Om de badge Jr. Fysicus te verdienen moet je een reeks van theorie en practia goed hebben doorlopen.
Hieronder zie je badge 4 van de 10 badges die moet halen voor de hoofdbadge Jr. Fysicus-Badge.
Uitleg en inhoud
Waar gaat deze quest over?
"Jullie zijn nu op een spannende missie om echte zuiveringsontdekkers te worden! Het ultieme doel van deze quest is om zelfstandig een werkende waterzuiveringsinstallatie te ontwerpen en bouwen, gebruikmakend van gerecyclede materialen en afvalproducten. Jullie zullen leren hoe watervervuiling ons milieu en onze gezondheid beïnvloedt, en hoe jullie met jullie innovatie een positieve impact kunnen hebben.
Tijdens deze quest zullen jullie onderwerpen zoals watervervuiling, waterzuiveringstechnieken en duurzaamheid verkennen. Jullie zullen ook leren hoe jullie afvalproducten en gerecyclede materialen kunnen gebruiken om een effectieve waterzuiveringsinstallatie te bouwen. We moedigen jullie aan om creatief te zijn en samen te werken, terwijl jullie stap voor stap jullie zuiveringsinstallatie ontwerpen, bouwen en optimaliseren.
Aan het einde van deze quest zullen jullie niet alleen zuiveringsontdekkers zijn, maar ook eco-helden die begrijpen hoe belangrijk het is om ons water te beschermen en te zuiveren. Jullie zullen trots kunnen zeggen dat jullie hebben bijgedragen aan een schonere en gezondere planeet. Ga aan de slag en laat jullie innovatieve ideeën stromen terwijl jullie de wereld van waterzuivering verkennen!"
Domein Mens en Natuur
Hij hoort bij het domein Mens en Natuur, Kortom, het je helpen de wereld te verkennen, leuke dingen te ontdekken, problemen op te lossen en te begrijpen hoe geweldige uitvindingen werken. Het is als een magische sleutel die je helpt de geheimen van de wereld te ontrafelen!
Niveau MAVO / HAVO / VWO
Iedereen doet het op zijn manier en niveau
Jr. Fysicus Badge
"Jr. Fysicus" Badge is voor iemand die net begint met natuurkunde! Je kan ontdekken of je een jonge wetenschapper wilt worden. Jr. Fysicus Badge kan het begin zijn om nieuwsgierig te zijn en te blijven leren over de wereld van de natuurkunde.
Welke producten moet je leveren?
Owerkende waterzuiveringsinstallatie van gebruikte mateialen en een presntatie incl vlog van de bouw van de installatie en de vlog van de werking daar van.
VERWACHTINGEN VOORDAT JE BEGINT
Hier geef je leerlingen informatie over of en hoe leerlingen ondersteund worden en welke vaste /verplichte contactmomenten noodzakelijk zijn voor het voltooien van deze quest.
Deze quest wordt ondersteund met (een bloX / een chatgroep via Teams) / is zelfstandig doorloopbaar.
Zorg dat je jezelf inschrijft voor de bloX (soms gebeurt dit automatisch, maar niet altijd)
De coach die deze quest begeleidt nodigt jou uit voor de chatgroep in Teams.
Er is een verplichte BloX, uitnodiging volgt
10 eXplore miles of Badge: "zuiveringsontdekker"
Deze Quest/route levert jou 10 eXplore miles op of 4e badge de zuiveringsontdekker op, maar je moet wel de route helemaal doorlopen en alle stappen zijn zichtbaar in Egodact, op tijd en voorzien van feedback.
Leerdoelen, BLP en Rubrics
Leerdoelen
Begrip van waterverontreiniging: Je kunt een dieper begrip ontwikkelen van de oorzaken en gevolgen van waterverontreiniging en het belang van het zuiveren van water voor menselijke gezondheid en het milieu.
Kennis van chemische eigenschappen: Je kunt leren over de chemische eigenschappen van verontreinigende stoffen en de verschillende methoden en processen die worden gebruikt om deze stoffen uit water te verwijderen.
Toepassing van wetenschappelijke principes: Je kunt wetenschappelijke principes en concepten zoals oplosbaarheid, faseovergangen, filtratie, destillatie, adsorptie, en meer in de praktijk brengen bij het ontwerpen en bouwen van je waterzuiveringsapparaat.
Technische vaardigheden: Je kunt technische vaardigheden ontwikkelen door daadwerkelijk een waterzuiveringsapparaat te bouwen, inclusief het leren gebruiken van gereedschappen, het ontwerpen van componenten en het testen van je apparaat.
Probleemoplossing: Je kunt leren hoe je problemen moet identificeren en oplossen bij het ontwerpen en testen van je waterzuiveringsapparaat. Dit omvat het aanpassen van ontwerpen, het analyseren van gegevens en het verbeteren van de prestaties.
Samenwerking: Door in groepen aan dit project te werken, kun je je samenwerkings- en communicatievaardigheden verbeteren en leren hoe je effectief als team kunt functioneren.
Milieubewustzijn: Je kunt een groter bewustzijn ontwikkelen van milieuproblemen en het belang van duurzame oplossingen, zoals waterzuivering, voor het behoud van natuurlijke hulpbronnen.
Presentatievaardigheden: Je kunt je bevindingen en resultaten presenteren aan je medeleerlingen, leraren of ouders, waardoor je je presentatievaardigheden en vermogen om complexe informatie over te brengen kunt verbeteren.
De specifieke leerdoelen kunnen variëren op basis van het onderwijsniveau en de doelstellingen van het project. Het ontwerpen en bouwen van een waterzuiveringsapparaat biedt een rijke leerervaring die kan bijdragen aan zowel wetenschappelijke als maatschappelijke educatieve doelen.
Building Learning Power
(Veerkracht: Tijdens het proces van het ontwerpen en bouwen van een waterzuiveringsapparaat kunnen er obstakels en uitdagingen ontstaan. Veerkracht helpt je om niet ontmoedigd te raken door tegenslagen en in plaats daarvan oplossingen te vinden en door te gaan.
Vindingrijkheid: Het vermogen om vindingrijk te zijn, is cruciaal bij het ontwerpen van een waterzuiveringsapparaat. Je moet creatief denken en bestaande kennis en bronnen gebruiken om effectieve oplossingen te vinden.
Reflectievermogen: Reflectie helpt je om je eigen leren te begrijpen en te verbeteren. Het helpt je om na te denken over de stappen die je hebt genomen, welke keuzes je hebt gemaakt en hoe je je aanpak kunt aanpassen om betere resultaten te behalen.
Interactie: Samenwerking en communicatie zijn essentieel bij het bouwen van een waterzuiveringsapparaat. Het vermogen om effectief samen te werken en ideeën en informatie te delen met teamleden is van cruciaal belang.
Doorgronden: begrijpen, is van belang bij het ontwerpen en bouwen van een waterzuiveringsapparaat. Het vermogen om complexe concepten en technische details te begrijpen is essentieel om effectieve oplossingen te ontwikkelen. Door diepgaand inzicht in wetenschappelijke principes en technische processen te verwerven, kun je een waterzuiveringsapparaat ontwikkelen dat efficiënt en doeltreffend is.
Reflecteren: Het stellen van vragen is een belangrijk aspect van leren. Door vragen te stellen, kun je dieper inzicht krijgen in de wetenschappelijke principes achter waterzuivering en hoe je jouw apparaat kunt verbeteren.
Verbindingen leggen: Verbindingen leggen tussen verschillende concepten en disciplines is een sleutel tot innovatie. Je kunt bijvoorbeeld chemische concepten verbinden met technische ontwerpprincipes om een effectiever waterzuiveringsapparaat te maken.
Rubrics
Categorie
Onvoldoende
Matig
Voldoende
Goed
Uitstekend
Wetenschappelijk Inzicht
Heeft geen begrip van de chemische principes die verband houden met waterzuivering.
Begrijpt enkele basisprincipes, maar heeft moeite met het toepassen ervan.
Begrijpt de meeste relevante principes en kan ze toepassen op het ontwerp.
Heeft een solide begrip van de chemische processen en kan deze effectief toepassen.
Heeft diepgaand begrip en kan complexe wetenschappelijke principes toepassen op het ontwerp.
Technisch Ontwerp
Ontwerp ontbreekt of is niet functioneel.
Het ontwerp is rudimentair en heeft beperkte functionaliteit.
Het ontwerp is functioneel maar kan worden verbeterd.
Het ontwerp is effectief en efficiënt, maar met enkele kleine tekortkomingen.
Het ontwerp is zeer effectief, efficiënt en goed doordacht.
Probleemoplossing
Kan geen problemen identificeren of oplossen.
Kan enkele problemen identificeren, maar heeft moeite met oplossingen.
Kan problemen identificeren en eenvoudige oplossingen aandragen.
Kan effectief problemen identificeren en doeltreffende oplossingen implementeren.
Kan complexe problemen identificeren en innovatieve oplossingen implementeren.
Samenwerking
Kan niet effectief samenwerken binnen het team.
Kan beperkt bijdragen aan het team, maar heeft moeite met samenwerking.
Kan effectief samenwerken binnen het team, maar met enige begeleiding.
Kan goed samenwerken binnen het team en bijdragen aan de gezamenlijke inspanning.
Kan uitstekend samenwerken, leidt soms het team en bevordert een positieve groepsdynamiek.
Presentatievaardigheden
Kan geen bevindingen presenteren of heeft moeite met communicatie.
Kan enigszins effectief bevindingen presenteren, maar mist structuur.
Kan bevindingen op een begrijpelijke manier presenteren, met enige structuur.
Kan bevindingen duidelijk en gestructureerd presenteren, met visuele hulpmiddelen.
Kan bevindingen overtuigend en professioneel presenteren, met heldere communicatie en visueel aantrekkelijke presentaties.
Routeplanner
Routeplanner
Geef hier een inschatting van hoeveel tijd elk onderdeel kost, of een voorbeeld-planning voor de quest om het over een (deel van de) periode te verspreiden.
Week 1: Onderzoek en Ontwerpconcept
Maandag:
Introductie van het project en de badgevereisten
Onderzoek naar waterverontreiniging en het belang van waterzuivering
Vrijdag:
Verkenning van verschillende methoden voor waterzuivering
Brainstormen over mogelijke ontwerpconcepten voor het waterzuiveringsapparaat
Week 2: Ontwerp en Materialen
Maandag:
Selectie van het definitieve ontwerp voor het waterzuiveringsapparaat
Lijst van benodigde materialen en gereedschappen opstellen
Vrijdag:
Het ontwerpproces beginnen: schetsen en plannen maken
Aankoop of verzameling van benodigde materialen
Week 3: Bouw en Assemblage
Maandag:
Start van de bouw van het waterzuiveringsapparaat
Montage van belangrijke onderdelen
Vrijdag:
Voortzetting van de bouw
Testen van de functionaliteit van het apparaat
Week 4: Testen en Verbeteren
Maandag:
Eerste test van het waterzuiveringsapparaat
Identificeren van eventuele problemen of verbeteringen
Vrijdag:
Aanpassen en verbeteren van het apparaat op basis van testresultaten
Tweede ronde van tests en aanpassingen
Week 5: Finishing Touches en Presentatie
Maandag:
Het waterzuiveringsapparaat afwerken en verfijnen
Voorbereiding van een presentatie over het ontwerp en de werking van het apparaat
Vrijdag:
Oefenen van de presentatie
Presenteren aan de klas of een groep medeleerlingen
Week 6: Evaluatie en Documentatie
Maandag:
Reflecteren op het ontwerpproces en de prestaties
Documentatie van het voltooide project en reflectie over de badgevereisten
Vrijdag:
Afronden van de documentatie en overhandigen van het project
Evaluatie van het project en de badge-uitreiking
1. Jij begint
Motivatiemotor
Passie uitoefenen
Naar een doel streven
Nieuwsgierigheid
Iets totaal nieuws leren
"Ik ben dol op ....."
"Ik wil ....."
"Wat als ....?"
"Ik ben nieuwsgierig naar..."
Motivatiemotor
➜ Beschrijf bij 'Mijn Motivatie' waarom je deze quest tot een goed einde zou willen brengen.
Motivatie om de taak uit te voeren bestaat uit 5 aspecten: geloof in eigen kunnen, eigen overtuiging om taak succesvol te kunnen afronden, waarde van de taak voor jouzelf (nut), intrinsieke interesse voor de taak, goal orientation (wil om te leren en je deze taak meester te maken)
Verderkijker
➜ Beschrijf bij 'Wat ik er al over weet' [stel hier een licht gerichte vraag om tot een soort kennisoogst te komen].
➜ Beschrijf bij 'Leerdoel' in eigen woorden wat jij denkt te gaan leren inhoudelijk, in vakvaardigheden en in BLP
➜ Beschrijf bij 'Ambitie' op welk niveau jij deze quest wilt gaan maken
➜ Beschrijf bij 'Hoe ga ik het aanpakken' hoe je te werk denkt te gaan, bijv deelname BloXen / vaak contact met coach zoeken / zelfstandig doorwerken / etc.
➜ Als je samen gaat werken, geef dat aan bij 'Met wie werk je samen'. Pas op! Maak van tevoren afspraken met de begeleidende coach over het samenwerken, omdat het effect kan hebben op de hoeveelheid werk die je verzet en de bijbehorende XMs.
➜ Beschrijf bij 'Planning' hoe je deze quest in de tijd uitzet in taken & tijden. Zie de checklist hieronder als hulpbron.
De Verderkijker vervult de rol van taakanalyse zorgt dat de leerling de volgende stappen zet:
Kennisoogst: wat weet ik er al over, voorkennis ophalen
Leerdoel verwoorden in eigen woorden (o.b.v. info uit quest)
Ambitieniveau aangeven
Eigen planning (op basis van de routeplanning uit de quest)
Hoe ga je het aanpakken met wie ga je samenwerken
Checklist
➜ Kopieer de checklist hieronder en maak hierbij jouw planning
➜ Link gedurende de quest de onderdelen van de checklist aan je werk in Seesaw.
Onderdeel 1
Product 1
Product 2
etc
Onderdeel 2
Product 1
Product 2
etc
Afronding
Assessment
Terugkijker
2. Uitvoering
Lesstof
Scheiding
Inleiding - Wat ga je leren?
Leerdoelen
Aan het eind van de opdracht kun je:
de volgende scheidingsmethodes benoemen en beschrijven: bezinken en afschenken, filtreren en indampen.
beschrijven verwarmen of afkoelen van stoffen faseovergangen kunnen veroorzaken.
Wat ga je doen?
Activiteiten
Aan de slag
Activiteit
Waarnemen
Je doet een scheidingspracticum en bekijkt de resultaten.
Verklaren
Je verklaart hoe je een mengsel van zout, suiker en zand kunt scheiden door iets te zeggen over de stofeigenschappen.
Theorie
Je bestudeert de verschillende scheidingsmethoden.
Verwerken
Je beantwoordt de verwerkingsvragen.
Terugkijken
Je kijkt terug op de opdracht.
Tijd
Voor deze opdracht staat ongeveer 2 uur.
Stap 1: Waarnemen
Scheid een mengsel van zout, suiker en zand
Je gaat een scheidingspracticum doen.
Je krijgt een mengsel van zout, suiker en zand.
Scheid het mengsel in de zuivere stoffen zout, suiker en zand.
Tip
TIP: doe er eens water bij.
TIP: suiker lost op in alcohol. Zout lost niet op in alcohol.
Stap 2: Verklaren
Verklaring
Verklaar hoe je een mengsel van zout, suiker en zand hebt gescheiden
Je hebt een mengsel van zout, suiker en zand gescheiden in de zuivere stoffen zout, suiker en zand. Hoe heb je dat gedaan?
Beschrijf de scheidingsmethodes die je uitgevoerd hebt.
Beschrijf het verschil in stofeigenschap waardoor een scheiding plaatsvindt.
Stap 3: Theorie
Zuivere stof
Een zuivere stof is in de chemie één chemische stof met een aantal specifieke constante stofeigenschappen, zoals smeltpunt, kookpunt, massadichtheid en oplosbaarheid.
Mengsel
Een mengsel is een verzameling van verschillende stoffen.
Er zijn verschillende soorten mengsels, bijvoorbeeld:
een oplossing: een mengsel van twee stoffen waarbij de verschillende stoffen helemaal door en door gemengd zijn.
een suspensie: een mengsel van een vaste stof in een vloeistof. De vaste stof is niet door en door gemengd. Je krijgt een troebele vloeistof.
een emulsie: een mengsel van twee vloeistoffen. De vloeistoffen zijn niet door en door gemengd.
een legering: een mengsel van twee of meer metalen.
Scheidingsmethoden
Er zijn verschillende scheidingsmethoden om een mengsel van twee stoffen te scheiden.
Voorbeelden van scheidingsmethoden zijn:
Indampen
Door indampen kun je mengsel van een vaste stof en een vloeistof scheiden. Door het mengsel te verwarmen, verdampt de vloeistof. De vaste stof blijft over.
Extraheren
Soms kun je een mengsel van twee vaste stoffen scheiden door water bij het mengsel te gooien. Als één van de twee vaste stoffen oplost in het water houd je de andere vaste stof over.
Filtreren
Een suspensie kun je vaak scheiden door het mengsel te filtreren. De vaste stof blijft op het filter liggen. De vloeistof gaat door het filter heen.
Bezinken en afschenken
In een mengsel van een vaste, niet-oplosbare stof en een vloeistof zal na enige tijd de vaste stof bezinken. Door de vloeistof af te schenken van de vaste stof (ook wel decanteren genoemd) kan het mengsel worden gescheiden.
Fasen
Stoffen kunnen in drie verschillende fasen of aggregatietoestanden voorkomen: als vaste stof, als vloeistof of als gas.
In welke fase de stof voorkomt, hangt af van de temperatuur. Elke zuivere stof heeft zijn eigen smeltpunt en kookpunt.
Is de temperatuur lager dan het smeltpunt dan is de stof een vaste stof.
Is de temperatuur hoger dan het kookpunt dan is de stof gasvormig.
Bij een temperatuur tussen smeltpunt en kookpunt is de stof een vloeistof.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Lees de leerdoelen van deze opdracht nog eens door.
Kun je wat je moet kunnen?
Hoe ging het?
Tijd
Voor de opdracht staat 2 uur. Klopte dat?
Waarnemen + Verklaren
Is het je gelukt om het mengsel van zout, suiker en zand te scheiden?
Kun je uitleggen waarom het gelukt is?
Theorie
Kun je de verschillende scheidingsmethoden met elkaar vergelijken?
Verwerken
Alle vragen beantwoord? Ging het goed?
Practicum
Scheidingspracticum
Practicum verslag
Hier is een sjabloon voor een verslag over scheidingstechnieken, heldere mengsels en suspensies, inclusief een algemene structuur die kan helpen bij het schrijven van een verslag:
[Naam van het leerling][Datum]
Titel: Onderzoek naar Scheidingstechnieken, Heldere Mengsels en Suspensies
Inleiding: In dit verslag zal ik verslag uitbrengen van mijn ____________ en bevindingen met betrekking tot _______________, heldere ________ en sus-_________. We hebben verschillende _________ bestudeerd om stoffen van elkaar te scheiden en om te begrijpen hoe materialen zich gedragen in verschillende m_________.
Materialen:
Lijst van materialen en chemicaliën die in het experiment zijn gebruikt.
Procedures:
Beschrijving van de experimenten die zijn uitgevoerd, inclusief de stappen die zijn gevolgd.
Resultaten:
Scheidingstechnieken:
Beschrijf de technieken die zijn gebruikt om mengsels te scheiden, zoals filtratie, destillatie, enz.
Leg uit welke stoffen werden gescheiden en hoe ze werden geïdentificeerd.
Heldere Mengsels:
Beschrijf de heldere mengsels die zijn bestudeerd en geef voorbeelden.
Leg uit waarom deze mengsels transparant zijn en welke scheidingstechnieken kunnen worden toegepast.
Suspensies:
Beschrijf de suspensies die zijn bestudeerd en geef voorbeelden.
Leg uit waarom deze mengsels niet helder zijn en hoe de deeltjes zich gedragen.
Discussie:
Bespreek de resultaten en leg uit waarom scheidingstechnieken belangrijk zijn in de scheikunde en in ons dagelijks leven.
Vergelijk heldere mengsels en suspensies en bespreek de verschillen.
Geef voorbeelden van situaties waarin het begrip van deze concepten nuttig kan zijn.
Conclusie:
Geef een samenvatting van wat je hebt geleerd en benadruk het belang van scheidingstechnieken en de eigenschappen van heldere mengsels en suspensies.
Aanbevelingen:
Doe suggesties voor verdere experimenten of manieren waarop de opgedane kennis kan worden toegepast.
Referenties:
Vermeld eventuele bronnen of materialen die tijdens het experiment zijn geraadpleegd.
Bijlagen:
Eventuele extra informatie, grafieken, tekeningen of foto's die relevant zijn voor het verslag.
Dit sjabloon kan worden aangepast aan de specifieke experimenten en bevindingen van de leerling, en het kan hen helpen bij het schrijven van een gestructureerd en informatief verslag over hun onderzoek naar scheidingstechnieken, heldere mengsels en suspensies.
Opdracht Waterzuiveringsapparaat
2c. Reflective journal
➜ Werk (minimaal wekelijks) je reflective journal bij door in je logboek te reflecteren op de volgende onderdelen:
Registratie taak/tijd (gaat alle vlgd plan, waarom wel waarom niet)
Tussenstappen/producten (op niveau, op tijd, feedback)
Volhouden (concentratie, interesse, motivatie)
Bij ZRL gaat het om zelf observatie en zelf controle tijdens de uitvoering
Zelf observatie: zelf monitoring (controleren van tussenproducten tegen rubrics) en zelf registratie (logboek regels i.i.g. taak/tijd registratie, hoeveel tijd heeft het je gekost).
Zelf controle: doel volhouden concentratie (door inzet metacognitie) en volhouden interesse en motivatie.
Toegevoegde waarde vakcoach benutten t.b.v de tussenproducten en taak/tijd en op de onderdelen task strategies (welke leerstrategieën werken/kun je inzetten) en help seeking (bereikbaar voor vragen).
Misschien in iedere quest 1 live tussen feedback/feedup/feedforward moment inbouwen? Ook om verwachtingen naar leerling uit te spreken (waar ligt de lat?). Feedback wordt door de leerling vastgelegd (in Egodact tegel).
Gebruik maken van peerfeedback en daar een (stevig) proces opzetten?
Het arrangement Jr Fysicus_De Zuiveringsontdekker is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Natuurkunde is eigenlijk heel cool en belangrijk, zelfs voor kinderen! Het helpt je begrijpen hoe de wereld om je heen werkt. Hier is waarom het belangrijk voor jou kan zijn:
Leuke Ontdekkingen: Natuurkunde kan je helpen coole dingen te ontdekken, zoals waarom een bal naar beneden valt, waarom de zon schijnt, en hoe je een vliegtuig kunt laten vliegen.
Natuurkunde is eigenlijk heel cool en belangrijk, zelfs voor kinderen! Het helpt je begrijpen hoe de wereld om je heen werkt. Hier is waarom het belangrijk voor jou kan zijn:
Leuke Ontdekkingen: Natuurkunde kan je helpen coole dingen te ontdekken, zoals waarom een bal naar beneden valt, waarom de zon schijnt, en hoe je een vliegtuig kunt laten vliegen.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.