Over deze les
Methode: Geen
Groep: 1/2
Thema: Post
Benodigdheden:
- Matten of 24 tegels van 50 bij 50 cm
- Het straatnaambord van de Dorpstraat
- Huisnummers (gebruik hiervoor de bijlage 'Cijfers')
- Kleding en tas om te verkleden als postbode
- 30 enveloppen (post) met adressen (Dorpstraat 1 t/m 6). Gebruik hiervoor de bijlage 'Etiketten'
- Kaarten met pijlen (bijlage van CodeWise).
- Extra: opdrachten met de BeeBot en de opdrachten met de kralenplank (zie bijlagen van Kraak de Code)
Moeilijkheidsgraad (voor de leerkracht): Moeilijk
Doelen taal
- De leerlingen komen in aanraking met verschillende woorden op het gebied van het thema post.
Digitale geletterdheid
Aanbodsdoelen SLO digitale geletterdheid
- Computational thinking:
- Verzamelen, analyseren, en visualiseren van data
Lesdoelen digitale vaardigheden
-
Patronen herkennen: door de post te sorteren.
-
Decompositie: probleem in stukjes hakken en oplossen.
-
Algoritme: stap voor stap benoemen hoe de postbode de post moet bezorgen.
Lesomschrijving
Vooraf:
- Print de bijlage 'Etiketten' en zorg dat deze labels op de 30 enveloppen geplakt worden. Doe deze enveloppen (door elkaar gehusseld) in de postbodetas.
- Maak in de gymzaal/op het schoolplein/een andere ruime plek de Dorpstraat. Zorg dat je hier vooraf het bord met 'Dorpstraat' hebt opgehangen, zodat het nog echter lijkt. Maak daarnaast met matten/tegels dezelfde route zoals te zien in de bijlage BeeBotmat POST. De bijlage 'cijfers' kun je gebruiken voor huisnummers.
Heb je geen matten, dan kan je ook vakken maken met stoepkrijt op het plein of met afplaktape in de gymzaal.
- Print de Codewise spelkaarten en knip deze los. Tip: lamineer deze!
Introductie/inleiding:
Ter introductie kom je als postbode binnen en vertel je het volgende probleem: je moet de post rondbrengen, maar alle post is door elkaar gegaan. Je weet niet meer hoe je dit kan oplossen!
Samen met de leerlingen zoek je naar een oplossing. Deel de post (de genummerde enveloppen) uit in de klas en sorteer het met de leerlingen. Als alles gesorteerd is, ga je op de goede volgorde in de rij staan, daarna gaan we ook daadwerkelijk de post bezorgen met de leerlingen.
Instructie:
Leg uit dat we het bezorgen van de post gaan doen in gymzaal/aparte ruimte. De post bezorgen we op een levensgrote Bee-Botmat die van te voren is klaargelegd.
Op de Bee-Botmat zie je een weg en zes huizen met nummers. De leerlingen lopen op de mat door de kaarten met pijlen van CodeWise neer te leggen. Ze bedenken dus zo welke stappen ze moeten nemen om bij het juiste huisnummer te komen, zodat ze hun envelop kunnen bezorgen. Deze kaarten leggen ze op de juiste volgorde neer. Als het klopt, kunnen ze echt over de mat(ten) lopen!
Verwerking:
Eerst leggen we de kaarten op de mat neer om het uit te leggen. Als de route naar het juiste huisnummer is neergelegd mag de leerling zijn post bezorgen. Als de leerling de post heeft bezorgd is de volgende leerling aan de beurt. Deze legt ook weer eerst de kaarten neer en bezorgt daarna zijn postkaart.
Om te differentiëren kun je de kaarten voor de mat leggen of in de hand houden op een stapel. Een andere leerling geeft dan elke keer de opdracht wat een leerling moet doen.
Bij grote groepen kan de klas in tweeën gedeeld worden.
Afsluiting/evaluatie:
Voor de scholen met een Bee-Bot:
Sluit de les af in de kring in de klas, daar kun je de opdrachten met de BeeBot uitleggen. Gebruik hier de bijlagen: 'Beebotkaarten Post' en 'Opdrachtkaarten Post'. Druk de bijlage Beebotmat POST zo af, dat de vakken 15x15 cm zijn. Je kunt deze uiteraard ook achter een transparante mat plakken.
Tip: lamineer deze opdrachtkaarten!
Voor scholen zonder Bee-Bot:
Sluit de les af in de kring in de klas. Daarna (of in een opeenvolgende les) kun je de opdrachten van het coderen op de kralenplank uitleggen. Gebruik hiervoor de bijlagen van Kraak de Code. Hierbij is de eerste pagina van de bijlage de oplossing, de tweede pagina is het blad dat je aan leerlingen kunt uitdelen. Deze opdracht werkt als een Japanse puzzel.
Bijlagen:
Beebotmat Post