Training bedrijfs- en marktinformatie vinden

Training bedrijfs- en marktinformatie vinden

Introductie

Waarom deze training?

Voor het doen van marktonderzoek, het maken van marketing-, communicatie- of exportplannen, Bij onderzoek voor je beroepsproducten, stage- of scriptieonderzoek, of als je gaat solliciteren heb je naast theorie uit vaktijdschriften en boeken vaak ook nog specifieke informatie nodig over de bedrijfs- en/of marktomgeving waar je in bezig bent. In deze training leer je welke soorten informatie er op dit gebied zijn en in welke bronnen je deze kunt vinden en krijg je tips.

Wil je meer weten over hoe je het beste kunt zoeken in deze bronnen en hoe je de gevonden informatie kunt beoordelen en verwerken bekijk dan ook de Portal informatievaardigheid of volg de Business Informatie Training

Hoe werkt het?

Deze training bestaat uit een aantal modules en oefeningen. Je kunt de modules van begin tot eind doorlopen of  via het menu links naar die module gaan die je nodig hebt. Klik op de button rechtsonderaan dit scherm om te beginnen.

 

Bedrijfsinformatie

Bedrijfsinformatie is algemene informatie over een bedrijf of organisatie, zoals naam, adres en rechtsvorm. Maar ook gegevens zoals jaarverslagen, omzetcijfers en personeelscijfers horen bij bedrijfsinformatie. Je vindt deze informatie in bedrijfsprofielen.

Bedrijven zijn verplicht bepaalde informatie te rapporteren, maar wát ze moeten rapporteren hangt af van de bedrijfsvorm, grootte en rechtsvorm van het bedrijf.  

Informatie over overheidsbedrijven en publieke organisaties is het makkelijkst verkrijgbaar, omdat zij een verplicht zijn meer informatie te delen met het publiek. Bij andere bedrijven is het vaak moeilijker om informatie te vinden. Maar met onderstaande tips en databanken helpen we je verder op weg.

Kamer van Koophandel

.Bedrijven zijn ingeschreven bij de  Kamer van Koophandel . Je vindt handelsnaam, KvK nummer, adresinformatie, informatie over rechtsvorm. Meer informatie is niet gratis toegankelijk.

Website van het bedrijf of organisatie

Wie weet nou meer ins en outs over het bedrijf dan de medewerkers zelf? Dit is een van de belangrijkste bronnen van informatie. Gebruik de officiële naam van het bedrijf om bij de goede site uit te komen. En is er misschien een moederbedrijf? Deze kan ook interessant zijn om te onderzoeken.

Zoek binnen de website van het bedrijf naar de volgende termen:

  • Over/ About the company: om hun missie te lezen, of een productomschrijving te zien

  • Nieuws/News: voor relevante persberichten

  • Investeerdersinformatie/ Investor: voor jaarverslagen/ financiële verklaringen

Houdt hierbij wel rekening dat medewerkers het bedrijf vanuit een positief, promotioneel perspectief beschrijven.

Databanken

Via de hogeschool heb je toegang tot een aantal databanken waar je objectievere en uitgebreide bedrijfsinformatie in kunt vinden.  

Company.info bevat bedrijfsinformatie van Nederlandse bedrijven en instellingen en hun internationale beursgenoteerde overkoepelende organisaties. Je vindt bedrijfsprofielen, financiële gegevens en jaarverslagen.

Nexis Uni  is een nieuwsdatabank waar je naast bedrijfsprofielen ook snel vindt hoe en wanneer het bedrijf in het nieuws was.  

Marketline bevat uitgebreide bedrijfsprofielen. Daarnaast vind je hierin company case studies met informatie over  succesvolle en minder succesvolle bedrijfsstrategieën.

Statista bevat gedetailleerde bedrijfsoverzichten met informatie over omzet, aantal werknemers, bedrijfswaarde, aandelenkoers en de belangrijkste concurrenten

 

Websites

AnnualReports.com  biedt een uitgebreid overzicht van jaarverslagen.

Responsibilityreports.com biedt een maatschappelijk verantwoord ondernemen uitgebreid overzicht met verantwoordingsrapporten; rapporten over (MVO), duurzaamheid en milieu.

Tips!

  • Zoek met de officiële naam van het bedrijf.

  • Als je onderzoek doet naar een dochteronderneming en je vindt niet genoeg, breid dan je onderzoek uit naar de moedermaatschappij.

  • Hele kleine of nieuwe bedrijven vind je vaak niet in de standaardbronnen. Zoek dan naar nieuwsartikelen over het bedrijf en naar een bedrijfswebsite.

 

Test je kennis!

Branche- en sectorinformatie

Branche- of sectorinformatie is macro-informatie over de branche/sector waarin een bedrijf of organisatie opereert. Deze informatie vind je vaak in branche- of sectorrapporten.

Soms worden de termen marktrapport en sectorrapport door elkaar heen gebruikt, maar ze hebben toch elk een andere focus:

Waar ligt de focus?

Branche- of Sectorrapporten focussen op:

  • Wie een product of dienst gecreëerd heeft

  • De bedrijven die de supply chain vormen en factoren die de supply chain beïnvloeden

Deze rapporten bieden je overzichten, statistieken, en geven je een beeld van waar de sector volgens de analisten heen gaat. Hou er wel rekening mee dat er over nieuwe-, of niche sectoren niet altijd wat te vinden is. Vervolgens kun je deze gevonden informatie aanvullen met bijvoorbeeld rapporten over de supply chain, of casestudies van de sector.

Databanken

Marketline bevat sectorrapporten (industry profiles), supply chain rapporten (value & supply chain analysis), sector case studies (industry case studies)  

Statista bevat sectorrapporten (industry reports)  

Tips!

Bepaal vooraf welke branche of sector je eigenlijk onderzoekt. Vind je niets hierover bedenk dan alternatieve of overkoepelende termen om informatie over de sector te vinden bijvoorbeeld kledingindustrie / textielindustrie .

In sommige databanken kun je naast zoektermen ook gebruik maken van classificaties. Je kunt  dan direct zoeken op classificatiecodes of filteren op sectorindeling.Classificaties worden gebruikt om bedrijven in te delen op basis van hun economische activiteiten.

Het indelen kan op verschillende manieren gebeuren:

Op basis van Economische sectoren; primair (winning en oogst van natuurlijke resources), secundair (bouw, industrie en verwerking) en tertiair (diensten). Na dit niveau splits de indeling zich in bedrijfstakken met vergelijkbare functies, markten of producten.

Op basis van Product; bijvoorbeeld: bouwnijverheid, chemische industrie, aardolie-industrie, automobielindustrie, elektronische industrie, horeca, voedingsindustrie, amusementsindustrie enz.

Bekende classificaties zijn de NAICS (North American Industry Classification System) en de

SBI-code (De Nederlandse SBI-code is een nationale statistische code die onder andere wordt gebruikt door het Centraal Bureau voor de Statistiek)

Vind je nog geen geschikte informatie? Dan is het tijd om creatief te zoeken... Enkele tips die je dan misschien verder helpen:

websites van brancheverenigingen

Brancheverenigingen hebben duidelijk baat bij het verzamelen van gegevens over hun bedrijfstak. Veel brancheverenigingen verzamelen sectorstatistieken, publiceren witboeken en onderzoeksrapporten, verstrekken soms gedetailleerde product- en verbruiksinformatie, zelfs voor nichemarkten. Zoek met Google naar (branchevereniging OR “industry association”) AND jouw markt, branche of sector om te kijken wat er voor jouw onderwerp beschikbaar is.

 

Websites van consultancy bedrijven/adviesbureaus

De websites van adviesbureaus bevatten vaak handige informatie over markten en industrieën. Voorbeelden zijn Rabobank kennis, cijfers en trends voor ondernemers McKinsey en  KPMG , Zoek met Google naar adviesbureaus door te zoeken op consultancy AND jouw markt/branche/sector.

 

Banken websites

Ook hier vind je vaak informatie over sectoren Voorbeelden zijn Rabobank kennis, cijfers en trends voor ondernemers en Sectoren - ABN AMRO

 

Overheid websites

De overheid biedt ook een boel informatie over verschillende industrieën. Kijk bijvoorbeeld of je kunt vinden welke regelgevende instantie gaat over jouw industrie/markt. Deze instantie biedt vaak gedetailleerde statistieken en andere informatie.

 

Test je kennis!

Landen, regionale en lokale informatie

Landeninformatie bestaat uit algemene informatie over een land, zoals Bruto nationaal product (BNP), bevolkingssamenstelling, geografie, politiek, cultuur en economie en het wettelijk kader. Maar ook gegevens zoals import en exportdata, migratiecijfers, arbeidsmarktdata, risico-inventarisaties etc. horen bij landeninformatie. Je vindt deze informatie in landenprofielen.

Bij het uitvoeren van onderzoek kan het van belang zijn om niet alleen te kijken naar brede nationale trends, maar ook naar regionale en stedelijke informatie. Demografie, trends en cultuur kunnen aanzienlijk verschillen tussen stedelijke en landelijke gebieden, maar ook tussen verschillende steden en regio's. Zelfs op buurtniveau kunnen er verschillen zijn. Het analyseren van deze trends helpt producten en diensten te differentiëren en aan te passen aan de lokale markten.

Databanken

Marketline bevat landeninformatie; (country profiles, country & riskreports) en informatie over steden (city statistics, city profiles)  

In OECDiLibrary kun je informatie vinden over allerlei thema’s in landen

Statista bevat weer andere landenrapporten:  (country & region reports) en (Politics & Society reports)

Websites

Eurostat cijfers over alle landen van de Europese Unie  

Landeninformatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Over landen en regio's vind je informatie over de economie van het land, handel en zakendoen, exportregels en subsidies

SDG Pathfinder Informatie van de  Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) over de status van de sustainable development goals in alle landen.

World Factbook Hier vind je landeninformatie van de hele wereld verzameld door de CIA

Met Statline vind je cijfers  over de Nederlandse economie en samenleving

CBS in uw buurt geeft Statische informatie om buurten in Nederland te leren kennen en te vergelijken.

Waar staat je gemeente Informatie over verschillende Nederlandse gemeenten aan de hand van thema’s als wonen, economie en veiligheid.

 

Test je kennis

Consumenteninformatie

Consumenteninformatie omvat gegevens die worden verzameld om inzicht te krijgen in het koopgedrag, de voorkeuren, behoeften en demografische kenmerken van consumenten. Met doelgroeponderzoek verken je wat jouw doelgroep is, wat kenmerkende eigenschappen zijn, welk probleem jij voor hen kunt oplossen, en hoe je ze het beste kunt bereiken.  

Marktrapporten beschrijven de consument vaak in de brede zin: ze beschrijven bijvoorbeeld kenmerken van consumentengroepen en trends van een bepaald land, een bepaalde regio, of een specifieke leeftijdsgroep. Deze rapporten kunnen jou helpen een beeld te krijgen van jouw doelgroep.

Soms worden de termen marktrapport en sectorrapport door elkaar heen gebruikt, maar ze hebben toch elk een andere focus:

Waar ligt de focus?

Marktrapporten focussen op:

  • de uiteindelijke klant/consument/gebruiker van het product of de dienst die aangeboden wordt

  • de factoren die invloed hebben op de vraag en voorkeuren van de klant/consument/gebruiker

Databanken en websites

Marketline bevat marktrapporten (theme reports, analyst insights, consumer data analytics)

In Statista vind je andere marktrapporten (market- and consumerinsights, consumer- en brandreports)

Demografische gegevens om je doelgroep in kaart te brengen vind je in Eurostat (Europa), Statline (Nederland), Regionale statistieken (Nederlandse provinciale-, gemeente- en wijk- en buurtstatistieken).

Informatie over consumentengedrag vind je op sites als Thuiswinkel.orgInretail.nl, Marketingfacts

Test je kennis!

Productinformatie

Als je een product of dienst in de markt wil zetten is het belangrijk om te achterhalen of je product aan bepaalde kwaliteitseisen moet voldoen en welke rechten verbonden zijn aan het verkopen van het product. Deze kwaliteitseisen zijn vastgelegd in afspraken (normen) waarin de eisen en voorwaarden staan waaraan een product moet voldoen. 

Een CE-markering geeft aan dat een product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen Europa. Producten met CE-markering mogen vrij verhandeld worden in de EU.

Keurmerken stellen duidelijke eisen die strenger zijn dan het wettelijke minimum. Heldere informatie over de eisen is gemakkelijk vindbaar en naleving van de eisen wordt goed en onafhankelijk gecontroleerd.

Een octrooi of patent is een exclusief (uitsluitend) recht tot het industrieel maken of verkopen van een product.

Voordat je een product daadwerkelijk op de markt brengt heb je een analyse  van je doelmarkt(en), potentiële kopers, en hun verwachtingen met betrekking tot levering, kosten en risico's gemaakt Op basis van deze analyse kies je geschikte incoterms. Dit zijn  gestandaardiseerde internationale handelstermen die worden gebruikt om de rechten en verantwoordelijkheden van kopers en verkopers vast te leggen bij internationale handelstransacties.  

Databanken en websites

NEN-connect bevat alle normen van het Nederlands Normalisatie-instituut

Nederlands octrooiregister (rvo.nl) bevat Nederlandse octrooien

Espacenet bevat nationale en internationale octrooi-informatie met originele documenten met tekeningen.

CE-markering voor producten | Ondernemersplein (kvk.nl) bevat informatie over productgroepen waarvoor CE-markering verplicht is. Een product met CE-markering voldoet aan wettelijke eisen van de EU.

EU Ecolabel Het officiële Europese milieukeurmerk met duurzaamheidseisen voor producten en diensten

Milieu Centraal bevat informatie over duurzaamheidskeurmerken  

Incoterms® 2020, alles wat je moet weten informatie over incoterms

EU-wetgeving: producteisen (rvo.nl) informatie over Nederlandse producteisen en de producteisen van de Europese Unie  

Test je kennis!

Zakelijk nieuws en trends

Zakelijk nieuws is nieuws over bedrijven, organisaties, branches, sectoren, regio’s of doelgroepen. Het gaat over economische, financiële, juridische, technologische of commerciële onderwerpen. Je kunt hiermee de trends en belangrijke ontwikkelingen volgen.  

Databanken en websites

Databanken:

Business source premier nieuws uit Engelstalige tijdschriften  

Mediaweb nieuws uit Nederlandse branche/vakbladen

Nexis Uni Hierin vind je nieuws incl. zakelijk nieuws uit nationale- en internationale kranten en tijdschriften.  

Daarnaast zijn er verschillende databanken gericht op nieuws over een specifieke sector of aandachtsgebied zoals bijvoorbeeld

Adformatie Academy (marketing) en Logistiek.nl  

Je kunt deze selecteren via de onderwerpen op het Databankenoverzicht van de Bibliotheek

 

Websites:

Er zijn diverse sites met platforms te vinden zoals bijvoorbeeld  

Retail Insiders en RetailTrends voor trends en ontwikkelingen in retail  

Tips!

Vaak kun je je abonneren op een nieuwsbrief van een platform of een alert aanmaken in een databank. Zo komt het nieuws vanzelf naar je toe gedurende je onderzoek.

Test je kennis!

Nog vragen? Neem contact op

Neem dan gerust contact op met onze informatiespecialisten. Zij helpen je graag!

Ze zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 17.00 uur. En op vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur.

Afspraak met een informatiespecialist:

Het is ook mogelijk om voor jezelf of met een groepje medestudenten (max. 3 studenten) een (online) afspraak te maken met een informatiespecialist.

Je krijgt dan tips hoe je het beste met succes de bedrijfs- en marktinformatie kan zoeken

Je kan hier je afspraak inplannen.

 

  • Het arrangement Training bedrijfs- en marktinformatie vinden is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Elvira Leufkens Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2025-02-18 12:23:05
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Soms heb je specifieke informatie nodig over bedrijven en / of de markt van een product. In deze wiki krijg je handige tips.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    bedrijfsinformatie, bedrijven, marktinformatie, sectoren, sectorinformatie, trends
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Bedrijfsinformatie

    Branche-en sectorinformatie

    Landeninformatie

    Consumenteninformatie

    Productinformatie

    Zakelijk nieuws en trends

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.