Over deze les
Methode: Taal Actief
Groep: 5
Thema: 7
Week: 3
Les: 13
Benodigdheden:
- Digibord + Gynzy/Taalmethode
- Chromebook/Laptop
- Werkboek B
- Eventueel voorbeeld uit de krant of Marktplaats.nl
- Eventueel Google Classroom
Moeilijkheidsgraad (voor de leerkracht): Makkelijk
Doelen taal
- Leerlingen leren hoe een advertentietekst wordt geschreven over speelgoed.
- Leerlingen leren argumenten gebruiken in hun tekst.
Digitale geletterdheid
Onderdelen digitale geletterdheid
- Praktische ICT basisvaardigheden
Doelen digitale vaardigheden
-
Leerlingen leren wat de 'tab'-toets op het toetsenbord inhoudt.
-
Leerlingen leren de 'tab'-toets te gebruiken in de advertentietekst.
-
Leerlingen snappen waarom je positieve punten noemt, maar niet mag liegen in een advertentietekst.
Lesomschrijving
Introductie/Inleiding:
De leerlingen gaan eerst een advertentietekst in het werkboek verkennen. Ze letten hierbij op de argumenten die gebruikt worden om het speelgoed te verkopen. Ze kunnen de argumenten markeren of onderstrepen.
De leerkracht bespreekt de opdracht gelijk na. Belangrijk om hierbij het argument aan te halen waarin eigenlijk staat om het speelgoed niet te kopen. Dit wordt gedaan om mogelijke kopers niet voor een verrassing te laten staan. Dit is een stukje mediawijsheid: eerlijk zijn over een product; de voordelen noemen, maar ook een eventueel nadeel.
Als extra kan de leerkracht een zelf meegenomen advertentie laten zien of op marktplaats.nl een voorbeeld laten zien.
Instructie:
De leerkracht vertelt de leerlingen dat zij nu zelf een advertentietekst gaan schrijven over een speelgoed dat zij hebben.
De leerlingen schrijven ieder voor zich de schrijfhulp in. Als een leerling iets niet precies weet of moeite heeft iets te bedenken, kan de leerkracht een aantal opties geven om in te vullen (bijvoorbeeld bij het kopje 'conditie').
Verwerking:
Nadat de leerlingen de schrijfhulp hebben ingevuld, pakken zij hun chromebook (of ander device) erbij. Laat de leerlingen in hun Drive/omgeving naar de juiste map gaan en hier een nieuw document openen. Laat ze het document meteen een naam geven.
Vertel dat het soms handig en netter is om alle tekst in één rechte lijn onder elkaar te zetten. Met de spatiebalk lukt dit niet altijd precies, maar wel met de [Tab]-toets. Met deze toets kun je altijd naar een vaste positie in een regel springen. De leerkracht laat op het digibord zien hoe de [Tab]-toets werkt.
De leerkracht vertelt de leerlingen waar zij deze toets op hun toetsenbord kunnen vinden. Nu kunnen de leerlingen op hun chromebook de advertentietekst met de [Tab]-toets onder elkaar gaan zetten. Wanneer de leerkracht merkt dat dit nog lastig is, laat hij dit nogmaals zien op het bord en loopt dan door de klas om te ondersteunen.
Na het invullen van de advertentietekst kijken de leerlingen hun eigen werk kritisch na aan de hand van de nakijkhulp. Als ze fouten ontdekken, kunnen ze die gelijk verbeteren in hun advertentie.
Tot slot kunnen de leerlingen in hun groepje de teksten aan elkaar presenteren. De leerlingen mogen elkaar een tip en een top geven.
Afsluiting/Evaluatie:
Laat twee of drie leerlingen hun advertentietekst voor de klas voorlezen en/of laten zien op het digibord. Bespreek de advertentie klassikaal na.
Aan het einde vullen de leerlingen de uitstapkaart in. Hierna sluit de leerkracht de les af.
Datum publicatie: oktober 2023
Ga terug naar de homepage