Welkom bij het vak 'Een Taalvaardige Retailer'. De komende weken gaan jullie aan de slag met het onderwerp solliciteren. Deze lessenreeks, die één periode beslaat (w.37 t/m w.44), sluit aan bij de beroepsmodule 'Beroepsoriëntatie' en daarmee jullie toekomstige (stage)praktijk. Bij Beroepsoriëntatie wordt jullie o.a. uitgelegd waar je kan stagelopen, aan welke eisen je stagebedrijf moet voldoen en ga je samen kijken welk stagebedrijf het beste bij jou past. Bij Nederlands gaan jullie solliciteren naar die toffe stageplek. We gaan onder andere een sollicitatiebrief opstellen, naar jullie toekomstige werkgever bellen, een cv maken en oefenen met een sollicitatiegesprek. Hieronder een kort overzicht van wat je kan verwachten van de komende lessen.
Waar vind je alle informatie:
Aan de linkerkant staat een menu. Daar staat alle informatie die je nodig hebt om de opdrachten te voltooien. Het staat in chronologischevolgorde. Je moet alle kopjes doorlopen behalve het kopje 'colofon'.
Eindproducten/opleveren
-Sollicitatiebrief + gekregen feedback;
-CV + gekregen feedback;
-Reflectie op je sollicitatiegesprek (rollenspel).
Waarom doen we dit?
Terugblik & vooruitblik
Welkom bij les 8 alweer. Tijdens de vorige twee lessen ben je bezig geweest met het maken of het verbeteren van je cv. Tijdes les 8 t/m 14 (week 11 & 12 zijn vakantieweken) gaan we ons focussen op het sollicitatiegesprek: Wat is belangrijk tijdens zo'n gesprek? Welke vragen kun je verwachten? Wat zijn de do's en don'ts van zo'n gesprek? Op al deze vragen en nog een paar meer krijg je antwoord.
We gaan ook een rollenspel spelen waarbij jullie de kans krijgen om in de schoenen van een sollicitant te staan en een echt sollicitatiegesprek te ervaren. Dit is een geweldige manier om jullie communicatie- en interviewvaardigheden te verbeteren. Succes!
Lesdoelen
Aan het einde van les 8 t/m 14 kan ik:
Kan ik de do's en de dont's benoemen van een sollicitatiegesprek;
Kan ik de do's en dont's toepassen in een sollicitatiegesprek;
Belang oefenen sollicitatiegesprek
Door het oefenen van een sollicitatiegesprek bij het vak Nederlands werk je aan een breed scala aan vaardigheden, waaronder: communicatie, luistervaardigheid, formele taal, interviewvaardigheden en kritisch denken. Deze vaardigheden zijn waardevol voor je zowel in jouw persoonlijke als professionele contexten en het kan je helpen bij je toekomstige carrière.
Even inkomen
Je mag eerst onderstaand filmpje bekijken alvorens we aan de slag gaan met het onderwerp 'sollicitatiegesprek'.
Sollicitatiegesprek 'Sluipschutters'
Opdracht 1 Wat weten jullie al?
Stap 1: we gaan eerst even kijken wat jullie voorkennis is als het gaat om het voeren van een sollicitatiegesprek. Grote kans dat jij wel eens hebt gesolliciteerd. Weet je nog welke vragen er gesteld werden? De vraag mag je beantwoorden in Padlet, zie onderstaande link.
Stap 2: beantwoord de meest gestelde vragen voor jezelf. Sla deze antwoorden goed op. Dit kun je later er weer bijpakken voor als je gaat solliciteren.
Young Capital komt jullie vertellen wat de do's & dont's zijn van een sollicitatiegesprek.
Opdracht (vooraf het gesprek): schrijf ongeveer vijf vragen op die je graag beantwoord wilt zien door Young Capital. Als de vragen tijdens het gesprek al beantwoord worden, dan hoef je ze uiteraard niet meer te stellen. Maar, als ze nog niet beantwoord zijn, dan ga je ze de vragen voorleggen.
Opdracht (na het gesprek): zoek een maatje op. Vertel aan je gesprekspartner wat de twee of drie belangrijkste dingen zijn (+ waarom) van de gastles die je meeneemt naar huis. Aan de gesprekspartner om goed te luisteren en aantekeningen te maken. Aan de hand van de aantekeningen maakt jouw gesprekspartner een korte samenvatting. Klopt het wat er staat? Draai vervolgens de rollen om. Let op!: luister eerst samen naar het filmpje 'hoe maak je aantekeningen', zie kopje 'theorie'.
Theorie
Hoe maak je aantekeningen?
Opdracht 3 Lijst maken
We gaan gezamenlijk een lijst maken met alle tips die we tot nu toe hebben verzameld voor het voeren van een goed sollicitatiegesprek. We plaatsen deze lijst in de padlet (dezelfde padlet waar we ook alle standaardvragen van een sollicitatiegesprek hebben ingevoerd). Of maak je liever een moodboard of infographic? Kijk maar wat bij je past. Voordat we alle tips gaan verzamelen, mogen jullie eerst kijken naar onderstaande filmpjes (Tip: maak aantekeningen!):
Tips voor je sollicitatiegesprek
Lichaamstaal
Opdracht 4 Puzzel
Hier nog een leuk kruiswoordenpuzzel over het onderwerp 'solliciteren'. Je mag de puzzel samen maken. Veel plezier!
Jullie gaan nu in drietallen een sollicitatiegesprek oefenen. Pak de meeste gestelde vragen + jouw antwoorden erbij. Pak ook het lijstje erbij dat we geplaatst hebben in de padlet: tips voor een goed sollicitatiegesprek.
Student 1: beoordeelt de sollicitant, zie link voor beoordelingsformat onderaan;
Student 2: de sollicitant;
Student 3: de werkgever.
De sollicitant geeft vooraf aan de 'beoordelende student' en 'werkgever' aan bij welk bedrijf hij komt solliciteren. De beoordelende student beoordeelt de sollicitant a.d.h.v. een format. De werkgever speelt een welwillende werkgever.
Schrijf een reflectie naar aanleiding van je sollicitatiegesprek. De volgende vragen, zie link hieronder, kunnen je helpen bij het schrijven van een reflectieverslag. Het reflectieverlsag neem je op in je portfolio (bewijsstuk 3 van de 3).
Het arrangement Les 8-14 'Sollicitatiegesprek' is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Lucinda van Houten
Laatst gewijzigd
2023-09-08 13:33:52
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0
Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of
bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.