Welkom op Wikiwijs
Beste leerlingen,
Welkom bij dit leerarrangement over het project ''Ruimte voor de Rivier''.Met deze wikiwijs gaan we kennis maken met het project ''ruimte voor de rivier'' en ons daarin verdiepen. Wat het inhoud, wat de maatregelen zijn om te voorkomen dat rivieren overstromen en wat de maatregelen zijn om de rivier meer ruimte te geven!
Hoe werkt Wikiwijs?
Aan de linkerkant zijn alle pagina's te vinden. Je bevind je nu op de pagina ‘’hoe werkt Wikiwijs’. Als je het volgende deel aanklikt kom je bij de leerdoelen van deze les terecht. Daarna krijg je uitleg over het project ruimte van de rivier, de driestapstrategie, en de maatregelen. Als je deze hebt doorlopen kom je op de eindpagina van de theorie.
Je kan vervolgens oefenen met opdrachten, deze zijn ingedeeld op drie verschillende niveaus (beginner, gemiddelde en de expert). Hier kan je kiezen aan de hand van jou niveau met welke opdracht je aan de slag gaat. Als je dit hebt gedaan ga je door naar de eindtoets, daarmee kan ik zien wat je geleerd hebt en in hoeverre je de stof snapt. Daarna krijg je de lesdoelen van vandaag nog een keer te zien, wat je vandaag geleerd zou moeten hebben. Uiteindelijk kom je bij de pagina ‘’evaluatie’’ hier vind je een klein formulier met vragen met betrekking tot de Wikiwijs. Je gaat niet eerder weg dan dat je deze hebt ingevuld! Ik controleer dit aan het eind van de les!
Let wel op dat je elk onderdeel langs gaat en dat sommige delen nog subkopjes bevatten!
Voorkennis
We gaan je voorkennis testen! Wat weet jij al over het project? Ga naar de Mentimeter doormiddel van de onderstaande link. Vul daar in wat je al weet over het project in 3 woorden.
Weet je het niet? Dat maakt niet uit, dan mag je invullen waar je denkt waar het over zal gaan!
Mentimeter Ruimte voor de Rivier
Leerdoelen
- Aan het eind van de les kan je uitleggen waarom het project ruimte voor de rivier is ontstaan.
- Aan het eind van de les kun je in je eigen woorden uitleggen wat ruimte voor de rivier inhoudt.
- Aan het eind van de les kun je de drie stappen in je eigen woorden uitleggen
- Aan het eind van de les kun je uitleggen welke manieren er zijn om rivieren meer ruimte te geven
Wat is ''Ruimte voor de Rivier?
Hieronder vind je een linkje naar een kennisclip. De kennisclip gaat je vertellen waarom het project ruimte voor de rivier zo belangrijk is! Bekijk het onderstaande filmpje
Ruimte voor de rivier kennisclip
Drietrapsstrategie
Ruimte voor de rivier is een nieuw waterbeleid. Waterbeleid van ruimte voor de rivier houdt in dat ze doelen, maatregelen en regels stellen voor het beheer en de bescherming van de rivier.
Ze kijken dan hoe ze de techniek en ruimte kunnen combineren. Om deze twee te combineren hebben ze de driestapsstrategie ontworpen, namelijk vasthouden, bergen en afvoeren.
In de volgende subonderwerpen lees je wat de driestapstrategie inhoud.
Vasthouden
De eerste stap van de driestapstrategie is retentie (vasthouden).
Vasthouden van water is een belangrijk onderdeel van waterbeheer. Wanneer er neerslag valt, kan het nuttig zijn om het water op verschillende manieren vast te houden en te gebruiken. Dat kan op verschillende manieren:
Infiltratie: Water kan de grond binnendringen en vastgehouden worden door bomen en vegetatie.
Terugdringen van verstening: Heb jij stenen in je tuin of heb je gras? Minder verharde oppervlakken (zoals een plein) zorgen ervoor dat water langer blijft en in de grond kan infiltreren. Gemeentes kunnen mensen aanmoedigen om tegels te vervangen door gras of grind.
Opvangen in oppervlaktewater: Regenwater kan worden opgevangen in grachten, slooten of wadi's. Dit helpt bij het verminderen van waterafvoer en het vasthouden van water voor later gebruik.
Bergen
Stap twee is de berging van water. Het overtollige water wordt tijdelijk opgeslagen. Dit kan bijvoorbeeld in oppervlaktewateren zoals uiterwaarde of meren. Wanneer de piekafvoer (hoogste afvoer van water die een rivier kent) is geweest en de rivier weer meer water aan kan, word het overtollige water weer weggepompt naar de rivier.
Afvoeren
Als laatste punt kijken we naar het afvoeren. Afvoeren houdt in dat het water wordt weggewerkt. Het water dat niet de grond ingelopen is, of in oppervlaktewater opgeslagen wordt, wordt door de rivier afgevoerd naar de zee Hiervoor wordt gekozen als de bergingsgebieden helemaal vol dreigen te lopen met regenwater. De eindbestemming van het water is in deze fase bij voorkeur de zee maar je kan het ook wegwerken naar bijvoorbeeld het IJsselmeer. Als er ondanks de afvoermaatregelen nog steeds een teveel aan water is, dan heet dat wateroverlast.
Maatregelen
Niet elke rivier in Nederland is hetzelfde. Iedere rivier heeft een andere manier. Er zijn verschillende manieren om de rivieren meer ruimte te geven. Dit kan door bijvoorbeeld dijken landinwaarts te verleggen om een rivier breder te maken, obstakels weghalen, het graven van een nevengeul maar ook het verlagen van uiterwaarden kan het waterafvoer groter maken.
Omdat Rijkswaterstaat een goede uitleg heeft over de maatregelen stuur ik je door naar de website! Lees deze aandachtig door, er komen straks vragen in de oefenopdrachten voor!
1. De website van Rijkswaterstaat, hoe ze de maatregelen gebruiken en nog steeds toepassen.
2. Kijk het filmpje van SchoolTv
3. Daarna maak je oefenopgave die bij het filmpje horen
Rijkswaterstaat maatregelen Ruimte voor de rivier
Oefening: Maatregelen ruimte voor de rivier
Start
Einde van het lesmateriaal
Je bent aangekomen bij het eind van de stof, goed gewerkt! Jullie zijn aangekomen bij de oefentoetsen. We hebben allereerst onze voorkennis geactiveerd en de lesstof gelezen.
Je ziet meteen de opties beginner, gemiddeld en expert staan. Als je klaar bent met deze opdrachten mag je door naar de eindtoets. Ben je daar mee klaar? Kijk of je de lesdoelen bereikt hebt en vul de evaluatie in.
Je zou de lesstof eventueel door kunnen nemen om je voor te bereiden op de oefentoets. Zo niet, klik dan naar het volgende kopje.
Ik wens jullie veel succes!
Oefenen
Welkom bij de oefenopdrachten. Hieronder vind je drie verschillende opdrachten. Je kunt kiezen uit; beginner, gemiddeld en de expert. Op deze manier ben je beter voorbereid op de eindtoets. Zet hem op!!
Oefenopdrachten ruimte voor de rivier beginner
Oefenopdrachten ruimte voor de rivier gemiddeld
Oefenopdrachten ruimte voor de rivier expert
Eindtoets
Je bent nu bij de eindtoets beland. Goed gedaan topper! Lees eerst goed de vragen door voordat je ze beantwoord.
Eindtoets ruimte voor de rivier
Terugblik lesdoelen
Heb je aan het eind van de les de volgende leerdoelen behaald:
- Aan het eind van de les kan je uitleggen waarom het project ruimte voor de rivier is ontstaan.
- Aan het eind van de les kun je in je eigen woorden uitleggen wat ruimte voor de rivier inhoudt.
- Aan het eind van de les kun je de drie stappen in je eigen woorden uitleggen
- Aan het eind van de les kun je uitleggen welke manieren er zijn om rivieren meer ruimte te geven
Padlet
Evaluatie
Wikiwijs evaluatie 34.B
Vul hier je evaluatie in van deze les
Je bent nu aan het eind van de wikiwijs aangekomen, goed gewerkt toppers!! Vul de evaluatie in dan kan ik zien hoe jullie de wikiwijs vonden :).