Gokken, wedden en cryptocurrencies

Gokken en wedden

Gokken is een kansspel waarbij de uitkomst onzeker is en vooraf niet te voorspellen valt. De uitkomst komt door toeval tot stand. Tijdens het gokken zet je geld in, waarna je een kans hebt dat je meer geld wint of juist je inleg (gedeeltelijk of geheel) verliest. Bekende voorbeelden zijn fruitautomaten en het roulettespel.

Bij wedden zet je ook geld in op een toekomstige gebeurtenis. Je kan op allerlei uitkomsten wedden. Bij wedden probeer je van tevoren de kans op een bepaalde uitkomst te berekenen en te voorspellen.
Bekende voorbeelden zijn voetbalwedstrijden of paardenraces.

Cryptocurrencies

Cryptocurrencies of cryptogeld is digitaal geld, oftewel digitale munten. De bekendste cryptocurrencies zijn Bitcoin en Ethereum. Ze worden niet uitgegeven door een centrale bank of overheid en daardoor is er geen toezicht op. Cryptocurrencies kunnen door iedereen worden gemaakt. Ze worden verhandeld op online beurzen waar cryptocurrencies worden aangeboden en gevraagd. Door vraag en aanbod komt de prijs tot stand van een cryptomunt, vaak uitgedrukt in een waarde in Bitcoin. 

Cryptocurrencies worden voornamelijk gebruikt en verhandeld om in te beleggen en te speculeren. Beleggers en speculanten proberen de cryptomunten op lange en korte termijn voor een lage prijs in te kopen en voor een hogere prijs te verkopen. De koers (de prijs) van cryptocurrencies kan erg op en neer gaan. Zo kan de koers bijvoorbeeld de ene dag met 30% stijgen, maar op een andere dag met 50% dalen.

 

Risico's en verslaving

Risico’s

Gokken, wedden en het handelen in cryptocurrencies is erg risicovol. Bij gokken en wedden bestaat de kans dat je het ingelegde geld geheel of gedeeltelijk verliest. Bij het handelen in cryptocurrencies bestaat de kans dat je de cryptomunten op een hoge prijs hebt ingekocht en dat de koers van de cryptomunten snel daalt. Het gevolg is dan dat je de cryptomunten alleen voor een lagere prijs kan verkopen en dus (een deel van) je inleg verliest.

Ook is er vanuit de overheid en centrale bank geen toezicht. Vaak is het onduidelijk wie nieuwe cryptocurrencies heeft gemaakt. Oplichting in nieuwe cryptomunten komt dagelijks voor en het gebeurt regelmatig dat beleggers en speculanten een nieuw gelanceerde munt kopen die even later niets meer waard is.

Verslaving

Gokken, wedden en het handelen in cryptocurrencies kan erg verslavend zijn. Het is spannend om geld in te zetten op een onzekere uitkomst en om risico te lopen. Je hersenen maken het hormoon dopamine aan waardoor je je opgewekt en vrolijk voelt. Als je stopt met spelen, mist je lichaam deze spanning. Het risico op een verslaving wordt groter en dat kan allerlei symptomen met zich meebrengen, bijvoorbeeld:

  • verliezen van steeds grotere bedragen;
  • steeds vaker bezig zijn met gokken, wedden en cryptocurrencies;
  • ontkenning van het probleem;
  • steeds meer stress;
  • neerslachtig of zelfs depressief worden.
  • Het arrangement Gokken, wedden en cryptocurrencies is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2023-08-23 11:54:13
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze Kennisbank wordt uitleg gegeven over gokken, wedden en cryptocurrencies.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten