Bron 34: De tijdbom onder Haïti

bron 34: De tijdbom onder Haïti

Het gebied rondom Haïti bestaat uit een aantal tektonische platen: de Zuid- en Noord-Amerikaanse platen, de Cocos-plaat en de Caribische plaat (figuur 1). Deze platen duwen tegen elkaar, zinken onder elkaar weg en schuren langs elkaar. Vooral de relatief kleine Caribische plaat, waarop Haïti ligt, heeft het zwaar te verduren. Hij zit gevangen tussen zijn veel grotere buren. Het noordelijk deel van de Caribische plaat is dan ook opgebroken in kleinere fragmenten (microplaatjes). Het eiland Hispaniola, waarvan Haïti deel uitmaakt, ligt op een van die microplaatjes en wordt omringd door grote breuken.

De kans op en de grootte van een aardbeving op de Enriquillo-breuk werd in 2008 geschat door een groep van onderzoekers. Op basis van hun gegevens voorspelden ze dat er een aardbeving met een magnitude van 7.2 op de Schaal van Richter aan zat te komen. De onderzoekers zaten er beangstigend dichtbij, zoals bleek na de catastrofale aardbeving van 2010 in Port-au-Prince. Nog slechter nieuws voor de mensen op Haïti is dat ook op de Septentrional-breuk in het noorden van het land al lange tijd geen beving is geweest. Op basis van metingen voorspelt het onderzoeksteam een beving met een magnitude van 7.5 binnen enkele decennia. Een goede voorbereiding zou het aantal slachtoffers flink kunnen beperken. Dit kan door te herbouwen met betere materialen, zware graafmachines paraat te hebben en distributiepunten voor water en noodrantsoenen in te richten. In een land waar de overheid al tweehonderd jaar slecht functioneert, is het de vraag of dit daadwerkelijk gaat gebeuren.

vrij naar: https://www.researchgate.net/publication/46725857_De_tijdbom_onder_Haiti
(Uit: Geografie, maart 2010).​

  • Het arrangement Bron 34: De tijdbom onder Haïti is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2024-04-25 10:36:06
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Geologie van het Caribisch Gebied Bron 34: De tijdbom onder Haïti
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Opdrachten AK Cariben. (z.d.).

    bron 33: Vulkanisme op Saba

    https://maken.wikiwijs.nl/201910/bron_33___Vulkanisme_op_Saba

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.