Inleiding
Na 2 jaar de opleiding (Persoonlijk) begeleider of Verzorgende IG gevolgd te hebben, ga je aan de slag met een portfolio om je slb’er te laten zien dat je klaar bent voor het laatste jaar. Het grote afstuderen en daarna aan de slag! In je laatste periodegesprek bespreek/presenteer/show je het je huidige slb’er en volgend jaar neem je het mee als introductie naar je volgende slb’er.
Een portfolio staat voor je ontwikkeling, dus je kijkt naar het verleden, heden en toekomst. Je kijkt naar momenten, opdrachten, personen die bepalend zijn geweest voor jou als aankomend welzijns- en zorgprofessional. En alles wat wij nu nog vergeten te benoemen mag je toevoegen, het is tenslotte jouw product. Vervolgens kijk je naar wat je het gebracht heeft, dus waar je nu staat en dan kijk je uiteraard ook nog naar wat je wilt behalen. Het is belangrijk op bij alles wat je kiest uit te leggen waarom je daarvoor hebt gekozen.
Je krijgt een aantal uur voor het maken van je portfolio. In de vorm van online lessen. Je mag dit thuis of op school doen, maar de begeleidend docent belt je in en is op afroep voor je beschikbaar en sluit ook weer met je af. Bij het eerste en laatste moment moet je aanwezig zijn en de vragen die gesteld worden kunnen beantwoorden, anders word je absent gemeld.
Er zijn een aantal eisen aan het portfolio, maar je krijgt ook de ruimte zelf te bepalen hoe je portfolio eruit komt te zien en zoals boven benoemd kies je zelf welke onderdelen representatief voor je groei als professional zijn!
Het is opgebouwd uit meerdere delen, de docent bespreekt ze per week met je!
Deel 1
Kwalificatiedossiers
Je start met het bekijken van het voor jou juiste kwalificatiedossier, bij het kopje downloads kies je voor de titel in pdf en scrollt dan door naar de uitgebreide beschrijvingen over beroepsspecifieke onderdelen, avo mag je laten zitten en dan ga je door naar het profieldeel.
Als je dat gevonden hebt, neem je de teksten bij de kopjes omschrijving goed door! Je kiest daar voor jezelf 6 punten. Drie punten die je ontwikkelt heb in de afgelopen 2 jaar en drie punten die je wilt ontwikkelen in het komende jaar.
Je beschrijft alle 6 de punten aan de hand van:
- Waarom kies je voor dit punt?
- Hoe heb je hier dan aan gewerkt? Of hoe wil je er aan gaan werken?
- Welke feedback heb je ontvangen uit je stages hierover?
- Minimaal een half A4tje per uitwerking.
Deel 2
Reflectie op school
1. Oriëntatie, loopbaan en burgerschap
Benoem de 3 belangrijkste eyeopeners die je dit jaar hebt gehad op gebied van Oriëntatie, loopbaan en burgerschap. Verder gaat dit over de lessen en opdrachten van SLB en Burgerschap. Dus graaf ook even diep terug naar leerjaar 1 ;). Beschrijf het moment of proces, gebruik hiervoor (in ieder geval) deze vragen:
- welke nieuwe inzichten je hebt gekregen (bij welke opdrachten?)
- welke kwaliteiten je bij jezelf hebt ontdekt (bij welke opdrachten?)
- waarom zijn deze inzichten en kwaliteiten voor jou van belang en op welke manier ga je deze in je verdere loopbaan gebruiken?
2. Beroepsvakken
Benoem de 3 belangrijkste eyeopeners die je dit jaar hebt gehad op gebied van de beroepsgerichte vakken. Denk aan alle beroepsvakken die jij het afgelopen jaar hebt gehad. Beschrijf het moment of proces, gebruik hiervoor (in ieder geval) deze vragen:
- welke nieuwe inzichten je hebt gekregen (bij welke opdrachten?).
- welke kwaliteiten je bij jezelf hebt ontdekt (bij welke opdrachten?).
- waarom zijn deze inzichten en kwaliteiten voor jou van belang en op welke manier ga je deze in je verdere loopbaan gebruiken?
3. AVO vakken
Benoem de 3 belangrijkste eyeopeners die je dit jaar hebt gehad op gebied van de generieke vakken, engels, rekenen en nederlands. Het gaat hierom de lessen en opdrachten die jij in de AVO lessen hebt gehad en gedaan. Beschrijf het moment of proces, gebruik hiervoor (in ieder geval) deze vragen:
- welke nieuwe inzichten je hebt gekregen (bij welke opdrachten?).
- welke kwaliteiten je bij jezelf hebt ontdekt (bij welke opdrachten?).
- waarom zijn deze inzichten en kwaliteiten voor jou van belang en op welke manier ga je deze in je verdere loopbaan gebruiken?
Brief aan jezelf
Brief aan jezelf, minimaal een A4tje:
- Wat zou je aan jezelf als advies geven als je terugkijkt naar de start van de opleiding?
- Wat is het grootste verschil met het mbo en de opleiding waar je vandaan komt? VMBO/N2/HAVO, etc.
- Wat zou je willen zeggen met de wetenschap van nu tegen eerdere stagebegeleiders?
- Hoe heb jij je gevoeld op school in de afgelopen jaren en hoe komt dat?
- Op welk moment kijk je met het meeste plezier terug en waarom?
- Wat zijn je leerdoelen en ambities voor het nieuwe schooljaar?
- Met welke bedoeling wil je hieraan werken? Waarom heb je hiervoor gekozen? Kortom: wat is je motivatie?
- Je geschiktheid om voor het volgende studiejaar in aanmerking te komen: welke kwaliteiten (eigenschappen + vaardigheden) heb je om je doelen te bereiken? En wat of wie heb je daarbij nodig om je te helpen?
- In je periodegesprekken heb je feedback ontvangen op je ontwikkeling. Hoe verhoudt deze feedback zich tot jouw leerdoelen, ambities, motivatie en geschiktheid? Kun je hier iets over zeggen?
Maak de brief zo persoonlijk mogelijk, vergroot je hobby’s, interesse of iets wat echt bij je past.
Deel 3
Werkveld
Promofilmpje
Deze opdracht hoort bij deel 3 én je afronding:
In groepjes van 3 maak je een promofilmpje van minimaal 4 en maximaal 6 minuten over het werken in de zorg- en welzijnsector. Er is een groot arbeidstekort en je hebt inmiddels 2 stages gelopen, dus ga je bedenken hoe je mensen kunt enthousiasmeren om jullie collega's te worden.
1. Spar met elkaar wat je graag wilt benadrukken.
2. Bedenk hoe de boodschap het beste overkomt en wat je daarvoor nodig hebt. Probeer te verkopen! Kijk ook naar andere succesvolle reclames.
3. Verdeel de taken en ga aan de slag!
4. Inleveren in Teams als (verborgen YouTubeLink) voor deze lessenserie..
Het filmpje wordt getoond tijdens je periodegesprek aan je slb'er en volgend jaar aan de eerstejaars studenten!
Afronding
Je rondt deze lessen als volgt af:
- Je houdt een presentatie zonder woorden (alleen beeldend ondersteunend) voor je slb'er tijdens het periodegesprek 4. Je praat hem zélf zonder telefoon of blaadje (behalve steekwoorden) aan elkaar in 15-20 minuten.
- Je kijkt terug op de delen die gemaakt zijn en kiest daar de highlights uit, terwijl je meteen je eigen ontwikkeling van de afgelopen 2 jaar eraan koppelt.
- Tijdens het gesprek zorg je voor een nette opbouw, waarbij je de volgende onderwerpen aantipt: je stelt jezelf verrassend voor, je start hier in leerjaar 1 (of ander leerjaar indien van toepassing), overgang leerjaar 2, wat je in beide leerjaren geleerd hebt > koppel dit aan gebeurtenissen/professioneel handelen en je kijkt vooruit naar de toekomst als beginnend MZ/VZ-er. Kortom: hoe stap je leerjaar 3 in?