Thema 3 ordening, basisstof 3 dieren

Thema 3 ordening, basisstof 3 dieren

Welkom

Welkom,

Vandaag gaan jullie zelfstandig aan de slag met een online les via deze Wikiwijs-pagina. Deze les is zo ontworpen dat je zelfstandig aan de slag kunt en gebruik kunt maken van alle beschikbare informatie die op deze pagina staat.

In deze Wikiwijs-les leer je welke kenmerken er worden onderzocht om het dierenrijk in kleinere groepen te kunnen verdelen.

Lesdoelen

Lesdoel 1: Na deze les kan je dieren indelen op grond van kenmerken skelet en symmetrie.

Lesdoel 2: Je kan kenmerken en voorbeelden noemen van zes stammen van het dierenrijk.

Instructies

Instructies om aan de slag te kunnen:

Voor wie: De hele klas.

Wat: Online aan de slag met de les via de Wikiwijs-pagina.

Hoe: Je gaat zelfstandig in stilte aan het werk.

Hulp: Maak gebruik van de theorie en de uitleg video's

Tijd: 40 minuten

Uitkomst: Je hebt zelfstandig geoefend met de theorie voor de toets.

Klaar: Steek je hand op en wacht tot de docent naar je toe komt.

Lesmateriaal

Hoe werkt deze les?

Elke kopje bevat een stukje theorie, een uitleg video en oefenopdrachten die je zullen helpen het onderwerp beter te begrijpen. Bekijk ook de bijbehorende filmpjes zorgvuldig voordat je aan de opdrachten begint.

Bij de oefenopdrachten zie je sterren: 1*, 2** of 3***. Hoe meer sterren, hoe moeilijker de opdracht. Begin per onderwerp met de opdrachten die 1* hebben en probeer daarna de andere opdrachten.

 

 

Herhaling vorige les

Symmetrie

Symmetrie in Dieren

Symmetrie is een eigenschap die je bij veel dieren kunt zien. Het helpt ons om te begrijpen hoe vormen en patronen in de natuur voorkomen.

Sommige dieren hebben een symmetrische vorm, wat betekent dat ze aan beide zijden van hun lichaam gelijk zijn. Bijvoorbeeld, vlinders hebben vaak een symmetrisch patroon op hun vleugels. Als je een vlinder in het midden zou doormidden snijden, zouden beide helften er hetzelfde uitzien.

 

1. Tweezijdig Symmetrisch:

Bij veel dieren is er sprake van tweezijdige symmetrie. Denk aan een kat of een hond. Als je deze dieren in twee gelijke helften zou verdelen, zou elke helft een spiegelbeeld van de andere zijn.

 

2. Veelzijdig Symmetrisch:

Niet alle dieren hebben symmetrie zoals wij die kennen. Sommige, zoals zeesterren, hebben veelzijdige symmetrie. Als je een zeester in verschillende richtingen zou snijden, zou je steeds gelijke stukken krijgen.

 

3. Niet Symmetrisch:

Er zijn ook dieren die niet symmetrisch zijn. Denk sponzen of zeeanemonen. Ze hebben geen duidelijke symmetrische vormen.

 

Druk op de onderstaande link voor de uitlegvideo

Oefenopdracht 1*

Oefenopdracht 2**

Oefenopdracht 3***

Skelet

Skelet

Het skelet van een dier zijn de stevige delen in of om hun lichaam. Deze stevige delen geven vorm en sterkte aan het lichaam, zoals de botten in ons lichaam doen.

 

Er bestaan verschillende soorten skeleten:

Uitwendig Skelet

Sommige dieren hebben hun botten aan de buitenkant. Denk aan insecten zoals kevers of mieren. Ze hebben een hard schild om hen te beschermen. Dat harde schild is hun uitwendig skelet.

 

Inwendig Skelet

Andere dieren, zoals jij en ik, hebben botten aan de binnenkant van ons lichaam. Deze botten zitten verstopt onder onze huid en spieren. Ze helpen ons om te bewegen en beschermen onze organen, zoals ons hart en onze longen.

 

Geen Skelet

Er zijn ook dieren die geen skelet hebben, denk maar eens aan een kwal. Veel dieren zonder een skelet leven meestal in het water.

 

Druk op de onderstaande link voor de uitlegvideo

Oefenopdracht 1*

Oefenopdracht 2**

Indeling van dieren

Indeling van dieren

Het dierenrijk is onderverdeeld in 34 stammen, waarvan jullie er slechts 6 hoeven te leren. Deze zes stammen zijn de sponsdieren, neteldieren, weekdieren, stekelhuidigen, geleedpotigen en gewervelden. Bij het indelen van deze stammen wordt gekeken naar verschillende kenmerken, zoals het type skelet en de symmetrie.

 

Onder de link van de uitleg video staan twee afbeeldingen, in deze afbeedlingen zie je welke groepen er zijn en welke kenmerken daarbij horen.

 

Bron: BVJ
Bron: BVJ
Bron: BVJ
Bron: BVJ

Oefenopdracht 1*

Oefenopdracht 2**

Oefenopdracht 3***

Oefentoets

Als je alle opdrachten hebt uitgevoerd kan je nu de onderstaande oefentoets maken. Vergeet niet na het maken van deze oefentoets op verzenden te klikken. Heel veel succes!

Afsluiting en evaluatie

Dit was de les voor vandaag, ik hoop dat jullie weer wat nieuws hebben geleerd. Wat vond je van het werken met deze Wikiwijs? Deel je mening door de onderstaande vragen te beantwoorden.