De laatste aardrijkskundelessen van het schooljaar

De laatste aardrijkskundelessen van het schooljaar

De opdracht

Introductie

Het is bijna zomervakantie!

Je bent veel schoolvakken voor dit jaar aan het afronden.

Het vak aardrijkskunde sluit je niet af met een toets, maar met een kort project.

 

 

De onderwerpen

Voor deze opdracht maak je een keuze uit één van de volgende onderwerpen:

  onderwerp beschrijving
1 Natuurrampen In dit onderwerp kies je een natuurramp waar je meer over wilt weten, zoals aardverschuivingen, bosbranden of tsunami's. Je gaat op zoek naar de oorzaken en gevolgen van de natuurrampen. Kun jij maatregelen bedenken om de impact van de natuurramp te verminderen?
2 Biodiversiteit op aarde In dit onderwerp leer je meer over ecosystemen op aarde. Je ontdekt de rijke biodiversiteit op aarde en je leert op welke manier verschillende soorten afhankelijk zijn van elkaar en van hun omgeving. Kun jij bedenken waarom de rijke biodiversiteit cruciaal is voor het leven op onze planeet?
3 Plastic soep In dit onderwerp ontdek je wat de plastic soep is en hoe plastic afval de oceanen vervuilt. Je leert over de schadelijke gevolgen die plastic afval heeft op het leven in de oceanen. Kun jij oplossingen bedenken voor het verminderen van plastic afval, zoals het verminderen van plasticgebruik of recycling?
4 Extreem weer In dit onderwerp richt je je op extreme weersverschijnselen, zoals onweer, orkanen, tornado's, stormen of extreme droogte. Je kunt inzoomen op één weersverschijnsel, maar je kunt ook verschillende weersverschijnselen onderzoeken. Misschien ga je de uitdaging wel aan, en onderzoek je het wereldwijde weersfenomeen El Niño? Kun jij alle gevaren van het weer in de natuur vinden?
5 Stedelijke ontwikkeling Goeree-Overflakkee In dit onderwerp gebruik je jouw kennis over steden en richt je je op de ontwikkeling van steden op het eiland Goeree-Overflakkee. Je bekijkt historische kaarten en je leert hoe het eiland er tientallen tot honderden jaren geleden uit zag. Kun jij uitvinden hoe Goeree-Overflakkee is ontwikkeld tot het huidige eiland?

 

Voorbeelden infographic

Een infographic is een informatieve illustratie waarin informatie wordt gegeven met een combinatie van tekst en beeld. Hieronder zie je verschillende digitale voorbeelden van infographics. Je kunt ook zelf zoeken naar voorbeelden. Gebruik hier bijvoorbeeld trefwoorden voor als "infographic voorbeelden".

Beoordeling

Hieronder kun je lezen hoe jouw onderdelen van de infographic onvoldoende, voldoende of goed worden beoordeeld.

onderdelen onvoldoende voldoende goed
Inhoud onjuiste of onnauwkeurige informatie correcte informatie, maar mist volledigheid correcte nauwkeurige en volledige informatie
Diepgang weinig tot geen diepgang, abstract enige oppervlakkige diepgang diepgaande analyse met inzichtelijke verbanden/conclusies
Organisatie & structuur chaotische ordening, onduidelijke samenhang, geen relevante onderverdelingen basisordening en
-onderverdelingen, samenhang ontbreekt
heldere en relevante onderverdelingen, logische ordening, duidelijke samenhang
Creativiteit weinig tot geen creatief gebruik van kleur, afbeeldingen of andere visuele elementen basisgebruik van kleur, afbeeldingen of visuele elementen, weinig variatie creatief gebruik van kleur, afbeeldingen en visuele elementen die de informatie aantrekkelijk en begrijpelijk maken
Samenwerking gebrek aan onderlinge afstemming, taakverdeling en betrokkenheid, negatieve groepssfeer enige mate van onderlinge afstemming, taakverdeling en betrokkenheid, maar verbetering mogelijk effectieve samenwerking, duidelijke taakverdeling, positieve groepssfeer en
-aanspreekbaarheid
Kennisoverdracht onbegrip, onduidelijke presentatie en gebrek aan aanpassing op het niveau van klasgenoten begrip wordt overgebracht, maar de afstemming op het niveau van klasgenoten kan beter duidelijke en begrijpelijke overdracht van kennis, aangepast op het niveau van klasgenoten

 

Natuurrampen

Samen met je groepje heb je gekozen voor het onderwerp Natuurrampen.

De naam zegt het al: in de natuur is er iets gebeurd dat rampzalige gevolgen had. In de lessen komen meerdere natuurrampen aan bod, zoals aardbevingen, overstromingen of vulkaanuitbarstingen. Met dit soort rampen kunnen er honderden slachtoffers en doden vallen. Ook kun je denken aan aardverschuivingen, bosbranden of tsunami's.

 

Stappenplan:

  1. Kies één natuurramp waar je de opdracht over wilt maken. Let op: Natuurrampen die in de lessen zijn behandeld (aardbevingen, vulkanen, overstromingen) kun je niet kiezen.
  2. Ga naar SchoolTV. Typ het onderwerp in de zoekbalk, bijvoorbeeld 'tornado'. Bekijk de video's om informatie te vinden over het onderwerp.
    voorbeeld:



















     

 

      3. Gebruik Google om nog meer informatie te vinden over je onderwerp.

      4. Ga op zoek naar afbeeldingen die passen bij jouw gevonden informatie.

      5. Print jouw afbeeldingen uit en plak deze op jouw blad. Schrijf bij de afbeeldingen relevante
           informatie op. Hiermee maak je jouw infographic informatief.

      6. Maak jouw infographic visueel aantrekkelijk om naar te kijken. Gebruik kleuren en decoraties!

Biodiversiteit op aarde

Samen met je groepje heb je gekozen voor het onderwerp Biodiversiteit.

De naam zegt het al: 'bio' betekent 'dieren' en 'diversiteit' betekent 'verschillend'. Op aarde zijn veel verschillende soorten dieren. En die hebben wij nodig voor het voortbestaan van leven op onze planeet!
 

Stappenplan:

  1. Bekijk de video's over biodiversiteit en ecosystemen of bekijk een wat lastiger, maar zeer informatief filmpje over ecosystemen op aarde. Bedenk hoe je beide begrippen aan klasgenoten uit kunt leggen.
  2. Gebruik Google om nog meer informatie te vinden over je onderwerp. Je kunt onder andere zoeken op de volgende begrippen: omgeving voor dierenvoedselketen of Systeem Aarde.
  3. Teken een voorbeeld van een voedselketen op aarde.
    voorbeeld:
    Let op: je hoeft dit niet zelf te tekenen. Maak eventueel gebruik van Google Afbeeldingen.

    OC XSL Test
  4. Ga op zoek naar afbeeldingen die passen bij jouw gevonden informatie.
  5. Print jouw afbeeldingen uit en plak deze op jouw blad. Schrijf bij de afbeeldingen relevante informatie op. Hiermee maak je jouw infographic informatief.
  6. Maak jouw infographic visueel aantrekkelijk om naar te kijken. Gebruik kleuren en decoraties!

 

Extreem weer

Samen met je groepje heb je gekozen voor het onderwerp Extreem weer.

Elke dag hebben we te maken met het weer. Wordt het zonnig of bewolkt? Gaat het regenen of blijft het droog? Kunnen we een t-shirt dragen of moeten we een dikke trui aan? Het weer betekent meer dan zonneschijn, neerslag of wind. Zo zijn er extreme weersverschijnselen, zoals tornado's, onweer, orkanen/cyclonen of stormen. Er zijn zelfs weersverschijnselen die invloed hebben op het weer over de hele wereld, zoals El Niño.

 

Stappenplan:

  1. Kies één of meerdere extreme weersverschijnselen.
  2. Bekijk de video van jouw weersverschijnsel die hierboven staat. Zoek eventueel extra informatie op door meer video's te zoeken over jouw onderwerp. Ga naar SchoolTV. Typ het onderwerp in de zoekbalk, bijvoorbeeld 'tornado'. Bekijk de video's om informatie te vinden over het onderwerp.
    voorbeeld:

















     

 

 

 

      3. Gebruik Google om nog meer informatie te vinden over je onderwerp.

      4. Ga op zoek naar afbeeldingen die passen bij jouw gevonden informatie.

      5. Print jouw afbeeldingen uit en plak deze op jouw blad. Schrijf bij de afbeeldingen relevante
           informatie op. Hiermee maak je jouw infographic informatief.

      6. Maak jouw infographic visueel aantrekkelijk om naar te kijken. Gebruik kleuren en decoraties!

Plastic soep

Samen met je groepje heb je gekozen voor het onderwerp Plastic soep.

De naam zegt het al: een soep van grote hoeveelheden plastic. In zeeën en oceanen komen grote hoeveelheid (plastic) afval terecht. Per uur komt er een hoeveelheid plastic in zee waar je 11 olympische zwembaden mee kunt vullen. Dit afval komt vaak op bepaalde plekken terecht dankzij de oceaan- of zeestromingen. Dieren kunnen in dit plastic verstrikt raken en sterven of eten dit plastic op. Zeer kleine plastic deeltjes kunnen zelfs in ons voedsel terechtkomen!

 

Stappenplan:

  1. Bekijk de video van plastic soep. Bedenk hoe je het begrip kunt uitleggen aan klasgenoten.
  2. Gebruik Google om nog meer informatie te vinden over je onderwerp. Gebruik bijvoorbeeld deze website van het Wereld Natuur Fonds. Je kunt onder andere zoeken naar oorzaken, gevolgen en de impact van plastic soep in de natuur.
  3. Zoek verschillende gevaren op van de plastic soep. Richt je niet alleen op gevaren voor dieren, maar bijvoorbeeld ook op gevaren voor planten, wateren of de mens.
  4. Ga op zoek naar afbeeldingen die passen bij jouw gevonden informatie.
  5. Print jouw afbeeldingen uit en plak deze op jouw blad. Schrijf bij de afbeeldingen relevante informatie op. Hiermee maak je jouw infographic informatief.
  6. Bedenk meerdere oplossingen om plastic afval tegen te gaan. Let op: probeer de acties te richten op jouw klasgenoten!
  7. Maak jouw infographic visueel aantrekkelijk om naar te kijken. Gebruik kleuren en decoraties!

Stedelijke ontwikkeling Goeree-Overflakkee

Samen met je groepje heb je gekozen voor het onderwerp Stedelijke ontwikkeling Goeree-Overflakkee.

In de laatste 200 jaar is er veel veranderd op Goeree-Overflakkee. Hoe heeft het eiland zich ontwikkeld? Hoe zag het eiland er 200 jaar geleden uit? Hoe zijn de gemeenten uitgegroeid tot hoe ze nu zijn?

Stappenplan:

  1. Bekijk de kaart van Nederland uit 1815 en zoom in op Goeree-Overflakkee.
  2. Vergelijk de vorige kaart met de kaart van Nederland uit 2022. Wat valt je op?
  3. Blader door de verschillende kaarten met Topotijdreis. Tip: aan de linkerkant kun je het jaartal kiezen en in de zoekbalk linksboven kun je zoeken naar gebieden.
  4. Gebruik Google om nog meer informatie te vinden over je onderwerp. Lees bijvoorbeeld het Verhaal van Goeree-Overflakkee of gebruik het Streekarchief voor historische foto's.
  5. Ga op zoek naar afbeeldingen die passen bij jouw gevonden informatie.
  6. Print jouw afbeeldingen uit en plak deze op jouw blad. Schrijf bij de afbeeldingen relevante informatie op. Hiermee maak je jouw infographic informatief.
  7. Maak jouw infographic visueel aantrekkelijk om naar te kijken. Gebruik kleuren en decoraties!
  • Het arrangement De laatste aardrijkskundelessen van het schooljaar is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Jeffrey Alderliesten Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2023-06-18 10:38:22
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Lesmateriaal voor de laatste lessen van het schooljaar. Het lesmateriaal is bestemd voor de doelgroep onderbouw vmbo.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.