juiste beslissingen moeten nemen in realistische beroepssituaties.
  3. Taaloefeningen: Zet de Question Set in voor complexe taalpuzzels, waarbij studenten grammaticale structuren moeten toepassen door woorden op de juiste plek te slepen.

 

Prompt

Onderstaande prompt kan worden gebruikt in Chat GPT om H5P Question Set vragen te maken. Woorden in rood moeten worden vervangen door een eigen voorkeursonderwerp en het gewenste aantal vragen en alternatieven:

Maak een H5P Question Set over het gebruik van H5P-activiteiten die de betrokkenheid van studenten uit hbo vergroten. De vragenlijst is bedoeld voor docenten en onderwijsontwikkelaars in het HBO. Maak 3 multiple choice vragen met elk 4 alternatieven, waarbij 1 antwoord juist is. Plaats de multiple choice vraag bovenaan, gevolgd door de vier alternatieven. Plaats het juiste alternatief steeds bovenaan en voorzie dit van een asterisk (*) voor dit juiste alternatief. Doe dit bij elke vraag. Voeg een lege regel toe na elke vraag. Voeg geen labels, letters of cijfers, opmaak of nummering toe. Voeg geen letters, bullets of andere voorvoegsels toe aan de antwoordopties. De uitvoer moet geschikt zijn voor een H5P Question Set.


Tip: Probeer het zelf. Kopieer bovenstaande tekst en en plak deze in ChatGPT. Pas eventueel de rode tekst aan door eigen tekst om zo het onderwerp van de Question Set aan te passen.

 

1. Klik op de tab "Tekstueel"

2. Hier staat een uitleg en een voorbeeld hoe de format voor een H5P Question set er uit moet zien.

3. Vink dit vakje aan indien je de vragen willekeurig wilt laten ordenen.

Invoerscherm H5P Question Set
Invoerscherm H5P Question Set
  1. Klik op de tab"Tekstueel
  2. Dit is de format die dat H5P voor dit content type verwacht.
  3. Optie om vragen in willekeurige volgorde te tonen.
  4. Geef het aantal te tonen vragen aan (bijv. uit een set van 20 vragen kan je H5P 5 willekeurige vragen laten weergeven)

 

Resultaat

Kopieer de door ChatGPT gegenereerde output naar het tekstuele invoervenster in H5P.

Stel eventueel nog andere opties in en klik daarna op 'Bewaar de wijzigingen'.

Hieronder zie je het resultaat.

Tips

  1. Integratie van feedback: Specificeer in de prompt dat na elk antwoordoptie, feedback moet worden toegevoegd. Dit kan door na elke antwoordoptie een extra regel toe te voegen met daarin de feedback voor de gekozen optie. Bijvoorbeeld:
  2. Toevoegen van tips of hints: Voeg een optie toe voor het integreren van hints. Dit kan door een hint toe te voegen aan het einde van de vraag.
    Bijvoorbeeld:
  3. Variatie in vraagtypes: Suggereer het gebruik van verschillende soorten vragen, zoals waar/niet waar, invulvragen of vragen die een korte uitleg vereisen. Dit zorgt voor afwisseling en houdt de aandacht van studenten beter vast.

  4. Balans in moeilijkheidsgraad: Adviseer een mix van eenvoudige, gemiddelde en moeilijke vragen om een uitgebalanceerde beoordeling van de kennis van studenten te bieden.

  5. Het aantal te tonenn vragen. Creeër een set van bjivoorbeeld 40 vragen en laat H5P daar willekeurig 10 vragen uit selecteren die aan de student wordt getoond.

2: H5P Summary

H5P Summary content typeCreëer interactieve samenvattingen voor het veriepen van kennis

  • Selectie van uitspraken: Studenten kiezen tussen verschillende uitspraken om de juiste samenvatting samen te stellen.
  • Versterk onthoudvermogen: Moedigt studenten aan om actief te leren door interactieve samenvattingen.

Toepassingsmogelijkheden:

  1. Samenvatten van gelezen tekst: Na een lezing kunnen studenten een samenvatting maken van de belangrijkste punten om hun begrip te toetsen en te versterken.
  2. Samenvatten van bekeken video: Na een het bekijken van een interactive video kunnen studenten een samenvatting maken van de belangrijkste punten om hun begrip te toetsen en te versterken.

Prompt

Onderstaande prompt kan worden gebruikt in Chat GPT om H5P Summary stellingen te maken. Woorden in rood moeten worden vervangen door een eigen voorkeursonderwerp en het gewenste aantal vragen en alternatieven:

Maak drie H5P Summary sets over het gebruik van H5P-activiteiten die de betrokkenheid van studenten uit hbo vergroten. De H5P Summary is bedoeld voor docenten en onderwijsontwikkelaars in het HBO. De centrale vraag waar alle beweringen over moeten gaan is: "Welke van de volgende H5P content types biedt de mogelijkheid voor het geven van directe feedback?" Voor iedere Summary set doe het volgende. Schrijf iedere bewering op een aparte regel. Voeg voor iedere bewering een tip die kort toelicht wat de H5P activiteit inhoudt toe en schrijf deze op de eerste regel met het voorvoegsel ":" Eerste bewering is altijd juist. Gebruik een lege regel om sets met beweringen te scheiden. Voeg geen labels, letters of cijfers, opmaak of nummering toe.  


Tip: Probeer het zelf. Kopieer bovenstaande tekst en en plak deze in ChatGPT. Pas eventueel de rode tekst aan door eigen tekst om zo het onderwerp van de Summary taak aan te passen.

1. Geef de Summary Activiteit een Titel

2. Plak de resultaten in de tekst-invoermodus in H5P Question Set.

3. Onderaan staat ook een uitleg welke format H5P Summary nodig heeft.

Resultaat

Het tekstuele invoerscherm in H5P met daarin de door ChatGPT gegenereerde Summary beweringen en tips
Het tekstuele invoerscherm in H5P met daarin de door ChatGPT gegenereerde Summary beweringen en tips
Hoe de H5P Summary activiteit er uitziet voor de lerende.
Hoe de H5P Summary activiteit er uitziet voor de lerende.

Tips

3: H5P Drag the Words

H5P Drag the wordsInteractieve tekstuitdagingen met slepen-en-neerzetten van woorden

  • Ontwikkel op tekst gebaseerde oefeningen.
  • Gebruikers slepen woorden naar lege plekken in zinnen.
  • Ideaal voor taaltrainingen en andere educatieve doeleinden.

Toepassingsmogelijkheden:

  1. Taalvaardigheid oefenen: Gebruik voor oefeningen in grammatica en vocabulaire, waarbij studenten de juiste woorden op de juiste plek in de zin moeten plaatsen.
  2. Begrijpend lezen: Ontwikkel oefeningen waarbij studenten sleutelwoorden moeten plaatsen om de hoofdgedachte of belangrijke details van een tekst samen te vatten.
  3. Terminologie training: In vakspecifieke cursussen kunnen studenten termen op de juiste plek in een definitie of uitleg slepen, wat helpt bij het versterken van hun begrip van vakjargon.

Prompt

Onderstaande prompt kan worden gebruikt in Chat GPT om H5P Drag and drop taak te maken. Woorden in rood moeten worden vervangen door een eigen voorkeursonderwerp en het gewenste aantal vragen en alternatieven:

Maak een H5P en sleep de woorden-taak over het het gebruik van H5P-activiteiten die de betrokkenheid van studenten uit hbo vergroten. Maak een ontwerp voor een online les waarin 5 verschillende H5P activiteiten worden gebruikt over het onderwerp hoe je je als student online kunt beschermen tegen misbruik van persoonlijke gegevens en tegen hackers.Neem vijf alinea's en 2 droppable per alinea op. De droppable moet een H5P activiteit zijn die past bij de leeractiviteit die in die alinea is beschreven. Maak het niet te makkelijk door in de omschrijving al woorden te gebruiken die het antwoord op voorhand al verklappen. Voeg uitleg toe. Hier is het formaat dat je nodig hebt om te volgen: Woorden die kunnen worden weggegooid, worden toegevoegd met een asterisk (*) voor en achter het juiste woord/zin. Je kunt feedback toevoegen voor elke droppable die wordt weergegeven wanneer een taak is voltooid. Gebruik '\+' voor correcte feedback en '\-' voor onjuiste feedback. Feedback moet tussen de twee sterretjes worden geplaatst, samen met het droppable woord zelf. Voorbeeld: H5P-inhoud is *interactief\+Correct! H5P draait helemaal om interactieve inhoud.\-Onjuist, H5P draait eigenlijk allemaal om interactieve inhoud.* en kan worden gebruikt om rijke inhoud tussen websites te delen. Voeg geen labels, opmaak of nummering toe. Voer het antwoord uit als vooraf opgemaakte code.

 

Tip: Probeer het zelf. Kopieer bovenstaande tekst en en plak deze in ChatGPT. Pas eventueel de rode tekst aan door eigen tekst om zo het onderwerp van de Drag and drop aan te passen.

Resultaat

Invoerscherm met de daarin de door ChatGPT gegenereerde tekst.
Invoerscherm met de daarin de door ChatGPT gegenereerde tekst.
Wat de lerende ziet.
Wat de lerende ziet.

Tips

Meer tips

H5P > Studentbetrokkenheid

Voor het verhogen van studentbetrokkenheid met H5P:

  1. Gebruik varierende interactieve leeractiviteiten: Implementeer interactieve video's, quizzen, en spellen in uw lessen.

  2. Maak inhoud persoonlijk: Sluit aan bij de interesses en kennis van uw studenten.

  3. Activeer studenten: Laat studenten hun eigen interactieve content maken.

  4. Directe feedback: Integreer feedback in activiteiten voor zelfreflectie.

  5. Voeg Spel-elementen Toe: Gebruik punten of badges om leren leuker te maken (H5P + level Up).

  6. Zorg voor Toegankelijkheid: Maak uw content toegankelijk voor alle studenten *).

*) hoe doe je dit met H5P?

Deze aanpak helpt bij het creëren van een actieve, inclusieve en stimulerende leeromgeving.

H5P > Andere doeleinden

Voor andere onderwijskundige doeleinden kunnen docenten H5P en ChatGPT gebruiken om bijvoorbeeld:

  1. Interactieve Case Studies voor Bedrijfskunde

    • H5P Interactieve Video: Gebruik ChatGPT om realistische bedrijfsscenario's te schrijven. Neem een video op waarin een bedrijfssituatie wordt gepresenteerd en voeg interactieve vragen en keuzepunten toe met H5P. Studenten kunnen verschillende beslissingspaden verkennen en directe feedback krijgen op hun keuzes.
    • H5P Drag and Drop: Creëer met behulp van ChatGPT scenario-gebaseerde oefeningen waarbij studenten elementen zoals bedrijfsstrategieën, marketingmix of financiële componenten naar de juiste categorieën of situaties moeten slepen. Dit stimuleert het toepassen van kennis in praktische situaties.
  2. Taalvaardigheidsoefeningen voor Vreemde Talen

    • H5P Dialoogkaarten: Gebruik ChatGPT om dialogen te genereren in de doeltaal. Met de H5P dialoogkaarten kunnen studenten de dialoog doorlopen, waarbij ze zowel de vraag als het antwoord te zien krijgen, ideaal voor het oefenen van taalbegrip en conversatievaardigheden.
    • H5P Fill in the Blanks: Genereer teksten met behulp van ChatGPT in de doeltaal en creëer invuloefeningen. Studenten kunnen grammatica, vocabulaire en leesvaardigheid oefenen door de ontbrekende woorden in de tekst in te vullen.
  3. Simulatie Clientbezoek Social Work

    • H5P Branching Scenario: Gebruik ChatGPT voor het ontwikkelen van dialogen en keuzeopties. Ontwerp vervolgens de vertakkingen en gevolgen van elke keuze, en integreer reflectieve elementen voor feedback en verdieping. Bouw het scenario in H5P, test het en verfijn het op basis van feedback.

       

  • Het arrangement Snel en slim studentbetrokkenheid verbeteren en meten met H5P + Generatieve AI is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    OpenEdu
    Laatst gewijzigd
    2023-12-13 01:16:56
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Leer hoe je snel boeiende, interactieve lesmaterialen kunt creëren met H5P en Generatieve AI. Deze les biedt praktische handvatten en handige tips voor docenten en onderwijsontwikkelaars.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten