Overstromingsrisico Zwolle en Ruimte voor de Rivier - kopie 1

Overstromingsrisico Zwolle en Ruimte voor de Rivier - kopie 1

In deze digitale les ga je je eigen omgeving bekijken als het om waterveiligheid gaat. Hierbij maak je gebruik van een aantal tools op internet. Ook ga je kijken naar projecten van ruimte voor de rivier die in jouw buurt zijn genomen. Veel plezier! E. Bos

Zwolle ligt aan de IJssel. Of er in en rondom Zwolle sprake kan zijn van een overstromingsrisico hangt o.a. af van de hoeveelheid neerslag in de bovenloop en middenloop van de Rijn.

Bekijk figuur 1.

figuur 1
figuur 1

Jullie gaan nu kijken naar de risico's die je loopt in je eigen omgeving. Eerst volgen wat vragen over wat je verwacht dat van toepassing is op jouw woongebied.

Om een goed rampenplan te kunnen maken wil de crisisorganisatie graag weten wat er gebeurt bij een eventuele dijkdoorbraak. Ze willen graag weten welk gebied getroffen kan worden bij een doorbraak, hoe snel het water naar binnen zal stromen en hoe diep het water zou komen te staan. Om deze reden is met een computerprogramma berekend hoe overstromingen zullen verlopen bij de verschillende doorbraaklocaties. We gaan nu naar simulaties van het verloop van overstromingen kijken.

Ga naar het tabblad ''Risico''. En ga naar kopje E4 met de titel ''Norm''

Zoom in op de Vecht ten noorden van Zwolle.

 

De regio Zwolle kan getroffen worden door een overstroming als de dijken langs de IJssel, de Vecht of de randmeren doorbreken tijdens hoog water. Daarnaast kan de regio ook getroffen worden door een regenbui in het gebied zelf. Als het regenwater niet snel genoeg kan wegtrekken in de grond of afgevoerd kan worden via de riolen komen de straten blank te staan en lopen kelders onder water. Het water komt maximaal enkele tientallen centimeters hoog te staan. Het verkeer heeft dan last van het water: treinen hebben vertraging, auto’s staan in de file en voetgangers krijgen natte voeten. We spreken dan niet van een overstroming maar van wateroverlast.

De overstromingskans van rivieren kunnen lager worden door menselijk ingrijpen. Dit kan door de rivier meer ruimte te geven. Bekijk het onderstaande filmpje

Ruimte voor de Rivier - Zwolle

Klaar? Laat je antwoorden aan meneer Bos zien. Bekijk daarna dit filmpje van Zondag met Lubach: https://www.youtube.com/watch?v=x8XfJqTpHC4

  • Het arrangement Overstromingsrisico Zwolle en Ruimte voor de Rivier - kopie 1 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Erik Bos Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Klas 5, analyse van eigen omgeving en watermanagement.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Ruimte voor de Rivier - Zwolle
    https://www.youtube.com/watch?v=OJpY99TpPeQ
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Bos, Erik. (z.d.).

    Overstromingsrisico Zwolle en Ruimte voor de Rivier

    https://maken.wikiwijs.nl/150876/Overstromingsrisico_Zwolle_en_Ruimte_voor_de_Rivier

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.