Bewust vaccineren

Bewust vaccineren

Bewust vaccineren

Door de eeuwen heen hebben infectieziekten miljoenen doden veroorzaakt. Ook een op het oog redelijk onschuldige ziekte als de griep eiste in de twintigste eeuw nog vele slachtoffers: in 1918-1919 vielen er door de Spaanse griep - epidemie zelfs meer slachtoffers dan in de eerste wereldoorlog. Regelmatig zijn infectieziekten als hersenvliesontsteking (door meningokokken), mazelen en rode hond in het nieuws. Vaak is vaccinatie (inenting) de meest effectieve manier om een epidemie te voorkomen. Bij vaccinatie krijg je een sterk verzwakte vorm van het betreffende virus ingespoten. Regelmatig speelt het probleem dat bij een onverwachte uitbraak niet altijd voldoende vaccins beschikbaar zijn om de hele bevolking te vaccineren. Je moet je dan afvragen welke groepen (en welke aantallen) het best gevaccineerd kunnen worden om een zo goed (en veilig) mogelijk resultaat te verkrijgen. Deze Alympiadeopdracht gaat over het maken van deze keuzes, ofwel het toewijzen van de beschikbare vaccins.

 

Materialen

English version

 

Achtergrondinformatie:


Wiskunde A-lympiade

De wedstrijd is bedoeld voor leerlingen uit 5-havo of 5/6-vwo met Wiskunde A in hun pakket/profiel, die in teamverband (drie of vier leerlingen) een uitdagend probleem aanpakken. Het open karakter van de opdracht maakt dat de teams een complete weg af moeten leggen van probleemstelling via strategiebepaling, oplossing en argumentatie naar presentatie van de gevonden oplossing. De opdracht is gesteld in een niet-wiskundige context zodat leerlingen kunnen laten zien dat ze hun kennis en vaardigheden kunnen toepassen in situaties uit het dagelijks leven of beroep. Het eindresultaat is een werkstuk waarin al deze aspecten terug te vinden moeten zijn. Bij de beoordeling wordt erop gelet dat de werkstukken als een zelfstandig geheel te lezen zijn. De vaardigheden die bij de A-lympiade getest worden, spelen een essentiële rol in de Tweede Fase, met name bij de praktische opdrachten en de profielwerkstukken.

Wiskunde in teams
Het Freudenthal Instituut organiseert jaarlijks drie wiskunde-evenementen waarbij leerlingen in teams van 3 of 4 een hele dag aan een grote wiskundige opdracht werken, met als eindproduct een werkstuk. Bij deze activiteiten staan vaardigheden als probleem oplossen, modelleren, representeren, redeneren, argumenteren en samenwerken centraal. Een goede onderlinge taakverdeling binnen de teams en een effectieve strategie zijn van groot belang. De opdrachten zijn zo vormgegeven dat ze creativiteit en een onderzoekende houding bij de leerlingen stimuleren, en zijn dan ook goed in te zetten als praktische opdracht of wiskundige denkactiviteit. Voor het basisonderwijs wordt op basis van dezelfde uitgangspunten ieder jaar de Grote Rekendag georganiseerd.

Leren toepassen van het geleerde
De opdracht is zo ontworpen dat:

  • het probleem in een niet-wiskundige context wordt aangeboden zodat leerlingen kunnen laten zien dat ze hun kennis en vaardigheden kunnen toepassen in situaties uit het dagelijks leven of beroep;
  • de opdracht mogelijkheden biedt voor proberen, analyseren, redeneren, rekenen en ontwerpen;
  • de opdracht voldoende authentiek is zonder te complex te zijn. De leerlingen kunnen in het laatste deel een rol aannemen (die van adviseur aan de schooldirectie). Tegelijkertijd is de wiskunde voldoende herkenbaar.

Bij de beoordeling kan onder andere gelet worden op:

  • de leesbaarheid en de duidelijkheid van de eindopdrachten;
  • de volledigheid van het werk;
  • het gebruik van wiskunde;
  • de gebruikte argumentatie en de verantwoording van gemaakte keuzes;
  • de manier van presenteren: o.a. de vorm, leesbaarheid, structuur, gebruik en functie van bijlagen;
  • De (wiskundige) creativiteit in de uitwerkingen van de opdrachten.

 

Freudenthal Instituut : Home | Freudenthal collectie: Home  Showcase Archief  |

 

Colofon

Het arrangement Bewust vaccineren is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2023-09-21 15:08:39
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Voorronde Wiskunde Alympiade 2018-2019. Bij vaccinatie krijg je een sterk verzwakte vorm van het betreffende virus ingespoten. Regelmatig speelt het probleem dat bij een onverwachte uitbraak niet altijd voldoende vaccins beschikbaar zijn om de hele bevolking te vaccineren. Je moet je dan afvragen welke groepen (en welke aantallen) het best gevaccineerd kunnen worden om een zo goed (en veilig) mogelijk resultaat te verkrijgen. Deze Alympiadeopdracht gaat over het maken van deze keuzes, ofwel het toewijzen van de beschikbare vaccins.
Leerniveau
VWO 6; HAVO 5; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Wiskunde A;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
pilotfreudenthal, vowiskunde

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Freudenthal Instituut. (z.d.).

Template

https://maken.wikiwijs.nl/199391/Template

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open