Leren leren

Leren leren

Woordjes en begrippen leren

Zo leer je woordjes of begrippen (Thom en Jara hebben tips)

Oefen met Flashcards

Nodig:

  • kaartjes
  • pennen in verschillende kleuren
  • 2 bakjes of 2 elastiekjes (niet verplicht, wel handig)

 

Doe het zo:

Schrijf op de ene kant het woord in de vreemde taal en de andere kant het woord in de Nederlandse taal.  Schrijf de woorden in het Nederlands in een andere kleur dan die in de andere taal, dan zie je beter het verschil. Vind je het een heel lastig woord? Doe dan het volgende:

- teken er iets bij, of plak er een afbeelding bij

- bedenk een ezelsbruggetje bijvoorbeeld voor ziekenhuis: l'hôpital, hospitaal.

 

 

 

 

StudyGo: leer hiermee woorden en begrippen

Zo leer je met StudyGo (vroeger WRTS)

StudyGo is een online overhoorprogramma dat woorden regelmatig terug laat komen. Je kunt bijvoorbeeld een dictee voor jezelf houden, kiezen uit meerkeuzevragen of een open toets houden, zoals je op school ook krijgt.

Met StudyGo leer je de woordjes echt goed. Het handige is dat je jezelf ook kunt overhoren aan de hand van afbeeldingen, die kun je zelf toevoegen.

Wil je weten hoe iets uitgesproken moet worden? Dan kan dat ook! Je kunt ook woordenlijsten opslaan als mp3-bestand. Je kunt dan de perfecte uitspraak leren.

Aan de slag!

1. Maak een account aan, of ga naar je account.

Maak hier een gratis leerling account aan

2. Maak een woordenlijst aan

Het is bij eenvoudig om je eigen woordenlijsten aan te maken. Dit doe je door naast ‘Mijn lijsten’ op ‘Nieuw’ te klikken. Door de lijst een duidelijke titel te geven, kun je deze gemakkelijk terugvinden. ‘Engels: hoofdstuk 1’ is bijvoorbeeld een duidelijke titel. Vul daarna de onderwerpen van de kolommen in. Aan de linkerkant vul je in dit geval de woorden in het Nederlands in, terwijl je in het rechts de Engelse woorden invult.

Je kunt ook een uitspreektaal kiezen. WRTS spreekt dan de woorden voor je uit. Zo hoor je precies hoe je een woordt uitspreekt voor een spreekbeurt of een presentatie.

Bij WRTS kun je zoveel woorden invullen als je wilt. Standaard staan er tien regels om woorden in te vullen. Als je er meer nodig hebt, klik je op ‘Regels toevoegen’.

3. Overhoor jezelf

Overhoor jezelf door op het driehoekje achter een lijst te klikken. Dit is het ‘play-icoon’. Daarmee kom je in het volgende scherm terecht, waar je instelt hoe de overhoring in elkaar moet zitten. Je kunt bijvoorbeeld Nederlands-Engels, Engels-Nederlands of gemengd kiezen. Dan worden de woorden door elkaar heen overhoord.

Daarnaast kun je kiezen of je jezelf wilt overhoren via een puzzel, door de spelling te onthouden of via een dictee. Je kunt ook alleen de (mede)klinkers aanvullen. Daarnaast zijn er nog andere opties, zoals in gedachten overhoren, alleen de eerste letters zien, of in toetsvorm. De toets lijkt op de toets zoals je deze op school krijgt. Hierbij typ je de juiste vertaling in.

Je kunt bij ‘Overhoorinstellingen’ allerlei mogelijkheden instellen. Mag je vragen ‘passen’ (als je het antwoord niet weet) of moet je net zo lang doorgaan tot je het antwoord weet? En welke woorden moeten vaker herhaald worden, zodat ze blijven hangen?

4. Bekijk je resultaten

Na elke overhoring krijg je de resultaten te zien. Je krijgt ook een cijfer, zoals je op een toets op school zou krijgen. En je krijgt te zien welke woorden goed gaan en welke je nog meer moet oefenen. Handig, toch?

 

 

 

Woordenlijst: schrijven= onthouden

Het schrijven helpt je woorden beter te onthouden! De beweging die je maakt, helpt echt bij het onthouden van woordbetekenissen en... je wordt natuurlijk ook afgerekend als je een woord volledig verkeerd opschrijft. Dus....

 

 

Maak een woordenlijst

Gebruik hiervoor eventueel de lege woordenlijst. Hier zijn namelijk 2 kolommen in opgenomen met hele ruime stroken. En die kun je eenvoudig invullen (schrijven) en de stroken kun je erna losknippen. Zo kun je dan telkens wel een andere volgorde maken in je lijst, want dat is wel belangrijk bij het leren.

Hulpkaarten zinsdelen - werkwoordspelling - leestekens

Leer met je vrienden of met oma!

Samen leren is leuker

Inmiddels heeft bijna iedereen wel een tablet of telefoon en dus kun je eenvoudig even oefenen of elkaar overhoren. Bijvoorbeeld zo:

1. App een plaatje of foto en zet het Nederlandse woord erbij. Je vriend of vriendin moet het juiste woord in de andere taal terug appen. En jij leert hier ook van, want jij moet immers wel checken of ze het goed heeft.

2. Doe een wedstrijd wie het eerste 80% goed behaalt op een toets via StudyGo en spreek een beloning af. Bijvoorbeeld; dan bak ik voor jou een cupcake of ik ruim je kamer op ;D

3. Videobel met pake of oma en vraag ze of ze jou willen overhoren. Stuur ze je woorden lijst toe en zo heb je gezellig een momentje met je grootouder.

4. Maak een groepsapp voor een toets en gooi via een poll eenvoudig vragen in de groep die zij moeten beantwoorden.

 

Dit zijn maar enkele voorbeelden. wees creatief! En heb je een leuke oefentip? Deel hem met je klas!

  • Het arrangement Leren leren is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Majella Oud - Loef Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2025-02-18 15:47:28
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Doe je huiswerk! Uuuuuh... ja, maar hoe? Zo eenvoudig is het nog niet. Je moet leren leren :D
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Zo leer je woordjes of begrippen (Thom en Jara hebben tips)
    https://www.youtube.com/watch?v=jHmDEBqfCG0
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.