Hoe werkt het dit jaar bij aardrijkskunde?
Wat gaan we doen?
Dit jaar bereiden we ons voor op het eindexamen dat dit schooljaar gaat plaatsvinden. Voor het ak aardrijkskunde moet je voor je examen drie onderwerpen leren namelijk: weer en klimaat, bevolking en ruimte en water. De onderwerpen uit leerjaar 3 komen dus niet terug en hoef je dus ook niet te leren.
Hieronder vind je een link naar het officiële overzicht van het examen aardrijkskunde.
Examenblad: examenstof
Hoe gaan we dit doen?
Dit jaar krijg je drie tentamens 1 over de onderwerpen die we dit jaar behandelen. Tijdens de lessen in de periode voor de tentamenweek behandelen we de stof van het tentamen. Dit doen we door uitleg over de stof en oefenen met de stof.
Wat is er voor nodig?
We gebruiken een aantal hulpmiddelen om voor te bereiden op het tentamen en het examen. Hierbij moet je denken aan dit leeroverzicht, leer- en werkboek, atlas, laptop, websites etc.
Voorbereiden op de tentamens en examens vergt ook een inspanning van jou als leerling. Uiteindelijk moet jij de toetsen maken en dat betekent dat jij je voor moet bereiden. Dit doe je door bij te blijven met het huiswerk en je goed voor te bereiden op tentamens en eindexamen. Goed voorbereiden zit in regelmatig leren en op tijd beginnen.
Hoe leer ik voor mijn tentamen of examen?
De volgorde van de stappen van leren voor een tentamen of examen kan verschillen. Er zijn leerlingen die het fijn vinden om met de teksten te beginnen en dan steeds preciezer te leren richting begrippen of omgekeerd. Kies wat er bij jou past.
Leer regelmatig en herhaal. Dit werkt beter als alles in één keer leren.
Begrippen leren
Begrippen leren kan op verschillende manier. Je kan ze over schrijven en dan de definitie erachter. Je kan leerkaartjes maken. Een goede tip is om de begrippen en hun betekenis hardop voor te lezen of uit te spreken als iemand jou overhoort. Via de website van Quizlet kan je ook leren en oefenen op de begrippen die je moet leren. Wij hebben de begrippen met hun betekenis er al in gezet voor alle niveaus dus basis, kader en gemengd. Als er om een account gevraagd wordt gebruik dan altijd je school e-mailadres.
Quizlet begrippen aardrijkskunde leren
Website met tips over begrippen leren
Samenvatting maken en leren
In het leerboek vind je bij elk hoofdstuk een samenvatting. Via de inhoudsopgave in je boek kan je vinden op welke bladzijde dit is. In je werkboek vind je opgaven die je kan gebruiken om te zien of je de samenvattingen goed geleerd hebt. De bladzijden in je werkboek kan je vinden via de inhoudsopgave in je werkboek. Beide inhoudsopgaven staan voorin je leer- of werkboek.
Ook kan je zelf samenvattingen maken. Over hoe je dat kan doen vind je een link hieronder.
Een andere hele goede optie is of zijn de boekjes Samengevat. Deze zijn voor bijna elk examenvak te krijgen. Samengevat biedt je een helder en beknopt overzicht van alle examenstof. Met Samengevat kun je grote hoeveelheden stof snel herhalen en overzien. Ook in dit boekje staat alle stof die je moet leren met voorbeelden uit de laatste examens. Echt een aanrader voor de leervakken. LET OP! Ze zijn bedoeld voor kader en gemengde leerweg leerlingen. Basisleerlingen kunnen samengevat ook gebruiken maar dan leer je wel iets teveel. Helaas bestaan er geen aparte boekjes voor basis. Je kan de boekjes via onderstaand link bestellen.
Samenvatting maken
Examenbundel en samengevat bestellen
Tekstboek & leeroverzicht leren
Als je teksten gaat leren doe er dan ook iets mee. Maak voor jezelf een samenvatting van die teksten. Wat je in elk geval in je samenvatting moet zetten is het antwoord op de leerdoelen die in elke paragraaf staan. Hoe je een samenvatting kan maken vind je in de link hieronder.
Het leeroverzicht waaruit je werkt is een goede basis om te leren voor het tentamen en examen.
Vragen & opdrachten
Hoewel je hiermee ook leert is het niet de bedoeling dat je elke vraag en antwoord gaat leren. Het is vooral de bedoeling dit onderdeel nog eens goed door te kijken. Wel handig om te leren is de topografie die verwerkt zit in vragen. Bijvoorbeeld waar liggen de grote rivieren in China etc.
Uitleg van anderen
Verschillende docenten aardrijkskunde in Nederland hebben video-samenvattingen gemaakt van de examenstof. Hieronder een paar die je goed kan gebruiken. LET OP! Vaak zijn deze video’s voor de gemengde leerweg leerlingen bedoeld. Dat betekent niet dat basis- en kaderleerlingen deze niet kunnen gebruiken. Ze leggen namelijk ook uit wat jullie moeten leren maar dus wel iets meer dan je voor je examen hoeft te weten.
Wigher Verstraete
Alle examenstof aardrijkskunde voor het Centraal Schriftelijk Examen VMBO-GT. De drie hoofdthema's; "Weer en klimaat", "Bevolking en Ruimte" en "Water" samengevat in video's van ongeveer twee, drie minuten
Wigher Verstraete
Martin Bakker
Martin Bakker heeft als docent de examenstof samengevat in video’s.
Weer en klimaat
Bevolking en ruimte deel 1
Bevolking en ruimte deel 2
Water deel 1
Water deel 2
Mevrouw de Roo
Heeft vanuit verschillende methodes filmpjes gemaakt voer de examenonderwerpen.
Playlist mevrouw de Roo
Schooltv
Schooltv heeft in handige playlists per onderwerp video’s bij elkaar gezet die je kunnen helpen bij het leren.
Weer en klimaat
Bevolking en ruimte
Water
Oefenen voor je tentamen en examen
Tijdens en na het leren is het slim om goed te oefenen voor je examen. Dit kan met de volgende websites. Oefen eerst in onderdelen, lees onderwerpen, van het examen en maak daarna hele examen in 1 keer. Houd je hierbij aan de maximale tijd die je hebt.
Examenkracht
ExamenKracht is een oefenprogramma waar jij online examens kan oefenen. Na het maken van het oefenexamen krijgen jij gelijk feedback. Zo zie je welke examenstof je goed en minder goed beheerst. Ook wij kunnen meekijken en dan samen kijken wat je nog te doen hebt om te leren voor je examen. Hoe moet je op deze site inloggen. 1 login in SOM. 2 Ga in een nieuw tabblad naar Examenkracht en klik dan op Direct inloggen op Examenkracht. Vul in wat je in moet vullen en je kan gaan oefenen. Je kan meerdere vakken tegelijkertijd kiezen.
Oefenen in Facet
Leerlingen die basis of kader doen, maken hun examen op de computer. Via de website van FACET kan je dus oefenen in het gebruik ervan. We zullen dit ook op school doen. Klik op het tablad VO-toetsen en examens en klik op centrale examens. Vul in het invulvak aardrijkskunde in en kies dan een toets op jouw niveau.
Examenblad
Hier vind je oude papieren examen met antwoorden en normering die je uit kan printen en gebruiken om te oefen voor je examen. Geschikt voor basis, kader en gemengde leerweg. Door het jaartal van voorgaande jaren te kiezen kom je bij het examen uit dat jaar.
Inloggen websites
Bij het vak aardrijkskunde maken we gebruik van een aantal websites waarvoor je in moet loggen.
Quizlet oefenen met begrippen. Gebruik als inlognaam je school e-mailadres met leerlingnummer. hw512345@ll.hetwesteraam.nl.
Examenkracht. Hier kan je oefenen met vragen voor je tentamens en examen. Zorg ervoor dat je eers inlogt in SOM. Dan log je automatisch in. Examenkracht is er niet alleen voor aardrijkskunde maar kan je gebruiken voor al je examenvakken.