Ontwerpen en Maken

Domeinen en kerndoelen Digitale Geletterdheid

Ontwerpen en maken

Ontwerpen met Adobe Express

Adobe Express is een online tool waarmee leerlingen gemakkelijk aantrekkelijke afbeeldingen en grafische ontwerpen kunnen maken voor sociale media, advertenties, uitnodigingen, posters en meer. Met Adobe Express kunnen leerlingen:

  1. Snel ontwerpen maken: Leerlingen kunnen kiezen uit verschillende sjablonen die zijn ontworpen door professionele ontwerpers en deze aanpassen met hun eigen tekst, afbeeldingen en kleuren.

  2. Tekst toevoegen en bewerken: Leerlingen kunnen tekst toevoegen aan hun ontwerpen, verschillende lettertypen en stijlen kiezen, tekst uitlijnen, vergroten of verkleinen en kleuren wijzigen.

  3. Afbeeldingen toevoegen: Leerlingen kunnen afbeeldingen toevoegen uit hun eigen bibliotheek of kiezen uit duizenden gratis afbeeldingen beschikbaar in de Adobe-bibliotheek.

  4. Filters en effecten toepassen: Adobe Express biedt een verscheidenheid aan filters en effecten om afbeeldingen te verbeteren en de stijl van het ontwerp aan te passen.

  5. Formaat aanpassen voor verschillende platforms: Leerlingen kunnen ontwerpen maken die geschikt zijn voor verschillende sociale-mediaplatforms, zoals Instagram, Facebook, Twitter en meer, met behulp van de vooraf ingestelde formaten of door zelf aangepaste formaten te maken.

  6. Opslaan en delen: Na het maken van een ontwerp kunnen leerlingen het opslaan op hun apparaat of rechtstreeks delen op sociale media, via e-mail of als link.

Kortom, Adobe Express is een handige tool voor leerlingen die op zoek zijn naar een eenvoudige en intuïtieve manier om aantrekkelijke grafische ontwerpen te maken voor verschillende doeleinden.

 

   

Tutorial

Ontwerp een poster

Poster maken

Hoe maak je een goede poster?

1. Ontwerp de juiste balans tussen tekst en beeld

Bij posters is een combinatie van beeld en tekst te zien. Bij een poster is het belangrijk dat deze  precies datgene beschrijft wat je wilt vertellen. Daarom is een goede balans tussen tekst en plaatjes/foto's heel belangrijk.

 

2. Maak een focuspunt

Bepaal voor je poster een punt wat voor de kijkers als eerst moet opvallen. Dat kan een tekst zijn maar ook een foto of plaatje.

 

3. Kies voor de juiste kleurencombinatie

Voor een poster is het heel belangrijk te kiezen voor kleuren die passen bij de boodschap die je wilt vertellen. Let daarom goed op welke kleuren je kiest. Daarnaast is het ook goed om bij de keuze van kleuren te kijken hoe deze tegen elkaar afsteken. Het is namelijk zonde als door de kleurencombinatie iets van de boodschap verloren gaat.  

 

4. Vormen

Het gebruik van verschillende vormen op posters doet het vaak heel goed.  Daarnaast kun je je boodschap er super krachtig door maken. Mits het wel past bij het verhaal dat u wilt vertellen. Ook kunt u vormen inzetten om nog meer focus te leggen op het focuspunt.

Maakt je bijvoorbeeld een poster voor fruit, kijk dan of je een fruitvorm kunt gebruiken.

 

6. Passend lettertype

Duidelijk en goed leesbare teksten zijn erg belangrijk. Ga daarom op zoek naar een lettertype dat fijn leest en niet voor aandachtsverlies zorgt. Posters hangen vaak op plekken waar mensen langskomen als ze onderweg zijn. Als je de aandacht wil trekken én houden, dan is het belangrijk dat de teksten goed leesbaar zijn. Niet alleen het lettertype draagt hier aan bij, maar ook de achtergrond waar het lettertype tegen uit moet steken.

 

 

 

2023
2023
Schoolfruit poster
Schoolfruit poster

Onze posters

  • Het arrangement Ontwerpen en Maken is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2024-03-08 20:52:38
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Kerndoel 6: Creeren met digitale technologie. De leerling gebruikt passende strategieen bij het creeren en gebruiken van verschillende typen digitale producten.
    Leerniveau
    Praktijkonderwijs; VSO; Speciaal basisonderwijs; SO;
    Leerinhoud en doelen
    Computervaardigheden/ICT;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    6 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    adobe, express, ict, kerndoelen digitale geletterdheid, maak, ontwerp, open leer materiaal, prisma, slo, wikiwijs

    Bronnen

    Bron Type
    Tutorial
    https://www.youtube.com/watch?v=zdbdKu3PtCM
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.