Beleggen en speculeren

Beleggen

Bij het beleggen van geld gebruik je geld om er in de toekomst meer geld mee te verdienen. Het beleggen van geld wordt ook wel een belegging genoemd.

Een belegging ga je aan voor een lange termijn, voor bijvoorbeeld 2, 5 of 10 jaar. Beleggen kan je in verschillende dingen, bijvoorbeeld in:

  • aandelen
  • obligaties
  • schaarse goederen zoals goud, zilver, auto’s en kunst
  • onroerend goed zoals woningen en bedrijfspanden
  • cryptocurrency

Mensen die beleggen, worden ook wel beleggers genoemd. Beleggers stoppen alleen ergens geld in als ze denken dat de belegging in de toekomst meer geld waard wordt.

 

 

Speculeren

Bij speculeren wordt er gehandeld in beleggingen op korte termijn.
Mensen die speculeren, worden ook wel speculanten genoemd. Speculanten proberen juist op korte termijn snel de belegging te kopen en te verkopen.
Het verschil tussen beleggen en speculeren zit dus in de termijn. Beleggen is voor de lange termijn, speculeren is voor de korte termijn. De korte termijn is bijvoorbeeld enkele weken, dagen of minuten.

Risiso's van beleggen en speculeren

Aan beleggen en speculeren zijn risico’s verbonden.
De toekomst is onzeker, waardoor er een risico is dat je (een deel van) je inleg verliest. Beleggers en speculanten proberen in te schatten hoe hoog het risico is dat ze verlies lijden of hoeveel geld ze mogelijk zullen verdienen.

Voorbeeld van risico van beleggen
Als je belegt in klassieke auto’s, probeer je op lange termijn de klassieke auto voor een hogere prijs te verkopen. Dit zal gebeuren als de vraag naar klassieke auto’s toeneemt en het aantal klassieke auto’s gelijk blijft, waardoor de prijs stijgt.

Als de vraag naar klassieke auto’s afneemt, zal de prijs van een klassieke auto dalen. Je kunt dan als belegger in klassieke auto’s geen extra geld verdienen, waardoor je verlies maakt op je belegging.

 

Voorbeeld van risico van speculeren
Als je speculeert in goud, handel je op korte termijn in goud. Je koopt het goud en probeert het snel weer voor een hogere prijs te verkopen. Dit gebeurt als de vraag naar goud op korte termijn toeneemt.

Hier bestaat dus het risico dat je een verkeerde inschatting hebt gemaakt en niemand geïnteresseerd is om het goud voor een hogere prijs te kopen. Ook dan kan je verlies maken als je het goud snel weer verkoopt, maar er een lager bedrag voor krijgt.

  • Het arrangement Beleggen en speculeren is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2023-08-23 15:32:35
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze Kennisbank wordt uitleg gegeven over beleggen en speculeren.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.